Loboda
Salată de lobodă
Frunze proaspete de lobodă, spălate și mărunțite, se amestecă cu câteva frunze de salată verde, pătrunjel și mărar tocate. Se adaugă suc proaspăt de lămâie și puțin ulei de măsline. Consumați zilnic câte o porție de salată de lobodă, înainte de masa de prânz.
Borș de lobodă
Aveți nevoie de 2 legături de lobodă, o ceapă, un morcov mic, o lingură cu orez, leuștean și un litru de borș proaspăt. Puneți la fiert loboda, ceapa și morcovul tăiate mărunt, împreună cu orezul, într-un litru de apă. După 15 minute, adăugați borșul, dat în clocot, un praf de sare, iar la sfârșit, verdeața tocată. Înlocuiți în fiecare zi o masă cu o porție de borș de lobodă.
Ștevia
Ceai de ștevie
Puneți un litru de apă pe foc. Când clocotește, adăugați o legătură de ștevie bine spălată și mărunțită. Acoperiți vasul 15 minute, apoi strecurați. Se bea întreaga cantitate, pe parcursul unei zile, în cure de 3 săptămâni.
Mâncare de ștevie
Aveți nevoie de 6-7 mâini de ștevie proaspătă, 2 legături de ceapă verde, o legătură de usturoi, o legătură mărar, 50 ml ulei de măsline, o lingură cu făină, sare, piper.
Spălați ștevia și puneți-o la fiert, în apă cu sare. După ce a fiert, strecurați-o și păstrați o cană de zeamă. * Ceapa și usturoiul se taie mărunt, se călesc în uleiul de măsline. Se adaugă făina și câte puțin din zeama în care a fiert ștevia. Se adaugă ștevia tocată mărunt peste sos, împreună cu un praf de sare, piper și mărar tocat. Înlocuiți în fiecare zi o masă cu o porție de mâncare de ștevie.