"Cine știe un tratament eficient pentru limbă neagră veroasă?"

Cititor Formula AS
"Am stenoză aortică degenerativă și nu vreau să mă operez"

Sunt din Brașov și vă rog să mă ajutați să mă vindec de boala de care sufăr: stenoză aortică val­vulară degenerativă strânsă (mi s-a spus că tre­buie să mi se înlocuiască o valvă). Problema este că am vârsta de 69 ani și nu știu dacă rezist la o operație pe cord deschis. Știe vreun cititor sau vreun specialist un tratament pentru a scăpa de operație? Vă mulțumesc anticipat!
ANONIMĂ - Brașov

"Cine știe un tratament eficient pentru limbă neagră veroasă?"

Sunt un vechi cititor al revistei "Formula AS" și mi-a venit rândul să apelez la rubrica "Cititorii întreabă". De un an de zile mi-a apărut pe limbă o depunere de culoare galbenă, peste care, de vreo trei luni, a apărut o depunere de cu­loare neagră. Afecțiunea se nu­mește limbă neagră veroasă (pie­loasă). Am făcut tratament cu gli­cerină boraxată și cu vitamina A (badijonări locale după fiecare masă), dar fără niciun rezultat. Am diabet insulino-necesitat (100 u.i. în 4 injecții). La analiză pe un ra­claj lingual nu mi-a ieșit niciun fel de candida. Îi rog pe cei care au trecut printr-o astfel de problemă să-mi dea un sfat pentru vindecare. Mulțumesc mult!
OANĂ G. - București, tel. 0721/79.50.92

"Caut leacuri pentru gonartroză bilaterală decompensată"

Sufăr de câțiva ani de gonar­troză bilaterală decom­pensată. Am genunchi umflați și fără mo­bilitate. Am făcut zeci de trata­mente, fără niciun rezultat. Vreau să scap de dureri, de amorțeli, să mi se dezumfle genun­chii, să pot merge pe afară... Oare nu există vreun leac pentru vindecarea aces­tei boli? Apelez la cei care suferă de această boală, să-mi împărtășească din expe­riența lor. Vă mulțumesc!
LILIANA - București

"Mâna stângă mă doare rău și n-o pot folosi"

Stimată redacție, vă scriu această scrisoare cu speranța că mă va ajuta cineva cu un sfat bun. În 2018, pe 4 ianuarie, am alune­cat și am căzut foarte rău pe umărul stâng. M-am dus la spital și au încercat să-mi pună umărul la loc, dar n-au reușit. Am fost operată, pu­nân­du-mi-se niște "broșe", după cum mi-a explicat doc­to­rul. Am stat înfășurată în pan­sament 6 săptămâni și am respectat toate indicațiile date. La radiografii, doctorul nu era mulțumit cum se prindea osul. Mi s-a spus să fac niște exer­ciții ușoare acasă, apoi m-am dus la recuperare la spital, dar am rămas cu o greutate pe osul dintre umăr și cot, care mă supără. Nu pot ridica mâna în lateral, o ridic cu mâna dreap­tă. Doc­torii spun că am nevoie de o proteză de umăr, dar fiind în vârstă (75 de ani) și supra­pon­­derală, nu mă sfătuiește ni­meni să încerc aceas­tă operație.
Poate cineva s-a confruntat cu aceeași proble­mă și mă poate ajuta cu un sfat, deoarece mă des­curc greu cu o mână. Lo­cuiesc singură, și de când am mâna acci­den­tată, mă doare rău și nu mai am echilibru, port baston, iar în mâna bolnavă nu pot căra mai mult de 1 kg sau cel mult două. Citesc re­vista săptămâ­nal și aștept un răspuns. Vă mulțumesc,
CATINCA - București

"Am fost diagnosticat cu cheratoza scalpului"

Sunt un cititor fidel și am fost diagnosticat de curând cu che­ratoza scalpului. Poate cineva dintre cititori sau dintre specia­liștii dermatologi ai revistei să-mi recomande un tratament eficace pen­tru această boală? Vă mulțu­mesc.
VIRGIL - Pitești

"Sufăr de adenom de prostată"

Stimată redacție, vă scriu cu rugămintea de a mi se publica a­ceste rânduri în legătură cu diag­­nosticul de adenom de prostată. Urmez tra­tament cu două medicamente, Fokusin și Avodart. În aceas­tă perioadă am avut diverse reacții de la ele, în special la Avodart: dureri articulare și mân­cărimi insuportabile pe pulpe, corp și omo­plați. Medicul urolog mi-a schimbat tratamentul, înlo­cuind produsul Avodart cu altul, Pro­scar, care se pare că este mai suportabil. În această perioadă am consultat un medic dermatolog care mi-a pre­scris două unguente, Locaid și Dermo­vate, și me­di­camentul Xyzal. Doresc să aflu de la cititori dacă există un tratament cu alte medica­mente, ca­re să nu aibă atâtea reacții adverse. Tratament na­turist pentru această afecțiune există? Cu mul­țumiri,
DUMITRU SCOICĂ - Drobeta Turnu Severin, tel. 0722/58.28.56
(Adresați-vă d-nei dr. Angela Himovith, tel. 0748/11.2420, 0748/11.24.21.)


"Solicit datele de contact ale d-lui dr. Alexandru Oproiu"

Am nevoie urgent de un ajutor de suflet din partea dumneavoastră, și anume, indicarea adresei d-lui doctor Ale­xandru Oproiu, precum și tele­fonul unde ne putem programa, deoarece băiatul meu, în vârstă de 52 de ani, a fost diag­nosticat cu adenocarcinom gas­tric, fiind in­ternat la Spitalul Fun­deni. Nu a putut fi operat, deoarece tumora de la stomac s-a extins și la intes­tine. I s-a recomandat chi­miote­rapie, dar vrem să mai con­sultăm și alți specialiști.
Cu mulțumiri anticipate,
SIMION VIOREL - Buzău, tel. 0745/42.32.20