În luna Mai, pădurile de brad încep, și ele, să înverzească, devenind rezervoare de remedii de-a dreptul miraculoase pentru suferințele omenești. Cel mai mult sunt folosiți mugurii de brad, care se formează primăvara, în vârful crenguțelor, având o culoare frumoasă, verde crud, spre bucuria iubitorilor de natură, care le apreciază atât gingășia cât și mireasma pe care o radiază în jur. Ciobanii culeg mugurii cu lungimea de două degete și îi mestecă în timpul lungilor deplasări prin munți, ca să le potolească setea și să-i ferească de bolile pulmonare, ba chiar și de spiritele rele. După ce mănâncă 5-6 muguri pe stomacul gol, cu 15-30 minute înainte de masă, ciobanul simte împrospătarea respirației, dezinfectarea gurii și reglarea poftei de mâncare. Ajunși în stână, fac o fiertură din muguri pe care o dau, într-o cantitate limitată, la oile slăbite, pentru a le întrema și pe ele.
Un leac minune pentru bolile de plămâni!
În bolile de plămâni este bine cunoscut efectul coniferelor, de vindecare a afecțiunilor laringelui, traheei și bronhiilor, cu efect de calmare a tusei și de tămăduire a pneumoniei, pleureziei, bronșitei cronice, astmului bronșic și tuberculozei. Datorită acțiunii expectorante, bactericide, revulsive, antiinflamatoare și fluidizante a secrețiilor bronșice, pădurile de brad constituie un mediu de vindecare excelent. Bolnavul aflat într-o pădure de brad beneficiază, în mod gratuit, de inhalații cu uleiuri volatile naturale, mai intense în timpul formării mugurilor, respectiv la sfârșitul lunii mai. În acest mediu curat și bine încărcat cu oxigen, în care pădurea acționează ca un filtru gigantic ce preia noxele poluante din atmosferă, se vor fortifica plămânii, căile respiratorii se vor elibera de spută, iar respirația va fi mai profundă și mai ușoară. Iată pentru ce o stațiune de odihnă și tratament plasată într-o pădure de brad este locul ideal pentru regenerarea capacității fizice, psihice și mentale.
Întrucât bolnavii de plămâni prezintă adesea o debilitate și anemie avansată, cu oboseală și epuizare fizică și intelectuală, după o cură într-o astfel de stațiune montană vor simți o energizare a corpului, întărirea sistemului nervos, activarea circulației sanguine și o revigorare generală a organismului, mai ales la copiii și bătrânii sensibili.
O plimbare într-o pădure cu brazi înalți și viguroși induce o stare de cutezanță și încredere în forțele proprii, fiind indicată persoanelor sedentare, cu temperament domol, care au nevoie de o stimulare a sistemului nervos central.
În liniștea adâncă și în tăcerea pădurii de brad se mai aude și ciripitul păsărilor, clipocitul izvoarelor și, eventual, vuietul torenților. În acest cadru sonor, persoanele surmenate și stresate capătă o stare de liniște, de calm lăuntric, cu un tonus psihic ridicat, apt de noi forțe de muncă și de creație.
În bolile digestive, preparatele din muguri și cetină de brad au efecte benefice, intervenind în gastroenterite, litiază biliară, colici abdominali la frig, infecții intestinale, colite de fermentație, vome, diaree, balonări, parazitoze și lipsa poftei de mâncare.
Afecțiunile renale, localizate la rinichi sau la vezica urinară, își găsesc leacul cu ceaiuri sau siropuri de brad, mai ales cele manifestate prin infecții și inflamații renale, cistite, nefrite, pielite, metrite sau hemoragii uterine.
Preparate naturale din brad
Siropul din muguri. În decursul veacurilor de conviețuire a omului cu pădurea, multe minți luminate au găsit remediile cele mai adecvate pentru tratarea diferitelor boli. Cel mai frecvent este utilizat siropul din muguri adunați în luna mai: 1 kg muguri proaspeți se fierb timp de 15-20 de minute în 2 litri de apă; după răcire se adaugă 1 kg zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute și se strecoară fierbinte în sticle astupate ermetic și păstrate la loc răcoros.
Se vor consuma zilnic câte 2-3 linguri, înainte de mese, diluate în apă plată, minerală sau ceai fierbinte, având efecte în combaterea afecțiunilor respiratorii (tuse persistentă, bronșite cronice, astm bronșic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită, tuberculoză). În plus, are efecte în redresarea valorilor scăzute ale glicemiei, reglarea activității nervoase, oboseală intelectuală, migrene, debilitate și migrene la copii, stimularea digestiei în lipsa poftei de mâncare, scăderea apetitului pentru dulciuri, sterilitate la femei și ridicarea imunității generale la acțiunea agenților externi.
