Legea, preș pentru PSD

Ciprian Rus
Aflată în campanie electorală la Suceava - și nu în Hunedoara, cum cre­zuse pentru câteva momente - Vio­rica Dăncilă a promis că Guvernul va elimina autorizația de cons­tru­ire, pentru ca primarii să poată accesa mai ușor bani din Fondul de Dez­vol­tare și Investiții.

Creat recent și alimentat imediat cu 5 miliarde de lei, Fondul de Dez­vol­tare și Investiții nu este, în ciuda numelui pompos, decât un instrument gândit să-i țină pe primari dependenți de banii de la Guvern. Ești PSD-ist de-al nostru? Primești bani "de la Cen­tru", să vadă lumea că faci și tu ceva pe la tine prin comună. Ești conectat la firmele noastre de partid, abonate la lucrări pe bani publici? Atunci nici nu mai contează așa de mult din ce partid ești: vei primi bani, din care vei da mai departe firmelor agreate, care vor da, la rândul lor, partea cuvenită "pușcu­liței" de partid. Ești primar de opoziție, faci gargară prin presă împotriva PSD-ului? Ia-ți gândul de la bani din fondul de Dezvoltare și Investiții! Cam așa funcționează sistemul.
Dar, ca orice sistem, și acest sistem de învârtit miliardele din bugetul pu­blic poate fi îmbunătățit. Pentru că - ce să vezi? - banii nu pot fi păpați după bu­nul plac al camarilei de la guver­nare. Miliardele trebuie să dispară re­pede, iar primarii cei merituoși se îm­pie­dică de legi! Și atunci ce face doam­na Dăncilă? Vine și propune, nici mai mult, nici mai puțin, decât elimi­narea autorizațiilor de construire pen­tru proiectele girate de autoritățile publice. Simplu, asta înseamnă că orice primar poate construi ce vrea, unde vrea și cum vrea, doar pentru că a primit el niște bani "cadou de bună purtare" de la Guvern. Este de nei­ma­ginat ce haos s-ar crea, ce abuzuri si­nis­tre și-ar găsi, astfel, legitimitatea, numai și numai din dorința guvernului de a-și ține aproape primarii fideli. Vrei să contruiești într-o pădure? Cine te mai poate opri, dacă nu ai nevoie de autorizație de constru­ire? Vrei să cons­truiești într-o zonă plină de artefacte antice? Cine te mai poate opri? Vrei să ri­dici un ditai sediul cu cinci nivele în­tr-o zonă de P+1? Cine te mai poate opri? Vrei să construiești cât mai ief­tin, ca să-ți poți trage și tu ceva bani din "cadou"? Faci lucrări de mân­tu­ială! Ce mai contează viața și sigu­ran­ța celor care vor trăi în respectiva clă­dire? Atât Ordinul Arhitecților din Ro­mânia, cât și persoane și asociații din societatea civilă au reacționat imediat după enormitatea promisă de premie­rul Viorica Dăncilă. "Scopul autori­zației de construire este o chestiune de siguranță publică", i s-a atras atenția Vio­ricăi Dăncilă. "Autorizarea în­seam­­nă parcurgerea procedurilor care să asigure protejarea unor valori so­cia­le, a securității, a sănătății, a salubri­tății și a patrimoniului. Respectarea nor­melor de protecția mediului este și ea obligatorie, ca și verificarea stan­dar­­de­lor de siguranță și de calitate în cons­trucții. Nerespectarea acestor pre­ve­deri este încadrată drept caz de in­dis­ciplină în construcții și este sanc­ționată contravențional sau penal, du­pă caz". Când îi explică lui Dăncilă că ideea ei frizează penalul, cei de la Ordinul Arhitecților dau dovadă de mare naivitate. Chiar mai crede cineva că Guvernul PSD dă doi bani pe vreo lege, alta decât cea a bunului plac?