Magia vieții - RESPIRAȚIA

Gilda Fildan
- Jumătate de miliard de respirații - acesta este volumul de muncă al aparatului nostru respirator de-a lungul întregii vieți. Fluxul continuu de aer își face datoria de a ne aproviziona optim corpul și creierul cu oxigen. Responsabilă pentru acest proces este o structură "miste­ri­oasă", alcătuită din celule și fibre nervoase, plasată în interiorul trun­chiului cerebral -

Centrul respirator
Rolul de dirijor al ritmului în care aerul intră și iese din plămâni îi revine centrului respirator, as­cuns în zona inferioară a trunchiului cerebral. El este compus din celule nervoase interconectate, care se stimulează și se blo­chea­ză reciproc: un joc fabulos de pe urma căruia rezultă curgerea undui­toare și ritmică a respirației. Ventilația este reglată permanent, în funcție de nevoile de fiecare clipă ale organismului. Centrul respirator reacționează cu o sensibilitate extremă la creșterea dăunătoare a conținutului de bio­xid de carbon din sânge. În ase­menea momente, începem să res­pirăm mai ra­pid, cu totul invo­lun­tar, pentru a suplimenta apor­tul de oxigen de care corpul are nevoie. Sănătatea plămânilor de­pinde de oxigenarea lor per­ma­nentă. Să vedem cum îi putem ajuta.

Cum inspirăm și expirăm corect
O respirație sănătoasă ar trebui să antreneze nu numai toracele, ci și abdomenul. Însă cei mai mulți dintre noi respirăm rareori profund, folosind doar partea superioară a plămânilor.

Respirația toracală
Când stăm aplecați deasupra biroului cu spatele încovoiat sau lenevim pe canapea, cu ochii în tele­vizor, respirăm superficial, numai în torace. Aceas­ta diminuează aprovizionarea corpului cu oxigen, provocându-ne o stare de oboseală și dificultăți de concentrare.

Respirația abdominală
În poziția culcat, respirăm auto­mat din abdo­men. Mușchiul dia­frag­matic se de­plasează în jos, pe­retele abdominal se ridică și plă­mânii se desfac ca un burduf. Ca­vitatea toracică se extin­de, iar cor­pul primește un volum mărit de aer proaspăt.

Respirația costală
Mușchii intercostali din regiu­nea dorsală trag lateral de coșul pieptului, simultan spre dreapta și spre stânga, astfel încât plămânii se dilată în spate pe ambele părți, ajun­gând până în zona rinichilor. Acest tip de respirație "acordeon" ne dă o impresie de ușurare în con­diții de stres, în momentele când avem o senzație de constricție ori ne confruntăm cu probleme cardiace de natură funcțională.

Dacă simțim că nu ne ajunge aerul
Ce ne ajută cel mai bine, atunci când avem nasul înfundat, o tuse chinuitoare și o dispnee apă­rută pe neașteptate?

Astmul
Polenul, părul animalelor sau mucegaiurile de­clanșează o tuse seacă, dificultăți de respirație și o sen­zație de apăsare în piept. Preventiv, ca și în fa­ze­le acute, vă pot fi de folos cortizonul și medi­ca­mentele bronhodilatatoare. Pe termen lung, medi­cii recomandă adesea un tratament de desensibi­li­zare față de alergenul care provoacă simptomele respective.

Guturaiul
Pentru dezinflamarea nasului înfundat se pot utiliza remedii tradiționale și preparate farmaceu­tice: picături sau spray-uri. Și lavajele nazale des­fundă nasul, curățând nările de mucozități. Prin ac­țiunea aburilor fierbinți, inhalațiile umidifică mu­coa­sele. Efectul lor poate fi amplificat adăugând câteva picături de uleiuri esențiale, de eucalipt și salvie.

Bronșita acută
Medicina a identificat peste 200 de microor­ga­nisme care provoacă viroze respiratorii. De regulă, o bronșită nu durează mai mult de opt până la zece zile. Compresele aplicate pe piept și frecțiile ame­liorează substanțial starea bolnavului. Tusea irita­tivă se combate cu antitusive. Administrarea de ex­pectorante favorizează eliminarea mucusului bronșic.

Pneumonia
Lăsați totul, băgați-vă degrabă în pat și mena­jați-vă, mai ales dacă aveți febră! Pentru fluidiza­rea unui mucus bronșic vâscos, ajutați-vă cu expec­to­rante și un consum abundent de lichide. Gimnas­tica respiratorie și masajele executate prin lovituri ușoare ușurează expectorația. Contra infecției bac­teriene, medicul vă va prescrie un antibiotic adecvat.