Brașovul a găzduit, în perioada 7-9 aprilie, întâlnirea oficială a Directorilor de Biodiversitate din Ministerele Mediului ale țărilor membre ale Uniunii Europene. Evenimentul (parte a acțiunilor din cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene exercitate de România) s-a bucurat de prezența a 43 de delegați străini, membri ai Comisiei Europene și reprezentanți ai Ministerelor Mediului din țările UE, dar și din țările care vor să adere, precum Serbia și Bosnia-Herțegovina. Pe lângă discuțiile de lucru, Guvernul Dăncilă le-a pregătit înalților oaspeți o frumoasă drumeție în Parcul Național Piatra Craiului, prilej să se laude cu grija pentru natura din țara noastră. Ce nu s-a gândit Guvernul Dăncilă e că, în același hotel din Brașov în care avea loc întâlnirea internațională, reprezentații organizațiilor neguvernamentale de mediu din România făceau pregătiri pentru a le arăta șefilor de mediu din Uniunea Europeană starea reală, dezastruoasă, a pădurilor din țara noastră. În locul traseului sălbatic, dinadins ales de oficialii români, activiștii de la Agent Green pregătiseră colaje de zeci de minute cu filmări înfricoșătoare, care înfățișau păduri tăiate la zero, cu binecuvântarea Guvernului Dăncilă. În timp ce reprezentanții României mint la Bruxelles că totul e bine și frumos în privința mediului, tăierile de pădure se fac "la liber", așa cum vedem cu groază și noi, reporterii "Formulei AS", în deplasările noastre pe drumuri de munte!
Am vorbit cu organizatorul principal al protestului de la Brașov, Gabriel Păun, de la "Agent Green", iar informațiile primite de la el sunt de-a dreptul îngrijorătoare!
"Am fost scoși din hotel și Conferința de presă a avut loc afară"
- Alături de colegii de la "Agent Green" și "EcoNatur", ați organizat un protest cu ocazia prezenței la Brașov a responsabililor pe mediu din toate țările UE. Care a fost mesajul vostru?
- De fapt, noi aveam în plan o conferință de presă la Brașov, nu un protest. Știam că acei directori se vor întâlni acolo și ne-am rezervat și noi o sală de conferințe în acel hotel. Intenția era să îi invităm în pauzele lor de cafea să vină și să vadă și o altă perspectivă decât cea a guvernului României, care spune mereu că situația pădurilor din România este în regulă, când, de fapt, tăierile sunt total scăpate de sub control, iar ariile naturale protejate sunt rase sistematic și abuziv prin aprobări guvernamentale. Pregătiserăm acolo o compilație video, din mai multe arii protejate din toată țara, cu traducere în limba engleză, ca să înțeleagă toată lumea. Aveam pregătită și o transmisie în direct din aria protejată cea mai apropiată, din Munții Făgăraș, unde zona Iezer-Păpușa - peste 400 de hectare! - a fost complet rasă de pe fața pământului. Brusc, hotelul ne-a anunțat că ne rambursează banii plătiți și că nu mai putem face evenimentul acolo. A fost foarte neplăcut pentru noi, dar nu ne-am dat bătuți. Nu avea niciun rost să mergem în altă parte, dacă invitații străini erau acolo. Așa că am improvizat atunci un protest, am adus un ecran mare, pe care l-am pus la intrarea hotelului, să vadă participanții filmările de care vorbeam. Până la urmă, au ieșit câțiva invitați să vadă filmul, iar conferința de presă a avut loc afară, nu înăuntru. Mesajul a fost acesta: paharul s-a umplut, am epuizat orice căi formale, diplomatice, cu statul român, și mergem la judecată pe mai multe paliere.
"Pădurile seculare din România sunt distruse planificat"
- Ce acțiuni aveți în vedere? Cât de departe sunteți hotărâți să mergeți?
