Costică

Cititor Formula AS
Cunoașteți specificul orașelor aflate la malul mă­­rii?

Nu mă refer la datele geografice: relief, cli­mă... sau la obiectivele turistice. Eu vă întreb care este pri­mul lucru pe care îl observi ca simplu "mu­sa­fir", fie că vii pentru prima dată, fie că revii. Vă spun eu: pes­că­rușii! Despre unul din reprezentanții aces­tei "etnii" do­brogene vreau să vă povestesc. Noi i-am spus Costică. Are un aer foarte important și o privire so­bră, care nu prea încurajează hazul făcut pe seama lui...
Totul a început la o aniversare pe care toate co­le­gele din birou am pregătit-o minuțios: platouri frumos aranjate, cu tot ce demonstrează stăpânirea artei cu­li­nare. Ca să fie mai bine vă­zute și admirate, am ho­tă­rât să așezăm bunătățile pe pervazul lat al celor două fe­res­tre din încă­pere. Arăta totul bine așa, ca la expoziție, și era foarte practic. Bineînțeles, ferestrele erau în­chise. Prinse cu treaba, nu am observat musafirul ne­poftit care se înființase de cealaltă parte a geamului și care pri­vea "critic", ca pentru a pune notă, când cu un ochi, când cu celălalt, vitrina cu bunătăți. La început, nu l-a băgat ni­meni în seamă. Dar când in­vitații au în­ceput să mă­nânce, s-au trezit față în față cu un pes­căruș, pe care doar geamul îl oprea să se servească și el din bucate. Pentru că foamea lui, manifestată prin patrulări de-a lungul pervazului și puternice bătăi cu cio­cul în geam, a stâr­nit, pe lângă amuzament, și milă, până la urmă, pes­că­rușul, botezat pe loc cu numele de Costică, a fost pof­tit, și el, la ospăț. Prin fereastra în­tre­deschisă, oaspetele înaripat, devenit mascota "pe­tre­cerii", a avut parte de fericiri culinare. În timp, de­prin­derea de a ne vi­zita în fiecare zi s-a "cimentat" atât de bine, încât acum, toată lumea din birou îm­par­te pachetul cu Costică.
Mai mult, de la o vreme, dumnealui vine în­soțit. A trebuit să cedăm insistențelor sale de a ne-o prezenta și pe "ea": o pescărușă frumoasă, cu ciocul și lopă­țe­lele colorate în portocaliu mai aprins, pe­najul alb stră­lucitor și plină de grație.
Acum suntem deja prieteni și ne cunoaștem "ta­bie­turile": ora vizitei coincide cu ora pau­zei noastre de masă, iar orice îndeletnicire la momentul vi­zitei trebu­ie abandonată, pentru a ne "dedica" musa­fi­rilor. Une­ori, când ciocăniturile continuă și după sfârșitul os­pă­țului, bă­nuim că amicul Costică vrea să ne spună ceva. Pro­babil că în limba lor, pescărușul și amica lui, prie­teni recunoscători și buni pescari, ne invită, și ei, la un festin cu pește. Păcat că nu putem înțelege unde și când...

MARIA B. - Constanța