Cuișoare
În cazul durerilor de dinți cauzate de o carie sau de o durere violentă, puneți o cuișoară în gură, pe locul unde simțiți durerea. După ce s-a înmuiat, spargeți-o între dinți.
* Puteți face, de asemenea, o spălătură bucală cu un decoct de cuișoare: 5 cuișoare, fierte 10 minute în jumătate de litru de apă.
Cuișoarele nu tratează cariile, dar conțin o esență anesteziantă care intră în compoziția a numeroase produse folosite în medicina dentară.
Lămâie și usturoi
Dacă vă e frig, aveți frisoane, sunteți gripați sau suferiți de vreo altă afecțiune a căilor respiratorii, preparați următorul cocktail: puneți într-un pahar zeama unei lămâi, 2 vârfuri de cuțit de piper Cayenne, 1 cățel de usturoi zdrobit sau presat și umpleți paharul cu apă (rece sau caldă).
Bicarbonat
În caz de indigestie, de mese prea copioase, de greață sau de arsuri la stomac, diluați o linguriță de bicarbonat într-un pahar mare cu apă rece. "Dușman" al acidității, bicarbonatul calmează arsurile de stomac și vă permite, de asemenea, să vă purificați mirosul gurii.
* Pentru albirea dinților îngălbeniți de tutun, de cafea, de ceai, de băuturile îndulcite și alcoolizate, puneți o priză de bicarbonat pe periuța de dinți și spălați-vă la fel ca și cu pasta normală. Bicarbonatul albește dinții și le conferă protecție împotriva cariilor. Nu-l folosiți decât o dată pe săptămână, deoarece poate să distrugă smalțul.
* Dacă aveți mâncărimi de piele produse de o eczemă sau de acnee, amestecați 2/3 din bicarbonat cu 1/2 de apă, până ce obțineți o pastă. Aplicați-o apoi pe locurile afectate și lăsați-o să se usuce.
* Pentru combaterea durerilor provocate de aftă, spălați-vă gura, de mai multe ori pe zi, cu soluția următoare: 1 linguriță cu bicarbonat și 1 linguriță cu sare, diluate într-un pahar cu apă.
Usturoi
Usturoiul este un antiseptic puternic al sistemului digestiv și al căilor respiratorii. Este recunoscut pentru efectul pe care-l are împotriva viermilor intestinali.
Îl puteți consuma crud, pur și simplu, dar în cantitate mai mare: 5-6 căței pe zi!
Prune uscate
Persoanele afectate de constipații pot face o cură cu prune uscate. Se pot mânca, pur și simplu, sau, pentru a fi mai eficiente, se pot înmuia - fără sâmburi - în 1/2 l de apă, vreme de 2-3 ore, după care se fierb 1/2 de oră. Se bea apa în care au fiert și se mănâncă câteva prune pe stomacul gol.
Oțet
* Pentru curățirea și înmuierea mâinilor, amestecați 1 lingură cu vârf de făină cu 1 lingură cu oțet. Cu pasta obținută vă frecționați mâinile.
* Aplicarea unei comprese sau a unei pânze îmbibate cu oțet poate calma mâncărimile de piele și durerile provocate de înțepăturile de insecte.
Ceai
După un consum excesiv de alcool, o ceașcă mare cu ceai verde produce un efect vizibil de "dezbătare".
Folosiți, pur și simplu, plicurile cu care ați preparat infuzia, și pentru frumusețe. Culcați-vă pe pat și puneți pe ochii închiși pliculețele călduțe. Lăsați-le să acționeze 10 minute. Cearcănele se sting, umflăturile dispar.
Ceapă
Curățați de coajă 3 cepe galbene, mari, și tocați-le mărunt. Puneți-le într-o cratiță, împreună cu o bucată de unt (cât o nucă) sau cu 1/2 de pahar cu ulei de măsline și cu 1/2 de pahar cu apă. Lăsați să se încingă încet, până ce obțineți un terci. Lăsați-l să se răcească și aplicați-l sub formă de cataplasmă pe degerături. De câteva ori pe zi.
