MIRCEA BOCAN - "Viața e frumoasă dacă o trăiești sănătos și curat"

Florentin Popa
- Îl cunoașteți din paginile revistei. E prezent aproape săptămânal în rubrica de sănătate, cu sfaturi pentru cititorii care ne cer ajutor. Inginer chimist de profesie, cunoaște foarte bine procesele biochimice ale organismului și ce ar trebui să facem pentru a ne păstra sănătatea. Înainte de toate, însă, este un adevărat exemplu de viață sănătoasă. Un om de la care avem multe de învățat -

- D-le Bocan, ne cunoaștem de aproape două­zeci de ani și știu că aveți un stil de viață cu totul aparte. Ce faceți pentru a vă păstra energia și tinerețea? Care vă e secretul?

- Înainte de toate, trebuie să fac o mențiune: am o genă foarte bună. Părinții mei au fost sănătoși și au trăit foarte mult. Tatăl meu, la 90 de ani, încă mai conducea mașina... Eu, însă, la vârsta de trei ani am suferit o intoxicație cu medicamente ex­trem de gravă. Un "felcer" care habar n-avea de medicină m-a intoxicat cu medicamente puternice. pentru o răceală banală. Și nu a­veam nimic, îmi curgea doar na­sul... Am ajuns "legumă" la o vârs­tă fragedă, iar părinții m-au purtat din spital în spital, ani la rând... Copilăria mea a fost un cal­var; în loc să mă joc cu alți copii, am dus o luptă continuă ca să-mi recâștig sănătatea. Până să termin li­ceul, avusesem deja șapte in­ter­nări majore, dintre care una la 13 ani, pentru insuficiență renală foar­te gra­vă. Și am suferit ani la rând de insuficiență renală... Prac­tic, boala asta m-ar fi condamnat la moarte dacă nu-mi găseam leacul. Însă argila m-a salvat în mod miraculos câțiva ani mai târziu (știți deja povestea), iar în prezent nu mai am nici urmă de boală. Vă dați seama că, din cauza problemelor pe care le-am avut, am fost obligat să duc un stil de viață foarte să­nătos...

- Nici tumultul tinereții nu v-a deviat de la traseul propus?

- Desigur, "provocări" au fost de tot felul în liceu și-n studenție, dar știam ce pierd dacă fac chiar și un singur pas greșit! În timp ce prietenii sau colegii de facultate din Cluj râdeau de mine pentru că nu fumam, nu beam și nu-mi pierdeam nopțile la petreceri, deci nu eram "la modă", eu mă gândeam cât aș risca ținându-le isonul, la pro­blemele de sănătate pe care le aveam! N-am pus niciodată o țigară în gură, habar n-am ce gust are fumul de tutun! Și am reușit să-mi găsesc echili­brul și starea de bine doar printr-o alimentație na­tu­rală și un stil de viață cât mai apropiat de natură.

ALIMENTAȚIA
"Nu cumpăr nici măcar un covrig de pe stradă"


- Cu ce vă hrăniți? Aveți vreo dietă specială?

- Alimentația este esențială pentru sănătate, se știe! Nu suntem vegetarieni sau vegani; consumăm legume, carne, ouă, brânză, practic, de toate (însă toa­te bio, de calitate) și respectăm întotdeauna zi­lele de post. La noi, mâncarea se gătește în casă, niciodată n-am mâncat la fast food, nu cumpăr nici măcar un covrig de pe stradă. Iar la restaurant mergem extrem de rar - la nunți sau petreceri, când suntem invitați - și nici atunci nu prea ne atingem de bucate... În schimb, ne face mare plăcere să stăm la masă în familie, cu toții, nu fiecare unde și când apucă... Cina o luăm mai devreme, pentru o bună digestie, iar dacă avem timp și de o plimbare după aceea, e cu atât mai bine!

- Aveți oameni de încredere de la care vă aprovizionați? Sunteți sigur de sursa alimentelor cumpărate?

