Când a primit diagnosticul de cancer la creier, mai exact de glioblastom, a simțit că o gaură neagră îl absoarbe complet. Avea deja amețeli, dificultăți în vorbire și era speriat, iar diagnosticul l-a făcut să-și dorească să se termine totul cât mai repede. A acceptat, totuși, operația, fiindu-i scoasă parțial tumora. După ședințele de radioterapie s-a simțit și mai rău, iar efectele adverse ale chimioterapiei l-au făcut să regrete că trăia. Gura i s-a umplut de afte, abia mai putea înghiți, iar mestecatul îi era imposibil. Dar iată că în această groaznică suferință, într-o zi, soția i-a adus un borcan cu un fel de miere albicioasă care, vezi Doamne!, îl va vindeca. Prima linguriță de lăptișor de matcă în miere a vomat-o aproape instantaneu, fiind pentru el insuportabil de dulceagă. A băut sucul de la un sfert de lămâie, apoi a luat pe nemestecate încă o linguriță dulceagă, pe care cu greu a reținut-o. Era sincer convins că supliciul înghițitului mierii cu lăptișor de matcă nu avea să îl ajute cu nimic. Totuși, peste câteva zile, CEVA s-a întâmplat: a dormit mai bine și s-a simțit mai puțin deprimat. După două săptămâni, gura parcă i se curățase de afte și îi mai revenise pofta de mâncare. La a treizecea și ultima ședință de radioterapie, era de departe cel mai în formă pacient din toți cei care urmau acel tratament. Analiza imagistică a arătat că în locul tumorii rămăsese doar o mică pată, iar doctorii au declarat că este un miracol revirimentul stării sale de sănătate. Au trecut doi ani, în care s-a recuperat aproape complet. Doar cicatricea, acum ascunsă de păr, și lingurițele de lăptișor de matcă în miere, pe care le ia zilnic, îi mai aduc aminte de cumplitul său diagnostic și de suferință.
Un produs apicol studiat științific
Cazul pe care l-am prezentat nu este doar o întâmplare fericită cu lăptișorul de matcă. Acțiunile terapeutice ale acestui produs apicol nu țin de hazard, ci de certitudine științifică. Studiile despre efectele sale în afecțiunile oncologice sunt de ordinul zecilor, iar acțiunea sa este mult mai amplă decât sfera oncologiei. Sub influența acestei combinații apicole, sistemul nervos este regenerat, imunitatea se normalizează, iar organismul găsește resurse de vindecare nebănuite.
Ce este lăptișorul de matcă
Este o colecție de substanțe vegetale recoltate din flori și transformate de glandele hipo-faringeale ale albinelor într-un medicament de o complexitate biochimică uluitoare. Arată ca o pastă ușor vâscoasă, cu o culoare albă-gălbuie. Nu are aromă, ci doar un gust dulceag-acrișor, iar per ansamblu nu pare a avea ceva deosebit. Însă lăptișorul de matcă este esențial pentru supraviețuirea stupului, fiind hrana pentru puietul de albine în primele 3 zile de viață. Mai mult, această substanță stimulează albina-regină a stupului (matca) să procreeze la un nivel fără egal în lumea vie.
De ce lăptișorul de matcă în miere
În primul rând, pentru că mierea este, probabil, cel mai bun conservant din lume. Într-o proporție suficient de mare, adică de peste 70%, mierea asigură păstrarea calităților vindecătoare ale lăptișorului de matcă, acesta din urmă fiind o substanță ușor alterabilă. Există și posibilitatea păstrării lăptișorului de matcă proaspăt la frigider, rezultatele obținute cu aceasta fiind de asemenea bune. Totuși, mierea este un conservant mai bun și infinit mai sigur decât frigiderul, termenul de valabilitate al acestei combinații apicole fiind de minimum trei ani, față de doar câteva luni la varianta refrigerată.
În plus, lăptișorul de matcă în miere poate fi transportat cu ușurință. Acest lucru este important pentru pacienții cu boli grave, care au nevoie de cure de lungă durată, și nu pot merge cu frigiderul după ei când se deplasează. Nu în ultimul rând, există indicii că, în combinație cu mierea, lăptișorul are efecte mai intense și de durată asupra sistemului nervos sau endocrin.
Concentrația de 20% lăptișor de matcă în miere - secretul reușitei
Până de curând, în farmaciile și magazinele naturiste se găsea doar lăptișor de matcă 2%, adică având o cantitate prea mică de substanță activă în miere. Pornind de la observația științifică potrivit căreia mierea permite conservarea unei cantități mult mai consistente, s-a ajuns la concentrații de zece ori mai mari (!), adică de 20%. La această concentrație, o singură linguriță, care are în medie 5 ml, asigură o doză de 1 gram de lăptișor de matcă pur. Or, acesta este optimul terapeutic pentru o doză, conform cercetărilor din ultimele decenii.
