"Mi s-a pus diagnosticul alopecie areata"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru S.T. - București, F. AS nr. 1337)

Încercați să luați legătura cu d-l dr. dermatolog Ioan Nedelcu, la cabinetul dumnealui (a fost medic la Spitalul Militar). Fiica mea s-a vindecat cu aju­torul dumnealui și avea trei ani. Trebuie să re­nunțați la cofeină, băuturile gen cola, ciocolată în exces, tot ce înseamnă prăjeli, rântașuri. Consumați iaurt, mere. I s-au dat fetiței și vitamine Ca+Mag­neB6. I-a dat și un spray Hair Grow și niște pastile, Berlicort. Mai multe vă poate recomanda domnul doctor.
Multă sănătate și răbdare vă doresc, deoarece durează ceva până când tratamentul își face efectul.
EUGENIA - Suceava

"Acneea chistică macină tinerețea fiicei mele"
(Răspuns pentru DANIELA - Iași, F. AS nr. 1350)


Stimată doamnă, vă propun următorul trata­ment:
* Cu o bucată de vată înmuiată în oțet de mere, tamponați zona afectată cu precauție, căci poate provoca usturime.
* Puneți cataplasme cu frunze de piersic, opărite cu apă fierbinte, apoi răcită.
* Frunze de alun, se folosesc la fel.
* Lacrima viței este lichidul ce se scurge din vița-de-vie, primăvara, când se taie. Eu o colectez, punând o sticlă legată de viță. O țin 3-4 zile, până se scurge seva. Cu această sevă tamponați zona afectată. Și eu am probleme asemănătoare, în altă zonă a corpului. Această sevă este recomandată de specialiști și contra litiazei urinare, biliare și a pie­trelor la rinichi. În acest caz, se consumă o lin­guriță dimineața. S-ar putea, totuși, ca boala copilei dvs. să aibă cauze interne. În acest caz, trebuie să recurgeți la analize.
Cu stimă și respect pentru redacție,
C. LEONTIN - Hunedoara

"Am un lipom uriaș pe omoplatul drept"
(Răspuns pentru FLOAREA - jud. Brăila, F. AS nr. 1352)


Să știți că și eu am avut un lipom pe spate, dar mic. De la început l-am tratat cu floare de urzică, plantă de ghiveci. Frunza acestei plante este bună pentru furuncule (buboaie), tăie­turi, înțepături. Frunza este ca la urzi­că, încrustată, verde pe margini și la mijloc vișinie. Puneți de mai multe ori și vi se va sparge. Multă sănătate,
ANA - Sibiu

"Am o fisură anală foarte dureroasă"
(Răspuns pentru G. D. - Crevedia, F. AS nr. 1355)


Bună ziua, doresc să ajut din expe­riența mea pe cei cu fisură anală. La propunerea chirurgului, am acceptat o intervenție chirurgicală (acum 3 ani), am stat în spital 2 zile, ajuns acasă, am făcut băi de șezut cu apă sărată (mi-am comandat sare de la salină, adică neiodată, am respectat proporția celui mai sărat lac de la Ocna Sibiului (asta nu este o regulă), pentru vindecare mai rapidă. În fiecare dimineață, de 3 ani, macin 3-4 linguri de semințe de in, le amestec cu lapte bătut sau cu altceva, și mănânc acest amestec înainte de orice. De atunci nu mai am nicio problemă. Eu apreciez mult brânza și mănânc zilnic, fără să mă constip. Medicul mi-a spus, după operație, că pot să fac orice efort, pot să mănânc orice, cu condiția să nu mă constip. Nu folosesc nicio cremă, nici supozitor.
B. I. - Deva

"În urma unei bronșite, am secreții nazale abundente"
(Răspuns pentru GAVRIL T., F. AS nr. 1357)


Nu disperați! Fix așa am pățit și eu, după o pneu­monie recentă (ianuarie a.c.). Se rezolvă cu perseverență și răb­da­re. Vorbesc din expe­riență. A­veți de făcut zilnic 2 proceduri:
1. Instilații nazale cu apă sărată (o linguriță sare gemă neiodată, la jumătate litru apă), de 3 ori pe zi sau chiar mai des.
2. Inhalații (seara) cu mu­șețel; se mai adaugă în vasul luat de pe foc următoarele: 1 lingură miere, 1 lingură oțet de mere și 1 linguriță tinctură de propolis (le pregătiți dinainte și le adăugați repede).
Aveți încredere și nu aban­donați, că precis se rezolvă.
După eliberarea foselor na­zale, răriți sau renunțați la in­halații, dar continuați cu perse­verență instilațiile nazale cu apă sărată, până la eliberarea com­pletă și curățirea sinusurilor.
La dvs., problema e cam veche și s-ar putea să dureze mai mult (eu m-am vindecat în două săptă­mâni). Vă sugerez să citiți răspunsul dat în F. AS nr. 1361 ("Cititorii răs­pund"): "Sinuzita cronică se poate vindeca natu­rist", răspuns dat de Alina P. - București.
* Tinctură de propolis - 20-40 picături de trei ori pe zi, conform prospectului, 10 zile consecutive.
Pentru întărirea imunității căilor respiratorii su­pe­rioare și inferioare, faceți următorul preparat: 200 g polen (măcinat la râșnița de cafea), 2 sticluțe tinctură de echinacea (găsiți la magazine naturiste), 2 lămâi stoarse (zeama). Se amestecă cele 3 ingre­diente și se pun într-un borcan de 800 ml. Se în­chi­de capacul și se lasă în repaus 2 ore, la întuneric. Se completează cu miere de albine (ga­ran­tată), până se umple borcanul, se amestecă bine și se pune în fri­gider.
Tratament: se ia câte o lingură, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă (pentru copii: 1 linguriță, de 3 ori pe zi).
Veți fi uimit de rezultat!
Eu l-am folosit când era nepotul meu mic și răcea des: primăvara și toamna.
Vă doresc sănătate multă!
(Dacă ceva nu e clar, contac­ta­ți-mă la tel. 0230/53.12.88.)
Minunatului colectiv al "For­mu­lei AS", toată stima și admirația pen­tru ceea ce faceți de mulți ani, cu atâ­ta pasiune și profesionalism!
EUGENIA - Suceava

