- D-le Bocan, ne cunoaștem de aproape douăzeci de ani și știu că aveți un stil de viață cu totul aparte. Ce faceți pentru a vă păstra energia și tinerețea? Care vă e secretul?
- Înainte de toate, trebuie să fac o mențiune: am o genă foarte bună. Părinții mei au fost sănătoși și au trăit foarte mult. Tatăl meu, la 90 de ani, încă mai conducea mașina... Eu, însă, la vârsta de trei ani am suferit o intoxicație cu medicamente extrem de gravă. Un "felcer" care habar n-avea de medicină m-a intoxicat cu medicamente puternice. pentru o răceală banală. Și nu aveam nimic, îmi curgea doar nasul... Am ajuns "legumă" la o vârstă fragedă, iar părinții m-au purtat din spital în spital, ani la rând... Copilăria mea a fost un calvar; în loc să mă joc cu alți copii, am dus o luptă continuă ca să-mi recâștig sănătatea. Până să termin liceul, avusesem deja șapte internări majore, dintre care una la 13 ani, pentru insuficiență renală foarte gravă. Și am suferit ani la rând de insuficiență renală... Practic, boala asta m-ar fi condamnat la moarte dacă nu-mi găseam leacul. Însă argila m-a salvat în mod miraculos câțiva ani mai târziu (știți deja povestea), iar în prezent nu mai am nici urmă de boală. Vă dați seama că, din cauza problemelor pe care le-am avut, am fost obligat să duc un stil de viață foarte sănătos...
- Nici tumultul tinereții nu v-a deviat de la traseul propus?
- Desigur, "provocări" au fost de tot felul în liceu și-n studenție, dar știam ce pierd dacă fac chiar și un singur pas greșit! În timp ce prietenii sau colegii de facultate din Cluj râdeau de mine pentru că nu fumam, nu beam și nu-mi pierdeam nopțile la petreceri, deci nu eram "la modă", eu mă gândeam cât aș risca ținându-le isonul, la problemele de sănătate pe care le aveam! N-am pus niciodată o țigară în gură, habar n-am ce gust are fumul de tutun! Și am reușit să-mi găsesc echilibrul și starea de bine doar printr-o alimentație naturală și un stil de viață cât mai apropiat de natură.
ALIMENTAȚIA
"Nu cumpăr nici măcar un covrig de pe stradă"
- Cu ce vă hrăniți? Aveți vreo dietă specială?
- Alimentația este esențială pentru sănătate, se știe! Nu suntem vegetarieni sau vegani; consumăm legume, carne, ouă, brânză, practic, de toate (însă toate bio, de calitate) și respectăm întotdeauna zilele de post. La noi, mâncarea se gătește în casă, niciodată n-am mâncat la fast food, nu cumpăr nici măcar un covrig de pe stradă. Iar la restaurant mergem extrem de rar - la nunți sau petreceri, când suntem invitați - și nici atunci nu prea ne atingem de bucate... În schimb, ne face mare plăcere să stăm la masă în familie, cu toții, nu fiecare unde și când apucă... Cina o luăm mai devreme, pentru o bună digestie, iar dacă avem timp și de o plimbare după aceea, e cu atât mai bine!
- Aveți oameni de încredere de la care vă aprovizionați? Sunteți sigur de sursa alimentelor cumpărate?
