Ce încearcă să ne spună durerile

Gilda Fildan
- Aproape că nu există om care să nu le cunoască și să nu se teamă de ele - însă, dincolo de suferință, durerile surde, arsurile sau împun­săturile sunt totuși niște semnale utile, căci ne avertizează asupra unor pericole. Ce anume se petrece în corpul nostru, atunci când durerea se încăpățânează să nu dispară? -

Tâmplele bubuie, ne încearcă o durere sfre­delitoare în măsea, abdomenul e răscolit de crampe: toate aceste senzații neplă­cute, greu de suportat, ne previn asupra existenței unor pericole, semnalând diferite stări patologice, leziuni sau inflamații. Ele ne obligă să ți­nem nemișcat brațul rupt, să retra­gem mâna de pe plita încinsă și să ne oprim din mers, dacă pantofii cei noi ne-au făcut bășici la călcâie. Expli­cația dureri­lor acute este evidentă: ne-am prins degetul în ușa dulapului sau o mișcare bruscă ne-a provocat o ruptură de liga­ment încrucișat. După ce "strică­ciunea" a fost remediată, dispare în mod normal și suferința fizică. Însă ce se întâmplă în corpul nos­tru când durerile persistă, chiar și după trei luni, în pofida tratamentelor cu cele mai puternice me­di­camente, ca și a faptului că hernia de disc s-a vin­decat, iar umărul deplasat a fost pus la locul lui? În asemenea cazuri, sistemul nostru de alarmă s-a dereglat - durerea a devenit cronică.
Durerile cronice nu pornesc direct dintr-o cauză organică. Ele reprezintă mai curând consecința conlucrării nefaste a mai multor factori: semnale trans­mise de la nivelul țesuturilor, procese neuro­logice și dispoziții afective. Stimulul dureros, care inițial avea menirea sa precisă, capătă acum o dina­mică proprie. Când suferința se cronicizează, creie­rul devine mai sensibil și, asemenea unui paznic vigilent, se concentrează asupra ei, accentuând-o, în loc s-o estompeze, așa cum acționează în fazele acute. Neavând o cauză organică, durerile cronice nu pot fi calmate cu ajutorul terapiilor clasice. Pa­cienții trebuie să se lase îndrumați de un psiholog și să învețe alte modalități de a le aborda. Mulți obțin ameliorări semnificative aplicând tehnici de relaxare. Și activitatea fizică poate atenua durerea. În momentul când atenția este deturnată spre alte lucruri, paznicul prea zelos face un pas înapoi.

În loc de pastile și injecții

* Activitatea fizică - Durerile sunt adesea pro­vocate de contracturi musculare și anchilozarea încheieturilor. Ele pot fi ameliorate prin întărirea mușchilor. De aceea, se recomandă un antrenament moderat, cu durata de jumătate de oră, de trei ori pe săp­tămână.
* Căldura - Ea dilată vasele de sânge și favo­rizează irigația sangvină, diminuând astfel con­tracturile. Acolo unde nu există inflamații, sunt in­dicate băile calde, ședințele de saună, ca și împa­che­tările cu nămol și fango (nămol marin, îmbogățit cu săruri organice, oligoelemente și vitamine).
* Acupunctura - Acele dau naștere unor sti­muli care influențează pozitiv percepția durerii. En­dorfinele blochează căile de transmitere a infor­mației către creier.
* Masajele - Prin intermediul anumitor teh­nici, se produc la nivelul epidermei, dermei, muș­chilor și tendoanelor, stimuli mecanici, care acti­vează irigația sangvină și detensionează muscula­tura.
* Benzile kinesiologice - Modul cum acțio­nează ele nu este explicat în totalitate. Unora dintre pa­cienți le sunt de folos, iar altora nu.

Căi de atac

* Dureri abdominale - Căl­dura umedă oferită de împache­tările aplicate în zona abdomenului, băile calde, o buiotă sau o pernă um­plută cu sâmburi de cireșe și încălzită rapid în cuptor calmează crampele. Ba­lonările se ameliorează cu ceaiuri de fe­nicul.
* Dureri de dinți - Paracetamolul, ibuprofenul sau aspirina vă vor ajuta să rezistați până când ajungeți la un cabinet stomatologic. Pensulați cu ulei de cuișoare locurile dureroase, ori mestecați o cuișoară.
* Dureri menstruale - Remediile cu extracte din plante, ca mielăreaua, crețișoara sau coada-racului reglează balanța hormonală. Durerile le puteți combate cu ibuprofen.
* Dureri de la răceală - Ceaiurile de mușe­țel, sucul fierbinte de soc și o supă aburindă de pui vă asigură hidratarea necesară. Contra durerilor de gât faceți gargară cu infuzie de salvie sau mușețel. Asprina și paracetamolul fac să dispară durerile din membre.
* Dureri musculare - Căldura, împachetările cu fango, fizioterapia, masajele și unguentele cu efect antiinflamator elimină contracturile muscu­lare. Din­tre remediile vegetale, puteți întrebuința extrac­tul de tătăneasă.

