Nuntă în fâneață

Cititor Formula AS
Se apropia miezul nopții și tre­buia să con­ti­nui tratamentul unui pa­cient care locuia în afa­ra localității.

Ca să ajung la locuința bătrânului, am scurtat drumul, trecând printr-o fâneață. Era o noapte de vis, cu lună plină, iar greierii cântau în delir. Deo­dată, într-o vâlcică pe lângă care am trecut, am auzit niște sunete care se asemănau cu un fel de chiot. Curios, mi-am îndreptat privirea în toate părțile, dar nu se vedea nicio vietate. Am aprins lanterna și am început să caut prin fân, în direcția de unde veneau su­netele acelea bizare. Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit, într-o ră­ritură, nu mai puțin de șapte arici. Toți își dă­du­se­ră pe spate platoșele țe­poa­se, și cu boturile ri­di­cate în sus, țipureau ca oșenii. Unul, sau mai de­grabă "una", o aricioaică, stătea ne­miș­cată în mijloc și nu scotea niciun sunet. Ceilalți șase făcuseră un cerc împrejurul ei, și când chioteau se ridicau pe cele patru lăbuțe, ca să îi atragă, probabil, atenția.
Nu s-au sinchisit de lumina lan­ternei și nu s-au de­ranjat. I-am privit cu uimire. Asemenea îm­pre­ju­rare nu mi s-a mai întâmplat să întâlnesc. La un mo­ment dat, unul dintre curtezani s-a apropiat de ari­cioai­că, lipin­du-și botul de-al ei, ca într-un ve­ritabil să­rut. N-am crezut că niște biete animale sunt capabile de atâta afecțiune. Alesul și-a con­ti­nuat sărută­rile, în vreme ce logodnica se lăsa mân­gâ­iată și dezmierdată cu vădită plăcere, clipind le­neș din ochișorii ei ca două mărgele. În acel mo­ment, aricii de pe margine au încetat să mai chiuie, înțelegând că sunt de prisos.
Am rămas uimit și, plin de respect, m-am re­tras, pentru a nu le deranja bucuria. Împrejur mi s-a părut că greierii și-au întețit parcă și mai tare concertul. Era ca la nuntă, în toată pu­terea cu­vân­tului.

STELIAN B. - Mehedinți