Aproape săptămânal sunt date publicității noi concluzii ale cercetării științifice, care atestă faptul că renunțarea temporară la hrană ajută contra hipertensiunii, a inflamațiilor cronice și chiar a demenței senile. "Pauzele alimentare făcute din proprie voință acționează efectiv ca un medicament", spune prof. dr. Olaf Anderson, un medic german care studiază de mulți ani puterea vindecătoare a hranei. În interviul ce urmează, el explică de ce acordă o asemenea importanță temei postului.
- Ați devenit un "guru" al vindecării prin post. De ce sunteți un fan atât de entuziast al renunțării la mâncare?
- Atunci când își reduc porțiile din farfurie sau postesc, cei mai mulți dintre oameni au în vedere posibilitatea de a slăbi. Însă în prezent devine tot mai evident faptul că renunțarea voluntară la hrană poate vindeca organismul. Aceasta îi preocupă intens pe cercetători, și mai ales pe gerontologi - deoarece ei pornesc de la ideea că alimentația nesănătoasă se află la originea a 50-70% dintre bolile civilizației contemporane, ceea ce ne permite să presupunem că postul ar putea constitui un remediu. Găsim referiri la post și în scrierile lui Hipocrat, în medicina tradițională chineză și în ayurveda. În toate religiile lumii există zile și perioade când se postește. Pentru întărirea sănătății, însă și din rațiuni spirituale. Creierul funcționează altfel în timpul unei perioade de post. Astăzi, neurologii ne pot spune cu exactitate ce se petrece atunci.
- Cum anume funcționează creierul nostru în aceste condiții?
- Se modifică balanța neurotransmițătorilor. După trei sau patru zile, sunt secretați hormoni care favorizează sentimentele de satisfacție și fericire, ca și concentrarea. De asemenea, se formează noi neuroni. Pacienții mei îmi relatează că se simt mai prezenți și mai sensibili, percep mai clar și mai intens muzica, mirosurile și culorile.
- Ce tipuri de post există?
- Să începem cu cel mai popular: postul alternativ, numit și intermitent. Se poate renunța la hrană pentru 16 ore din 24 - aceasta este formula 16:8. Sau se poate reduce aportul caloric la numai 600 calorii timp de două zile pe săptămână. Metoda recomandă ca în prima zi să se consume doar 25% din cantitatea obișnuită de hrană, pentru ca în ziua a doua să se mănânce oricât se dorește. Și se continuă astfel, alternând mereu. S-a demonstrat că postul alternativ scade glicemia și valorile grăsimilor din sânge și totodată îmbunătățește calitatea somnului. Iar supraponderalii pierd în greutate.
- Totuși, dvs. considerați că principala formă de abținere de la hrană este postul terapeutic.
- Ar fi greu de găsit un alt demers medical care să acționeze atât de puternic în organism. Efectele postului terapeutic le depășesc cu mult pe cele ale postului alternativ. Mai ales datorită acțiunii sale dezinflamatoare și modului cum influențează metabolismul, el a fost introdus în numeroase clinici de specialitate, pentru tratarea artrozei, reumatismului, a durerilor, hipertensiunii sau diabetului, ca și a sindromului de colon iritabil și a intoleranțelor alimentare. Există studii care îi atestă eficiența și în cazurile de scleroză multiplă, demență senilă, chiar și cancer. Putem face multe lucruri în interesul stării noastre de bine, de pildă să mergem la o sală de fitness ori să practicăm yoga, însă în timpul postului, organismul primește un impuls extrem de puternic, se declanșează automat un fel de program de supraviețuire - cu rezultate benefice.
- Cât timp ar trebui să postim?
- Postul terapeutic durează o săptămână sau două. Din experiența mea, pot să vă spun că oamenii simt momentul când le este de ajuns. În a cincea sau a șasea zi mai doresc să continue, tocmai fiindcă le merge foarte bine. După zece sau paisprezece zile, se simt deodată slăbiți. Atunci corpul semnalizează că și-a atins limita. Persoanele mai grăsuțe pot însă posti și trei până la patru săptămâni. Dar aceasta ar trebui să se petreacă într-o clinică, sub controlul unui medic.
