Bătături
Pentru a evita formarea bătăturilor, va trebui să purtați pantofi comozi și să umblați zilnic, câte puțin, în picioarele goale. Dacă, totuși, v-au apărut bătături, frecați-le cu zeamă de lămâie și aplicați în zona lor cremă de gălbenele (se găsește la plafar). Dacă, însă, bătăturile sunt profunde, adresați-vă unei pedichiuriste. Întrebuințați, ca prim ajutor, usturoi, gălbenele, iederă și rostopască.
Usturoi. Striviți un cățel de usturoi și puneți seara pasta obținută pe bătătură, protejând-o cu un plasture. E bine să lăsați usturoiul până dimineața. Repetați această operație în fiecare seară, până la dispariție. Această metodă este utilă și-n cazul negilor.
Gălbenele. Aplicați pe bătătură o bucată de tifon îmbibată în tinctură de gălbenele. Repetați operația în fiecare seară, până la dispariție. Gălbenelele au o acțiune antiinflamatoare, antiseptică și cicatrizantă.
Iederă. Puneți la macerat în oțet de mere câteva frunze proaspete de iederă (se pot utiliza și frunze de rostopască) și aplicați pe bătătură. Repetați operația în fiecare seară, până la dispariție.
Călcâie aspre
Frecați-vă în fiecare zi călcâiele, după duș, cu un burete îmbibat cu lapte acru. Băile în urină fierbinte sunt și mai eficiente, dacă nu cumva procedeul vi se pare scârbos. Se adună urina vreme de două zile, se încălzește, se pune într-un lighean și se stă cu picioarele înăuntru vreme de 15 minute. La urmă, se freacă călcâiele cu o piatră ponce. Procedeul se repetă de trei ori pe săptămână. Promisiunea: călcâie netede ca mătasea.
Negi
Folosiți rostopasca, întreaga plantă înflorită. Dacă retezați planta într-un loc anume, veți vedea că iese un lichid lăptos, care are proprietăți cicatrizante. Aplicați câteva picături din acest lichid pe neg, protejând porțiunea afectată cu un plasture. Repetați această operație seara, înainte de culcare.
Gimnastică
Este foarte important să faceți exerciții de gimnastică pentru picioare, pentru a îmbunătăți circulația sanguină periferică.