Înșelatul, între blestem și șansă

Redactia
- Înșelatul a fost multă vreme privit drept sfârșitul poveștilor de dragoste. Psihologii moderni spun însă că trădarea nu distruge întotdeauna relațiile, ba chiar le poate conduce către noi dimensiuni ale fericirii -

Zi de vară târzie. O femeie și un bărbat de vârstă mijlocie stau pe un pod. Au la ei un ursuleț de pluș roșu cu alb. Îl iau fiecare de-un braț, își iau avânt și-l aruncă în apă. Apoi pleacă în tăcere. Ursul era un simbol al celei mai grele crize prin care au trecut cei doi. Femeia l-a înșelat pe bărbat...
Au trecut peste cinci ani de la acea zi de vară târzie. Acum, Andreea și Ștefan locuiesc îm­preună, într-o clădire veche din București. Ștefan nu e pe deplin vindecat. Se luptă cu amintirile, iar Andreea încearcă să-l liniștească. Au găsit un "psiholog de familie" care vine la ei regulat. Amândoi spun că au trecut prin momente pline de inconștiență și amără­ciu­ne, dar că fără această experiență dramatică nu ar fi ajuns niciodată în acest punct de echilibru al vieții lor. Au descoperit multe despre ei înșiși. Și, oricât de paradoxal ar suna asta în contextul infidelității, ei au învățat, pentru prima dată în viață, să-și ofere unul altuia încre­dere.
Cei mai mulți oameni cred că aventurile amoroase sunt începu­tul sfârșitului. Că reprezintă un semn al lipsei de scrupule și de caracter. Când ai o aventură, zilele relației sunt numărate. E ca în cazul unui accident de mașină - ea nu va mai fi niciodată la fel și niciodată nu va mai avea aceeași valoare. Dar dacă "rabzi", are loc o transformare fundamentală, o privire nouă asupra unei relații vechi. Psihologii subliniază că, în zilele noastre, escapadele ascund un po­tențial pozitiv - ele trezesc la realitate și pot da un impuls dezvoltării relației. Inițiatoarea acestei tendințe este psiholoaga americancă Esther Perel. Ea lucrează ca psihoterapeut de cuplu în New York și activează pe multe canale în spațiul virtual, "pentru a scoate infidelitatea din noroiul în care a fost aruncată". De 14 mi­lioane de ori a fost accesată o prelegere de-a ei, în care explica faptul că, la fel ca orice feno­men social, și înșelatul trebuie legat de un anumit context și că învinuirile nu ajută pe nimeni. Cartea ei despre "Puterea aventurii" este un bestseller în Statele Unite.
Ștefan a cunoscut-o pe Andreea pe internet. Ei s-au întâlnit apoi într-un bar încețoșat de fum. Cu ea puteai să bei o bere și să porți conversații intelectuale, ceea ce era grozav. Era un pic tăcută, dar lui îi plăcea și asta, pentru că el e genul căruia îi place să vorbească. Pentru el a fost clar încă după a doua întâlnire că și-a găsit aleasa. El era îndrăgostit, ea era îndrăgostită și niciunul nu se sfia să i-o arate celuilalt. Când, un an mai târziu, Andreea a împlinit 40 de ani, ea a primit de la Ștefan un ceas scump. "Așa ceva îi dă­ru­iești unei femei cu care ai intenții serioase. Cre­deam că ea va înțelege asta fără prea multe cuvinte", spune el. Ștefan era sigur că avea o re­lație exclusivă cu Andreea. Ea era, la rândul ei, convinsă că el o idealizează și gândește astfel, așa că i-a ascuns totul despre ceilalți bărbați din viața ei.
