Leacuri de primăvară cu BRAD

Redactia
Din moștenirea savantului ieșean CONSTANTIN I. MILICĂ

În luna Mai, pădurile de brad încep, și ele, să în­verzească, devenind rezervoare de reme­dii de-a dreptul miraculoase pentru suferin­țele omenești. Cel mai mult sunt folosiți mugurii de brad, care se formează primăvara, în vârful crenguțelor, având o culoare frumoasă, verde crud, spre bucuria iubitorilor de natură, care le apreciază atât gingășia cât și mireasma pe care o radiază în jur. Ciobanii culeg mugurii cu lungimea de două degete și îi mestecă în timpul lungilor deplasări prin munți, ca să le potolească setea și să-i ferească de bolile pulmonare, ba chiar și de spiritele rele. După ce mănâncă 5-6 muguri pe stomacul gol, cu 15-30 minute înainte de masă, cio­ba­nul simte împrospătarea res­pira­ției, dezinfectarea gurii și re­glarea poftei de mâncare. Ajunși în stână, fac o fiertură din muguri pe care o dau, într-o cantitate li­mi­tată, la oile slă­bite, pentru a le întrema și pe ele.

Un leac minune pentru bolile de plămâni!

În bolile de plămâni este bine cunoscut efectul coniferelor, de vin­decare a afecțiunilor laringe­lui, tra­heei și bron­hiilor, cu efect de cal­mare a tusei și de tămăduire a pneu­mo­niei, pleu­reziei, bronșitei cro­nice, astmului bronșic și tuber­culozei. Datorită ac­țiunii expecto­rante, bactericide, revulsive, antiin­fla­matoare și flui­dizante a secre­țiilor bronșice, pădurile de brad constituie un me­diu de vindecare excelent. Bolna­vul aflat într-o pă­dure de brad be­neficiază, în mod gratuit, de inha­lații cu uleiuri vo­latile naturale, mai intense în tim­pul formării mu­gu­rilor, respectiv la sfârșitul lunii mai. În acest mediu curat și bine în­cărcat cu oxi­gen, în care pă­durea acționează ca un filtru gigantic ce preia no­xele poluante din atmo­sferă, se vor for­tifica plămâ­nii, căile respiratorii se vor elibera de spută, iar res­pirația va fi mai pro­fundă și mai ușoa­ră. Iată pentru ce o stațiune de odihnă și tratament plasată într-o pădure de brad este locul ideal pentru rege­nerarea capacității fizice, psihice și mentale.
Întrucât bolnavii de plămâni prezintă adesea o debilitate și anemie avansată, cu oboseală și epui­zare fizică și intelectuală, după o cură într-o astfel de stațiune montană vor simți o energizare a cor­pului, întărirea sistemului nervos, activarea circula­ției sanguine și o revigorare generală a organis­mului, mai ales la copiii și bătrânii sensibili.
O plimbare într-o pădure cu brazi înalți și vigu­roși induce o stare de cutezanță și încredere în for­țele proprii, fiind indicată persoanelor sedentare, cu temperament domol, care au nevoie de o stimu­lare a sistemului nervos central.
În liniștea adâncă și în tăcerea pădurii de brad se mai aude și ciripitul păsărilor, clipocitul izvoare­lor și, eventual, vuietul torenților. În acest cadru sonor, persoanele surmenate și stresate capătă o stare de liniște, de calm lăuntric, cu un tonus psihic ridicat, apt de noi forțe de muncă și de creație.
În bolile digestive, preparatele din muguri și ce­tină de brad au efecte benefice, intervenind în gas­tro­enterite, litiază biliară, colici abdominali la frig, infecții intestinale, colite de fermentație, vome, dia­­ree, balonări, parazitoze și lipsa poftei de mâncare.
Afecțiunile renale, localizate la rinichi sau la ve­zica urinară, își găsesc leacul cu ceaiuri sau siro­puri de brad, mai ales cele manifestate prin infecții și inflamații renale, cistite, nefrite, pielite, metrite sau hemoragii uterine.

