10 momente în compania naturii

Alina Olteanu
- Mersul în natură a de­venit un slogan. Suntem în­demnați să fu­gim din oraș în pădure. Să zicem c-o facem. Dar odată ajunși aco­lo, ce avem de făcut? Cum ne fo­losim de natură? Misterul e dez­legat de spe­cialiști: succesul îl re­pre­zintă ATENȚIA. Atenția trea­ză, cu care trebuie să pri­vim îm­prejur. O recoman­dare însoțită de sfaturi de "prim ajutor" -

Recunoștință și bucurie
Căutați un loc în aer liber, din care să puteți contempla natura în mod regulat (de pildă 30 de minute pe zi sau o dată pe săptămână, vreme de o oră). Conștientizați natura cu ajutorul tuturor sim­țurilor. Transformați ceea ce vedeți în recunoș­tință și bucurie. Frumusețea lumii este fără sfârșit.

Scăpați de balastul sufletesc
De multe ori se întâmplă ca o problemă să ne apese foarte mult în viața de zi cu zi. Sfatul specialiștilor: "atașați-o" de pildă unei pietre, unei castane sau unei pene. Lăsați acest obiect în mod conștient în urmă, înainte să începeți o plimbare (prin pădure, de pildă). Lăsați-l pe jos. Răul rămâne în urmă, dvs. plecați.

Colțișorul meu de natură
Adunați în plimbările dvs. frunze, scoarță de copac, pene de păsări sau pietre. Puneți-le acasă pe o măsuță, la care să puteți sta, să le priviți. Pi­păiți-le. Mirosiți-le. Amintiți-vă ziua în care le-ați adunat. Veți face un pas important către intimitatea naturii, uitându-vă grijile.

Frunză după frunză
Întindeți-vă într-o zi cu soare sub un copac. Observați în timp ce inspirați o anumită frunză și o alta în timp ce expirați. O respirație, o frunză. Dacă gândurile dvs. o iau razna, e cât se poate de în regulă. Lăsați-le să se ducă cât mai departe. E un truc minunat contra oboselii și stresului.

Recunoașteți structura
Fiecare scoarță de copac este la fel de unică precum amprenta unui deget. Priviți-o mai îndeaproape. Pipăiți-o. Luați cu dvs. în pădure o foaie de hârtie și un creion și schițați modelele scoarței copacilor. Sunt toți diferiți și au o individualitate uriașă, la fel ca noi, oamenii. O lume para­lelă, alături de care trăim zi de zi.

Exerciții cu flori
Îngrijiți-vă ca, vreme de o lună, în camera dvs. preferată să existe mereu o floare proaspătă. Salutați-o dimineața și seara ca pe o cunoștință apropiată (nu trebuie să vă jenați să faceți asta). Când se ofilește, luați-vă la revedere de la floarea dvs., înainte să o aruncați, folosind de pildă, ur­mătoarea formulă: "Mulțumesc că mi-ai luminat zilele" sau "Acum e timpul să ne despărțim. A fost o bucurie să te am". Sufletul dvs. va vibra.

Atelierul meu interior
Gândiți-vă la un loc din natură care vă atrage în mod deosebit. Cum arată? A ce miroase, ce aromă are? Ce auziți când ajungeți în el? Afundați-vă complet în amintirea lui. Întrebați-vă: ce anume vă emoționează așa de mult? Ce este diferit acolo, față de cum este acasă? Ce-ar trebui să faceți ca să vă simțiți, și în viața dvs. reală, la fel?

O scrisoare către Mama-Pământ
Psihologii suedezi ne sugerează ca, din când în când, să mulțumim pentru lucrurile care ne fac feri­ciți. Scrieți-i de pildă o scrisoare pământului: "Dra­gă Pământ! Îți mulțumesc pentru apa pe care o beau, pentru roa­dele tale, care mă mențin în viață, pentru frumu­sețea naturii care crește din tine. Ești creatorul raiului pământesc". Pare caraghios, dar scrisul ne face să conștientizăm ceea ce uităm cu desăvârșire: că facem parte dintr-un univers fabulos.