Andreea locuia în Brașov și lucra la o agenție de impresariat. Ștefan locuia în București, unde avea o mică rețea de magazine. Cei doi și-au creat un ritual: în serile de vineri se întâlneau în București, ieșeau îm­preună să mă­nânce, strâns îmbrățișați, pre­­gătiți pentru un sfârșit de săptămână ca între porumbei. Dar n-a trecut mult și Ștefan a început să simtă că ceva e în neregulă, însă a durat o vreme până când s-a dumirit despre ce era vorba. Când s-a întâlnit din nou cu Andreea și au mers la un restaurant italie­nesc, i s-a părut că ea schimbă priviri cu un bărbat de la o masă alăturată și că-l ia cu amețeli și transpirații. A mai fost și povestea cu concediul: Andreea călătorise cu o prietenă vreme de două săptămâni în Bul­garia, iar acasă i-a arătat lui Ștefan fotografii pe care le-ar fi făcut, vezi Doamne, un chelner care vorbea românește. "Când am văzut imaginile, am știut imediat că cel care a fotografiat-o este amantul ei. Nu te uiți atât de galeș la vreun chel­ner oarecare". Și iar a avut acea ușoară senzație de vertij, cum că ar fi înșelat. Dar nu a întrebat nimic. Amantul, a aflat el mai târziu, era șeful agenției la care lucra Andreea. Era căsătorit și avea copii, iar ea se bucura alături de el de luxul unor călătorii în străinătate. Și in­venta povești, astfel încât lucrurile să rămână neschimbate.
E incredibil cum se mint oa­menii care trăiesc în cupluri, de câtă inventivitate, dar și de câtă naivitate pot da dovadă. Îndărătul fațadei unor relații armonioase apar uriașe lumi paralele. În cazul înșelăciunilor există sute de istorisiri care sunt postate pe rețelele sociale ori relatate te­ra­peuților de cuplu.
Minciunile, îndoielile, spiona­tul, toate acestea existau și în ur­mă cu sute de ani. Dar se afla greu de ele. Astăzi există telefoane mobile și rețele sociale moderne, care se do­ve­desc ba de ajutor, ba periculoase. Amantele pos­tează - având uneori în mod evident motivații necurate - imagini dintr-o vacanță romantică petrecută alături de prietenul lor, care este căsătorit. Soțiile se strecoară cu ajutorul unor conturi false de Facebook în proximitatea rivalelor. Ba, odată, un cuplu căsătorit a dat nas în nas pe același portal. Fiecare dintre parteneri s-a înregistrat pe respectiva platformă, pentru că niciunul nu s-a așteptat ca celălalt să-și facă apariția acolo. Și amândoi au oferit, cu îndrăz­neală, codul poștal al cartierului înve­cinat, pentru a-și găsi un partener de aventură în apropiere - și iată cum s-au pomenit re­co­man­dați unul altuia.
E greu ca fenomenul să poată fi cuprins în cifre. Agenția "Elite-Partner" a relatat că 16 la sută dintre femei și 21 la sută dintre bărbați au fost o dată necredincioși. O altă asemenea agen­ție, numită "Parship", afirmă că 25% dintre bărbații aflați într-o relație au recunoscut că și-au înșelat partenera cel puțin o dată. În cazul femeilor, procentul s-a ridicat la 13%. Dar sunt aceste date reprezentative? Unde începe infi­delitatea? De la un sărut? De la un act sexual? Psihoterapeuta Esther Perel este de părere că infidelitatea afectează, de fapt, peste 80% dintre cupluri. Pornind de la această "viziune glo­bală", ea trage următoarea concluzie: "Aven­turile sunt normale. Așa a fost în toate epocile și așa va rămâne. Avem nevoie de un nou mod de a le înțelege, mai complex, mai empatic și mai puțin acuzator".
Că suntem încă departe de o astfel de abor­dare ne-o indică următoarele date: conform unui studiu realizat de Universitatea Calgary, 40% dintre toți bărbații și toate femeile și-ar înșela partenerul - însă doar cinci la sută iau în calcul posibilitatea ca acesta din urmă să fie la rândul său infidel. Aceasta este expresia unui sănătos instinct de conservare, dar care ne indică toto­dată semnificația existențială pe care o are pentru cei mai mulți o legătură amoroasă ex­clusivă.
