Petrecere pe cinste la Blaj

Dana Ene
În primul weekend al lunii iunie, la Blaj, chiar pe Câmpia Libertății, unde a "răsărit soarele românilor", se desfășoară cea de-a șaptea ediție a Festivalului Blaj aLive.

Un prilej de dis­tracție oferit amatorilor de muzică bună și de dan­suri prin roua înserării. Anul trecut au participat la eveniment peste 10 mii de oameni și organiza­torii încearcă să țină pasul și anul ăsta cu numărul mare de spectatori așteptați. Tentațiile muzicale sunt de excepție. Vor veni să cânte la Blaj Irina Rimes, The Mo­tans, Mihail, Marú, Gramofone, Blue Velvet și mulți alții, toți artiști aflați în plină ascensiune.
Irina Rimes este prima artistă din România care a scris nu una, ci două trilogii muzicale: "Iubiri Secrete" și "Trilogia II". Originară din Basara­bia, ea a beneficiat de școala muzicală foarte bună de acolo și își compune singură piesele, dar scrie melodii și pentru mulți alți artiști consacrați de la noi, precum INNA, Antonia sau An­dra. Primul ei cântec, "Visele", a ur­cat pe primul loc în toate topurile de la noi. În 2017, Irina scotea pe piață primul disc, intitulat "Despre El", cu melodii inspirate chiar din viața ei personală. Un an mai târziu, lansa cel de-al doilea album, "Cosmos", sub formatul unei cărți-album, ce conține 12 piese muzicale, un set de poezii scrise tot de Irina și o serie de foto­grafii. ?n 2018, Irina a devenit și jurat la "Vocea României".
The Motans este o trupă în mare vogă la ora actuală. Ve­nită și ea din Basarabia, după ce a debutat pe piața românească cu melodia "Versus", a câștigat rapid publicul și a devenit, la fel ca Irina Rimes, un adevărat fenomen. Aproape toate melodiile lansate de ei au ajuns în fruntea topurilor. Trupa condusă de Denis Roabeș a lansat în 2018 primul album "My Gorgeous Drama Queens", și chiar acum, pe 31 mai, va sus­ține la Arenele Romane primul ei concert de anvergură. Cele mai recente melodii ale lor, două cola­borări cu Delia - "Rămâi", și una cu Irina Rimes - "POEM" - s-au bucurat de mare succes și s-au clasat pe primele două locuri în YouTube trending, în prima săptă­mână de la lansare.
Mihail face și el parte din va­lul de artiști talentați veniți de peste Prut. Tâ­nărul din Doroț­caia, stabilit la Cluj, a devenit cunoscut mulțumită hitului "Mă ucide ea". E o melodie ce a făcut furori la vremea ei, în 2016. Piesa, cu in­fluențe funk, blues și pop, a fost cea mai difuzată melodie la radio și TV în anul respec­tiv și a strâns peste 70 de mili­oane de vizua­lizări pe YouTube. Azi, însă, solistul moldovean susține că "Mă ucide ea" nu-l prea repre­zintă.
Recunoașterea interna­țională a venit pentru Mihail un an mai târ­ziu, odată cu lansarea piesei "Who You Are", care a ajuns atât în fruntea topurilor din România, dar și din Italia. Iar dacă până atunci era cu­noscut drept "băiatul cu chitara", noul lui single a arătat că a pornit într-o nouă direcție muzicală, căci melodia este un mix de muzică electronică, alternativă și pop. Anul trecut, Mihail a susținut un adevărat tur de forță în Italia, unde "Who You Are" a fost declarată "Cea mai difu­zată piesă internațională". A cântat pe la festivaluri din România și de afară, precum: Sopot Festival (Po­lonia), Wind Music Awards (Verona), Batiti Live (Italia) sau Wind Summer Festival (Roma). La finalul verii 2018, Mihail a fil­mat patru piese într-un cadru intim, la apusul soa­re­lui, intitulându-și seria "End Of Summer Session". Aceste melodii au fost urmate la scurt timp de single-ul "Dorul mă ia". Acum, după ce le-a des­chis apetitul, fanii aș­teaptă cu su­fletul la gură pri­mul lui material disco­grafic. Mihail a încheiat anul 2018 pe una din­tre cele mai importante scene din lu­me, în cadrul concertului anual de Crăciun de la Vatican, asta după ce, cu doar câteva zile înainte, sus­ținuse un întreg concert în exclu­sivitate pentru Rai Radio 2.
Marú (pe numele ei real Diana Moraru) este o tâ­nără compo­zi­toare, inter­pretă, și multi-instru­men­­tistă. A studiat pianul de mică și mai apoi chitara. A urmat Liceul de Muzică "George Enescu" și a absolvit magna cum laude "Musik und Kunst Univer­sität" din Viena, la secția de chi­tară clasică. A interpretat muzică pe scene impor­tante, precum Ateneul Român din Ca­pi­tală, dar nu s-a declarat pe deplin satisfăcută de muzica pe care o cânta. Marú a tot experimentat și, în cele din urmă, s-a orientat către un mix de elec­tro-jazz. Anul trecut și-a lansat primul EP - "The Richest Girl in Town", iar cele patru melodii cu­prinse pe acesta au ajuns repede în fruntea listelor, pe posturi de radio pre­cum: Radio Guerrilla, Rock FM, TanaNana, Radio RFI sau Radio România.
Blue Velvet este o trupă cunoscută în special iubitorilor de muzică din Cluj. Ea a luat ființă în 2016 și este compusă din Liviu Ichim (percuție), Marieta Manolache (voce), Szabolcs Antal (chi­tară), Chiorean Tarfin (chitară) și Nicolae Dachin (bas). Au adoptat un stil alternativ, electronic, elec­tro-pop, rock și majoritatea pieselor lor sunt scrise în limba română.
IMPORTANT! Participanților la festivalul din Blaj nu li se va oferi doar muzică, ci și preparate de neui­tat ale bucătăriei ardelenești. Plus alte sur­prize lansate de organizatori.
(Festivalul Blaj aLive se desfășoară duminică, 9 iunie, pe Câmpia Libertății. Prețul unui bilet este de 60 de lei și poate fi achiziționat de pe blt.ro sau direct pe www.blajalive.ro.)