Este un artist complex, ce combină clasicul cu contemporanul, amestecând cu ușurință opera cu pop-ul, rock-ul, folk-ul, soul-ul, și care a împărțit scena cu artiști arhicunoscuți, precum Sarah Brightman, Placido Domingo, Montserrat Caballé, José Carreras, Liu Huan, Lara Fabian, Klaus Meine și Angela Gheorghiu.
În cele peste trei decenii petrecute pe scenă, talentatul tenor grec a umplut nu doar celebre săli de spectacole, ci și stadioane, cântând la gale aniversare și caritabile, pentru președinți de state și capete încoronate. A lansat nu mai puțin de 19 discuri, vândute în peste 7 milioane de exemplare în lumea întreagă. Mario a apărut pe scenă în roluri diverse, variind de la cele din musicaluri (precum Tony, din "West Side Story", spectacol jucat pe celebra Scala din Milano), până la roluri din tragedii antice grecești, precum Dionysus, Achilles sau Prometeu, puse în scenă în amfiteatre legendare, precum Teatrul antic Epidaurus din Grecia (monument UNESCO) sau teatrul Pergamon din Turcia. Dar în ciuda succesului, Mario a rămas modest. "Nu mă consider un mare star de operă. Sunt doar un tip oarecare, ce cântă muzică bună", spunea el, încercând să tempereze entuziasmul criticilor muzicali ai revistei Daily News care titrau după ce-l ascultaseră: "Andrea Bocelli, move over!" (Andrea Bocelli, dă-te la o parte!).
O viață ca-n filme
Mario Frangoulis s-a născut în Africa, Rhodesia (actualul Zimbabwe), într-o familie de greci, pe 18 decembrie 1967. Pe când avea doar patru ani, părinții l-au trimis la Atena, unde a fost crescut de mătușa maternă și soțul acesteia. Pentru că a prezentat de mic aptitudini muzicale, la șase ani, mătușa lui l-a înscris să studize vioara, iar doi ani mai târziu, a început să cânte și în diverse coruri. Nu a renunțat la vioară, căreia i-a dedicat nu mai puțin de 12 ani din viață, și care i-a adus și primul premiu, pe când avea doar 14 ani.
În 1985, s-a mutat la Londra, unde a studiat la Școala de muzică și arte dramatice Guildhall. Acolo a fost descoperit de Sir Cameron Mackintosh, un mare producător londonez, care l-a distribuit în rolul Marius, din "Mizerabilii", jucat la teatrul "West End". De aici înainte a ținut-o într-un succes. Sir Andrew Lloyd Webber l-a distribuit personal în rolul lui Raoul, din "Fantoma de la Operă", performanță ce i-a adus aplauzele publicului și laudele criticilor. În mod ciudat, deși avea o voce deosebită, nu a fost sedus imediat și de operă. "Nu îmi plăcea opera... Mă uitam de sus la cei care o cântau. Consideram că vor doar să facă mult zgomot și să atingă note cât mai înalte", mărturisea el într-un interviu. Asta, până ce a ajuns cap de afiș al spectacolului "Eu și regele", într-o producție în care a avut-o drept parteneră pe cunoscuta soprană americană Barbara Cook. Ea i-a schimbat opiniile și l-a încurajat să își încerce norocul în postura de tenor. Așa a ajuns să câștige mai întâi bursa Maria Callas, apoi concursul Pavarotti. În scurt timp, Mario avea bagajele făcute și se îndrepta spre Italia. Acolo a studiat mai întâi alături de tenorul Carlo Bergonzi, apoi la Roma l-a cunoscut și l-a impresionat profund pe Nicole Rescigno, dirijorul favorit al Mariei Callas, care l-a luat imediat sub aripa lui. Și tot la Roma l-a descoperit pe mult aclamatul Alfredo Kraus, unul dintre cei mai buni tenori de la sfârșitul secolului XX. Mario a fost singurul elev particular pe care faimosul tenor l-a acceptat vreodată. Ulterior a continuat să-și cultive talentul la faimoasa Școală de muzică Juilliard, din New York, însă cariera lui și-a luat cu adevărat avânt după ce a fost remarcat de Peter Gelb, șeful casei de discuri Sony Classical, actualmente director artistic al "Metropolitan Opera" din New York.
Mario și-a lansat primul album în 2002 - "Sometimes I Dream", urmat la patru ani distanță de "Follow Your Heart". Ambele discuri l-au propulsat pe primele poziții în clasamentul Billboard al celor mai buni artiști de clasic-crossover din întreaga lume (în imediata vecinătate a lui Andrea Bocelli și Josh Groban). De aici înainte s-a clasat constant pe primele 10 locuri în topurile internaționale, iar în 2011, a fost votat drept "Cel mai bun cântăreț crossover", o recunoaștere mondială pe deplin meritată.
În 2016, Mario Frangoulis a străbătut Asia în turneu, alături de Sarah Brightman. Cei doi au susținut nu mai puțin de 24 de concerte în Japonia, Coreea de Sud, China și Taiwan. Un an mai târziu, solistul grec lansa alături de un compatriot, George Perris, albumul "Kivotos-Ark", cu melodii grecești îndrăgite, din anii '90. Discul a avut un succes nebun și a fost urmat de un turneu în 25 de orașe din Grecia și Cipru, care a culminat cu un concert fabulos, la poalele Acropolisului, susținut alături de Angela Gheorghiu.
În concertul de la București, Mario Frangoulis o are drept invitată specială pe soprana Cellia Costea, o artistă născută în Piatra Neamț, multipremiată internațional, care trăiește actualmente în Grecia, fiind considerată vocea feminină numărul unu a Operei din Atena. Cellia abia așteaptă să ajungă acasă și să evolueze în fața publicului românesc. "Mario Frangoulis este unul dintre cei mai cunoscuți și grandioși artiști pe care ni i-a oferit Republica Elenă. Este o mare onoare să mă aflu alături de el pe scenă, pentru prima oară!", declara ea.
(Tenorul elen cântă în premieră la noi pe 20 aprilie, la Sala Palatului din Capitală, unde va fi acompaniat de Orchestra Simfonică București, sub bagheta dirijorului grec Stathis Soulis. În program sunt cuprinse atât melodii clasice, cât și cântece noi, de pe proaspătul disc al lui Mario, "Galazia Limni", lansat în februarie a.c.)
Biletele se găsesc în rețelele Eventim, Iabilet, MyTicket și Entertix și au prețuri cuprinse între 100 lei categ. a IV-a și 400 lei VIP. Solistul grec, care este implicat în numeroase proiecte caritabile, va dona 10% din câștigul obținut din vânzarea biletelor la Hospice Casa Speranței.