Ștefan a descoperit viața dublă a Andreei după ce ea a suferit un avort, deși fusese plecată la specializare în Germania, trei luni. N-a mai vrut și n-a mai putut să se mintă singur. Era clar că Andreea îl înșela. De altfel, simțindu-se în­colțită, ea a luat taurul de coarne și a recunoscut că s-a culcat cu șeful ei, dar a susținut că acesta nu mai era fertil. Ștefan a săpat și a săpat. A dorit explicații pentru toate îndoielile avute. Și Andreea a recunoscut. Avea o relație de lungă durată cu șeful ei căsătorit. Ștefan a fost dărâmat când a auzit. Multe săptămâni n-a mai putut nici să muncească, îl durea tot corpul, de parcă l-ar fi bătut cineva. Avea prieteni care s-au îngrijit de el chiar și peste noapte, apoi s-a internat în spital. Pentru Andreea a fost ca un șoc electric. Cu acest prilej, s-a trezit. Acest bărbat suferea atât de mult din cauza ei? O iubea atât de mult? Era posibil așa ceva? Au fost vremuri chinuitoare pentru amândoi. Discuții care durau toată noaptea, reproșuri și mereu aceeași întrebare: de ce? S-au dus la terapeut, atât individual cât și în cuplu. Prietenii lui îl sfătuiau să pună capăt relației cu ea. Dar el se agăța de Andreea. Și Andreea de el. În cadrul terapiei, ea a mărturisit lucruri care i-au oferit lui Ștefan posibilitatea să-și vadă și propriile lui slăbiciuni, la care nu s-ar fi gândit niciodată: adorația în exces, prea multele gesturi de alint pot deveni grețoase, libidinoase. Nu toți oamenii se topesc după mângâieri. Ca și în­crederea fără limite, care pare dezinteres față de celălalt...
Doi ani, Ștefan și Andreea au întrerupt în­tâlnirile, dar au menținut permanent legătura. Sub relația lor sfărâmată, dragostea nu murise de tot. Apoi, mânia și nesiguranța lui Ștefan s-au mai atenuat. Andreea a dorit să pecetluiască asta. Era nevoie de un simbol. Ursul de pluș trebuia înecat, pentru ca iubirea lor să poată trăi mai departe. Și a trăit!
E greu să procesezi o infidelitate. Totul stă sub semnul întrebării. Ce mai rămâne? Sau, mai bine zis, mai rămâne ceva? Cu cât infidelitatea durează mai mult, cu atât sunt spuse mai multe minciuni. O relație este ca un diamant neșlefuit. Când o șlefuiești, se poate transforma într-un briliant. Uneori însă, briliantul nu face față procesului de șlefuire și se sfărâmă. Marele proiect strălucitor se dovedește atunci un eșec. Par­tenerii nu vorbesc despre faptul că se plic­tisesc unul cu altul, că au dorințe neîmplinite, că invidiază alte cupluri, că se îndoiesc fiecare de el însuși, dar și de celălalt, că-și doresc o altfel de viață. Se închid în sine și de reduc pe ei înșiși la mai puțin, pentru a nu periclita construcția ruginită pe care odinioară o numeau marea lor iubire. Și, în final, răbufnesc.
Perel își îndeamnă clienții să-și abordeze partenerul cu simțul responsabilității. Asta cere mai mult decât să lovești pe cineva cu ciomagul în cap, trântindu-i că "am făcut sex cu altci­ne­va". Mai important este ca motivul aventurii amoroase să fie priceput. "De ce a fost unul dintre cei doi atras de altcineva? Ce doruri se as­cund în spate? Ce nepotrivire? Există o do­rință reală de a învăța ceva din asta?".
Astăzi, Ștefan a renunțat la micile lui ma­gazine și își finalizează studiile de psiholog. După ce a trecut prin propria sa criză dureroasă, dorește să-i ajute pe alții. Andreea s-a mutat la o altă firmă și câștigă pentru amândoi. Locuiesc împreună. Poate fi el sigur că ea nu mai are aven­turi? Ea răspunde: "Când ai trecut prin atâtea, știi ce vrei. Mai ales când stai lângă un om pe care-l iubești. Păcatele pe care le-am făcut m-au luminat". Anul trecut, Ștefan și Andreea s-au căsătorit. Cu limuzină și mulți nuntași, între care și prietenii care stăteau odinioară zi și noapte ală­turi de Ștefan și încercau să-l convingă să renunțe la această femeie îngrozitoare.

Selena Lascu