- Cu prilejul călătoriei noastre în Țara de sus a Moldovei, pe lângă frumusețea cu totul aparte a Botoșaniului, am descoperit cu bucurie și "Monitorul de Botoșani", un ziar viu, independent, bine scris și cu o grafică atrăgătoare. Cum arată viața unui ziar local, în provincie?
- Nu prea încântătoare! Presa locală aproape a dispărut în multe județe din țară, iar consecința este faptul că oamenii sunt mai puțin informați. Ziarele locale, câte mai există, publică doar comunicate de presă, accidente, evenimente sportive și mici știri din județ... E doar iluzia că ești informat! De fapt, cititorii nu știu mai nimic din ce se întâmplă în propriul oraș, ceea ce e foarte rău!
- Aveți sentimentul că presa mai poate schimba ceva? Faptul că ești "independent" prezintă avantaje?
- După comentariile pe care le primesc online, eu sunt considerat o săptămână PSD-ist, alta liberal, alta USR-ist - depinde cum îmi scriu editorialele. Păstrăm echilibrul, când e vorba de politică. Averea noastră sunt cititorii, n-avem altă miză. Pentru ei scriem, lor le prezentăm adevărul. Iar cine greșește trebuie arătat cu degetul, indiferent de culoarea politică, altfel recidivează. Sunt redactor șef de 20 de ani și nu cred că mi-am dezamăgit vreodată cititorii...
- Care este tradiția ziarului?
- Se știe că "Monitorul" a fost un titlu național, ziarul se vindea în toată țara. Atunci când s-a închis, am reușit să preluăm noi, ziariștii, "Monitorul de Botoșani", nu vreun politician local, așa cum s-a întâmplat prin alte locuri... Era important pentru urbe, aveam și echipa formată, n-avea rost să reinventăm roata. Investisem mult în acest ziar, din dorința de a scrie pentru oameni. Că au fost fericiți sau nu despre ce am scris, nu știu! Important e că am scris numai adevărul și nu prea au avut ce să comenteze. Sigur, unii din cei prinși "cu musca pe căciulă" au comentat, ne-au dat și-n judecată... dar am răzbit, până la urmă!
- Sunteți o mână de ziariști în redacție. Cum luați pulsul orașului?
- Am în redacție ziariști foarte buni, care își iubesc meseria. Faptul că orașul e relativ mic ne ajută. Cunoaștem aproape pe toată lumea din Botoșani, nu se mișcă nimic fără să aflăm ce și cum. Pentru noi, orașul e ca un mecanism cu roți dințate. Când ceva se blochează sau nu merge cum trebuie, știm unde-i problema și scriem despre acel lucru.
"Izolarea geografică ne-a ferit de vârtejul vieții moderne"
- Suntem uimiți de frumusețea nordică a Botoșaniului, un oraș înecat, pur și simplu, în verdeață, și de deschiderea extraordinară a oamenilor de aici. Moldovenii din Țara de sus par cei mai luminoși dintre români. O lumină care se vede cu ochiul liber și-n Botoșani...
- Botoșaniul e un oraș frumos, dar încă mai sunt multe lucruri de făcut ca să-i ajungem pe alții din urmă... Avem un oraș verde, curat, iar oamenii sunt buni și ospitalieri. Izolarea aceasta geografică a fost un soi de favoare pentru noi, pentru că n-am fost trași în vârtejul "vieții moderne"; botoșănenii și-au păstrat puritatea, omenia și patriotismul. Din păcate, izolarea a adâncit sărăcia... E musai să trecem la un nivel superior, dar e dificil, având în vedere resursele locale. Zona e frumoasă și s-ar putea dezvolta fantastic, dar nimănui nu-i pasă. Partea rea e că suntem departe, pe marginea hărții... Se ajunge greu la Botoșani, ceea ce e o piedică în dezvoltarea orașului. Oamenii au păstrat tot ce-i frumos, dar trebuie să aibă unde să muncească și ce să mănânce. Iar fără drumuri, fără infrastructură nu se poate! Ăsta-i cel mai mare of al botoșănenilor, la ora actuală!
