"Fetița mea suferă de prolaps rectal"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru CORINA, F. AS nr. 918)

Am fost și eu în situația dvs. cu unul dintre copiii mei, vă înțeleg neliniștea, ne­cazul și doresc să vă ajut. Intern: adminis­trați-i fetiței o doză de Polivitamine și să aibă o alimentație bogată în zarzavaturi, brânză de vacă cu morcovi rași, fructe sub formă de pireuri, compoturi, mere coapte, pâine pră­jită, supe concentrate de zarza­vat, car­ne de pasăre sau vită, puțină și bine fiartă. Dați-i să bea ceaiuri slabe, ușor în­dul­cite, din mentă și mușețel, și suc natu­ral din morcovi și țelină, 200 ml pe zi, băut în patru reprize, diluat cu apă fiartă și ră­cită. Pentru obține­rea sucului, puneți trei părți morcovi și o parte țelină. Extern: o igienă riguroasă a părții rectale, după fiecare scaun. Așezați-o apoi cu fața în jos, cu fundulețul puțin ri­dicat, ca să-i intro­du­ceți dvs. cu mâna rectul înăuntru, apli­când deasupra un pansament steril. Să faceți această ope­ra­țiune cu tot curajul, după care fetița să rămână mai departe culcată cu fața în jos, cât mai mult timp po­si­bil, dar acoperită și într-o poziție rela­xată, nor­mală. Încăl­ziți apoi bine pe flacără ceaunul de mă­mă­ligă. În­toar­ceți-l cu fun­dul în sus și puneți-l pe un loc potrivit, aco­perindu-l cu ceva moale. Aveți mare grijă să nu ardă. Așezați apoi fetița cu popo­nețul pe fundul ceaunului, să stea cât acesta ema­nă căl­dură, și aveți grijă s-o înveliți, ca să-i fie cald peste tot împre­jur. Aceste pro­ce­duri se fac după fiecare scaun. Seara, înainte de a se culca, îi faceți urmă­toarea baie de șezut: puneți într-un săculeț de ti­fon 200 g tărâțe de grâu și introduceți-l într-un lighean cu circa 2,5-3 litri apă rece și lăsați totul de dimi­neața până seara, apăsând din când în când săcu­lețul, ca să se elibereze din tărâțe toate sub­stanțele be­nefice. Seara, încălziți ligheanul cu lichi­dul, miș­când din când în când săculețul ca să nu se prindă de fund. Când s-a încălzit atât cât să pu­teți ține cotul înăuntru, așe­zați fetița în li­ghean, peste săculețul cu tă­râțe, și înveliți-o împrejur. Stă în această baie până se răcește apa. Ea poate fi reîn­călzită și folosită și a doua zi. Fetița trebuie să fie îmbrăcată gros. Tratamentul du­rea­ză 3-4 săptă­mâni și problema nu mai recidivează. Do­resc să vă fie de folos și dvs.
SILVIA V. - Bicaz

"Sora mea suferă de sete patologică"
(Răspuns pentru SORINA, F. AS nr. 1017)


Situația în care se află sora ta îmi este pe deplin cunoscută; la fel și ne­du­me­rirea în fața analizelor medicale în limite normale. Având în vedere de­taliile date de tine, i-aș sugera su­rorii tale să consulte și un medic en­docrinolog (Institutul "Par­hon"). S-ar putea să fie vorba de aceeași boală, respectiv diabet insipid (și poate de un microadenom hipofizar), o boală destul de rară, greu de depistat și cos­ti­sitoare. Partea proastă este că medi­cația va fi permanentă până la sfârși­tul vieții, la orice între­rupere revenin­du-se la starea ini­țială. Sper că am dat o idee în continua­rea investi­gațiilor.
VIORICA S. - București

"Ganglionii limfatici îmi sunt inflamați și am dureri greu de suportat"
(Răspuns pentru FLORIAN S. - Bihor, F. AS nr. 1162)


1. Am suferit și eu în tinerețea mea de ganglioni lim­fatici pentru că, la fel ca mai toți tinerii anilor 1950-1960, am dus-o cam greu, mai ales cu mân­carea. Astfel că m-am trezit într-o primăvară cu gâ­tul umflat și sub maxilare cu mulți ganglioni. Într-o parte s-au întărit (s-au "aprins"), iar inflamația lor s-a transformat într-o rană deschisă. Am consultat un medic la Clinica ORL din Cluj și mi s-a pro­pus o intervenție chirurgicală. Dar Dumnezeu, în bună­ta­tea Sa nemărginită, mi i-a scos în cale pe doc­torul școlii unde eram elevă - un evreu bătrân, pe nume Fritmann - precum și un farmacist pri­ceput (Schunn) care, fără să se vorbească între ei, mi-au dat același trata­ment, pentru care nu le mai pot mulțumi, fiindcă s-au dus de mult. Iată ce mi-au recoman­dat:
* Vitamina D, pe care la vremea aceea o luam sub formă de ulei de pește (o lingură pe zi).
* Expunerea zilnică a corpului la soare (inte­gral), dar numai până la orele 11.00 și progresiv.
* Hrană consistentă, com­pusă din 5 mese pe zi, bogată în fructe, miere, lapte, iar tatăl meu, Dum­ne­zeu să-l odihnească, mă obliga să beau zilnic un ou proaspăt de găină (albuș și gălbenuș). Nu ne­glijați sfa­tul medicului, asigurați-vă că nu aveți gâlci sau alte infecții și nu vă pierdeți nădejdea în Dumnezeu.
VASILICA R. - Ploiești