- Părinții mei au avut casă la curte. Tata creștea porc, găini, avea și gră­dină de zarzavaturi... Du­pă ce părinții s-au dus, eu și soția mea ne-am ocupat de gos­podărie în continua­re, avem câte puțin din toa­te în grădină. Avem chiar și o mică livadă, tra­tăm pomii cu in­sec­ticide bio doar până când în­flo­resc, nu stro­pim fruc­tele niciodată. Pentru le­gume proaspete și car­ne, soția mea și-a for­mat o "rețea" din câți­va țărani serioși de prin împreju­rimile Al­bei, de la care cumpărăm legu­me de sezon, păsări de curte, carne de vițel sau de ied. Cunoaștem un măcelar la Bărăbanț ca­re ne crește porc 100% bio și ne prepară chiar și salam de casă, dacă-i cerem. Mai luăm brânză de capră și oaie sau virșli din carne de capră, de la ciobani. Nicio­dată n-am cumpărat carne sau me­ze­luri din comerț, se știe că sunt pline de E-uri, an­ti­­biotice și hormoni! Consu­măm găini din producția proprie, implicit și ouă. Avem în jur de 13-15 ouă pe zi, pe care le îm­păr­țim cu angajații și cu prietenii noștri, pentru că nu putem să mân­căm atâtea doar noi și copiii. Nu con­sumăm nici pește de acvacultură, preferăm co­dul din Marea Nordului - un pește banal și ieftin, care se găsește în orice magazin de profil. Împreu­nă cu un grup de prieteni, culegem cantități mari de ciuperci, mai ales hribi. Pot spune că la ora ac­tuală noi mâncăm 100% bio - 60% din producția proprie și 40% din surse de mare încredere. Unele pro­duse le luăm din piață, dacă nu le avem în grădină, dar de la țăranii autentici. De exemplu, eu cumpăr mere mici, chircite, și lumea se uită mirată... Dar eu știu că mărul acela amărât și zbâr­cit, cu gaură de vierme, e curat și 100% natural! De merele tratate nu se-atinge viermele - ăsta-i un semn! Nu facem suc, le mâncăm ca atare, cu coajă și pulpă. Odată, am vorbit cu un producător de mere de la Miercurea Sibiului, și l-am întrebat de câte ori a stropit fructele. Mi-a zis: "Anul aces­ta, doar de 35 de ori". "Doar" de 35 de ori, pentru a avea garanția că nu i se strică marfa! Am aflat că, după ce se coc, merele se mai stropesc de trei ori cu ceară lichidă, pentru a li se da luciu, ca să nu se deshidrateze în timp. Păi ăsta-i cancer curat, nu fruct natural! De asemenea, noi consumăm doar sare brută, bulgări mari, pe care-i măcinăm într-o moară cu ciocane. Sarea rafinată este lipsită de mineralele prețioase pe care le conține cea ne­rafinată, iodul sintetic este dăunător pen­tru glanda tiroidă, iar aglomerantul E 536 este nimic altceva decât fero­cianură de potasiu! Da, lumea consumă cianură odată cu sarea rafinată!

- Apa este o altă componentă importantă pentru sănătate. Ce fel de apă beți de obicei?

- Timp de 20 de ani am cărat apă de la zeci de kilometri, de la un izvor aflat în natură, pentru a avea garanția că bem o apă pură, de bună calitate. De curând, mi-am cumpărat un apa­rat modern de purificare a apei. Am un puț de mare adân­cime săpat în curte, iar apa care ne curge la robinet e filtrată, pu­ră, limpede și rece! Avem va­se de sticlă în care punem per­ma­nent apă și argilă, pentru cura zilnică. La noi în casă băuturile carbogazoase au fost tot timpul "interzise", mai ales copiilor, pentru că știm bine ce efecte au asupra sănătății. Foarte rar consumăm alcool: un pahar sau două de vin, la petreceri sau la discuții cu prietenii - dar vin de casă, 100% natural, din struguri nestropiți, fără conservanți!

MIȘCAREA
Viața pe bicicletă


- Mergeți mai mereu pe jos sau pe bicicletă... Nu vă place să șofați?

- Cu toate că am avut multiple pro­bleme de sănă­tate, totuși am făcut mult sport din tine­rețe. Mergeam mult pe jos, ieșeam în natură cu cortul, urcam pe munte vara sau mă du­ceam la schi iarna, evitam pe cât posibil aglomerația urbană, despre care încă din anii '80 simțeam că nu e în regulă. În prezent, nu mai alerg eu ca pe vremuri, dar mă deplasez aproape în exclusivitate cu bicicleta - atât vara, cât și iarna, dacă nu e gheață pe jos. Practic, problemele de la firmă mă obligă să parcurg zilnic 15-20 km, pe care-i fac pedalând, pentru că-i mult mai sănătos. Mulți "privați" din Alba preferă să-și conducă mașinile scumpe și se uită la mine mirați, spunând, probabil: ,,Uite-l și pe ciudatul ăsta, merge cu bicicleta!". Dar destui dintre cei de vârsta mea sunt niște epave, din păcate! Unii dintre foștii colegi, care n-au avut probleme de sănătate în tinerețe, și-au bătut joc de ei: nopți nedormite, alcool, fumat de la vârste fragede, mai ales. Acum, dacă tragem linia, putem să vedem rezultatele: câțiva au murit, unii sunt grav bolnavi... Nu-i păcat?