- Cum trăiesc oamenii din Botoșani? Există industrie, investiții străine, s-a făcut ceva pentru orașul ăsta?
- Din păcate, nu. Principalul angajator în Botoșani este statul. Și asta spune multe despre cum ar putea fi și cum e, de fapt...
"Ne pleacă tinerii, ne pleacă viitorul!"
- Ne-am bucurat să vedem că orașul e plin de tineri și de copii. Frumoși, și ei, parcă ieșiți dintr-un basm. Străzile Botoșaniului sunt foarte tonice, foarte vii...
- Din păcate, cei mai mulți tineri se gândesc să plece definitiv. Noi am vorbit cu elevii din licee, iar procentul e îngrijorător: 70% dintre ei vor să plece din țară, pentru că nu au perspective. La noi, migrația este dublă. Mulți pleacă la Cluj, la Iași sau la București pentru studii, și apoi nu se mai întorc. Probabil că acasă nu văd nicio oportunitate. Când ești tânăr licean și ai prieteni, Botoșaniul e un loc minunat - totul e verde, plăcut, ai unde să te distrezi. Dar când trebuie să întreții o familie, lucrurile devin mai complicate. Tinerii stau aici atât timp cât au ceva de făcut. Când li se îngustează orizontul, practic, sunt obligați să plece. Iar fără infrastructură, care poate aduce investiții, sunt lipsiți de șanse. Oamenii sunt harnici, dar n-au încotro și pleacă. În județ e foarte mare sărăcie. Aproape nimic nu s-a schimbat de la Revoluție încoace. Acum 10 ani, un reporter de-al nostru a luat premiu pentru un reportaj despre o comună cu 5000 de locuitori, dintre care 3000 erau plecați în Italia. Și atunci încă nu se vorbea de emigrație în România, nu exista fenomenul ăsta. De aici a început, din zonele cele mai sărace. Noi am socotit așa: la nivel județean, un om din cinci e plecat în străinătate, iar în următorii doi ani se va ajunge la unul din patru, ceea ce e dramatic! Ne pleacă tinerii, ne pleacă viitorul! Constat asta când caut forță de muncă. N-ar trebui să scriu "angajez ziariști", cum e acum anunțul în ziar, ci "angajez orice". Nu mai găsim forță de muncă, deși salariul e decent, peste medie.
- Botoșaniul a dat mari nume ale culturii românești, Eminescu, Iorga, Enescu, Luchian - o repartiție uriașă de geniu pe metru pătrat... Mai apar și astăzi valori?
- Nu știu dacă Botoșaniul chiar e o oază de genii, dar oameni valoroși se nasc în continuare. Noi scriem mereu despre ei. Am scris și despre bătrânii corifei, dar sunt și oameni noi valoroși în Botoșani, în toate domeniile. Tinerii sunt studioși, avem licee bune și condiții pentru un învățământ de calitate - ceea ce se vede în procentul mare de elevi absolvenți care merg la facultate în marile centre universitare.
Emblema orașului: cultura
- Botoșaniul are reputația unui oraș elitist, în ce privește cultura. Se simte zestrea trecutului? Mai există efervescență artistică în oraș?
- Se întâmplă o mulțime de evenimente culturale. Noi, la ziar, avem o pagină specială pentru evenimente: spectacole de teatru, concerte la filarmonică, lansări de cărți... E un efort financiar considerabil pentru municipalitate, dar toți primarii au hotărât să-l facă, pentru a păstra emblema aceasta a orașului. Puține așezări de provincie au efervescența culturală pe care o întâlniți aici, la Botoșani. Dacă ar fi după mine, ar trebui să aibă statut de «oraș cultural».
"Câmpurile-s pline de tractoare americane care merg singure"
- Ce credeți că ar trebui făcut mai mult pentru urbea așa de frumoasă în care trăiți?
