DAN BARNA - "Cel mai des întâlnit cuvânt în campania noastră a fost «speranță»"

Ciprian Rus
Președintele USR, co-președinte al Alianței 2020 USR-PLUS

Puțini dintre analiștii politici credeau că PSD va pierde alegerile europarlamentare de pe 26 mai. Încă și mai puțini ar fi mizat pe faptul că o alianță nouă, formată din partide recent înființate, poate egala scorul partidului de guvernământ. Dar minunea s-a întâmplat. Alianța 2020 USR-PLUS, condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș, a reușit această surpriză, devenind, peste noapte, partener egal de dialog cu partidele istorice. Victoria la Europarlamentare e, însă, doar o victorie de etapă: miza serioasă e în 2020, la Parlamentare. Ce ofertă are Alianța pentru marile bătălii electorale care urmează și, mai ales, cum va reuși să stea pe val între timp? L-am provocat pe președintele USR, Dan Barna, la o discuție pe aceste două direcții. În sediul USR, de pe Aleea Aviatorilor, euforia de du­pă succesul de pe 26 mai încă nu s-a stins. Venit la in­terviu direct de la Cotroceni, după o rundă de ne­gocieri cu președintele Klaus Iohannis, Dan Barna e optimist că "2020"-ul din numele Alianței va însemna anul intrării la guvernare a USR și PLUS.

"Am venit cu oameni noi, competenți și onești, care au câștigat încrederea publicului"

- Rezultatul alegerilor europarlamentare pentru Alianța 2020 USR-PLUS a fost surprin­ză­tor de bun. Nimeni nu se aștepta la o performanță atât de clară. Cum explicați acest succes?

- În primul rând, am venit cu un mesaj foarte bun, "Fără hoție, ajungem departe", un mesaj pe care lumea l-a înțeles. Mergând prin țară în cam­pa­nie, am găsit o stare generală de exasperare, iar foar­te mulți oameni spuneau exact ce spuneam noi în slogan: "Domnule, ne-am săturat de hoții ăș­tia!". Am mers mai departe: "Fără hoție, avem au­to­străzi", "Fără hoție, construim spitale", iar asta a făcut mesajul și mai bine înțeles. Pe de altă parte, lu­mea a văzut că, de data aceasta, există o alter­nativă alcătuită din oameni competenți, cu diplome reale, de la universități serioase, nu cu diplome primite prin poștă, cum au fost cazuri în actualul guvern; oameni cu cariere de 15-20 de ani, care au decis să se implice în politică tocmai pentru că așa nu se mai poate. În realitate, opțiunile sunt puține: fie punem mâinile pe piept și ne dăm bătuți, fie plecăm din țară, fie ne implicăm politic. Iar USR, și PLUS sunt alcătuite din oameni care nu mai sunt o moștenire a trecutului, băiatul lui cutare, fata lui cu­tare, eternele "aripi tinere" din politica româ­nească. Am venit cu oameni noi, competenți și onești, care au câștigat încrederea publicului. O imagine elevată a României! Când am întrebat cu ce asociază USR-PLUS, lumea asta a spus: "Spe­ranță!". Cel mai des întâlnit cuvânt în campania noastră a fost "speranță". USR-PLUS reprezintă speranța pentru oameni. Asta i-a făcut pe alegători să găsească încrederea și să ne voteze. A fost și un al treilea motiv: un vot de sancțiune și de revoltă pentru o epocă ("epoca Liviu Dragnea"), care s-a încheiat în lunea ulterioară alegerilor, o epocă în care un om a reușit să confiște o națiune. Nu se poate ca oameni condamnați penal să confiște instituții și să conducă țara, doar pentru a schimba legile în interes personal! O astfel de realitate ne distruge tânăra generație. Ce văd tinerii privind la Darius Vâlcov, care a condus economia României până acum câteva zile, sau la Liviu Dragnea? Ori ești hoț, și ai succes, ori pleci din țară! Mesajul ăsta ne alungă tânăra generație. În fiecare an, din România pleacă în Occident un oraș de mărimea Sibiului! Suntem într-un proces grav de depopulare, pentru că oamenii nu mai au încredere. Votul de pe 26 mai a fost exact o sancțiune pentru acest mod de a face politică, în dezinteres total față de nevoile oamenilor. Trei ani, noi nu ne-am certat pe ce programe avem pentru grădinițe, pe unde trec auto­străzile, noi, trei ani de zile, ne-am certat dacă scapă sau nu Liviu Dragnea de pușcărie!

