TIMIȘOARA STREET FOOD CARNIVAL

Dana Ene
Festival pentru gurmanzii care mănâncă pe muzică bună

Luna Mai dă startul spectacolelor în aer liber prin toată țara. De exemplu, în cel de-al doilea weekend al lunii lui Florar, Timișoara va găzdui, la Muzeul Satului Bănățean, cel mai mare eveniment "street food" din Europa. 40 de rulote amenajate cu bucătării moderne vor comercializa: cârnați la grătar, sandwich-uri de ținut minte, tacos și burritos ca la mama lor me­xi­cană, paella de pe coasta de est a Spaniei, deser­turi de nerefuzat etc. Dar cum mâncarea, oricât ar fi ea de bună, nu merge fără atmosferă, muzica pentru toate gusturile nu va lipsi nici ea. Vor cânta, pe parcursul a trei zile de festival: Morcheeba, Nou­velle Vague, Chicane, Asian Dub Foundation Sound System, Vama, Subcarpați, Golan, Grimus, The Mono Jacks, Les Elephants Bizarres, Cred ca sunt extraterestru, Basska, Kao­ma, Corina Chiriac, Maru, DJ Vadim și mulți alții.

Englezii și francezii iau frișca

Cap de afiș sunt britanicii de la Morcheeba și francezii de la Nouvelle Vague - două trupe care au o mulțime de fani în întreaga lume, inclusiv la noi.
Morcheeba este o formație de mu­zică electronică, ce s-a format la mijlo­cul anilor '90 în Anglia și care a lansat până acum nu mai puțin de 9 albume, care s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare. Au obținut numeroase pre­mii, Discuri de Argint, Aur și Platină, atât în Marea Britanie, cât și în Canada și Franța. Cu un sound complex, alcătuit dintr-un mix de rock, trip hop, R&B, blues și pop, muzica lor a făcut furori în întreaga lume. Pe ea s-a dansat și în cluburile noas­tre, și nu este de mirare că fanii lor de aici sunt me­reu încântați să-i asculte live și sunt dispuși să-i urmeze peste tot pe unde cântă în concert, fie că e vorba de București, Cluj, Iași sau Timișoara. Iar cei de la Morcheeba au ajus să ne calce pragul destul de des, devenind aproape "de-ai casei".
Alcătuită inițial sub formă de trio Morcheeba i-au avut în componență pe frații Paul (DJ) și Ross Godfrey (chitară și clape), cărora li s-a adăugat so­lista Skye Edwards. Dar în decursul anilor, trupa a suferit mai multe schimbări. O vreme, cea care a părăsit-o a fost Skye, însă ea a revenit în 2010, îna­inte de lansarea discului cu numărul șapte - "Blood Like Lemonade". Apoi după ce au mai lan­sat îm­preună un album, în 2014, Paul Godfrey a fost cel care a părăsit fomația.
Skye Edwards și Ross God­frey au activat o pe­ri­oadă ca duo, sub titulatura Skey & Ross, iar în 2018, după o pau­ză disco­grafică de 5 ani, au re­venit pe piață sub titulatura Morcheeba, cu discul "Blaze Away". As­tăzi, formația este între­gită de instrumentiștii Steve Gordon - bas, Jaega Mcken­na-Gordon - tobe și Ben Cowen - clape.
Nouvelle Vague este un alt grup celebru, de data asta for­mat din muzicieni francezi, condus de Oli­vier Libaux și Marc Collin. Înființat în 2003, a cu­cerit publicul din lumea largă cu rit­muri de bossa nova. Succesul feno­menal al trupei se datorează în mare măsură și solistelor (mereu altele) care i-au interpretat melodiile, precum Vanessa Paradis, Phoebe Kildeer, Camille, Nadeah, Mélanie Pain, Liset Alea, Elodie Frégé, Na­deah, Camille sau Helena Noguerra.
Artiștii francezi au preluat și rein­ter­pretat pie­se cunoscute ale unor tru­pe și soliști celebri, pre­cum Depeche Mode, Simple Minds, Sex Pistols, Talk Talk, Robert Palmer, The Sisters of Mercy, Killing Joke, The Clash, Billy Idol, New Order, The Smiths sau The Cure. Toate melodiile au tre­cut printr-un inspirat filtru bossa nova și au ajuns, încet-încet, în topuri. Până acum au lansat cinci discuri și două EP-uri, cel mai recent dintre ele - "Algo Familiar" (2017).
Dar britanicii și francezii vor avea concurență serioasă la Timișoara, fiindcă și trupele noastre autohtone au materiale noi de promovat sau hituri arhicunoscute de cântat în cor cu fanii lor. De exem­plu, trupa Vama, con­dusă de Tudor Chirilă, a lansat în 2017 pri­mul disc în limba engleză - "Better", realizat în colabo­rare cu pro­ducă­torul en­glez James Lewis. Este cel de-al trei­lea disc al îndră­gitei trupe bucu­reș­tene, formată în 2006, după destră­marea formației Vama Veche. Vama este alcă­tuită din: Tudor Chirilă, Eugen Caminschi, Gelu Ionescu, Lu­cian Cioargă și Dan O­priș.
Anul trecut, în vară, în aju­nul protestului organizat în Piața Victoriei de româ­nii ve­niți de peste graniță, formația a lansat single-ul "În țara în care m-am năs­cut", o reinter­pretare deo­sebit de inspirată a celebrei piese cântate de Jean Mos­copol. Videoclipul acestei melodii a depășit 2 milioa­ne de vizualizări pe Youtube.
"Am făcut cântecul și am văzut că iese foarte bine, foarte diferit, și am orchestrat într-o zonă a anilor disco, anii '80. După care ne-am dat seama că mesajul are o componentă foarte puternică și emoțională și față de diaspora, și față de exil. Nouă ni s-a părut că e un cântec extrem de actual, pentru că vorbește despre o țară care nu are 20 de milioane de români, ci probabil 15-16 milioane, că românii tot pleacă", declara atunci solistul trupei.
Așadar, la Timișoara, în perioada 10-12 mai, vă așteaptă trei zile de neuitat, alături de artiști locali, dar și străini, mâncăruri variate și tot felul de mani­festări de stradă.
(Biletele se găsesc în rețeaua iabilet. Un abona­ment Family Pack pentru întreaga perioadă (2 adulți și 2 copii) costă 158 lei. Pentru o persoană, un abo­nament costă 79 lei, iar biletul pentru o zi - 39 lei.)