Sănătate cu flori de vară - Teiul, salcâmul și trandafirul

Iulia Vlad
- E trist să ne gândim că gingășia lor poate fi transformată în infuzii și în fierturi, dar energia pe care o cedează acum, înainte ca vara să dea în clocot, ne salvează de multe boli -

TEIUL

Se culeg florile de tei împreună cu frunza de la baza florii (bractee), la începutul înfloririi, când printre flori există și boboci.

Ajutor pentru digestie
Un ceai călduț din flori de tei, băut după masă, este util în afecțiuni hepatobiliare și are darul de a ușura digestia dificilă. Efectele teiului sunt sporite în amestec cu mușețel și mentă.
Rețetă:
* Se adaugă o lingură cu flori de tei și o lingură cu frun­­ze de mentă sau flori de mușețel, într-o cană cu apă clo­cotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară ceaiul și se bea după fiecare masă.

Răceală de vară cu febră, tuse și stare generală de rău
Rețetă:
* Se toarnă o cană cu apă clocotită peste două linguri cu flori de tei. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară, se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și o linguriță cu miere. Se beau patru căni cu ceai pe zi.

Nervozitate și insomnie
Rețete:
* Se fierb timp de 5 minute două linguri cu flori de tei, în jumătate de litru de apă. Se lasă de­coctul la răcit și se strecoară. Se beau trei căni cu ceai pe zi, ultima seara, cu o oră înainte de culcare.
* 300 grame flori de tei (doar flori, fără frun­zulițe), se adaugă la 1,3 litri apă pusă pe foc. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se pune la infuzat 3 ore. Se strecoară decoctul, se adăugă 400 grame zahăr și sucul de la o lămâie și se pune iarăși pe foc mic, 15-18 minute. Se păstrează în sticlă, la rece. Din acest sirop se iau 3 linguri pe zi, în amestec cu pu­țină apă.


TRANDAFIRII

Pentru tratamente, se culeg petalele de tran­da­firi când florile sunt complet deschise. Se înde­părtează partea albă de la bază.

Tuse, astm bronșic, afecțiuni pulmonare
Rețetă:
* La o cană cu apă clocotită se adaugă două linguri cu petale de trandafiri proaspete sau uscate. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni cu ceai pe zi.
* Se opărește o cană cu petale de trandafiri proaspete sau uscate cu un litru de apă care fierbe. Se acoperă și se lasă la infuzat 24 de ore, lân­gă o sursă de căldură. Se filtrează și se adaugă 250 g de zahăr, amestecând. Se iau câte 3 linguri pe zi. Se păs­trează la rece, maximum 4 zile.
* Se consumă în fiecare zi 3-4 lingurițe cu dul­ceață de tran­da­firi.

Diaree cronică, dizenterie
Rețetă:
* Adăugați 6 lin­guri cu petale de trandafiri mărunțite la un litru de apă clo­cotită. Lăsați la in­fuzat 20 minute, apoi strecurați. Se bea ceaiul de-a lungul unei zile.

Stomatită, afte, durere în gât
Rețetă:
* 4 linguri cu petale de trandafiri se opăresc cu un litru de apă clocotită. Se acoperă și se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Se clătește gura, de mai multe ori pe zi. În cazul durerii în gât, se face gar­gară, de-a lungul unei zile.

Probleme legate de piele
Trandafirii pot ameliora pielea iritată, eczemele, cuperoza și roșeața și sunt eficienți pentru toate tipurile de piele, dar mai ales pentru pielea uscată și sensibilă. În plus, atenuează ridurile, oboseala și îmbătrânirea pielii și estompează aspectul cicatri­celor.
Rețetă:
* În toate cazurile, se aplică infuzie de petale de trandafiri sau apă de trandafiri prin pulverizare sau sub formă de comprese.
Pentru a prepara apă de trandafiri se iau 6 linguri cu petale proaspete de trandafiri mărunțite cu mâna, 3 linguri se pun la macerat în 250 ml de apă de seara până dimineața, iar celelalte 3 se infu­zează 20 de minute, în 250 ml apă clocotită. Se ames­tecă infuzia și maceratul strecurate și se păstrează la frigider.


SALCÂMUL

Se culeg ciorchinii întregi de flori proaspăt în­florite, dar fără frunze, care sunt otrăvitoare.

Gastrită, ulcer gastric și duodenal, reflux gastro-esofagian
Florile de salcâm sunt un "pan­sa­ment" natural pentru stomac, cu efect antiacid, antispastic și regenerant al mucoaselor.
Rețete:
* Puneți într-o cană, de seara până dimineața, două linguri cu flori de sal­câm proaspete sau uscate și turnați peste ele apă aflată la temperatura ca­merei. A doua zi se strecoară lichidul și se bea dimineața pe stomacul gol.
* Turnați o cană cu apă clocotită peste două linguri cu flori de salcâm proaspete sau uscate. Lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Beți 3 căni cu ceai pe zi, între mese.

Răceală, bronșită, astm bronșic
Rețete:
* Consumați 3 linguri cu dulceață de flori de salcâm pe zi și beți 2-3 căni cu infuzie de flori de salcâm.
* Într-un litru de apă se pun la macerat 6 linguri cu flori de salcâm proaspete sau uscate. Se lasă să stea 10 ore, apoi se strecoară. Se bea în­treaga cantitate pe parcursul zilei.

Prietenul sistemului nervos
Florile de salcâm au darul de a calma și tonifia sistemul nervos. Sunt foarte eficiente împotriva depresiei, melancoliei, asteniei, epuizării, insom­niei, tulburărilor de memorie.
Rețete:
* Consumați de-a lungul zilei 2-3 căni cu infuzie de flori de salcâm, iar cu o oră înainte de culcare, 2 căni.
* Se amestecă flori de sal­câm proaspete sau uscate cu miere, apoi se lasă 3 zile la ma­cerat. Se iau 3-4 lingurițe pe zi.
* Umpleți un recipient din sticlă pe trei sferturi cu flori proaspete de salcâm curățate de pe ciorchine. Turnați peste ele alcool de 70 de gra­de, până le acoperă, și închideți vasul ermetic. Lăsați amestecul la macerat două săptămâni, apoi filtrați, și puneți tinctura de salcâm în sticluțe în­chise la culoare, la frigider. Luați zi de zi câte 10-15 picături, de 2 ori pe zi, cu puțină apă.