- Părinții mei au avut casă la curte. Tata creștea porc, găini, avea și grădină de zarzavaturi... După ce părinții s-au dus, eu și soția mea ne-am ocupat de gospodărie în continuare, avem câte puțin din toate în grădină. Avem chiar și o mică livadă, tratăm pomii cu insecticide bio doar până când înfloresc, nu stropim fructele niciodată. Pentru legume proaspete și carne, soția mea și-a format o "rețea" din câțiva țărani serioși de prin împrejurimile Albei, de la care cumpărăm legume de sezon, păsări de curte, carne de vițel sau de ied. Cunoaștem un măcelar la Bărăbanț care ne crește porc 100% bio și ne prepară chiar și salam de casă, dacă-i cerem. Mai luăm brânză de capră și oaie sau virșli din carne de capră, de la ciobani. Niciodată n-am cumpărat carne sau mezeluri din comerț, se știe că sunt pline de E-uri, antibiotice și hormoni! Consumăm găini din producția proprie, implicit și ouă. Avem în jur de 13-15 ouă pe zi, pe care le împărțim cu angajații și cu prietenii noștri, pentru că nu putem să mâncăm atâtea doar noi și copiii. Nu consumăm nici pește de acvacultură, preferăm codul din Marea Nordului - un pește banal și ieftin, care se găsește în orice magazin de profil. Împreună cu un grup de prieteni, culegem cantități mari de ciuperci, mai ales hribi. Pot spune că la ora actuală noi mâncăm 100% bio - 60% din producția proprie și 40% din surse de mare încredere. Unele produse le luăm din piață, dacă nu le avem în grădină, dar de la țăranii autentici. De exemplu, eu cumpăr mere mici, chircite, și lumea se uită mirată... Dar eu știu că mărul acela amărât și zbârcit, cu gaură de vierme, e curat și 100% natural! De merele tratate nu se-atinge viermele - ăsta-i un semn! Nu facem suc, le mâncăm ca atare, cu coajă și pulpă. Odată, am vorbit cu un producător de mere de la Miercurea Sibiului, și l-am întrebat de câte ori a stropit fructele. Mi-a zis: "Anul acesta, doar de 35 de ori". "Doar" de 35 de ori, pentru a avea garanția că nu i se strică marfa! Am aflat că, după ce se coc, merele se mai stropesc de trei ori cu ceară lichidă, pentru a li se da luciu, ca să nu se deshidrateze în timp. Păi ăsta-i cancer curat, nu fruct natural! De asemenea, noi consumăm doar sare brută, bulgări mari, pe care-i măcinăm într-o moară cu ciocane. Sarea rafinată este lipsită de mineralele prețioase pe care le conține cea nerafinată, iodul sintetic este dăunător pentru glanda tiroidă, iar aglomerantul E 536 este nimic altceva decât ferocianură de potasiu! Da, lumea consumă cianură odată cu sarea rafinată!
- Apa este o altă componentă importantă pentru sănătate. Ce fel de apă beți de obicei?
- Timp de 20 de ani am cărat apă de la zeci de kilometri, de la un izvor aflat în natură, pentru a avea garanția că bem o apă pură, de bună calitate. De curând, mi-am cumpărat un aparat modern de purificare a apei. Am un puț de mare adâncime săpat în curte, iar apa care ne curge la robinet e filtrată, pură, limpede și rece! Avem vase de sticlă în care punem permanent apă și argilă, pentru cura zilnică. La noi în casă băuturile carbogazoase au fost tot timpul "interzise", mai ales copiilor, pentru că știm bine ce efecte au asupra sănătății. Foarte rar consumăm alcool: un pahar sau două de vin, la petreceri sau la discuții cu prietenii - dar vin de casă, 100% natural, din struguri nestropiți, fără conservanți!
MIȘCAREA
Viața pe bicicletă
- Mergeți mai mereu pe jos sau pe bicicletă... Nu vă place să șofați?
- Cu toate că am avut multiple probleme de sănătate, totuși am făcut mult sport din tinerețe. Mergeam mult pe jos, ieșeam în natură cu cortul, urcam pe munte vara sau mă duceam la schi iarna, evitam pe cât posibil aglomerația urbană, despre care încă din anii '80 simțeam că nu e în regulă. În prezent, nu mai alerg eu ca pe vremuri, dar mă deplasez aproape în exclusivitate cu bicicleta - atât vara, cât și iarna, dacă nu e gheață pe jos. Practic, problemele de la firmă mă obligă să parcurg zilnic 15-20 km, pe care-i fac pedalând, pentru că-i mult mai sănătos. Mulți "privați" din Alba preferă să-și conducă mașinile scumpe și se uită la mine mirați, spunând, probabil: ,,Uite-l și pe ciudatul ăsta, merge cu bicicleta!". Dar destui dintre cei de vârsta mea sunt niște epave, din păcate! Unii dintre foștii colegi, care n-au avut probleme de sănătate în tinerețe, și-au bătut joc de ei: nopți nedormite, alcool, fumat de la vârste fragede, mai ales. Acum, dacă tragem linia, putem să vedem rezultatele: câțiva au murit, unii sunt grav bolnavi... Nu-i păcat?
