În primul rând, trebuie spus că tremorul esențial este o condiție întâlnită destul de frecvent la mijlocul sau spre partea mai avansată a vieții, cu evoluție lent-progresivă și simptome care pot afecta, de la caz la caz, mâinile, capul sau vocea. Spre deosebire de boala Parkinson, în care tremorul este o manifestare de repaus și se ameliorează odată cu mișcările voluntare, tremorul esențial se produce atunci când are loc inițierea unei mișcări voluntare, de genul scrisului sau mestecatului, semnele și simptomele accentuându-se pe măsură ce activitatea desfășurată este mai intensă. Și chiar dacă tremorul dispare în timpul somnului, oboseala și stresul accentuează manifestările, întâlnite, de altfel, și în patologiile tiroidiene sau ca efect secundar al administrării unor medicamente. Deși tremorul esențial este o patologie care, adesea, constă doar într-o afectare ușoară, în caz că se accentuează, se impun tratamente medicamentoase pentru ameliorarea simptomelor.
Prima intervenție terapeutică în cazul tremorului esențial este folosirea unor medicamente cu acțiune pe sistemul nervos central. Acest tip de medicație, care poate diminua cu 50-60% intensitatea tremorului, este compusă în general din:
* Betablocante - folosite adesea în tratamentul hipertensiunii arteriale (ex. propranololul), ele au capacitatea de a micșora tremorul.
* Medicația antiepileptică - este reprezentată, în special, de primidone (Mysoline).
* Tranchilizante - această clasă de medicamente este reprezentată, în special, de Diazepam și Alprazolam (Xanax).
* Inhibitorii anhidrazei carbonice - ex. Methazolamida.
Sigur, în cazul în care medicamentele se dovedesc a fi ineficiente iar semnele și simptomele persistă, există și opțiunea unor intervenții chirurgicale, cum ar fi talamotomia sau stimularea cerebrală profundă, proceduri care se pretează la persoanele ce prezintă afectări funcționale importante.
În ceea ce privește tratamentul naturist, o serie de remedii folosite și în boala Parkinson sau în sindromul extrapiramidal pot completa cu succes terapiile alopate sau le pot chiar substitui. Dintre aceste remedii, aș aminti Resveratrolul, Melissa, Coenzima Q10, complexul vitaminic B, Magneziul, Valeriana, acidul Alfa-lipoic și în special acidul gama-aminobutiric, care vizează atât stările anxioase specifice bolii, cât și manifestările neuro-musculare (tremurături, fasciculații).
În sfârșit, produse precum Censtone-F (sirop) și 5-HTP (hidroxitriptofan) au o notabilă acțiune antidepresivă și ajută la întărirea și refacerea tecii de mielină, cu implicații favorabile în tulburările neuromotorii funcționale.
Să auzim numai de bine!
Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com www.secret-herbs.net
"Am o fisură anală foarte dureroasă"
(Răspuns pentru G. D. - Crevedia, F. AS nr. 1355)
Am să încerc să vă explic în câteva cuvinte despre fisura anală, problema cu care se confruntă marea majoritate a lumii moderne.
Ce este fisura anală?
Fisura anală este o ruptură a pielii exterioare a canalului anusului, o ulcerație anală superficială, aparent lineară, în realitate ovalară sau triunghiulară. Ruptura expune fibrele musculare interne la contactul cu factorii externi, cum ar fi fecalele. Ruptura este situată în linie mediană, pe spate, pe față sau pe ambele părți.
De ce se plânge un om atunci când are fisură anală?
Principala plângere este durerea, căci durerea începe și se intensifică în timpul procesului de defecare și durează de la câteva minute până la câteva ore.
Durerea este uneori atât de intensă, încât cei care suferă au frică de ea. În plus, din cauza ruperii repetate a fisurii, pe tot parcursul existenței sale, pe hârtia igienică apar pete roșii de sânge. Uneori apar și mâncărimi intense, persistente, insuportabile, care îl fac pe bolnav să se scarpine până ce i se rupe pielea anusului și se ajunge astfel la fisură anală.
Cauze
O cauză frecventă a fisurii anale este constipația, atunci când materiile fecale au textura tare și uscată. Diareea duce și ea la inflamația anusului, și asta provoacă o ruptură. O fisură poate fi acută, provocată de o schimbare tranzitorie de textură sau de caracterul materiei fecale, sau poate fi cronică - datorată, poate, insuficienței hârtiei igienice, a lipsei de igienă - toate ducând la rupturi excesive ale anusului, poate chiar la o ruptură mai profundă, cu șanse mari de infecție, foarte greu tratabilă, cu mari șanse de-a ajunge pe masa de operație...
Cum trebuie să tratăm o fisură anală?
Constipația și scaunele dure trebuie prevenite cu o alimentație bogată în fibre, care înmoaie și mărește volumul scaunului și care are un conținut mai mare de apă. La fel de utile sunt și unguentele care relaxează sfincterul și/ sau reduc durerea. După toate aceste proceduri, normal și de drept nu ar mai trebui să fie niciun obstacol în calea vindecării. Recomandat este să se facă un control de către un chirurg, pentru a avea certitudinea că problemele au dispărut. În caz contrar, intervenția chirurgicală este de neînlocuit. Scopul chirurgiei este de a realiza relaxarea controlată a rectului interior al anusului. Aceasta se realizează prin tăiere parțială (aproximativ 1/3 din lungime) a sfincterului interior. Durata șederii în spital este de câteva ore.
În medicina naturistă complementară, pe care cu drag și cu iubire o practicăm, se pune accent pe o alimentație bogată în fibre (pentru a avea un sistem digestiv sănătos, spre a împiedica constipația, a menține o floră intestinală completă, de menținere a unui pH al stomacului aproape de normal), pe un stil de viață sănătos, prin recomandări cum ar fi mișcarea zilnică, completate cu anumite suplimente alimentare, la care putem adăuga anumite minerale: magneziu, seleniu, care ajută la prevenirea fisurilor anale și vindecarea fisurilor existente, prin relaxarea mușchilor implicați în procesul de evacuare a materiilor fecale.
Băile de șezut cu decoct de gălbenele (decoctul trebuie să fie călduț) să fie făcute de cel puțin două ori pe zi, câte 20-30 de minute.
Produsele noastre Digestton Canadian Sweet Extract și The Secret of the Herbs Canadian Sweet Extract rezolvă problemele legate de constipație, hemoroizi, polipi rectali sau colonici, fisuri anale. Ba și mai mult, aceste probleme nu au mai revenit.
În concluzie, natura ne ajută prin plantele și fructele de pădure pe care ni le oferă, prin legumele, zarzavaturile, fructele și cerealele pe care le avem la îndemână, să fim sănătoși, DAR NUMAI SĂ VREM!
În completarea celor menționate mai sus, recomandările noastre sunt:
* să mâncăm cât mai ecologic;
* să stăm cât mai puțin în fața televizorului;
* să ne mișcăm mai mult, să râdem, chiar și singuri - atunci sigur vom avea mai puține probleme de sănătate.
Vă doresc sănătate!
Pentru mai multe relații, puteți suna la următoarele numere de telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21.