Mediile au analizat pe larg semnificația lor pentru reconfigurarea tabloului politic intern. Se știe că rezultatele, importante și pentru Europa, vor avea un impact major asupra strategiei politice alese de fiecare partid, mai ales datorită faptului că aceste alegeri deschid un șir de evenimente electorale ce vor marca soarta României. După "testul european" urmează "prezidențialele" și, în anul ce vine, alegerile locale și parlamentarele naționale. Timp de un an și jumătate, România va fi în campanie electorală, câștigătorii urmând să stabilească direcțiile în care va evolua țara. Referendumul pe Justiție, care a fost cuplat cu europarlamentarele, sporește importanța evenimentului. Românii vor trebui să se pronunțe dacă sunt sau nu de acord cu modificările aduse legilor Justiției, pe care actuala guvernare a încercat (și încearcă) să le impună în favoarea liderilor ei. Deși este consultativ, referendumul va indica în ce măsură sunt dispuși cetățenii țării să accepte demolarea statului de drept, prin subordonarea uneia dintre puterile lui deținătorilor temporari - în principiu - ai conducerii instituțiilor administrative. Un răspuns masiv și clar la întrebările referendumului, alături de o opțiune marcată pentru partidele proeuropene, ar constitui un semnal clar că România a optat pentru un stat de drept veritabil și pentru o integrare reală în comunitatea continentală. Toate partidele au înțeles, în consecință, necesitatea participării la vot și cea a convingerii electorilor că propunerile lor "fac bine țării". Intensitatea propagandei lor electorale, modalitățile de desfășurare a campaniei, strategiile adoptate pleacă de la această premisă, vizând însă mult mai mult, chiar viitorul acestor partide.
Semnificative sunt, din perspectiva dată, metodele de abordare a electoratului, utilizate de alianța de guvernare PSD-ALDE. Aflată la putere de peste doi ani și jumătate, gruparea a suferit, desigur, uzura normală a guvernării. Fenomenul este firesc în toate democrațiile, cetățenii având posibilitatea să constate, în timpul scurs, diferența dintre promisiunile făcute înainte de instalarea la putere și realizările efective ale administrației propuse de câștigători. PSD-ALDE au mărit, într-adevăr, salariile și pensiile, cum au promis, dar aceste măriri, generatoare de creștere economică bazată pe consum, au fost făcute în pripă, mai degrabă propagandistic, fără a ține cont de legile obiective ale pieței. Fără fundamentarea lor într-un program de investiții, care să garanteze creșterea sănătoasă a producției interne, majoritatea măririlor s-au risipit în consumul produselor de import, fapt ce a afectat bugetul țării și a dus, inevitabil, pentru susținerea lor, la împrumuturi - tot mai scumpe - din piețele financiar-bancare. S-a declanșat astfel un cerc vicios, îndatorarea țării ducând la căderea monedei naționale și, firesc - după toate regulile teoriei economice - la creșterile tot mai accentuate ale prețurilor. După doi ani și jumătate de decizii și hotărâri aberante în domeniul economiei, cetățenii au început să constate că "raiul" promis de PSD-ALDE e mult mai sărac decât li s-a prezis. Anii de guvernare ai alianței le-au dat posibilitatea să vadă că scopul ei real a fost altul, și anume supunerea Justiției, pentru salvarea și onorabilizarea liderilor și a profitorilor de lângă ei. "Bătălia" cu Justiția, în care toate metodele (de la modificarea bruscă, prin OUG, a legilor, la transformarea lor treptată, acoperită, sub diverse pretexte) au fost încercate, au dezvăluit vocația grupării de a se transforma într-un Partid-Stat - cum a fost PCR-ul - și dorința ei de a-și impune, mascat, dictatura. Reacțiile societății civile din România și ale partenerilor din UE, dar și din NATO, care au condamnat aceste manevre, au indus coaliției PSD-ALDE aspirații suveranist-naționaliste (concretizate în reluarea tezei ceaușiste a "neamestecului în treburile interne" și a xenofobiei, cu ideea "străinului-prădător"), deși doar UE și NATO garantează granițele țării și funcționarea statului de drept. Pentru "liniștea" lui Dragnea, Tăriceanu și "gașca" lor, PSD-ALDE s-a arătat capabilă să sacrifice o țară întreagă, cu viitorul ei cu tot.
Societatea civilă și opoziția politică au denumit gruparea "ciuma roșie". PSD-ALDE nu sunt însă partide comuniste, dar au un spirit comunist-rezidual. Grupând cei mai bogați oameni ai țării, "baronii" ce conduc administrațiile locale și executivul, PSD-ALDE este o alianță oligarhică, o cleptocrație. De la comuniști (și nu numai), ea a preluat doar metodele de dominare ierarhică și supunere oarbă a corpului social. Preluarea este extrem de vizibilă acum, în campania pentru europarlamentare și referendum, când situația-limită în care a ajuns în lupta cu Justiția a obligat-o să-și pună la bătaie tot arsenalul propagandistic și administrativ. Acesta se desfășoară, concomitent, pe mai multe planuri. Mai întâi mituirea populației. "Vuvuzelele" PSD-ist-ALDE-iste anunță continuarea măririlor de salarii și pensii, scăderea lor valorică, prin scumpiri și inflație, fiind pusă pe seama străinătății abuziv-colonizatoare și a opoziției. Modernizarea infrastructurii transporturilor, sănătății și învățământului este iarăși promisă, deși în anii de guvernare scurși nu s-a făcut nimic. Apoi, represiunea oponenților, inclusiv fizică - cum s-a întâmplat la mitingul din 10 august 2018 și, recent, la manifestația de la Topoloveni, când puținii oponenți au fost, pur și simplu, arestați, deși nu au agresat pe nimeni. Urmează înregimentarea (forțată sau prin corupție), așa cum s-a văzut la mitingurile programate, "pe listă" cu funcționarii statului sau pe banii statului. Manipularea psihologică, prin falsuri, insinuări, minciuni, intră firesc în formula propagandistică a grupării ce și-a făcut din minciună un stindard. Iohannis este "un străin de românismul nostru", Kövesi - o coruptă manevrată de străini, Cioloș - un fost securist ș.a.m.d. Până și unui tânăr și curajos cântăreț, Tudor Chirilă, i s-au pus acum în gură vorbele rostite cu alte prilejuri. Mercenarii mediatici ai PSD-ALDE nu au limite în inventarea de știri false, răspândite prin repetare și recombinare continuă. Ca și comuniștii, temători că propaganda lor nu este suficientă, PSD-ALDE va merge până la fraudarea alegerilor. Dragnea are experiență în domeniu, iar la MAI veghează robotul lui necondiționat, Carmen Dan.
Comunismul rezidual poate fi eliminat numai printr-o prezență masivă la vot a tuturor cetățenilor care mai cred încă în capacitatea României de a fi democratică și liberă.