AERUL CURAT
În inima pădurii...
- Cum vă împăcați cu aerul din Alba-Iulia? Am înțeles că poluarea din Sebeș ajunge până aici...
- Eram deranjați de noxele din atmosferă și de pericolul aerului poluat din centrul orașului, unde locuiam. De vreun an ne-am mutat la marginea opusă a orașului, spre Apuseni, în inima pădurii. Vis-à-vis avem un parc dendrologic de 21 hectare, iar în jurul casei, pe dealuri, alte sute de hectare de pădure. Simțim puritatea aerului în plămâni, ne este bine tot timpul. Ne-am făcut și o mică piscină cu apă sărată, de salinitatea mării. Piscina este 100% naturală, are instalație de purificare cu nisip, în niciun caz n-aș dezinfecta apa cu clor! Vara, înot zilnic câte o oră, îmi dezmorțesc încheieturile și beneficiez de cură salină la mine acasă. Simțim fantastic schimbarea în calitatea vieții - dormim bine, n-avem dureri de cap, suntem veseli și optimiști. Nu știu cum să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru darurile Sale! Alți oameni merg în concediu la munte sau la mare să-și încarce bateriile, noi însă trăim așa tot timpul. Iarna aceasta am făcut multe plimbări prin pădure cu soția mea, Mihaela. Uneori mai adunam și câte-un braț de vreascuri, să curățăm pădurea de uscături și să ne bucurăm de lumina focului în șemineu.
IMUNIZAREA
Nici o zi fără propolis
- Cum vă păstrați sănătatea? Nu v-am văzut niciodată bolnav...
- Mereu caut diverse metode de imunizare. Pe lângă argilă, consum zilnic propolis sub orice formă - tinctură, Proposept etc... La orice semn de răceală, iau tinctură de propolis pe pâine. Bărbații trebuie să ia în jur de 40-50 de picături, de trei ori pe zi, pe miez de pâine; femeile - doar câte 30 de picături. E bine să se facă o cură de 2-3 săptămâni anual, toamna. Cura se poate repeta apoi la fiecare 3-4 luni, iar virozele rămân o amintire... Am făcut un test pe tatăl meu, când trăia. A avut o infecție la cap, care nu s-a rezolvat cu antibiotice puternice în două săptămâni. I-am tratat infecția în doar 10 zile, cu câte 300 de picături de tinctură de propolis pe zi - doză dublă față de normal. Propolisul are efecte antimicrobiene și antivirale de excepție, iar rezultatele curei sunt fabuloase. În plus, nu are efecte secundare și nu distruge flora digestivă.
CREDINȚA
Un destin numit Florentin
- Cât de importantă este spiritualitatea în viața dvs.?
- Noi suntem catolici, iar Dumnezeu are un loc cu totul special în inimile noastre. Orice familie trece prin perioade mai bune sau mai rele, dar întotdeauna, când am avut greutăți, Dumnezeu ne-a salvat. Inclusiv relația cu "Formula AS" a fost un miracol! Făcusem o novenă de nouă luni, din dorința ca Dumnezeu să ne arate calea, dacă e bine sau nu să plecăm definitiv în Canada. Ne luaserăm vizele, cumpăraserăm și bilete de avion, ne ocupam de ultimele detalii înainte să ne aruncăm în necunoscut. Dar Dumnezeu ne-a arătat că nu e bine să plecăm! Ai apărut tu, de la "Formula AS", ai scris un interviu, și de atunci ni s-a schimbat viața cu totul în bine! După nouă luni de râvnă în credință, cu spovedanie și împărtășanie, bunul Dumnezeu ne-a arătat calea de urmat. Am fost în vizită ulterior în Canada și mi-am dat seama că n-aș fi putut să trăiesc acolo! Deci, îți mulțumesc că ai apărut în viața noastră, Florentin! (Râde) E foarte important să ne încredințăm cu totul în mâna lui Dumnezeu. O rugăciune dimineața este esențială pentru o zi bună și spor în tot ce ai de făcut, la fel ca rugăciunea de seară sau liturghiile din sărbătorile de poruncă, cum se spune. Noi nu lipsim de la nicio sărbătoare religioasă și ne împărtășim de câte ori putem. De mult timp, deși suntem cinci șoferi buni în familie (zicem noi), ne-am obișnuit să nu plecăm în nicio călătorie mai lungă fără o rugăciune de drum. Invocăm sfinții, arhanghelii și îngerii din ceruri să ne păzească. Doar vedeți ce accidente stupide se întâmplă; intră cineva pe contrasens și mor oameni nevinovați...