Terapia multimodală

Aceasta este o strategie modernă de gestionare a durerii, cu caracter interdisciplinar, care presu­pune o colaborare strânsă între medici de diferite specialități, psihologi și terapeuți. Studiile arată că, după ce urmează un astfel de program, pacienții au durerile semnificativ ameliorate și o condiție fizică mult mai bună decât cei tratați prin metodele tradi­ționale. Terapia este una de tip holistic, reunind teh­nici de mobilitate corporală, ca antrenamentul pe aparate de fitness, nordic walking și Qui Gong, pro­ceduri de fizioterapie, modalități de relaxare, dar și o terapie cognitiv-comportamentală. Bolnavul de­vine un adevărat "specialist" în ceea ce privește propriile dureri. El învață să le accepte și, în același timp, să fie mai puțin preocupat de ele.

Pragul de suportare a durerii

Intensitatea cu care percepem durerea depinde, pe de-o parte, de educația primită în copilărie și de mediul în care am crescut, însă, pe de alta, este influențată în mare măsură și de echilibrul nostru sufletesc: când ne simțim sprijiniți de partener și de familie, când suntem mulțumiți de viața pe care o ducem și de parcursul nostru profesional, durerile ni se par mai puțin chinuitoare. Dimpotrivă, ace­leași dureri sunt tolerate mai greu, în cazul când evenimentele traiului nostru de zi cu zi ne produc sentimente de frustrare. Dacă ne vom strădui să ne redobândim echilibrul psihic și să reducem stresul, vom constata că și durerea cedează. Vă prezentăm mai jos patru dintre cele mai eficiente tehnici de re­laxare.
* Biofeedback - Prin intermediul unor elec­trozi, pacientul este conectat la un aparat care înre­gistrează răspunsul mușchilor la procesele lui men­tale. Gândurile pozitive determină detensio­narea musculaturii și, în consecință, calmarea dure­rilor. Bolnavul se deprinde treptat să-și atenueze astfel suferința prin control mental.
* Tai Chi - Folosind o înșiruire de mișcări rit­mice lente, corelate cu respirația, această străveche artă meditativă elimină blocajele și, implicit, con­trac­turile musculare dureroase.
* Relaxare musculară progresivă - Contrac­ția și relaxarea rând pe rând a grupelor de mușchi previne cronicizarea durerilor, realizează o amelio­rare a lor, ca și îmbunătățirea funcționalității între­gului organism. Metoda este confirmată știin­țific. Întinși pe spate, contractați-vă pe rând părțile cor­pului începând cu picioarele.

Leacuri din natură

* Salvia - Beți un ceai pre­parat din două sau trei frunze proaspete de salvie, în care ați amestecat zeama stoarsă dintr-o jumătate de lămâie și o linguriță cu miere. Vă va calma imediat durerile de gât și tusea seacă.
* Ghimbirul - Medicina asia­tică îl întrebuințează pentru tra­tarea reumatismului și a durerilor musculare. Rădăcina de ghimbir conține uleiuri eterice și substanțe cu gust iute, ca gingerolul și sha­gaolul. Mestecați o bucățică sau turnați peste ea apă fierbinte și infuzați-o.
* Măceșele - În coaja și semințele fructelor de măceș se găsesc compuși cu acțiune anal­gezică, ce ameliorează simp­tomele artrozei și durerile de spate. Însă rezultatele se obțin abia după o cură de trei-patru luni. Se administrează sub formă de pulbere, luată cu multă apă.
* Anasonul - Anetolul conținut în uleiul eteric de anason neutralizează virușii și bacteriile dăunătoare din intestin, contribuind astfel la combaterea balonărilor. Combinați semințe de anason, chimen și fenicul și lăsați-le cinci minute la infuzat în apă clocotită. Ceaiul e gata.