"Prin votul din 26 mai, ne-am spălat fața în Europa"

- Scorul mare obținut de USR-PLUS a arătat clar opțiunea europeană a românilor. Această "în­­noire la față" a stârnit și un val de mare emoție. Nu vă temeți că ea se va pierde până la alegerile parlamentare din 2020?

- Prin votul de pe 26 mai, ne-am spălat fața în Europa. Avem acum în Parlamentul European oa­meni buni, oameni cu discurs, oameni care vorbesc limbi străine, care nu ne mai fac de râs și de mi­nune pe-acolo. Lumea trebuie să știe, însă, că în Ro­mânia, lucurile nu s-au schimbat. Avem aceeași majoritate parlamentară care a fost umăr la umăr alături de Liviu Dragnea. De aceea, e o miză și o provocare pentru cetățenii români să meargă și să voteze și la următoarele runde de alegeri. Când am pus "2020" în denumirea Alianței, nu am pus-o în­tâmplător, am pus-o pentru că, de fapt, atunci se va da adevărata bătălie pentru România. Vom pune toată energia noastră în lunile care urmează. Noi, USR-ul, în Parlament, cei de la PLUS în societate, pentru a menține cât mai activă implicarea cetă­țenilor, pentru că votul de duminică nu a rezolvat pro­blema din România, a rezolvat doar repre­zentarea României la Bruxelles. În România avem aceeași majoritate toxică, care tocmai l-a spălat pe Tăriceanu de problemele cu justiția. Lucrurile nu sunt rezolvate, iar eu sper ca emoția să rămână vie, lupta abia acum începe. S-a mai întâmplat un lucru interesant după alegeri. Mulți oameni ne-au spus că ar fi votat cu noi, dar nu credeau că vom face un scor care să conteze. Mai mulți oameni care rezo­nau cu Alianța ne spun că acum vor vota cu noi, pen­tru că de-acum reprezentăm ceva pentru Româ­nia. Sunt optimist că suntem pe o linie ascendentă și că vom rămâne acolo. Pentru noi e foarte clar: e nevoie cât mai curând de alegeri anticipate. Imediat după prezidențiale!

- Într-unul dintre sloganurile Alianței, se spune: "ajungem departe". Cum veți face asta? Ca­re e oferta?

- Pentru Parlamentul European, avem un pro­gram foarte clar: vrem burse Erasmus și pentru li­ce­enii români, vrem mai multe fonduri pentru in­frastructura de sănătate și pentru cea rutieră, vrem un mecanism european de verificare aplicabil tu­turor statelor europene, pentru a apăra statul de drept peste tot în Europa, atunci când apar derapaje față de direcția europeană. Dorim sprijinirea fer­melor mici, pentru un nivel mai mare al procesării produselor în țara noastră. Noi vindem materie primă foarte ieftină și importăm produse și de 20-30 de ori mai scumpe, după procesare! Nu e normal așa ceva! Ne dorim și o politică mai deschisă față de Republica Moldova. Dincolo de perspectivele dificile ale unei reunificări, o integrare economică și o prezență consistentă a României în Republica Moldova ar crea premisele, pe viitor, pentru o inte­grare în context european sau, poate, mai mult de atât, cu România. Acesta e mandatul europar­la­mentarilor noștri la Bruxelles.
În țară, vizăm o reducere a fiscalității pe muncă. Suntem printre primele patru-cinci țări din Europa la impozitarea muncii! Ne dorim pornirea inves­ti­țiilor pentru autostrăzi, trebuie să începem spitalele regionale pe care ni le tot promite PSD-ul, dar nu face nimic. Vrem o reformă în educație: miza e ca­pacitatea sistemului de a scoate oameni adaptați cerințelor pieței muncii. Ne mirăm cu toții de cât de spectaculoasă a fost perioada interbelică pentru România. Aveam ingineri, economiști, artiști re­mar­cabili. Asta nu a s-a întâmplat doar pentru că am avut o generație blagoslovită. A fost și pentru că, la 1900, Spiru Haret a făcut o reformă în edu­cație, devenită model chiar și pentru japonezi, care au venit atunci să vadă cum a făcut Spiru Haret! Copiii care, la 1900, au beneficiat de educația de calitate a unor profesioniști foarte buni și foarte bine plătiți erau, în Interbelic, tineri de 30 de ani. Ei au făcut ca leul să fie convertibil cu dolarul sau cu marca germană! Comuniștii au distrus acest sis­tem: așa a ieșit "omul bun la toate câte un pic, care nu ex­celează la nimic". Sunt excepții lăudabile, tineri care obțin medalii internaționale, dar clasa medie are un nivel foarte redus de educație adaptată societății.

