Legătura cu pământul
- Dorul de ducă e frate cu primăvara. De ce simțim mai ales în anotimpul acesta dorința imperioasă de a ieși în aer liber?
- Fiindcă avem mare nevoie să compensăm deficitul de lumină, căldură și aer proaspăt din lunile trecute. Iarna ne place mai curând să stăm comod pe canapeaua de acasă. Nu e vorba de tentația de a trândăvi, ci mai degrabă de un instinct ancestral, care ne îndeamnă să reducem consumul de energie al organismului. Odată cu venirea primăverii, corpul nostru își mobilizează spontan forțele. Pretutindeni în jur se văd semnele unui nou început: coroanele copacilor înverzesc, animalele sălbatice se deșteaptă din hibernare, păsările își înjghebează cuiburi și încep să-și clocească ouăle, toată suflarea pădurii naște pui. De ce ar trebui să fim noi, oamenii, singurele ființe care să nu-și regăsească primăvara bucuria de a fi activi?
- Cum acționează natura asupra noastră, atunci când ne aflăm în mijlocul ei?
- Ne reface legătura cu pământul. Simțurile noastre sunt acordate pe frecvența naturii, iar nu pe cea a calculatorului și a tabletei. Într-o ambianță virtuală, noi nu le folosim plenar, iar mintea noastră funcționează într-un registru foarte restrâns, strict limitat de rutina zilnică. În momentul când ieșim dintre cei patru pereți, ne eliberăm de toate aceste constrângeri. De aceea, o adiere răcoroasă ori câteva picături de ploaie prelinse pe obraji sunt de ajuns, pentru a ne da o senzație de prospețime și înviorare.
- Unde putem întâlni natura, în diversitatea ei originară?
- Dacă nu vrem să ne îndepărtăm prea mult de zonele în care mâna omului a intervenit pentru a face modificări în peisaj, putem căuta o pajiște plină de flori - și cu cât vom găsi acolo mai multe specii de plante, cu atât mai bine. Chiar și rămânând în oraș, avem la îndemână posibilitatea de a merge într-un parc, ca să ne destindem la umbra unui copac.
- Înseamnă că natura și orașul nu se exclud reciproc?
- Desigur, trebuie să recunoaștem că există un anumit nivel de poluare permanentă, aerul este foarte uscat și încărcat cu gaze și pulberi fine. Cu toate acestea, și locuitorii orașelor au parte de contactul cu natura, iar în unele cazuri, diversitatea speciilor este mai mare decât în mediul rural. Sunt metropole europene renumite în această privință. De pildă, Berlinul găzduiește cea mai mare populație de ulii din lume. Pentru aceste păsări, clădirile nu sunt altceva decât niște stânci cu forme ciudate.
Copacii vorbesc între ei
- Unde ne odihnim cel mai bine?
- La malul mării, în munți și în pădurile de foioase. Arbori foioși se găsesc pretutindeni, inclusiv în marile centre urbane. Când ne aflăm într-o pădure de foioase, asistăm fără să ne dăm seama la comunicarea ce are loc între copaci, una de tip special, căci ei "își vorbesc", eliberând în aer anumiți compuși chimici. Iar aceștia au un efect benefic asupra noastră: produc o scădere a tensiunii arteriale. În schimb, coniferele emană în zilele cu temperaturi foarte ridicate o aromă intensă, generatoare de stres, care nu ne face deloc bine. De-a lungul evoluției noastre ca specie, dezvoltarea creierului a fost mereu strâns legată de utilizarea focului în diferite moduri, printre altele la prepararea alimentelor - și din acest motiv, avem o afinitate specială cu lemnul și cu arborii. Ne simțim bine atunci când părăsim spațiile delimitate artificial, în interiorul cărora ne ducem viața de zi cu zi, pentru a ne întoarce în pădure.
Băile de pădure
- Ce putem învăța de la copaci?
- Ei îi dau omului modern, continuu grăbit și agitat, un minunat exemplu de calm, de revenire la ritmul normal al vieții, dar și de solidaritate, deoarece arborii cooperează neîntrerupt prin rădăcini. Iar copilăria lor se desfășoară lent, durează 200 până la 300 de ani. Cei mai mulți dintre oameni, în schimb, nu reușesc nici măcar la o ieșire în natură să se dezvețe de obiceiul de a face totul în viteză, ca și cum ar fi mânați de cineva de la spate. Pentru ei, pădurea este un simplu decor, un perimetru unde au un traseu de parcurs, un program de fitness de executat, în conformitate cu un orar stabilit cu precizie, în același fel ca la serviciu sau acasă. De aceea mi se par salutare așa-numitele "băi de pădure".
- Japonezii cultivă această tradiție, de a merge în pădure și de a o lăsa să acționeze asupra lor în liniște.
- Da, odată ajunși acolo, avem toate condițiile să ne liniștim, să ne relaxăm și să cercetăm în detaliu bogăția acestui univers absolut fabulos. Ar fi de ajuns să observăm comportamentul copiilor și să-i imităm. Când nu sunt grăbiți de părinții lor, ei se zbenguie mai întâi prin pădure, ca să-și descarce surplusul de energie, dar apoi devin cuminți și curioși. Sunt în stare să se uite ceasuri întregi la câte un trunchi de copac culcat la pământ, pe care se plimbă tot felul de gândăcei.
- Cum contribuie soarele la starea nostră de bine?
- Cu toții avem nevoie de căldură. Lumina soarelui ne insuflă bună dispoziție, iar radiațiile infraroșii ne revarsă în corp o senzație plăcută de confort. Se adaugă la aceasta și paleta de culori a pădurii. După cum știm, simplul fapt de a privi copacii îi ajută pe bolnavi să se însănătoșească. Această combinație de aer curat, belșug de lumină, căldură și nuanțe de verde reprezintă pachetul perfect de remedii pentru starea noastră de bine.
- Dar câteodată începe să plouă ori se stârnește din senin o furtună ...
- Și acești stimuli au o acțiune pozitivă asupra noastră. Dacă ne-am hotărât, într-adevăr, să ieșim în natură, chiar dacă vremea e "rea", și ne îmbrăcăm adecvat pentru a rezista la intemperii, nu va fi prea greu să ne depășim inhibițiile. Nimeni nu trebuie să se ude până la piele. E suficient ca ploaia sau o pală rece de vânt să ne atingă fața. În clipa aceea, ne simțim dintr-o dată ca niște mici eroi, porniți într-o aventură pe măsura noastră.
Lupul, paznic la oi
- Dvs. personal unde preferați să ieșiți în natură?
- În păduri unde imixtiunea omului este cât mai puțin vizibilă. Ele mai există încă, dar din păcate se împuținează văzând cu ochii. Îmi sunt dragi mai ales fagii bătrâni.
- Ce anume faceți, pentru a vă relaxa în aer liber?
- Îmi îngrijesc straturile de legume din grădina casei mele, sparg lemne, mă plimb cu câinele meu ciobănesc. Asemenea activități satisfac pe deplin nevoia mea de liniște și destindere. În ce privește însă plimbările prin pădure, trebuie să recunosc că la început, ele sunt mai degrabă obositoare. Îmi vine greu să mă lepăd de reflexele mele profesionale. Atunci când mă aflu într-o pădure străină, întâi de toate mă uit să văd ce au făcut acolo forestierii, deși îmi dau seama că magia plimbării se va sfârși. E ciudat, dar cei mai mari dușmani ai copacilor sunt chiar cei care ar trebui să îi protejeze. Lupul paznic la oi.