"Am «nămol» la vezica biliară și steatoză hepatică"
(Răspuns pentru MAGDA O., F. AS nr. 1360)


* Pentru vezica biliară, în primul rând o perioadă de timp, lăsați grăsi­mile și alte mâncăruri grele, care fac rău la această problemă. * Mâncați înainte de mese, între mese, cum vă cade bine, ridichi crude (în spe­cial negre).
* Pentru steatoză hepatică vă poate ajuta, într-o oarecare măsură, consumul unei lingurițe cu polen poliflor, bine mestecat în gură, după care se ia miere de albine, cu puțină apă. Se iau înainte de cele trei mese principale cu o jumătate de oră. Veți sta câteva minute pe partea dreaptă.
Tratamentul durează până vă simțiți bine. Doamne ajută!
LAUREAN - Făget

"Sufăr de coxartroză la numai 30 de ani"
(Răspuns pentru CARMEN S., F. AS nr. 1360)


Vă redau răspunsul unui cititor al revistei "For­mula AS", care recomanda următoarele:
Sunt veteran de război, merg spre 88 ani, sufăr de coxartroză bilaterală de circa 10 ani. Nu am voie să mă ope­rez fiind suferind de inimă (insuficiență cardia­că). În ur­mătoarele rânduri, expun pen­tru cei suferinzi de aceeași boa­lă cum am rezistat și ce am folosit pentru ameliorarea durerilor.
* Ceaiuri: coada-calului - se opărește o lingură de plantă, se bea o ceașcă dimi­neața, cu 1-2 ore înainte de micul dejun, o altă ceașcă sea­ra, înainte de cină cu 30 de mi­nute.
* Ceai de urzică - se opărește o linguriță de plantă, se bea o ceașcă după masa de prânz și una după masa de seară. În fiecare ceașcă punem o linguriță de bitter suedez (îl găsiți fie la farmacie, fie la magazinele naturiste).
* De două ori pe săptămână comprese cu bitter suedez, durata 4-5 ore. Se umezesc bine cu bitter două tifoane mari și împăturite, și se aplică pe ambele șolduri. Se acoperă cu pungi de plastic.
* De două ori pe săptămână frunze de varză crudă. Se aplică pe locul dureros, învelite cu o cârpă plușată. Mai întâi curățăm nervurile cu un cuțit, apoi cu o sticlă sau sucitor de tăiței, se ma­sea­ză frunzele pentru a se zdrobi nervurile. Se apli­că seara, la culcare, și se țin legate și ziua întreagă.
* De trei ori pe săptămână, seara, la culcare, pu­nem 2 perne cu pedicuță pe ambele șolduri. Planta se găsește la Plafar sau în piață, la țărani. Din 4 pachețele de plantă confecționăm două perne din material plușat. Se pun pe ambele șolduri, seara, la culcare, până dimi­neața.
Compoziție originală: 100 g boabe ienupăr pisate bine, o căpățână usturoi pisat, o lingură hrean răzuit, o lingură sare dură. Toate se pun într-un borcănel peste care se toarnă oțet de mere și o lingură spirt medicinal. Se lasă 3-4 zile la dospit. Ne fricționăm dimineața și seara la culcare.
Unguent: Indometacin, Apireven (venin de albine, de la "Apicola"). Ne fricționăm dimineața și seara, la culcare.
Supozitoare: Indometacin, de două ori pe săptă­mâ­nă, câte unul, dimineața.
Aplicați toate indicațiile menționate mai sus cu în­credere și credință în Dumnezeu și vă asigur că dure­rile se vor ameliora în mod simțitor.
În final, vă recomand ca pe o perioadă mai în­delun­gată să țineți regim lacto-vegetarian și na­turist.
Interzise: carnea de porc, mezelurile.
Permise: carnea de pasăre, vițel, carnea de vită (fiartă) și pește, prin rotație; multe fructe, sucuri de zarzavat (morcov, sfeclă roșie, țelină). Lunar, cel puțin sucul de la 6 lămâi, îndulcit cu miere. Reco­mand multă miere în locul zahărului, care este otra­va fica­tului. Vă dorim multă sănătate! (BA­DEA I., veteran de război - jud. Timiș)
ELENA FULGA - București