2. Se recomandă cu succes ulei de pește (lichid sau capsule). Dă rezultate imediate. Se recomandă și curele heliomarine, plus ungerile cu nămol. Ali­mentație bazată în majoritate pe fructe și zarza­vaturi, brânză proaspătă de vaci și ouă proaspete, mult pește. Beți ceai de urzici ușor îndulcit și o dată pe săptămână mâncați spanac. Multă dra­goste și încurajări.
VIKY B. - Pitești

"Cum se poate evita recidiva unui abces perianal?"
(Răspuns pentru A. G. - Cluj, F. AS nr. 1278)


Cauzele apariției ab­ce­sului perianal sunt în principal două, și anume: * prezența mi­cro­bilor în zona respectivă, care de altfel le oferă condiții favorabile de dezvol­tare; * apariția la un moment dat, din diverse cau­ze, a unei fisuri care face posibilă pătrun­de­rea microbilor în țesuturi, unde datorită principalei lor arme - înmulțirea foarte ra­pidă - pot declanșa abcesul, care v-a pro­vocat atâta suferință. Întrucât vă temeți de posibilitatea reapariției abcesului, v-aș recomanda să asociați unei igiene inti­me stricte aplicarea perio­dică în zona res­pectivă a unguentului Mibazon, pe care îl găsiți numai la farmaciile veterinare și care datorită unui com­plex de antibiotice foarte activ poate pre­veni apariția unui nou abces. Dacă totuși din diferite motive ar apărea un nou abces, apelați la același unguent și vă asigur că se va retrage rapid, astfel încât nu veți mai suferi și nici nu veți mai ajunge vreo­dată la intervenții chirurgicale. Vă do­resc sănătate și încredere de­plină în trata­mentul propus.
STELIAN P. - Iași

"Am o infecție cu stafilococ auriu la ochi"
(Răspuns pentru ANICA P. - Galați, F. AS nr. 1302)


Cu aceeași problemă ne-am chinuit în urmă cu patru ani și mai bine, când acest stafilococ se fixase în nasul fiului meu și periodic îi apăreau furuncule în acel loc sensibil. La recomandarea medicului pe­dia­tru, a fost tratat cu Anatoxină stafilo­co­cică, zece fiole injectabile subcutanat, care s-au administrat gradat, la 3 sau 4 zile, după un program stabilit de medic. Vac­ci­nul este preparat la Institutul "Canta­cu­zino" din București. De atunci, nu a mai avut necazuri de acest fel. Sper ca remediul să vă fie de folos. Numai bine!
ALEXANDRU V. - Sibiu
(Multe mulțumiri acestei minunate redacții, care reușește să aducă un strop de speranță celor nefericiți și câteva clipe de lectură plăcută tuturor.)

"Cum pot scăpa de lăcrimarea abundentă?"
(Răspuns pentru LUCREȚIA - București, F. AS nr. 1348)


Nu desconsider miracu­loa­sele efecte ale tratamen­telor naturiste, dar înainte de a începe așa ceva, v-aș recomanda să vă con­vin­geți că este vorba despre o con­junc­ti­vită purulentă. Bă­iețelul meu are acum 6 ani, dar la un anișor, după multe vizite pe la doctori oftalmologi, am avut noro­cul să nimeresc o d-nă doctor foarte pricepută, care mi-a spus că era nor­mal ca tratamen­tele făcute până atunci să nu-și facă efec­tul, atât timp cât căile lacri­male ale copi­lu­lui erau înfundate. După desfundarea lor, copilul meu nu a mai avut nici un fel de pro­bleme. Încercați deci să consultați un medic oculist foarte bun.
ELENA D. - Brăila

"Am senzații neplăcute în picior, după operația de varice"
(Răspuns pentru ALEXANDRA, F. AS nr. 1328)


Mătușa mea a avut varice foarte pronunțate (din cauză că stătea mult în picioare, dar și pe fond ere­di­tar) și s-a tratat cu succes folosind alifie de gălbenele. Alifia s-a dovedit a fi foarte eficientă, durerile dispărând după 2-3 săptămâni. Și vari­cele s-au diminuat vizibil, multe dintre ele dispărând defi­ni­tiv. Este bine să se țină și picioarele ridicate pe un pere­te, cât se poate de mult (pentru circulația sângelui). În fiecare seară să se facă exerciții pentru picioare (bicicleta), stând culcat pe spate și imitând rotirea pedalelor.
LUIZA - Brașov

"Am amețeli și stări de vomă tot timpul, nu pot să stau în picioare"
(Răspuns pentru IRINA - Iași, F. AS nr. 1343)


1. Am 43 de ani și am avut aceleași simptome ca dvs. acum zece ani. Diagnosticul era tulburări neuro-vege­ta­tive, iar apoi și distonie cervicală. Nu m-a ajutat nimic până în 1991, când un medic mi-a recomandat medica­men­tul LUDIOMIL. De atunci parcă sunt alt om. L-am repetat de trei ori, la inter­vale de 6-7 luni, când am simțit că începe iar răul acela, apoi amețelile au dispărut definitiv. Luam tablete mici - două pe zi, sau mari - o jumătate de tabletă de două ori pe zi. Puteți consulta medicul, dar puteți avea mare încredere în medicament. Să vă ajute Dumnezeu!
RODICA L. - București

2. Suferind de același rău ca al dvs., m-am vindecat în mai puțin de trei zile datorită surorii mele, care e asistentă medicală. Iată soluția: o fiolă vitamina B12, o fiolă vitamina B1, o fiolă vitamina B6. Timp de zece zile se fac injecții intramusculare cu toate trei vitaminele. Mie, după primele trei in­jecții, mi-au dispărut amețelile. În timpul trata­men­tului trebuie să se consume fier - pastile sau ali­mente care-l conțin: grâu, roșii, suc de roșii, sfe­clă roșie, pentru a se evita hipocromia sângelui.
TEODORA M. - Ploiești