- Oricine poate posti?
- N-ar trebui să țină post cei ce au probleme cu bila sau calculi biliari, deoarece se poate declanșa o colică biliară. Nici oamenii care suferă sau au suferit de o tulburare digestivă - în special de o cașexie. Le recomand mare atenție și bolnavilor de gută. În general, îi sfătuiesc pe toți cei ce iau medicamente să postească sub supraveghere medicală, întrucât tratamentul medicamentos va trebui puțin modificat. Din acest motiv, este bine ca, înainte de a începe un post pe cont propriu, să se apeleze la un medic, care va investiga și va atesta starea de sănătate a respectivei persoane.
- Putem posti și fiind activi profesional?
- Depinde, firește, de profesie - dar și de individualitatea fiecăruia. Pe cei ce doresc să încerce i-aș îndemna să înceapă într-o vineri, pentru a fi liberi măcar sâmbătă și duminică, așadar în zilele critice. Luni și marți se vor descurca. Iar dacă se simt bine, pot posti mai departe alte câteva zile.
- Ce este important să facem, când terminăm postul?
- Să ne tratăm propriul corp cu atenție și să-l menajăm. Stomacul și-a micșorat volumul, s-au produs schimbări în structura florei intestinale. Dacă ne vom repezi imediat să devorăm un șnițel, n-are cum să ne fie bine. Și ar fi mare păcat, deoarece efectele strădaniei noastre s-ar pierde rapid. Ieșirea din post se face cu bucățele de măr, mestecate foarte bine. Urmează trei zile cu supe de legume și puțin orez. Meniul este în întregime vegetarian și ușor de digerat. Foarte important mi se pare să nu recădem îndată în vechile deprinderi. Recomand atenție în alegerea alimentelor. Cineva care încheie un post ar trebui să profite de forța de propulsie câștigată în acea perioadă, tinzând ca, de acum înainte, să mănânce măcar puțin mai sănătos. Nu vreau să joc rolul unui apostol al sănătății sau al moralei, dar vă încredințez că o alimentație mai bună generează și bucurie. Numeroși pacienți îmi mărturisesc că au acum o percepție mai intensă a alimentelor pe care le consumă și că gustul lor li se pare mai bun decât înainte.
- Ce înseamnă, de fapt, o alimentație sănătoasă?
- Cât mai multe legume și fructe, cât mai puțină carne. Un consum minim de produse alimentare finite, căci în procesul prelucrării industriale li s-au adăugat cantități însemnate de conservanți, îndulcitori artificiali și ulei de palmier. Așa ceva nu-i folosește nimănui. Și a treia regulă: când e vorba de carbohidrați, să nu uităm niciodată de cerealele integrale. Iar dacă vrem să fim amabili cu bacteriile din intestinul nostru, le putem oferi câteva alimente care le plac în mod deosebit. Printre acestea se numără rădăcinoasele și legumele amărui, deci andivele, cicoarea roșie, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel, apoi cele fermentate, ca de exemplu varza murată.
Cum acționează postul în organism
Creierul - Începând din ziua a patra, sunt secretați hormoni ce induc sentimentul de fericire. Ne simțim mai ageri și mai creativi. Totodată, postul previne demența senilă, deoarece reduce inflamațiile și favorizează formarea de noi neuroni.
Ficatul - În timpul postului, "uzina organismului" o duce bine. Primește mai puține substanțe pentru prelucrare, iar ficatul gras se poate odihni.
Articulațiile - Sunt atenuate inflamațiile, se ameliorează bolile reumatice.
Sistemul cardiovascular - Se activează irigația sangvină și procesele metabolice la nivelul țesutului adipos, scad valorile colesterolului, tensiunii arteriale și pulsului.
Pancreasul - Se reduce producția de insulină.
Stomacul/intestinul - Studiile confirmă o creștere a diversității bacteriilor din flora intestinală. Ele preiau o parte din sarcinile sistemului imunitar.