Miere
* Pentru curățarea și albirea dinților, prăjiți o felie de pâine (miezul) până ce aproape se înnegrește. Fărâmițați-o cât mai mărunt, amestecați-o cu puțină miere lichidă și spălați-vă pe dinți cu amestecul astfel obținut.
* O cataplasmă cu miere este un remediu eficient împotriva arsurilor.
Ulei de măsline
Acțiune laxativă: Înghițiți o lingură plină cu ulei de măsline, dimineața, pe stomacul gol. Dacă vreți să faceți o cură cu ulei de măsline, pentru a vă curăța ficatul de toxine, repetați operațiunea vreme de o lună. Dar atenție: uleiul trebuie să fie cât mai curat posibil.
Orez
Împotriva diareei și a gastro-enteritei, mâncați orezul și beți apa în care a fiert. Sunt două remedii binecunoscute.
Fierbeți 2 pumni cu orez într-un litru de apă, vreme de 30 de minute - cu capac, pentru a limita evaporarea apei. Dacă doriți, puteți adăuga puțină sare. Strecurați și beți apa respectivă, după bunul dvs. plac.
În plus, apa de orez este un bun întăritor al oaselor și conferă frumusețe părului, lucru bine știut de femeile din Asia.
Cola
Cola e o băutură celebră pentru stoparea diareelor sau pentru tratarea gastro-enteritei, dar nu este eficientă decât fără adaos de zahăr. Și dacă lichidul a fost bine scuturat înainte de folosire, pentru evacuarea gazului pe care-l conține.
CINCI REȚETE
Negi
Rostopasca este cunoscută și utilizată eficient, de foarte multă vreme, pentru combaterea negilor. Este suficientă aplicarea pe ei a sucului proaspăt ce curge din tija ruptă. Repetați operațiunea de 2-3 ori pe zi, până la dispariția completă a negului. Este eficientă, de asemenea, și împotriva psoriazisului și a eczemelor. Dar fiți atenți să nu vă atingeți ochii, pentru că sucul poate fi iritant.
Degerături
Dacă aveți degerături la mâini sau la picioare, preparați baia următoare: turnați 5-6 l de apă clocotită într-un lighean în care ați pus 1-2 pumni cu frunze uscate de nuc, culese la sfârșitul verii. Acoperiți vasul și lăsați frunzele să se infuzeze 15 minute. Țineți, apoi, mâinile sau picioarele în baia respectivă, până la răcirea apei.
Dureri de gât
Pentru combaterea durerilor de gât și a gingivitelor, fierbeți vreme de 3 minute, 2 linguri cu frunze uscate de mur, în 1/4 l de apă și lăsați, apoi, să se infuzeze 15 minute. Strecurați, îndulciți cu miere și faceți gargară de 2-3 ori pe zi.
Arsuri și insolație
Pentru calmarea arsurilor și a insolațiilor, aplicați comprese cu sunătoare, preparate în felul următor: culegeți florile când planta este la începutul perioadei de înflorire. Aveți nevoie de circa 150 g de flori, pentru 1/2 l de ulei de măsline. Umpleți un borcan de sticlă cu florile de sunătoare (le puteți apăsa ușor, ca să intre mai multe) și acoperiți-le cu ulei de măsline. Scuturați din când în când pe durata a 5 zile, după care închideți borcanul și lăsați planta să se macereze 2-3 săptămâni, la soare, până ce uleiul devine roșu. Filtrați și turnați uleiul în flacoane mici. Țineți-l la adăpost de lumină. Aplicați-l sub formă de comprese pe arsuri și pe zonele afectate de insolație.
Iritații ale pielii
Împotriva pielii iritate - acnee, furuncule, impefigo - aplicați un ulei de gălbenele preparat în același fel, din florile acestei plante (500 g la 1/2 l de ulei).