- Repet, principalul nostru of e infrastructura. Drumurile ar rezolva multe în Botoșani. Când vom avea infrastructură, vom avea și investiții, și turism, și locuri de muncă... Gândiți-vă că județul Botoșani are al treilea luciu de apă ca suprafață, după Delta Dunării și Galați! Mulți vin aici să pescuiască, dar pe drumuri infernale, incredibil de proaste. Posibilități sunt, dar nu se face nimic... Am văzut sute, mii de strategii de promovare a Botoșaniului, făcute de autoritățile care s-au perindat la conducere, și am râs de fiecare dată. Nu s-a făcut mai nimic, totul se termină în stadiul studiilor de fezabilitate, pe care se dau foarte mulți bani... de la buget! Cum să nu te revolți, ca cetățean?
- Zilele trecute s-a deschis aici cel mai mare parc de agrement din țară. Deci, se face ceva...
- Așa este, dar tot e prea puțin... Proiectul inițial pornise cu un Aqua Park, dar fiind situați în nord, unde circa 6 luni pe an e frig, bazinele ar fi trebuit să fie acoperite. Probabil era prea scump și se depășea valoarea proiectului. Oricum, s-au pierdut bani europeni - circa 10 milioane de lei, pe care i-a pus primăria, pentru că proiectul trebuia finalizat în 2016. Totuși, parcul de agrement de la Cornișa este o realizare de excepție. În plus, investiția a generat locuri de muncă, iar taxele vor aduce venituri municipalității, ceea ce nu-i din drum pentru județul Botoșani, care are mari probleme financiare...
- Există fonduri europene, bani pentru investiții care se pierd... Consiliul Județean nu accesează fonduri pentru dezvoltarea zonei?
- În provincie, patimile politice sunt mai mari decât la București. Am scris de momente în care dezvoltarea orașului și a județului contau mai puțin decât orgoliile locale - când partidul de la putere voia să-i demonstreze celui din opoziție că nu poate să facă ce vrea el sau invers. (Botoșaniul are un primar PNL-ist.) Și încă se întâmplă!... Investiții cu fonduri europene au fost și în Botoșani. Pietonala pe care suntem a fost făcută cu fonduri europene, la fel și Centrul Vechi. Dar pentru a crea locuri de muncă avem nevoie de infrastructură și de un regim fiscal preferențial, pentru că sunt zone care și fără infrastructură s-au dezvoltat. Am fost în Republica Moldova, unde sunt zone economice libere. Veți fi uimit ce succes au! În România, când am întrebat la Guvern, au zis că legislația Uniunii Europene nu ne permite să facem zone cu regim fiscal preferențial, deși văd că la insula Belina s-a putut! A fost celebra Hotărâre de Guvern 1001, de-acum 20 de ani, care declara Botoșaniul zonă economică defavorizată. A apărut HG-ul, lumea s-a bucurat, dar nu s-au publicat normele de aplicare, deci nu s-a rezolvat nimic. E nevoie de un regim fiscal preferențial pentru județul Botoșani, măcar o perioadă limitată, să aibă timp să ajungă din urmă celelalte județe dezvoltate.
- Culmea e că oamenii sunt gospodari, terenurile agricole sunt lucrate la milimetru...
- Da, dar majoritatea fac agricultură de subzistență. Mulți dintre cei care au avut pământ l-au vândut pe nimic. Dacă vă plimbați prin județ, veți vedea că-s câmpurile pline de tractoare americane cu gps, care merg singure. Au venit italieni, americani, au cumpărat teren agricol ieftin și fac recolte bio - un lucru interesant, numai că banii doar trec prin băncile din Botoșani spre Occident, nu rămâne nimic aici! De aceea spun că trebuie să-i oferi investitorului un avantaj. Primăria s-a oferit în nenumărate rânduri să pună la dispoziție teren și utilități, dar avem nevoie și de un regim fiscal preferențial, altfel nu vine nimeni să facă afaceri în Botoșani, deși există destule oportunități de afaceri. Moldovenii de peste Prut au regim fiscal preferențial doar pe 8-10 ani, apoi intră în normalitate. Dar în România e foarte complicat, pentru că avem de-a face cu o centralizare excesivă, pentru a controla banul public. Nouă ne trebuie Hotârâre de Guvern și ca să vopsim un bloc din oraș, ceea ce e complet anormal!