Tinctura din muguri: 15 linguri cu muguri tocați mărunt se pun într-un borcan de sticlă, se adaugă 2 linguri cu rășină de brad și 200 ml alcool 900 (nediluat); se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 10 zile. După strecurare, se trece în sticluțe brune și se consumă câte 1 linguriță diluată în 50 ml apă, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de 12 zile. Are efecte antiinfecțioase și antiinflamatoare în gastroenterite, vome și alte afecțiuni digestive.
* Bune efecte au gargarismele zilnice, după diluare cu apă, precum și masajele pe tâmple și pe frunte în caz de migrene, amețeli și vertij.
Tinctura din cetină: 20 g ace proaspete de brad (cele de culoare verde deschis) tocate mărunt se pun în 200 ml alcool de 70° și se țin la macerat timp de 14 zile. Se strecoară prin presare în tifon și se trece lichidul în sticle brune din care se consumă câte 5-10 picături pe zi, în puțină apă. Are efecte contra tusei, cistitei și uretritei.
Tinctura din rășină: 3-4 linguri cu rășină de brad se macerează timp de 3-4 zile într-un borcan cu 200 ml alcool 80°. Modul de administrare e ca la tinctura de cetină.
Infuzie din muguri: 2 linguri cu muguri proaspeți se opăresc cu 250 ml apă clocotită; se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară, se îndulcește cu miere de albine. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, într-o cură de 3-4 săptămâni. Are efecte în bolile pulmonare (gripă, răceală), boli nervoase, renale și digestive.
Cu infuzie din muguri se fac și inhalații, timp de 5-10 minute, pentru activarea circulației sângelui spre cap și pentru redarea tonusului la tenurile obosite. După inhalație se ține capul acoperit încă 30 de minute și se evită frigul sau curentul, timp de 3 ore.
Rășina: Se sug 20-30 g pe zi, pentru tratarea faringitei și amigdalitei.
Decoct din semințe de brad: o linguriță cu semințe se fierb 5 minute, apoi decoctul se strecoară. Se bea câte o cană, la intervale de 3-5 ore, pentru a combate septicemia. Se mai poate folosi sub formă de cataplasme, care se schimbă la intervale de 3 ore în cursul zilei și se țin toată noaptea. Au efect puternic în răceală și gripă cu tuse.
Decoct din cetină: 1 kg ramuri tinere de brad se fierb timp de 10-15 minute în 3 litri apă; se toarnă în apa de baie, unde se stă 15-20 minute. Are efecte favorabile în boli reumatismale, dureri articulare, artrită reumatoidă, întărirea sistemului nervos, oboseală fizică și psihică, gripe, răceli, evitarea îmbolnăvirilor ușoare și tonifierea generală a organismului.
La femei cu scurgeri vaginale (leucoree) sunt indicate spălăturile cu decoct de cetină.
Uleiul eteric: se extrage industrial din muguri sau cetină. Se toarnă (câteva picături) în apa de baie, înainte de culcare, pentru tratarea nevrozei cardiace și a unor afecțiuni pulmonare. Evaporarea lentă sau aerosolii cu uleiul eteric în încăperi asigură odorarea aerului ambiant și dă un sentiment de confort și siguranță, cu acțiuni reconfortante și stimulatoare.
Unguentul de brad: se obține din rășină, ceară de albine și unt proaspăt; se încălzește pe baia de apă și se amestecă până când se obține o pastă omogenă. Se folosește în tratarea rănilor supurânde, negi, arsuri ușoare, eczeme infectate.
Fumigațiile: se realizează prin arderea cetinei și rășinii pe jar sau în sobă asigurând dezinfectarea și purificarea aerului în locuințe.
Umplerea pernelor: Cetina tânără de brad se pune în pernele de dormit, având rol calmant și de întărire a sistemului nervos.
Bere antiscorbutică: în 2 litri de bere proaspătă se toarnă 30 g muguri de brad, 60 g rădăcini de hrean și 30 g frunze de hrean; se macerează timp de 5-7 zile, agitând zilnic, apoi se strecoară. Se beau zilnic câte 50-70 g, pentru efecte antiscorbutice, aperitive și diuretice.