Hoțul de cer

Cititor Formula AS
Dragii mei prieteni de la "Formula AS",

Vă trimit un articol pentru rubrica mea pre­fe­rată: "Din lumea necuvântătoarelor". L-am scris cu toa­tă dragostea, rememorând bucuria pe care a adus-o în viața mea o pisică: Figaro! De câțiva ani, trăiesc și mun­cesc într-un mare oraș oc­cidental. Milano e o me­tropolă sufo­can­tă, care parcă nu mai are răbdare ca lo­cui­torii săi să-și de­ru­leze normal firul vieții, ci îi stoar­ce până la ultima pi­cătură de energie, înă­bu­șin­du-i în fumul țevilor de eșa­pa­ment și uni­for­mi­zându-i sub ce­nu­șiul be­to­nu­lui... Când simt că roata ame­nin­țătoare a alienării își apro­pie dinții de mine, scot repede, ca re­me­diu, sacul cu amintiri de acasă!
Închid ochii și, pe sub pleoapele înțepate de aerul în­­veninat, se revarsă un fluviu de imagini familiare: întrevăd bordeiașul alb al bunicilor, cuibărit între ci­reșii înfloriți, cu acoperișul de șin­drilă tras peste ochi. Răsare apoi, înaltă și sobră, silueta bunicului meu și, în spatele lui, ulița îngustă, care ne lega de lu­me. Pe acest drumeag înverzit, zăresc o familie "de la oraș", urcând agale și purtând cu grijă exagerată un sac. Se opresc și încep să-i laude conținutul miș­cător:
- E spaima șoarecilor și curat ca un prinț! E un mo­tan cuminte, ascultător, blând și mănâncă orice! Se numește Figaro...
Din sac scoate capul un ghemotoc de blăniță albă, lu­minat de ochi verzui și cuceritori. Așa a intrat în via­ța noastră "Hoțu'"! Filmul se derulează mai de­par­te... Tai o altă felie de timp și cu coada ochiului zăresc o pisică poznașă, stre­curându-se prin fereastra cu muș­cate. Înalță bo­ticul, mângâie aerul cu mustățile de bo­rangic și se lasă prinsă în mrejele miresmelor din bucătărie. Un salt elastic pe masă și... prânzul este gata: friptura pre­gă­tită de bunica! După un timp, se aude vocea supărată a stăpânului:
- Figaro, o ai promisă! (bătaia, evident...)
Certurile, vărguța de alun și pedepsele ad­mi­nis­trate de-a lungul timpului nu au schimbat caracterul lui Figaro. Era un motan vrednic, super-simpatic, dar avea o meteahnă rușinoasă: fura! În ciuda acestui fapt, îl îndrăgisem nespus pe pun­gașul cu ghete de ca­ti­fea... Când veneam în va­canțe, mă întâmpina, ros­to­go­lindu-se la picioarele mele. Îmi torcea gheme de iu­bire și mă înfășura cu privirea limpede. Se culcușea pe pris­pă și, cu coada înspicată, bă­tea tactul, măsurând im­per­turbabil liniștea după-amie­zelor noastre de vară.
- Sunt teribil de pofticios! îmi spunea... Îl credeam și îmi scufundam mâinile în blana lui pufoasă și albă.
Când trebuia să mă întorc în Timișoara, la fa­cul­tate, mă conducea până la stradă și, între două tumbe poz­nașe, mă asigura din priviri că va avea el grijă de bu­nici și nu-i va mai supăra niciodată. Se pierdea apoi, ca vela unei bărci, navigând în valurile ierbii... La început, am sperat că auto­ritatea bunicului meu îl va lecui pe Figaro, iar pagubele și pedepsele se vor îm­puțina. Totuși, în fiecare vară găseam catastiful plin: laptele pus la prins, șunca din pod, smântâna din oale!
- Am să-l dau de la casa mea! murmura în barbă stăpânul, țintuindu-l usturător pe Figaro. Motănelul par­că înțelegea; pleca spăsit privirea, se rostogolea la pi­cioarele noastre și ne cerea iertare.
Într-o primăvară, bunicul s-a îmbolnăvit brusc și nu s-a mai ridicat din pat. Figaro umbla și el pleoștit, slă­bise, nu-l mai interesau mișcările sus­pecte din iar­bă și... nu mai fura! Când se des­chidea ușa, băga căp­șo­rul alb în odaie și privea spre pat, unde zăcea stă­pânul lui. Ieșea apoi pe pris­pă și mă fixa cu ochii mari, verzi, topit de supărare. Cu trei zile înainte ca bunicul să se sfâr­șească, Figaro a dispărut. L-am căutat peste tot, l-am ademenit cu bunătăți, l-am strigat... nimic! A apărut după o săptămână, slab, fără chef, cu privirea pierdută peste vârfurile porumbului, ca să nu văd eu lacrimile sale pisicești. Figaro nu a mai mân­cat, nu a mai răspuns la alintările noastre și nu a mai tors nici un fir. Ghemul vieții lui se ter­minase oda­tă cu ghemul vieții stăpânului.
Am zărit, după un timp, un petic alb de blăniță, to­pin­du-se discret, împreună cu zăpada din colțul gră­dinii... Figaro plecase după bunicul, să fure împreună un colț de cer!

CRISTINA M. - Milano