Luna Mai dă startul spectacolelor în aer liber prin toată țara. De exemplu, în cel de-al doilea weekend al lunii lui Florar, Timișoara va găzdui, la Muzeul Satului Bănățean, cel mai mare eveniment "street food" din Europa. 40 de rulote amenajate cu bucătării moderne vor comercializa: cârnați la grătar, sandwich-uri de ținut minte, tacos și burritos ca la mama lor mexicană, paella de pe coasta de est a Spaniei, deserturi de nerefuzat etc. Dar cum mâncarea, oricât ar fi ea de bună, nu merge fără atmosferă, muzica pentru toate gusturile nu va lipsi nici ea. Vor cânta, pe parcursul a trei zile de festival: Morcheeba, Nouvelle Vague, Chicane, Asian Dub Foundation Sound System, Vama, Subcarpați, Golan, Grimus, The Mono Jacks, Les Elephants Bizarres, Cred ca sunt extraterestru, Basska, Kaoma, Corina Chiriac, Maru, DJ Vadim și mulți alții.
Englezii și francezii iau frișca
Cap de afiș sunt britanicii de la Morcheeba și francezii de la Nouvelle Vague - două trupe care au o mulțime de fani în întreaga lume, inclusiv la noi.
Morcheeba este o formație de muzică electronică, ce s-a format la mijlocul anilor '90 în Anglia și care a lansat până acum nu mai puțin de 9 albume, care s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare. Au obținut numeroase premii, Discuri de Argint, Aur și Platină, atât în Marea Britanie, cât și în Canada și Franța. Cu un sound complex, alcătuit dintr-un mix de rock, trip hop, R&B, blues și pop, muzica lor a făcut furori în întreaga lume. Pe ea s-a dansat și în cluburile noastre, și nu este de mirare că fanii lor de aici sunt mereu încântați să-i asculte live și sunt dispuși să-i urmeze peste tot pe unde cântă în concert, fie că e vorba de București, Cluj, Iași sau Timișoara. Iar cei de la Morcheeba au ajus să ne calce pragul destul de des, devenind aproape "de-ai casei".
Alcătuită inițial sub formă de trio Morcheeba i-au avut în componență pe frații Paul (DJ) și Ross Godfrey (chitară și clape), cărora li s-a adăugat solista Skye Edwards. Dar în decursul anilor, trupa a suferit mai multe schimbări. O vreme, cea care a părăsit-o a fost Skye, însă ea a revenit în 2010, înainte de lansarea discului cu numărul șapte - "Blood Like Lemonade". Apoi după ce au mai lansat împreună un album, în 2014, Paul Godfrey a fost cel care a părăsit fomația.
Skye Edwards și Ross Godfrey au activat o perioadă ca duo, sub titulatura Skey & Ross, iar în 2018, după o pauză discografică de 5 ani, au revenit pe piață sub titulatura Morcheeba, cu discul "Blaze Away". Astăzi, formația este întregită de instrumentiștii Steve Gordon - bas, Jaega Mckenna-Gordon - tobe și Ben Cowen - clape.
Nouvelle Vague este un alt grup celebru, de data asta format din muzicieni francezi, condus de Olivier Libaux și Marc Collin. Înființat în 2003, a cucerit publicul din lumea largă cu ritmuri de bossa nova. Succesul fenomenal al trupei se datorează în mare măsură și solistelor (mereu altele) care i-au interpretat melodiile, precum Vanessa Paradis, Phoebe Kildeer, Camille, Nadeah, Mélanie Pain, Liset Alea, Elodie Frégé, Nadeah, Camille sau Helena Noguerra.
Artiștii francezi au preluat și reinterpretat piese cunoscute ale unor trupe și soliști celebri, precum Depeche Mode, Simple Minds, Sex Pistols, Talk Talk, Robert Palmer, The Sisters of Mercy, Killing Joke, The Clash, Billy Idol, New Order, The Smiths sau The Cure. Toate melodiile au trecut printr-un inspirat filtru bossa nova și au ajuns, încet-încet, în topuri. Până acum au lansat cinci discuri și două EP-uri, cel mai recent dintre ele - "Algo Familiar" (2017).
Dar britanicii și francezii vor avea concurență serioasă la Timișoara, fiindcă și trupele noastre autohtone au materiale noi de promovat sau hituri arhicunoscute de cântat în cor cu fanii lor. De exemplu, trupa Vama, condusă de Tudor Chirilă, a lansat în 2017 primul disc în limba engleză - "Better", realizat în colaborare cu producătorul englez James Lewis. Este cel de-al treilea disc al îndrăgitei trupe bucureștene, formată în 2006, după destrămarea formației Vama Veche. Vama este alcătuită din: Tudor Chirilă, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu, Lucian Cioargă și Dan Opriș.
Anul trecut, în vară, în ajunul protestului organizat în Piața Victoriei de românii veniți de peste graniță, formația a lansat single-ul "În țara în care m-am născut", o reinterpretare deosebit de inspirată a celebrei piese cântate de Jean Moscopol. Videoclipul acestei melodii a depășit 2 milioane de vizualizări pe Youtube.
"Am făcut cântecul și am văzut că iese foarte bine, foarte diferit, și am orchestrat într-o zonă a anilor disco, anii '80. După care ne-am dat seama că mesajul are o componentă foarte puternică și emoțională și față de diaspora, și față de exil. Nouă ni s-a părut că e un cântec extrem de actual, pentru că vorbește despre o țară care nu are 20 de milioane de români, ci probabil 15-16 milioane, că românii tot pleacă", declara atunci solistul trupei.
Așadar, la Timișoara, în perioada 10-12 mai, vă așteaptă trei zile de neuitat, alături de artiști locali, dar și străini, mâncăruri variate și tot felul de manifestări de stradă.
(Biletele se găsesc în rețeaua iabilet. Un abonament Family Pack pentru întreaga perioadă (2 adulți și 2 copii) costă 158 lei. Pentru o persoană, un abonament costă 79 lei, iar biletul pentru o zi - 39 lei.)