Picioare de primăvară

Redactia
- Luna Mai a venit, până în Iunie mai este un pas, pe care o să-l facem cu... picioarele goale. Foarte bine, dar ca să fie scoase în văzul lumii, ele au nevoie de îngrijiri -

Bătături

Pentru a evita formarea bătătu­rilor, va trebui să purtați pantofi co­mozi și să umblați zilnic, câte puțin, în pi­cioarele goale. Dacă, totuși, v-au apărut bătături, frecați-le cu zeamă de lămâie și aplicați în zona lor cremă de gălbenele (se găsește la plafar). Dacă, însă, bătăturile sunt pro­fun­de, adre­sați-vă unei pedichiuriste. În­tre­buin­țați, ca prim ajutor, usturoi, găl­be­nele, iederă și ros­topască.
Usturoi. Striviți un cățel de us­turoi și puneți seara pasta obți­nută pe bătă­tură, prote­jând-o cu un plasture. E bi­ne să lăsați usturoiul până di­mi­neața. Repetați aceas­tă operație în fie­care seară, până la dis­pariție. A­ceas­tă me­to­dă este utilă și-n ca­zul negilor.
Gălbenele. A­plicați pe bătă­tură o bucată de tifon îmbi­bată în tinc­tură de găl­benele. Repetați ope­rația în fiecare seară, până la dis­pariție. Găl­benelele au o acțiune anti­infla­ma­toa­re, antiseptică și cicatri­zantă.
Iederă. Puneți la macerat în oțet de mere câteva frunze proaspete de iederă (se pot utiliza și frunze de ros­topască) și aplicați pe bătătură. Re­­petați operația în fiecare seară, pâ­nă la dispariție.

Călcâie aspre
Frecați-vă în fiecare zi călcâiele, după duș, cu un burete îmbibat cu lapte acru. Băile în urină fierbinte sunt și mai eficiente, dacă nu cumva pro­cedeul vi se pare scârbos. Se adu­nă urina vreme de două zile, se încăl­zește, se pune într-un lighean și se stă cu picioarele înăuntru vreme de 15 mi­­nute. La urmă, se freacă căl­câiele cu o piatră ponce. Procedeul se repetă de trei ori pe săptămână. Pro­misiu­nea: călcâie netede ca mătasea.

Negi
Folosiți ros­topasca, întreaga plantă înflorită. Da­că retezați plan­ta într-un loc anu­me, veți vedea că iese un lichid lăp­tos, care are pro­prietăți cicatri­zan­te. Aplicați câteva picături din acest lichid pe neg, pro­tejând por­țiu­nea afectată cu un plasture. Repe­tați această operație seara, înainte de cul­care.

Gimnastică
Este foarte im­portant să faceți exerciții de gim­nas­tică pentru pi­cioa­re, pentru a îmbunătăți cir­cu­lația san­guină pe­riferică.