"Trăim aici și nu vrem să plecăm!"
- S-a simțit faptul că aveți primar PNL?
- Da, în sensul că Botoșaniul a primit mai puțini bani la alocarea bugetară. Un alt oraș din județ, cu populația la jumătate, prin comparație, dar cu primar PSD, a primit mai mulți bani decât Municipiul Botoșani. Primarul nostru a avut inspirația să angajeze o echipă bună în primul mandat, care a făcut multe proiecte europene ce au fost aprobate și puse în practică. S-au îmbunătățit rețeaua de apă, rețeaua de termoficare, s-a făcut pietonala și s-a cosmetizat Centrul Vechi. Lucruri mici, dar care au schimbat fața orașului. În acest mandat, același primar n-a făcut mai nimic pentru oraș, dar nu din vina lui! Când n-ai bani de la buget, nu poți face nimic. Asta e tehnica PSD: nu le dăm bani, nu fac nimic și oamenii nu-i mai votează! De aceea, primarii încep să devină rebeli, să facă Alianța Vestului, Alianța Estului... S-au unit din mânie și neputință! Am înțeles că în 2020-2021 vor putea fi depuse proiecte de către regiuni, alianțe, municipalități... Oamenii ăștia chiar vor să creeze ceva cu fondurile locale, nu să stea cu mâna întinsă la București. Când se va întâmpla acest lucru, atunci situația se va schimba fundamental!
- Protestul pentru autostrada Moldovei a fost un succes notabil, a existat susținere în toată țara!
- A fost un gest disperat, dar mă bucur că a ieșit bine și toți românii și-au dat seama că moldovenii sunt oropsiți, nu puturoși! Sunt membru al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, care cuprinde mai multe ONG-uri. Noi am adunat la un loc toate ideile bune pentru Moldova, le-am prezentat și, brusc, partidele au început să și le însușească. Pe chioșcul de semnături PNL scrie "Pentru dezvoltarea Moldovei"; USR are sloganul "Fără hoție, facem autostradă în Moldova"; PSD a dat ordin în teritoriu să se vorbească despre Moldova la alegerile europarlamentare: "Spuneți-le moldovenilor că le faceți, că le dați... nu știu ce". Dragnea a anunțat la Botoșani un program special pentru Moldova. Dar știm cu toții că acestea sunt promisiuni electorale care nu vor mai valora doi bani după ce unii sau alții ajung la putere! Anul trecut, toată Moldova a primit mai puțini bani pentru drumuri decât județul Teleorman! Un paradox, nu-i așa? Cum să-i crezi? Eu văd lucrurile așa: dezvoltarea Moldovei e o problemă a întregii Românii, nu una regională. Vreau să fiu tratat la fel ca orice alt cetățean al României, dar să am la dispoziție aceleași pârghii pentru dezvoltare ca ceilalți! Eu nu văd altă cale de rezolvare a acestei probleme decât dispariția centralizării excesive, care este gândită clar în scop electoral. Ca să vă dau un exemplu, zilele trecute am scris despre oamenii sosiți în număr mare dintr-o comună, care au manifestat cu mașinile în fața Consiliului Județean, pentru calitatea drumului. Au drumuri foarte proaste și rămân împotmoliți ori își strică mașinile... Culmea, acum o săptămână a venit vicepremierul Daniel Suciu și a semnat un contract, ca să se construiască... o sală de sport în acea comună. Oamenii n-au apă, n-au drumuri, n-au canalizare, dar s-a gândit cineva că decât să iasă din văgăună și să facă scandal, mai bine să joace fotbal în sală! Te pufnește râsul! Așa se pune problema în România modernă... E complet anormal! Noi știm mai bine ce ne trebuie, nu e nevoie de cineva de la București să ne explice ce și cum să facem. Pentru că trăim aici și mulți dintre noi nu vrem să plecăm! Exodul nu-i o opțiune!