- Și simțiți protecția aceasta zi de zi?
- Categoric, chiar dacă trecem și noi, ca tot omul, prin încercări mai grele! Har Domnului, am fost feriți de incidente, suntem sănătoși cu toții, copiii nu ne-au făcut probleme, n-am avut necazuri de pe urma lor, dimpotrivă! Noi avem obiceiul ca din când în când să oferim pentru cei apropiați o Gregoriană - 30 de liturghii consecutive, pentru sufletele morților. Atunci când sufletele lor ajung pe trepte superioare, se mântuiesc și ating creația divină, toate aceste liturghii se întorc la noi și ne ajută. Simțim din plin acest lucru. Rugăciunile puternice se întorc întotdeauna, sunt daruri spirituale transformate în bucurii de tot felul.
BINELE
- Ați făcut mult bine în viața dvs. Mi-ați spus odată că Dumnezeu dă înapoi întotdeauna înzecit. Mai e valabil, ori Dumnezeu s-a privatizat?
- E valabil și azi, din fericire! Binele se răsplătește întotdeauna cu bine, se știe! Chiar dacă mulți dintre cei pe care-i ajuți nu-ți sunt recunoscători, binele sosește din altă parte. Vine de unde trebuie, când trebuie și prin cine nu te aștepți. De aceea binele trebuie făcut de câte ori poți, de câte ori are cineva nevoie. Eu încă din tinerețe am avut dorința să-i ajut pe cei în nevoi. Ajutam cu plăcere, eram bucuros că pot fi de ajutor, ceea ce este extraordinar. Fac același lucru și azi, ori de câte ori pot!
FAMILIA
"De când mă știu, mi-am găsit bucuria în familie"
- Pe lângă stilul de viață binefăcător trupului, avem nevoie de hrană și pentru suflet. Dvs. cu ce vă hrăniți sufletul, d-le Bocan?
- Poate părea demodat, dar eu de când mă știu mi-am găsit bucuria în familie. Familia este esențială pentru mine. Soția mea, Mihaela, e pâinea lui Dumnezeu, dacă n-o supăr! (Râde) Avem trei copii minunați, fiecare pe drumul lui, iar faptul că ei respectă tradiția, familia, sărbătorile religioase și sunt creștini practicanți e cea mai mare fericire. Într-o lume total "cu susul în jos", noi avem o familie normală. Nu există sărbătoare la care copiii să nu participe alături de noi la liturghie, chiar dacă fiul și mezina locuiesc în Cluj, iar fiica cea mare, în Luxembourg. Am resimțit acut plecarea copiilor la facultate, a fost pentru mine un mare gol, cu toate că nu e săptămână în care să nu ne vedem. În casa nouă, fiecare are propria cameră, ca să nu-și piardă rădăcinile și legătura asta fantastică ce ne unește! Și pentru că suntem pensionari de ceva vreme, ne-am luat un cățel, o altă idee foarte inspirată! Cățelușa Sury ne dă o stare de bine extraordinară. E o mare bucurie un suflețel atât de cuminte, vesel, afectuos și jucăuș!
- La final, aveți un mesaj pentru cititorii Formulei AS?
- Nu sunt eu vreun filosof, să emit teorii ori să dau sfaturi, dar un lucru e sigur și vi-l spun din experiența acumulată: viața e frumoasă dacă o trăiești sănătos și curat. Trebuie să ai inspirația să-ți construiești din timp viitorul, să fii atent ca boala să nu te ajungă din urmă și să-ți hrănești mereu bucuria din suflet. În opinia mea, acestea-s regulile perfecte pentru o viață lungă și fericită, care ar trebui urmate încă din tinerețe. Și pentru că se apropie Sfintele Paști, vreau să vă doresc din tot sufletul sărbători fericite - atât minunatei redacții a "Formulei AS", cât și cititorilor voștri! Să primim cu toții Lumina în suflet!