Dr. psiholog NORICA FISCHER POPA - "Nu e cazul să vorbim frumos despre trădare"

Redactia
- Ce părere aveți despre înșelat? S-ar pă­rea că uneori prinde bine...

- Nu e cazul să vorbim frumos despre în­șelat, așa cum n-aș susține nici că o boală grea este un lucru bun, pentru că oferă experiență și suferința devine un punct de co­titură pentru bolnavi. Ca pereche, te poți dez­volta foarte bine și fără a avea aventuri, cu condiția să comunici permanent cu par­tenerul și să faci față conflic­telor ce pot apărea. Tă­cerea e moartea cuplului. Nu te pre­face că-ți place ceea ce, de fapt, îți repugnă. Spu­ne. Ex­plică. În­cear­că să ajungi la con­sens. Dacă, to­tuși, s-a ajuns la o aven­tură, e păcat să nu ne folosim de această ex­periență ca de o șansă de a ne trezi și a ne în­treba: ce se petrece cu noi? Ce ar trebui să se schimbe, astfel încât să fim amân­­­doi mulțumiți?

- Sunteți psihoterapeut de cuplu. Câte pe­rechi apelează la dvs. pentru că unul dintre parteneri a fost infidel?

- Estimez o proporție de 35 până la 40 la sută. În aproape o jumătate dintre aceste ca­zuri, femeia a avut sau are o aventură, și în pes­te jumătate dintre ele, este vorba de bărbat. Pentru cei înșelați poate fi un adevărat șoc să desco­pere brusc că partenerul nu este așa cum a crezut și că multe lucruri nu au fost așa cum li s-a povestit. Du­pă cum mulți dintre cei care înșală pri­cep abia la te­rapia de cuplu ce im­pact e­mo­țional a avut es­ca­pada lor asupra celuilalt.

- Ce anume doa­­re în mod spe­cial?

- Este adevărat că în­șelatul fizic, se­­xual, doare cel mai adesea, foarte-foarte mult, dar și mai du­reros este pentru cei trădați, faptul că au fost min­­țiți. Pen­tru mulți dintre ei este de neîn­chi­pu­it să mai poată avea vreodată încredere în celălalt.

- Ce părere aveți despre psihologia ac­tua­lă, care susține că infidelitatea poate întă­ri o rela­ție?

- Este foarte important să înțelegem că în cazul unei relații, nu e vorba de făptaș și vic­timă, ci de o dinamică comună, în cadrul căreia ni­ciunul nu este mai bun sau mai rău decât ce­lălalt. Rar se întâmplă să înșeli din senin. Ești împins către asta, când ceva nu funcționează în cuplu. Cu toate astea, or­goliul este prea ma­re ca să ac­cepți adevărul.

- Totuși, pentru cei înșelați, următoarea în­tre­bare este clasică: ce a avut celălalt și-mi lip­sește mie? Despre ce este vor­ba în acest con­text?

- Nu în mod special despre sex. Cine se dedă unei aventuri, o are în sânge, e în căutare de așa ceva. Când există iubire, sincopele se­xuale se de­pășesc destul de ușor. Mai degra­bă celui în cauză îi lipsește ceva în propria viață sau lui însuși: senzația de vita­litate, pa­siunea, libertatea, emoția, recunoașterea, apro­pierea.

- Calvarul resimțit după o trădare este te­ribil. Cum ne putem asigura că nu vom ajun­ge într-o asemenea situație?

- Nu ne putem asigura decât că ne aflăm într-un contact real, atât cu noi înșine cât și cu celălalt, că suntem atenți și vii. Merită să pu­nem din când în când întrebarea: Cum îți este de fapt cu mine? Cum te simți în cuplul pe care îl formăm? Dar acestea sunt întrebări care le cad multora greu, pentru că nu sunt obișnuiți să le pună și pentru că se tem de răspunsuri.

- Dacă au existat scăpări într-o relație, ce trebuie să se întâmple ca să renască încre­derea?

- Pentru asta este nevoie de timp și de trans­parență de am­bele părți. Deși ce­lor înșe­lați nu le fa­ce nicio plăcere să au­dă a­cest lucru, și cel ca­re a fost in­fi­del are nevoie de timp și de spe­ranța că lucrurile nu vor mai ajunge în ace­lași punct care l-a de­ter­minat să calce strâmb.

- Ce șanse reale există ca o relație să su­praviețuiască unei trădări?

- În majoritatea cazurilor, cei înșe­lați se simt răniți și, nu arareori, își exprimă furia pe cale juridică, în vreme ce aceia care au fost infideli ripos­tează într-un mod la fel de brutal. Mai ales atunci când sunt copii la mijloc, este deo­sebit de dificil. Reluarea poveștii de dra­goste ava­riată poate fi puternic afectată de sen­ti­mentul de răzbunare. Nu există legi generale: în urma unei crize legate de infidelitate, relația unui cuplu se poate dezvolta, legătura poate deveni solidă și bazată pe un nivel mai profund de în­credere. Sau se poate nărui.

SELENA LASCU