Ca de obicei, "absentul" e de vină: Gabriela Firea arată cu degetul spre Rahova, acolo unde e închis fostul lider PSD, Liviu Dragnea, cel care a scăzut cotele din TVA ce ajungeau la administrația locală, cu scopul de a-i ține pe primarii din țară în poziție de sluj, dependenți de banii de la Centru. În primele cinci luni ale anului, veniturile au scăzut cu 15 %, iar în acest ritm, până la finalul anului, se estimează o scădere de până la 35%, context în care Sorin Chiriță cere instituțiilor din subordinea Primăriei Capitalei să diminueze cheltuielile și să facă investiții noi, doar dacă sunt strict necesare. Stare de alarmă!
Gabriela Firea are dreptate când spune că s-a bătut singură cu Liviu Dragnea, în momentul când s-a decis scăderea cotelor destinate primăriilor. Dar culisele adevărate sunt binecunoscute: lupta pe imagine și lupta între clanurile care conduc partidul. Iar în acest război pentru putere, dus pe viață și pe moarte, chiar și în zilele acestea în PSD, victimele sunt cetățenii. La drept vorbind, că e vina Guvernului Dăncilă, că e vina primăriței Firea - de suferit, suferă tot bucureștenii. După un an în care au "tras" cum n-au mai făcut-o de pe vremea lui Ceaușescu - lipsiți cu săptămânile de apă caldă și căldură în cartiere întregi! - bucureștenii află că Primăria are un minus de 1 miliard de lei! Altfel spus, Primăria Capitalei a cheltuit 1 miliard de lei, bani pe care nu îi avea, iar acum miliardul îl vom plăti noi toți, bucureșteni sau nebucureșteni. Degeaba încearcă mai marele Capitalei să se ascundă după Dragnea sau Dăncilă: și Clujul lui Emil Boc, și Oradea lui Ilie Bolojan au fost lovite la temelie de ingineria financiară a PSD-ului, și n-au intrat în faliment! Și-au drămuit mai bine banii, au făcut investiții din bani europeni, dar nu s-au întins mai mult decât le ținea plapuma. Așa că miliardul pierdut de Firea trebuie căutat nu la banii care nu au venit, ci la cheltuielile nejustificate, pe care le știe foarte bine toată lumea: pomeni electorale peste pomeni electorale, festivaluri și cântări fără nici o noimă, donații generoase către terțe părți, pe care bugetul nu le putea suporta. Și, în tot acest timp, nici un proiect major, nici un proiect serios de infrastructură, nici o idee legată de trafic, sau de poluarea cumplită a orașului, nimic care să schimbe măcar un pic în bine soarta bucureștenilor...
*
În toate statisticile realizate de UE, regiunea București se găsește la nivelul regiunii Berlinului, mult peste media europeană la produsul intern brut. Iar în condițiile astea, Primăria Capitalei - care are un aparat birocratic cât are toată Uniunea Europeană la Bruxelles! - e în faliment! Sunt două date care spun totul despre lipsa de competență.