Ten de porțelan

Iulia Vlad
Majoritatea femeilor se dau în vânt după pielea bronzată, semn de energie și prietenie cu soa­rele.

Există însă doamne și domni­șoare care visează un ten ca petala de crin și care nu se despart de umbre­luța de soa­re. Ce să mai vorbim de pete sau de pis­trui! Dar o piele fără cusur este rară, și puține dintre noi o avem, fără îngrijiri cosmetice spe­ciale. În comerț există creme și lo­țiuni care uniformizează cu­loarea pie­lii, o albesc, "șterg" petele ma­­ronii și pistruii. De asemenea, pu­teți apela cu același succes și la prepa­ratele naturiste, care pe lângă faptul că sunt făcute acasă, din ingrediente de cali­tate, feresc pielea și de nedoritele efec­te secundare (uscare excesivă, in­fla­mații, reacții alergice) pe care unele din­tre produsele comerciale le au. Tot ce vă trebuie este o tură prin­tr-o piață, ca să vă cumpărați trufan­dale pentru obraz.

Pentru albirea tenului închis la culoare:

Loțiune cu lămâie și castravete
Ingrediente: suc proaspăt de lă­mâie, suc proaspăt de castravete.
Amestecați în părți egale sucul de lămâie cu sucul de castravete și loțio­nați tenul proaspăt spălat, dimineața și seara. Lăsați să acționeze 10 minu­te, clătiți, apoi aplicați cremele obiș­nuite. Tratamentul se face zi de zi, cel puțin două săptămâni.

Mască cu aspirină
Ingrediente: 4 pastile de aspirină (netamponată), un sfert de pahar cu apă.
Se dizolvă aspirinele pisate în apă, apoi se înmoaie un tampon de vată în preparat. Se șterge fața, prin masaj ușor. Se lasă 15-20 de minute, după care se spală.

Mască cu drojdie, gălbenuș și portocală
Ingrediente: o lingură drojdie de be­re, un gălbenuș, o lingură suc de por­­to­cală.
Amestecați ingredientele și apli­ca­ți-le pe față. După 25-30 de minute, clătiți.

Mască cu tărâțe, lămâie și miere
Ingrediente: două lingurițe cu tă­râțe de grâu, două lingurițe cu miere, două lingurițe suc proaspăt de lămâie.
Amestecați ingredientele și întin­de­ți-le pe față. Lăsați o jumătate de oră, apoi clătiți cu apă rece.

Contra pistruilor

Loțiune cu lămâie, apă de trandafiri și alaun
Ingrediente: 10 ml suc proaspăt de lămâie, 250 ml apă de trandafiri, 10 g pudră de alaun (se găsește la magazine naturiste).
Amestecați ingredientele și loțio­nați zonele cu pistrui dimineața și sea­ra. Efectele se obțin după cel puțin două săptămâni de tratament.

Loțiune cu ceapă, oțet de mere și apă minerală
Ingrediente: o lingură suc proas­păt de ceapă, o lingură oțet de mere de ca­li­tate (preparat acasă sau bio), o lin­gură apă minerală.
Amestecați sucul de ceapă cu oțe­tul de mere și apa minerală și loțio­nați zo­nele cu pistrui de 2-3 ori pe zi, timp de cel puțin două săptă­mâni. Loțiunea se folosește doar proas­pătă, se face pentru o zi.