- Urmează prezidențialele. Vă încurcă această succesiune a alegerilor?

- Nu aș zice. Noi am fost consecvenți în mesaj, am spus că vom avea candidați la toate ciclurile electorale și vom respecta această promisiune. Am primit voturile a un sfert dintre români, nu avem cum să nu fim prezenți în dezbaterile prezidențiale care vor urma. Vom avea un candidat și ne vom susține punctul de vedere legat de reprezentarea României. Am speranța ca, în turul 2, lumea să aibă de ales între Klaus Iohannis și candidatul Alianței USR-PLUS. Ar fi, într-adevăr, un motiv de bucurie pentru România!

"Este un sentiment minunat să știi că nu ești singur"

- Faceți parte dintr-o generație care a stat departe de politică și care s-a temut de catalogarea "po­litician". Între timp, ați devenit dvs. înșivă po­li­tician. Ce vi se pare cel mai greu în noua postură?

- Cel mai greu este că sunt puțini oameni de calitate morală și profesională în acest joc politic din România. În afaceri, de exemplu, șansa să dai peste oameni de un bun nivel profesional și chiar moral este mai mare. În politică, lucrurile stau foarte prost pentru că s-a perpetuat ideea aceasta că po­litica e un lucru murdar, că politica o fac ne­mer­nicii. Am ajuns, din păcate, ca mulți dintre cei care fac politica în România să fie chiar nemernici. Majoritatea problemelor din politică nu sunt date de dificultăți tehnice sau instituționale, sunt date de persoane de foarte proastă calitate. De aceea, le cer oamenilor să vină și să se implice politic. Trebuie să înțelegem că totul e politică: și gropile din asfalt, și cozile de la ghișee, grădinițele puține, toate astea sunt politică. Trebuie să înțelegem că nu există: "Nu fac politică, nu mă interesează!". Când te duci cu părinții la spital, te lovești de o politică publică pe sănătate. Cauți disperat o grădiniță lângă casă, e politică pe educație. Cu cât vom avea mai mulți oameni onești și profesioniști în politică, cu atât vom avea șansa să reparăm mai repede România.

- Care e partea frumoasă în aventura aceasta de politician? Nu poți trăi numai în negativ...

- E un sentiment minunat să știi că nu ești sin­gur, că în fiecare zi mai vine cineva lângă tine. Mai e și faptul că sunt oameni care înțeleg, că nu de drag te-ai apucat de politică, ci că nu aveai încotro, oameni care înțeleg și că am sacrificat multe pentru politică, și asta îmi dă un sentiment de haznă, cum zicem noi, la Sibiu.

- Sunt destui cei care nu au văzut cu ochi buni alierea USR cu PLUS. Campania a arătat însă o relație foarte bună între dumneavoastră și Dacian Cioloș. Care e secretul?

- Secretul ține de obiectivele comune și de calitatea umană. Domnul Cioloș e un om rezonabil, ma­tur, cu obiective gene­roa­se pentru România. Când ești rezonabil și ai matu­ritatea să nu stai doar cu ochii la pro­priile șireturi, lucrurile chiar func­ționează.