Balada vinului românesc - Domeniul Drăgași: "Între sufletul omului și vin există o legătură misterioasă"

Catalin Manole
În podgoriile "regale" ale Drăgășaniului, în­tre "zei" ai vinului, precum Avincis, Casa Isă­rescu sau Prinț Știrbei, doamna Mag­da­lena Enescu a avut curajul să întemeieze un do­me­niu modest, dar care să producă vinuri la înălțimea con­curenței vecinilor: Domeniul Drăgași. Aflați ingre­dien­tele unei noi povești românești de succes.

"Sunt și eu o podgoreancă, născută în Prahova"

- Ne aflăm pe Domeniul Drăgași, care sea­mănă cu un colț de Toscana, imperiul vinurilor italiene. Ce v-a determinat să faceți viticultură, când dumneavoastră sunteți de profesie avocat?

- Frumusețea locului a cântărit mult în decizia mea. Nu știu vreo altă zonă care să îmi stârnească mai multă emoție, deși sunt, și eu, o podgoreancă. Sunt din Prahova, Dealul Mare. M-am născut la Ceptura și, inițial, am vrut să mă îndepărtez de vița de vie, pen­tru că amintirile îmi sunt legate de multa suferință a familiei mele din perioada comunistă. Părinții mei fuseseră proprietari de podgorie, erau viti­cul­tori cu școală, și câteva generații au avut vii și alte culturi agricole, înainte de a li se confisca totul. Am fost părtașă la povești prea triste... După revoluție am refuzat terenurile retrocedabile și ideea de a re­lua tradiția familiei. Aici, în Vâlcea, am venit în­tâm­plător. Fostul proprietar m-a invitat în ideea că, fiind avocat de consultanță, poate prin­tre clienții mei voi găsi pe cineva dornic să preia podgoria ca investitor. Dar la data când am venit eu, era sfârșit de martie, în 2013, plantele erau încă mi­cuțe, sub mușuroi, își începuseră deja ciclul vie­ții și auzeai parcă strigătul lor de a fi iubite și pro­tejate. Brusc, am decis să mă implic eu... Sunt de­cizii care îți schimbă viața, le iei fără să folosești stra­tegii, fără să te gândești prea mult, doar simți... A fost o emoție copleșitoare. Era o zi însorită, și Ol­tul părea de aici un fluviu, o oglindă uriașă pentru lu­mină. A fost un moment de maximă emoție și am simțit că nu pot să plec fără să fac ceva, și cel mai ușor a fost să mă ofer eu ca să preiau grija viitoarei pod­gorii. Poate că am o datorie veche față de cei din neamul meu, o datorie pe care am refuzat să o văd și să o accept, din teamă de a nu trece prin ce au trecut ei... Nu e simplu să îți depășești astfel de limite...

- Cât de complicată a fost trecerea de la avocat de succes la viticultor și om de afaceri în do­meniul vinului?

- Vedeți, eu nu mi-am pus niciodată problema afacerii cu vinuri. Am mers pur și simplu pe aceas­tă legătură de suflet între mine și plantele de viță de vie din acest loc. Și pentru a avea grijă de ele a trebuit să mă pregătesc. Pentru asta mi-am luat consultanți pe viticultură-vinificație și am făcut un masterat de doi ani în oenologie, să putem vorbi aceeași limbă, să pot înțelege ce îmi explică consul­­tanții fără translator. Deși Domeniul Drăgași nu este mare, e de doar șapte hectare și jumătate, e foarte special, pentru că e diferit de ce este în zonă: plantația este orientată deal-vale, urmărind uneori curbele de nivel, și nu terasată în poziție paralelă cu Oltul, iar soiurile de struguri sunt internaționale, stabilite ca urmare a unor studii tehnice detaliate, care au analizat opti­mul între caracteris­ti­cile so­lu­lui și tipul de viță de vie adecvat aces­tuia. Plan­ta­ția are sistem de susți­nere din araci de lemn de cas­tan, adus din Ita­lia, de la Bari, a traversat Medite­ra­na până la Salonic și apoi a fost adus aici cu tirurile... A fost ideea ve­chiului pro­prietar, îndră­gos­tit de Tos­cana. A ur­mat con­sul­tanță pe vini­fi­cație cu oenologi ita­lieni, și așa am ajuns că, du­pă ce es­te cules, stru­gurele este selecționat și îmi trece prin mâini, îna­inte de a se trans­forma în vin. Este un efort în care nu poți să fii singur, ci în echipă, echipa contează foarte mult. Deși totul a de­venit acum o afacere, tre­buie să spun că scopul meu a fost și este să dă­ruiesc iubito­rilor de vie și vin un moment de regă­sire a armoniei cu viața, cu echilibrul dintre cele două lumi în care tră­iește via - pământ și aer. Dacă oaspeții ce ajung aici și beau din vinul nostru simt robus­tețea pământului și grația luminii, dacă sufle­tul lor simte, mă­car un pic, metamor­foza culo­rilor, parfumu­rilor și gustu­ri­lor, înseamnă că am reușit ce mi-am propus.