Preparate naturale din brad

Siropul din muguri. În decursul veacurilor de convie­țuire a omului cu pădurea, mul­te minți lu­minate au găsit re­mediile cele mai adecvate pen­tru tratarea diferitelor boli. Cel mai frecvent este utili­zat siropul din muguri adu­nați în luna mai: 1 kg muguri proas­peți se fierb timp de 15-20 de mi­nute în 2 litri de apă; după răcire se adaugă 1 kg zahăr di­zolvat într-un litru de apă. A­mestecul se fierbe din nou timp de 5-10 mi­nute și se strecoară fier­bin­te în sticle astupate er­metic și păstrate la loc răcoros.
Se vor consuma zil­nic câte 2-3 linguri, îna­inte de mese, diluate în apă plată, mi­nerală sau ceai fierbinte, având e­fec­te în combaterea afec­­țiuni­lor respiratorii (tu­se persistentă, bronșite cro­nice, astm bronșic, tra­hei­tă, faringită, gripă, gu­turai, sinuzită, tuber­culoză). În plus, are efecte în redre­sa­rea valo­rilor scăzute ale glicemiei, regla­rea activi­tății ner­voase, oboseală intelectuală, mi­grene, debi­litate și migre­ne la copii, stimularea di­ges­tiei în lipsa poftei de mâncare, scăderea apeti­tului pentru dulciuri, sterili­tate la femei și ridicarea imunității ge­nerale la ac­țiu­nea agenților externi.
Tinctura din muguri: 15 linguri cu muguri to­cați mărunt se pun într-un borcan de sticlă, se adaugă 2 linguri cu rășină de brad și 200 ml alcool 900 (nediluat); se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 10 zile. După strecurare, se trece în sticluțe brune și se consumă câte 1 linguriță diluată în 50 ml apă, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de 12 zile. Are efecte antiinfecțioase și antiinflama­toa­re în gastroenterite, vome și alte afecțiuni di­gestive.
* Bune efecte au gargarismele zilnice, după di­luare cu apă, precum și masajele pe tâmple și pe frunte în caz de migrene, amețeli și vertij.
Tinctura din cetină: 20 g ace proaspete de brad (cele de culoare verde deschis) tocate mărunt se pun în 200 ml alcool de 70° și se țin la macerat timp de 14 zile. Se strecoară prin presare în tifon și se trece lichidul în sticle brune din care se con­su­mă câte 5-10 picături pe zi, în puțină apă. Are efec­te contra tusei, cistitei și uretritei.
Tinctura din rășină: 3-4 linguri cu rășină de brad se macerează timp de 3-4 zile într-un bor­can cu 200 ml alcool 80°. Modul de admi­nistrare e ca la tinctura de cetină.
Infuzie din muguri: 2 linguri cu mu­guri proas­peți se opăresc cu 250 ml apă clocotită; se lasă la infuzat 10-15 mi­nute, se strecoară, se îndulcește cu mie­re de albine. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi, du­pă mesele principale, într-o cură de 3-4 săptă­mâni. Are efecte în bolile pulmonare (gripă, ră­ceală), boli nervoase, renale și digestive.
Cu infuzie din muguri se fac și inhalații, timp de 5-10 minute, pentru activarea circulației sânge­lui spre cap și pentru redarea tonusului la tenurile obosite. După inhalație se ține capul acoperit încă 30 de minute și se evită frigul sau curentul, timp de 3 ore.
Rășina: Se sug 20-30 g pe zi, pentru tratarea faringitei și amigdalitei.
Decoct din semințe de brad: o linguriță cu semințe se fierb 5 minute, apoi decoctul se strecoa­ră. Se bea câte o cană, la intervale de 3-5 ore, pen­tru a combate septicemia. Se mai poate folosi sub formă de cataplasme, care se schimbă la intervale de 3 ore în cursul zilei și se țin toată noaptea. Au efect puternic în răceală și gripă cu tuse.
Decoct din cetină: 1 kg ramuri tinere de brad se fierb timp de 10-15 minute în 3 litri apă; se toar­nă în apa de baie, unde se stă 15-20 minute. Are efec­te favorabile în boli reumatismale, dureri arti­culare, artrită reumatoidă, întărirea sistemului nervos, oboseală fizică și psihică, gripe, răceli, evi­tarea îmbolnăvirilor ușoare și tonifierea gene­rală a organismului.
La femei cu scurgeri vaginale (leucoree) sunt indicate spălăturile cu decoct de cetină.
Uleiul eteric: se extrage industrial din mu­guri sau cetină. Se toarnă (câteva picături) în apa de baie, înainte de culcare, pentru tratarea nevrozei cardiace și a unor afecțiuni pulmonare. Evaporarea lentă sau aerosolii cu uleiul eteric în încăperi asi­gu­ră odorarea aerului ambiant și dă un sentiment de confort și siguranță, cu acțiuni reconfortante și stimulatoare.
Unguentul de brad: se obține din rășină, cea­ră de albine și unt proaspăt; se încălzește pe baia de apă și se amestecă până când se obține o pas­­tă omogenă. Se folosește în tratarea rănilor su­pu­rânde, negi, arsuri ușoare, eczeme infectate.
Fumigațiile: se realizează prin arderea cetinei și rășinii pe jar sau în sobă asigurând dezinfectarea și purificarea aerului în locuințe.
Umplerea pernelor: Cetina tânără de brad se pune în pernele de dormit, având rol calmant și de întărire a sistemului nervos.
Bere antiscorbutică: în 2 litri de bere proas­pătă se toarnă 30 g muguri de brad, 60 g rădăcini de hrean și 30 g frunze de hrean; se macerează timp de 5-7 zile, agitând zilnic, apoi se strecoară. Se beau zilnic câte 50-70 g, pentru efecte antiscor­butice, aperitive și diuretice.