Există însă doamne și domnișoare care visează un ten ca petala de crin și care nu se despart de umbreluța de soare. Ce să mai vorbim de pete sau de pistrui! Dar o piele fără cusur este rară, și puține dintre noi o avem, fără îngrijiri cosmetice speciale. În comerț există creme și loțiuni care uniformizează culoarea pielii, o albesc, "șterg" petele maronii și pistruii. De asemenea, puteți apela cu același succes și la preparatele naturiste, care pe lângă faptul că sunt făcute acasă, din ingrediente de calitate, feresc pielea și de nedoritele efecte secundare (uscare excesivă, inflamații, reacții alergice) pe care unele dintre produsele comerciale le au. Tot ce vă trebuie este o tură printr-o piață, ca să vă cumpărați trufandale pentru obraz.
Pentru albirea tenului închis la culoare:
Loțiune cu lămâie și castravete
Ingrediente: suc proaspăt de lămâie, suc proaspăt de castravete.
Amestecați în părți egale sucul de lămâie cu sucul de castravete și loționați tenul proaspăt spălat, dimineața și seara. Lăsați să acționeze 10 minute, clătiți, apoi aplicați cremele obișnuite. Tratamentul se face zi de zi, cel puțin două săptămâni.
Mască cu aspirină
Ingrediente: 4 pastile de aspirină (netamponată), un sfert de pahar cu apă.
Se dizolvă aspirinele pisate în apă, apoi se înmoaie un tampon de vată în preparat. Se șterge fața, prin masaj ușor. Se lasă 15-20 de minute, după care se spală.
Mască cu drojdie, gălbenuș și portocală
Ingrediente: o lingură drojdie de bere, un gălbenuș, o lingură suc de portocală.
Amestecați ingredientele și aplicați-le pe față. După 25-30 de minute, clătiți.
Mască cu tărâțe, lămâie și miere
Ingrediente: două lingurițe cu tărâțe de grâu, două lingurițe cu miere, două lingurițe suc proaspăt de lămâie.
Amestecați ingredientele și întindeți-le pe față. Lăsați o jumătate de oră, apoi clătiți cu apă rece.
Contra pistruilor
Loțiune cu lămâie, apă de trandafiri și alaun
Ingrediente: 10 ml suc proaspăt de lămâie, 250 ml apă de trandafiri, 10 g pudră de alaun (se găsește la magazine naturiste).
Amestecați ingredientele și loționați zonele cu pistrui dimineața și seara. Efectele se obțin după cel puțin două săptămâni de tratament.
Loțiune cu ceapă, oțet de mere și apă minerală
Ingrediente: o lingură suc proaspăt de ceapă, o lingură oțet de mere de calitate (preparat acasă sau bio), o lingură apă minerală.
Amestecați sucul de ceapă cu oțetul de mere și apa minerală și loționați zonele cu pistrui de 2-3 ori pe zi, timp de cel puțin două săptămâni. Loțiunea se folosește doar proaspătă, se face pentru o zi.