Suflet de motan

Cititor Formula AS
De foarte mult timp citesc po­veștile din această rubrică, po­vești impresionante pentru oa­me­nii care știu că și alte vietăți au drep­tul să trăiască pe pământ ală­turi de ei, convinși că și anima­lele au afecțiune și suflet.

De ceva timp, mă tot gândesc dacă aș putea și eu să scriu povestea mo­tanului nostru Thomas.
L-am adoptat pe când era doar un pui și a fost membru al fa­miliei pentru 11 ani. Avea blănița neagră, cu o pată albă pe piept și o lăbuță tot albă. L-am numit Tho­mas - după motanul din de­senele animale, cu "Tom și Jerry".
Pe vremea aceea locuiam la par­terul unui bloc, așa că a putut să se joace afară, când a mai cres­cut. Îmi amintesc cum a reac­țio­nat când l-am scos în spațiul ver­de din fața blocului, era prima dată când lăbuțele lui făceau cu­noș­tință cu firele de iarbă și pri­ma reacție a fost să sară înapoi, drept în brațele mele, unde se știa în siguranță.
Noaptea împărțeam același fotoliu, și după ce stingeam lu­mi­na, simțeam patru lăbuțe pășind peste mine, sosind lângă capul meu, mirosindu-mi obrazul cu na­sul lui umed, ca să se asigure că respir, apoi, cuibărindu-se lân­gă pă­rul meu. Vara și toamna aceea cred că au fost cele mai fe­ricite pentru Thomas, a zburdat prin împrejurimile blocului și "și-a făcut datoria" față de toate pisicile din cartier. Dar a trebuit să ne mutăm în altă parte, așa că nu îl mai puteam lăsa pe afară și a trebuit să îl sterilizăm. S-a adap­tat tuturor limitărilor pe care i le-am im­pus, fără ca dragostea lui pen­tru noi să se schimbe. A luat în stăpânire apartamentul nostru de la etajul trei. De când începea va­ra, ușa balconului rămânea des­chi­să și Thomas își păzea te­rito­riul cu vigilența unui câine de pază. Vai de bietele vrăbii și chiar de porumbeii care îndrăzneau să se aventureze pe balcon. Îl pri­veam cum îi pândea, se făcea una cu covorul, se ascundea pe sub rufele puse la uscat în bal­con și deodată țâșnea ca un arc. Cum reu­șea să îi vâneze în spațiul acela restrâns, nu știu.
Când băiatul meu a plecat la fa­cultate, doar Thomas a fost cel ca­re a umplut golul lăsat. Rămă­se­sem acum doar noi doi acasă. Cred că și Thomas îi sim­țea lipsa, îl găseam deseori dor­mind în dulap, pe hainele lui. La sfâr­șit de săptămână, tot Tho­mas era cel care mă anunța că, în 10-15 minute cel mult, bă­iatul meu urma să vină acasă. Se așeza în fața ușii de la intrare și îl aș­tepta. Nu s-a înșelat nicio­dată!
Dar timpul a trecut peste noi și Thomas nu mai era atât de agil ca să se cațere, cum făcea altăda­tă, ca o veveriță, până în vâr­ful bra­dului de Crăciun, dar îl gă­seam pe toate dulapurile din casă. Jucăriile lui preferate erau coco­loașele de hârtie de diverse di­men­siuni pe care i le aruncam, iar el făcea salturi, prinzându-le cu gura sau cu lăbuțele. De obi­cei, le pierdea pe sub mobilă sau sub canapea și atunci se așeza și se uita la mine întrebător: "Ai de gând să le găsești odată, cât să aștept?".
Când deschideam ușa de la intrare, îl vedeam alergând și în­tâm­pinându-mă cu aceeași bucu­rie în fiecare zi, indiferent de dis­poziția mea. Dragostea lui era mereu aceeași, continuă, necon­diționată, fără a se asemăna celei ome­nești, atât de instabilă și efe­meră. Încercam să-l răsplătesc cu aceeași iubire, cu mângâieri și cu diverse bunătăți care știam că îi plac.
Stătea destul de mult timp sin­gur în casă și, la un moment dat, am observat că blana de pe bur­tica lui a început să dispară. După ce am fost pe la mai mulți medici, am descoperit că, de fapt, suferea de singurătate, se plictisea și își rodea blana. Atunci am hotărât că e cazul să ieșim împreună la plim­bare. Dar cum să scoți un motan la plimbare fără să-l pierzi, în­tr-un loc pe care nu-l cunoștea, după ce stătuse câțiva ani doar în casă? Am cumpărat o lesă pentru câini, "l-am îmbrăcat" cu ea și am ieșit în fața blocului. După câteva în­cer­cări, s-a obișnuit cu lesa, co­boram cu el și stăteam la soare, în iar­bă. Obișnuit să fie singur, a pre­supus că grădina din fața blo­cului este proprietatea lui, așa că se zbârlea la toate pisicile care în­drăzneau să îi "invadeze" spațiul. Îi accepta doar pe copii, care ve­neau să-l mângâie, întâi impre­sionați de mărimea lui și temători să nu fie zgârâiați, apoi dezlipin­du-se cu greu de el.
Au mai trecut câțiva ani, după care Thomas a început, ușor-ușor, să se stingă. Am simțit că nu va mai trăi, dar nu credeam că se va întâmpla atât de curând. Doar atât am mai putut face, până când a murit: l-am mângâiat și i-am spus în fiecare zi cât de mult îl iubesc. Celor care mi-ar spune că Tho­mas n-a fost decât un simplu mo­tan le-aș răspunde că au dreptate, în felul lor. Dreptatea mea este alta, știu sigur că Thomas a fost cu mult mai mult decât o pisică, a fost următorul în rând, după fiul meu. Atunci când mi-a fost mai greu, a umplut golul din sufletul meu, iar când a plecat, a lăsat un gol la fel de mare.
Pentru că îi plăcea foarte mult să miroasă florile de primăvară, care erau nelipsite din casa noas­tră, am plantat pe locul unde l-am îngropat câteva narcise și un fir de zambilă. Sper, ca în felul aces­ta, sufletul lui de motan să știe că nu îl vom uita niciodată!

DANA