"Iubirea târzie nu este incriminată în Codul Penal"

Cititor Formula AS
SCRISORI DE LA CITITORI

Sunt un moș de 66 de ani, de la capătul țării, de unde soarele, înainte de a porni spre drumul său spre apus, se scaldă în apa rece a mării.
Sunt un neica-nimeni, din mulțimea asta mare de oameni, de pe stradă, din mijloacele de transport, din mall-uri, un om a cărui exis­tență nu deranjează pe nimeni (vreau să cred), nici pe cei cu căștile și cu mobilele la urechi, pe lângă care ne strecurăm, fără să ne vedem și fără să ne auzim.
Sunt văduv de șase ani, și singurătatea îmi macină existența, în lumea asta indiferentă și cenușie. Îmi amintesc de cuvintele spuse de Octavian Paler, într-o seară, la o emisiune TV: "Nu știi cât de greu este să ajungi seara acasă, să deschizi ușa, să intri în casă și să nu ai cui spune «bună seara»!". Este, într-adevăr, foarte greu!
Povara anilor și-a pus amprenta asupra vieții mele, asupra sănătății și chiar asupra fi­zicului meu. Am o grădină în apropierea ora­șu­lui, unde îmi omor timpul - de dimineață, îna­inte de a se lumina - și până seara, după apu­sul soarelui. Am mii și mii de plante, le în­gri­jesc și le culeg roadele (toate - eco!) spre satis­facția și mulțumirea mea și a copiilor mei. Îmi țin companie cinci necuvântătoare, 3 pisici și 2 câini, și prezența lor îmi mângâie singu­rătatea.
Deși vârsta și-a pus amprenta asupra fi­zicului meu și a stării de bine, totuși, mi-au ră­mas nealterate senti­mentele de dragoste, de iu­bire, nevoia de a fi lângă cineva drag, căruia (de fapt - căreia) să i le pot împărtăși. Cred, chiar, că aceste sentimente ce par ado­lescentine sunt chiar mai pu­ternice, mai rafinate, decât cele trăite pentru prima dată, cu zeci de ani în urmă. Dar, parcă îmi este frică, parcă îmi este jenă și nu am curajul să mi le destăinui. Și atunci când o fac, nu sunt crezut, sau sunt ri­diculizat. De ce? A iubi este ceva rău?
Am căutat și am văzut că acest sentiment nu este incriminat în Codul Penal, ca fiind vreo infracțiune de care să te îngrozești sau să-ți fie frică. Nici măcar nu este considerat ca fiind o abatere de la niște norme de con­duită...
Am cunoscut, de curând, o doam­nă de vârstă apropiată, pro­fesoară, care mi-a plăcut. Farmecul și frumu­sețea ei m-au fascinat chiar de la pri­ma vedere. Dar deși a fost și dorința ei de a ne cunoaște, nu reușesc să-i străpung pla­toșa singurătății în care s-a izolat. Este di­vorțată de mult timp și necazurile, neajun­surile, frus­trările au făcut-o să se refugieze în singurătate. O simt că are rețineri, își filtrează fiecare gest, cred că îi este frică să se mai apro­pie de un bărbat. Nu mai are încredere. Și, deși trebuia să se pensioneze, nu a făcut-o, poate pentru a suporta mai ușor această sin­gurătate. Nu­mele ei, Ika, pare a fi pre­des­tinat și-l asociez cu abre­vierea cuvintelor: "I Keep At" (tot este profesoară de en­gle­ză!), care s-ar tra­duce prin "a munci din nou, a stărui în mun­că".
Vreau să-i ofer un umăr pentru a împărți în două sin­gurătatea, jumătate mie, jumătate ei, poate om su­por­ta-o mai ușor!
Ika, am 66 de ani! Este, dacă vrei, ca la jo­cul de ta­ble: 6-6, care înseamnă mult într-un ast­fel de joc. Cu acest zar, uneori îți poți în­vin­ge adversarul. În cu­rând fac 67 de ani, și chiar da­că mai vrei să dai cu zarul, n-o să poți da ni­ciodată 6-7!
G.V.