AERUL CURAT
În inima pădurii...


- Cum vă împăcați cu aerul din Alba-Iulia? Am înțeles că poluarea din Sebeș ajunge până aici...

- Eram deranjați de noxele din atmosferă și de pericolul aerului poluat din centrul orașului, unde locuiam. De vreun an ne-am mutat la marginea opusă a orașului, spre Apuseni, în inima pădurii. Vis-à-vis avem un parc dendrologic de 21 hectare, iar în jurul casei, pe dealuri, alte sute de hectare de pădure. Simțim puritatea aerului în plămâni, ne este bine tot timpul. Ne-am făcut și o mică piscină cu apă sărată, de salinitatea mării. Piscina este 100% naturală, are instalație de purificare cu nisip, în niciun caz n-aș dezinfecta apa cu clor! Vara, înot zilnic câte o oră, îmi dezmorțesc încheieturile și beneficiez de cură salină la mine acasă. Simțim fantastic schimbarea în calitatea vieții - dormim bine, n-avem dureri de cap, suntem veseli și op­timiști. Nu știu cum să-I mulțumesc lui Dum­nezeu pentru darurile Sale! Alți oameni merg în concediu la munte sau la mare să-și încarce bateriile, noi însă trăim așa tot timpul. Iarna aceasta am făcut multe plimbări prin pădure cu soția mea, Mihaela. Uneori mai adunam și câte-un braț de vreascuri, să curățăm pădurea de uscături și să ne bucurăm de lumina focului în șemineu.

IMUNIZAREA
Nici o zi fără propolis


- Cum vă păstrați sănătatea? Nu v-am văzut niciodată bolnav...

- Mereu caut diverse metode de imunizare. Pe lângă argilă, consum zilnic propolis sub ori­ce formă - tinc­tură, Pro­posept etc... La orice semn de ră­cea­lă, iau tinctură de pro­polis pe pâine. Băr­bații trebuie să ia în jur de 40-50 de pi­cături, de trei ori pe zi, pe miez de pâine; femeile - doar câte 30 de picături. E bi­ne să se facă o cură de 2-3 săptămâni a­nual, toamna. Cura se poate repeta apoi la fiecare 3-4 luni, iar virozele rămân o amintire... Am făcut un test pe tatăl meu, când trăia. A avut o infecție la cap, care nu s-a rezolvat cu antibiotice puternice în două săptămâni. I-am tratat infecția în doar 10 zile, cu câte 300 de picături de tinctură de propolis pe zi - doză dublă față de normal. Propolisul are efecte antimicrobiene și antivirale de excepție, iar rezultatele curei sunt fabuloase. În plus, nu are efecte secundare și nu distruge flora digestivă.

CREDINȚA
Un destin numit Florentin


- Cât de importantă este spiritualitatea în viața dvs.?

- Noi suntem catolici, iar Dumnezeu are un loc cu totul special în inimile noastre. Orice familie trece prin perioade mai bune sau mai rele, dar întotdeauna, când am avut greu­tăți, Dum­ne­zeu ne-a salvat. In­clusiv relația cu "Formula AS" a fost un mi­racol! Făcusem o novenă de nouă luni, din do­rința ca Dum­nezeu să ne arate calea, dacă e bine sau nu să plecăm definitiv în Canada. Ne luase­răm vizele, cumpăraserăm și bi­le­te de avion, ne ocupam de ulti­mele detalii înainte să ne arun­căm în ne­cunoscut. Dar Dum­nezeu ne-a arătat că nu e bine să plecăm! Ai apărut tu, de la "For­mula AS", ai scris un in­ter­viu, și de atunci ni s-a schim­bat via­ța cu totul în bine! După nouă luni de râvnă în credință, cu spo­vedanie și împărtășanie, bunul Dum­ne­zeu ne-a arătat ca­lea de urmat. Am fost în vizită ulterior în Canada și mi-am dat seama că n-aș fi putut să trăiesc acolo! Deci, îți mulțumesc că ai apărut în viața noastră, Floren­tin! (Râ­de) E foarte important să ne încredințăm cu totul în mâ­na lui Dumnezeu. O rugă­ciune dimi­neața este esențială pentru o zi bună și spor în tot ce ai de făcut, la fel ca rugăciunea de seară sau liturghiile din săr­bă­torile de poruncă, cum se spu­ne. Noi nu lipsim de la nicio săr­bătoare re­ligioasă și ne îm­păr­tășim de câte ori putem. De mult timp, deși suntem cinci șo­feri buni în fa­milie (zicem noi), ne-am obiș­nuit să nu ple­căm în nicio călă­torie mai lungă fără o ru­găciune de drum. Invo­căm sfin­ții, ar­han­­ghelii și îngerii din ceruri să ne pă­zeas­că. Doar vedeți ce accidente stupide se întâm­plă; in­tră cine­va pe contrasens și mor oa­meni nevinovați...