"Cu toate frontierele diluate în lumină"

- Se spune că natura reacționează la sen­ti­mentele și emoțiile noastre. Ați simțit vreo­dată o comunicare cu plantele pe care le îngrijiți?

- Sigur că da! Există o comunicare di­rectă! Iar eu primesc atât de mult de la aceste plăntuțe, încât mă simt mereu datoare față de ele! Nu vreau să spun vorbe mari, dar cu Oltul în zare, și lângă mine cu aceste mogâl­dețe de butași abia plan­tați, am regăsit pulsul vieții, am simțit că trăiesc și că locul acesta este magic, câteodată fără frontiere în timp sau spațiu, cu toate fron­tierele diluate în lu­mină. Dar ele m-au reînvățat și ce în­seam­nă smerenia, pentru că față în față cu na­tura ești obligat la smerenie... Plantele acestea mi-au schimbat percepția, m-au coborât cu picioarele pe pământ și m-au făcut să înțeleg că mereu mai am ceva de în­vățat. Câți prieteni pot fi atât de buni? Poate nu întâmplător, prima mi­nune a Mântuitorului a fost transformarea apei în vin.

- Vinurile dvs. se vând sub sigla Pelerin, un nume ce te duce cu gândul la mister și călătorie. Ce fel de vinuri creați aici și ce ne reco­mandați de la Crama Drăgași?

- Nu aș putea spune că un anumit vin produs de noi este emblematic... toate au tipicitatea de soi, cât și specificul acestui loc. Specificul este dat nu doar de amplasamentul podgoriei, ci și de modul în care a fost realizată plantația, fiecare plantă fiind egal aerisită și egal luminată de razele soarelui. Podgoria are parte de un număr mare de zile cu soare și pe tot par­cursul zilei are lumină, este un loc binecuvântat din a­ceas­tă perspectivă. Totuși, un vin aparte din ce pro­du­cem noi este Cabernet Franc, părintele Mer­lotului și al Cabernet-Sauvignonu­lui, dacă vreți. Este un vin atât de corpolent și cu o așa ma­re personalitate, încât cei de la Bordeaux, din Fran­ța, îl folosesc în spe­cial în ames­tecuri, în cu­paje, pen­tru forța și po­ten­țialul de în­vechire. Noi am avut do­rința să îl fa­cem simplu, neamestecat cu alte so­iuri. A fost o altă aven­tură și o pro­vocare, dar pen­tru cu­nos­cătorii care do­resc să încerce un vin di­ferit, cred că e o idee bună, mai ales că sunt puține locuri din Ro­mânia unde se produce așa ceva. Dar avem și un Merlot sur­prin­zător, și un Petit Fumée, ținut trei ani la butoi de stejar, dar și un Rosé ară­miu din struguri albi. Noi nu producem mult, pentru că folosim strict ceea ce este foarte bun din struguri - avem, anual, între o mie și patru mii de sticle din fiecare etichetă, ne axăm pe criterii de calitate, iar volumul realizat este deocamdată de aproximativ 20 de mii de sticle pe an. Vinurile sunt făcute după rețetă de vinifi­cație italiană și se găsesc doar în două magazine din București, unul din Ora­dea și unul din Iași. Însă noi le recomandăm celor ce vor o experiență au­ten­tică să vină aici, la cramă, ca să înțeleagă cel mai bine vinurile noastre și acest colț de rai româ­nesc. Pentru asta am cons­truit și o mică pensiune de cinci margarete, "Casa Peleri­nu­lui".

- Cum putem alege un vin bun? Ne puteți da un sfat?

- Sigur că există niște criterii, să le zicem teh­nice, când alegi un vin bun, însă ele rămân totuși discutabile. Cred că atunci când vrei să savurezi un pahar de vin bun, totul depinde de starea sufle­teas­că pe care o ai, să poți alege vinul potrivit mo­men­tului tău. Există această legătură mis­terioasă între sufletul omului și vin, și un strop din sufletul tău sau al priete­ni­lor cu care ești la masă se va amesteca me­reu în paharul tău - acolo poate fi se­cre­tul unui vin care să-ți aducă bucurie.