- Comisia Europeană e una dintre căi, Convenția de la Aarhus e cealaltă. Am ales câteva situri Natura 2000 din România, emblematice, aflate în diferite părți ale țării, pentru a face o plângere prin care să arătăm că pădurile seculare sunt distruse planificat, nu e vorba de simple accidente. Ca să putem demonstra asta, avem nevoie de acces la planul de management al rezervației naturale respective, să vedem ce măsuri de conservare sunt acolo, și la amenajamentele silvice, la inventarul a ce e acolo. Ei bine, suntem singura țară din UE care ține aceste documente la secret! Trebuie să ne judecăm pentru fiecare amenajament silvic în parte. De doi ani ne tot judecăm! Avem peste 40 de procese începute cu Ocoalele Silvice private și de stat, inclusiv cu Romsilva, cu Ministerul Mediului și cu Ministerul Pădurilor, pe unele le pierdem, pe altele le câștigăm, căci, știm bine, justiția nu e consecventă în România. Dar, chiar și acolo unde am pierdut, argumentul că aceste informații sunt secrete este atât de prost formulat, încât, din discuțiile pe care le-am avut cu Comitetul de aplicare al Convenției de la Aarhus, ni s-a spus că avem un caz foarte solid și că e un caz care va face România de rușine în lumea întreagă. Pe scurt, vom merge cu plângeri la Comisia Europeană atunci când vom avea acces la informații și vom putea demonstra că s-a tăiat deliberat. Chiar săptămâna asta vom face plângere către Comitetul Convenției de la Aarhus, pe care România a semnat-o în 2001. Convenția garantează accesul publicului la informația despre mediu, lucru pe care România l-a încălcat flagrant. Va fi un precedent care va putea folosi și altor organizații de mediu, dar și presei, care se confruntă și ea cu blocarea accesului la informația de mediu.
Am mai descoperit ceva lucrând la plângerea către Comisia Europeană: niciun amenajament silvic nu a fost supus unei Evaluări Strategice de Mediu, obligatorie în UE, înainte de a aproba un amenajament silvic într-o arie protejată. România nu a făcut asta, ceea ce înseamnă penalizări directe. În momentul în care depunem plângerea, Comisia Europeană poate acționa. Iar asta se va întâmpla foarte repede: e albă sau neagră, ai făcut sau n-ai făcut? Ne așteptăm la o intervenție chiar pe durata Președinției UE, care este deținută de România. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca un stat care are președinția UE să fie tras la răspundere chiar în timpul mandatului său, dar aici se va ajunge!
"În doi ani, PSD-iștii au distrus tot ce au făcut bun tehnocrații în domeniul forestier"
- În timpul guvernului Dacian Cioloș, situația tăierilor de pădure părea să se fi stabilizat. Ce s-a întâmplat între timp? În ce fel s-a degradat situația?
- Avem, în ultimii 10 ani, un Inventar Forestier Național. Există un departament sub Ministerul Apelor și Pădurilor, cu buget propriu, care, folosind o metodologie acceptată internațional, stabilește câtă pădure are România, cu cât crește și cu cât scade de-a lungul anilor. Ciclul 1 de evaluare a inclus anii 2008-2013, iar de aici a rezultat scandalul din 2014, când s-a întrunit Consiliul Suprem de Apărare a Țării și s-a decis că pădurea a devenit problemă de siguranță națională și când s-a stabilit că oamenii pot suna la 112 nu doar pentru Salvare, Ambulanță și Pompieri, ci și pentru păduri. Tot prin acel nou cod silvic s-a blocat accesul unei companii sau unui grup de companii la mai mult de 30% din lemnul țării. Asta, pentru că la ora aceea se tăiau legal 19 milioane de metri cubi de pădure, iar ilegal încă 8,8 milioane de metri cubi. A ieșit, în toamna trecută, Inventarul Forestier Național 2014-2018, care conține un an de conducere tehnocrată (Cioloș) și trei ani de PSD. Pe aceeași metodologie, volumul de tăieri legale a rămas la fel, 19 milioane de metri cubi. Dar cifrele pe lemnul tăiat ilegal au fost atât de urâte, încât au tergiversat publicarea lui. Noi am intrat în posesia unei informații scurse din sistem, venită din trei surse, care spune că tăierile ilegale au crescut de la 8,8 la 20,6 milioane de metri cubi, deci le-au depășit pe cele legale! Am făcut presiuni publice să fie publicat noul Inventar Forestier Național. A fost publicat, dar fără informația privind tăierile ilegale! I-am trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis ca să ceară reunirea CSAT-ului în această problemă. E foarte gravă tăinuirea tăierilor ilegale. De ce acum 5 ani au publicat volumul tăierilor ilegale, iar acum nu? Asta e situația în care suntem. Nu doar că s-a înrăutățit, dar am ajuns la dimensiuni apocaliptice. În doi ani, PSD-iștii au distrus tot ce au făcut bun tehnocrații în domeniul forestier. În prezent, cel puțin jumătate din lemnul țării trece prin depozite care funcționează ca niște mașini de spălat lemnul ilegal. Se taie 20 de milioane de metri cubi de lemn, ilegal, în fiecare an! Vă dați seama că nu e un caz izolat, nu e o mafie de județ, e ceva la nivel de țară!