- Și simțiți protecția aceasta zi de zi?

- Categoric, chiar dacă trecem și noi, ca tot omul, prin încercări mai grele! Har Domnului, am fost feriți de incidente, suntem sănătoși cu toții, co­piii nu ne-au făcut probleme, n-am avut ne­ca­zuri de pe urma lor, dimpotrivă! Noi avem obi­ceiul ca din când în când să oferim pen­tru cei apropiați o Gregoriană - 30 de liturghii conse­cu­tive, pentru sufle­tele morților. A­tunci când sufle­tele lor ajung pe trepte su­perioare, se mântu­iesc și a­ting creația divină, toate aceste litur­ghii se întorc la noi și ne ajută. Sim­­țim din plin acest lucru. Ru­gă­ciunile puternice se întorc întot­dea­una, sunt da­ruri spi­rituale trans­for­mate în bucurii de tot felul.

BINELE

- Ați făcut mult bine în viața dvs. Mi-ați spus odată că Dumnezeu dă înapoi întotdeauna în­zecit. Mai e valabil, ori Dumnezeu s-a privatizat?

- E valabil și azi, din fericire! Binele se răsplătește întotdeauna cu bine, se știe! Chiar dacă mulți dintre cei pe care-i ajuți nu-ți sunt recu­noscători, binele sosește din altă parte. Vine de unde trebuie, când trebuie și prin cine nu te aștepți. De aceea binele trebuie făcut de câte ori poți, de câte ori are cineva nevoie. Eu încă din tinerețe am avut dorința să-i ajut pe cei în nevoi. Ajutam cu plăcere, eram bucuros că pot fi de ajutor, ceea ce este extraordinar. Fac același lucru și azi, ori de câte ori pot!

FAMILIA
"De când mă știu, mi-am găsit bucuria în familie"


- Pe lângă stilul de viață binefăcător tru­pului, avem nevoie de hrană și pentru suflet. Dvs. cu ce vă hrăniți sufletul, d-le Bocan?

- Poate părea demodat, dar eu de când mă știu mi-am găsit bucuria în familie. Familia este esențială pentru mine. Soția mea, Mihaela, e pâinea lui Dumnezeu, dacă n-o supăr! (Râde) Avem trei copii minunați, fiecare pe drumul lui, iar faptul că ei respectă tradiția, familia, sărbătorile religioase și sunt creștini practicanți e cea mai mare fericire. În­tr-o lume total "cu susul în jos", noi avem o fa­milie normală. Nu există sărbătoare la care copiii să nu participe alături de noi la liturghie, chiar dacă fiul și mezina locuiesc în Cluj, iar fiica cea mare, în Luxembourg. Am resimțit acut plecarea copiilor la facultate, a fost pentru mine un mare gol, cu toate că nu e săptă­mână în care să nu ne vedem. În casa nouă, fiecare are propria cameră, ca să nu-și piardă rădăcinile și legătura asta fantastică ce ne unește! Și pentru că suntem pensionari de ceva vreme, ne-am luat un cățel, o altă idee foarte inspirată! Că­țelușa Sury ne dă o stare de bine extraordinară. E o mare bucurie un suflețel atât de cuminte, vesel, afectuos și jucăuș!

- La final, aveți un mesaj pentru cititorii Formulei AS?

- Nu sunt eu vreun filosof, să emit teorii ori să dau sfaturi, dar un lucru e sigur și vi-l spun din experiența acumulată: viața e frumoasă dacă o trăiești sănătos și curat. Trebuie să ai inspirația să-ți construiești din timp viitorul, să fii atent ca boala să nu te ajungă din urmă și să-ți hrănești mereu bucuria din suflet. În opinia mea, acestea-s regulile perfecte pentru o viață lungă și fericită, care ar trebui urmate încă din tinerețe. Și pentru că se apropie Sfintele Paști, vreau să vă doresc din tot sufletul sărbători fericite - atât minunatei redacții a "Formulei AS", cât și cititorilor voștri! Să primim cu toții Lumina în suflet!