Fața urâtă și fața frumoasă a României

Redactia
- Sibiul a găzduit zilele trecute un important Summit al Uniunii Europene, la care au participat toți li­de­rii politici marcanți, în frunte cu cancelarul ger­man Angela Merkel și cu președintele francez Emma­nuel Macron. Cum a reflectat presa inter­națională evenimentul de la Sibiu și cu ce rămâne România după acest Summit, desfășurat concomitent cu contro­ver­satul miting PSD de la Iași?

- Presa internațională s-a concentrat cu precădere asupra agendei Summit-ului, care nu a reflectat prio­ritățile arzătoare ale UE, dar nu din cauza țării gazdă, ci din cauza incapacității statelor europene de a ajunge la o poziție comună asupra unor probleme grave, cum sunt uni­ficarea pieței bancare, gestionarea migrației sau relațiile cu SUA și cu China. Totodată, să nu uităm că summit-ul de la Sibiu ar fi trebuit să fie primul după Brexit, doar că Brexit-ul a fost amânat. În consecință, liderii europeni s-au concentrat asupra alegerilor euro­parlamentare, chemându-i la vot pe cetățeni pentru a apăra în continuare valorile europene. Nu au uitat însă de statul de drept, a cărui importanță a fost subliniată ex­pres într-un punct al declarației, ce pare scris special pentru România. Avertismentul implicit a fost de altfel confirmat luni de Comisia Europeană, care a invocat nu numai posibilitatea de a recurge la "opțiunea nu­clea­ră", adică articolul 7 al Tratatului european, ci și de a im­pune un MCV mai dur în cazul în care re­centele mo­dificări ale legislației penale devin lege. Este limpede că liderii europeni au fost plăcut suprinși de atitudinea prie­tenoasă, pro-europeană a sibienilor. Dar atât ei cât și jurnaliștii cunosc foarte bine și "fața urâtă a Ro­mâniei", care s-a arătat în toată hidoșenia ei la Iași, la mitingul PSD, unde Liviu Dragnea a rostit un discurs mustind de ură față de Klaus Iohannis, de românii care contestă PSD și față de UE, care, practic, i-a exclus pe psd-iști de la Sibiu. Nu numai că socialiștii europeni nu i-au invitat la reuniunea lor de la Sibiu; dar toți lide­rii eu­ropeni, în frunte cu Tusk și Juncker, au folosit summit-ul pentru a-și ex­prima tacit sprijinul pentru Klaus Iohannis, singurul lor partener în România. Rămânem, așadar, cu acest mesaj unanim al lide­rilor UE, care, pentru a ne primi în Schengen și a ridica MCV, așteaptă să scăpăm de "fața urâtă" a României și să ne reparăm fața frumoasă, după dezastrul produs de PSD. Simplu și clar, fără echivoc.

- După ce autoritățile române au ignorat inițial dis­ponibilitatea Madagascarului de a-l extrăda pe fos­tul primar PSD al Constanței, care se sustrage unei con­damnări definitive la închisoare și face obiec­tul unei noi condamnări la aproape 10 ani în­tr-un alt do­sar, iată că, după arestarea lui Radu Ma­zăre la Anta­nanarivo, ministerul justiției a fina­lizat totuși la termen dosarul de extrădare. Ce rol a avut MAE în această întârziere? Va fi adus oare Radu Mazăre în România?

- Deocamdată, marea surpriză este finalizarea la termen a dosarului de extrădare. Dacă ne gândim cât de încet s-au mișcat autoritățile noastre în cazul altor fu­gari, ca Sebastian Ghiță, Elena Udrea și Alina Bica, este, într-adevăr, de mirare că dosarul lui Ma­zăre a ajuns deja la Antananarivo. Mai ales că guvernul de la Bucu­rești știa mai demult că Madagascarul era dis­pus să-l extrădeze pe Mazăre (spre deosebire de Ser­bia, care a refuzat extrădarea lui Ghiță) dar nu se mișca. Nu cred că MAE a întârziat transmiterea mandatului in­ter­național de arestare din propria inițiativă. Știm to­tuși că Mada­gas­carul a adoptat de curând, după sosirea lui Mazăre pe plajele sale, un tratat cu UE, privind ex­tră­darea condam­naților. Dar dacă MAE a șovăit cu ade­vărat, aceasta s-a datorat probabil unui ordin politic, căci psd-iștii își protejează cu mare grijă penalii, la fel ca ALDE și UDMR. Mai greu de explicat este, la prima ve­dere cel puțin, promptitudinea cu care a ac­țio­nat mi­nistrul interimar al justiției, Ana Birchall, care a anunțat personal expedierea dosarului, sigilat de ea însăși. Nu ni-l imaginăm pe Tudorel Toader acționând cu aceeași celeritate. Dar doamna Birchall nu este la final de carieră, ci doar la început și, deși psd-istă, are, se pare, ambiții legate de o carieră internațională, ceea ce poate explica, parțial, finalizarea dosarului Mazăre la ter­men. Interesant ar fi să știm dacă a făcut-o cu apro­barea Vioricăi Dăncilă, care nu este apropiată de ma­fia de la Constanța, și dacă l-a sfidat cumva pe Liviu Drag­nea. Totodată, este posibil ca PSD să-l considere pe Ma­zăre un lider "expirat", pentru care nu merită să riște un nou scandal, într-un moment în care Bucu­reș­tiul se află sub tirul UE în privința respectării statului de drept. Pen­tru a ne lămuri pe deplin, trebuie să aștep­tăm ca extră­darea lui Radu Mazăre să se și mate­ria­lizeze, ceea ce ar fi, cu adevărat, o mare premieră.