Cum se ține cura cu lăptișor de matcă în miere
Pentru menținerea sănătății, se recomandă cure de 3-4 săptămâni, timp în care se administrează câte o linguriță de lăptișor de matcă pe stomacul gol, dimineața. Atunci când vorbim deja despre tratamentul unor afecțiuni, se ia câte o linguriță de lăptișor de matcă în miere dimineața și seara, ambele pe stomacul gol. Curele durează 12 săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză, după care administrarea se poate relua. Nu este clar stabilită doza maximă în care se poate administra lăptișorul de matcă în miere. În situații cum ar fi dependențele (de alcool, de droguri), bolile oncologice tratate cu citostatice, tulburările depresive grave, bolile neurologice avansate, doza ajunge frecvent la 4-5 lingurițe de amestec, luate zilnic.
Tratamente interne
Cancer
Există zeci de studii despre efectul lăptișorului de matcă în miere contra bolii canceroase, în diferite forme și cu diferite localizări. S-a demonstrat științific și o conlucrare foarte bună a tratamentelor oncologice clasice cu acest produs apicol. De exemplu, efectele adverse ale temozolomidei, medicament folosit între altele contra tumorilor la creier, sunt corectate de lăptișorul de matcă, fără a-i afecta în niciun fel eficiența terapeutică. Acest efect benefic este constatat și în cazul altor citostatice (taxol, cisplatină etc.), dar și al radioterapiei folosite în cancer. Substanța numită prescurtat 10-HDA (acidul 10-hidroxi-2-decenoic) din lăptișorul de matcă blochează vascularizarea tumorilor, împiedicând creșterea și proliferarea acestora. Efecte pozitive sunt obținute în tumorile cu localizare cerebrală, bucală, gastrică, intestinală, rectală, hepatică, testiculară, cervicală, pulmonară etc. În cazul cancerului mamar, acțiunea protectivă a lăptișorului de matcă a fost constatată în cazul tumorilor potențate de substanțele hormonale artificiale, cum ar fi bisfenolul A conținut în pet-uri și ambalaje de plastic. Se recomandă trei cure pe an, cu o durată de 90 de zile fiecare, timp în care se consumă câte 2-3 lingurițe de lăptișor de matcă în miere pe zi. În timpul tratamentului, se va ține, de preferință, un regim vegetarian cu multe crudități, menit să pregătească și să facă favorabil terenul pentru acțiunea antitumorală a preparatului.
Leucemie
Același tratament de la cancer se recomandă și în cazul leucemiei. Există mai multe explicații privitoare la efectul lăptișorului de matcă în bolile maligne, inclusiv ale sângelui. Cea mai larg acceptată în prezent pornește de la faptul că lăptișorul de matcă are - pe termene medii și lungi - efecte de menținere a glicemiei la valori scăzute. Or, celulele canceroase sunt cele care consumă primele zahărul din sânge, iar menținerea acestuia la un nivel scăzut determină o adevărată înfometare a lor, ceea ce conduce la remisia afecțiunilor oncologice. Efectele lăptișorului de matcă în miere contra leucemiei sunt totuși mai ample decât atât. S-a constatat, de exemplu, că acest produs al stupului previne și tratează eficient așa-numitele leucemii secundare, produse de medicamente folosite contra altor forme de cancer. Mai mult, pacienții cu recidive ale leucemiei devin mult mai receptivi la tratamentele alopate, atunci când urmează cura cu lăptișor de matcă în miere.
Scleroză multiplă (leuconevraxita)
Este mare păcat că mulți bolnavi cu acest diagnostic nu cunosc încă efectele curelor cu lăptișor de matcă. La pacienții la care boala s-a declanșat cu mulți ani în urmă, efectele de îmbunătățire a calității vieții sunt vizibile: ameliorarea stării psihice (pacientul devine mai optimist, mai calm), creșterea capacității de coordonare a membrelor, îmbunătățirea vorbirii, creșterea tonusului muscular. În cazurile spectaculoase, observate mai ales atunci când boala a debutat recent, se constată recuperarea totală a pacientului. Iar cel mai incredibil lucru (pe care l-am văzut deja de prea multe ori ca să nu îl cred), este următorul: pe analiza imagistică (RMN) se observă regenerarea tecii de mielină anterior afectată de boală. Curele succesive cu lăptișor de matcă în miere, recomandate în scleroza multiplă, au o durată de 90 de zile fiecare, cu 15 zile de pauză între ele. În timpul curei, se iau câte două linguri de lăptișor de matcă în miere pe zi, dimineața și seara. Recuperarea este mai rapidă când se apelează și la metode cum ar fi kinetoterapia, yoga, gimnastica respiratorie.
Insomnie
În acest domeniu este necesară așa-numita reconstrucție a somnului, adică refacerea acelor mecanisme ale sistemului nervos ce asigură calitatea și continuitatea somnului. Or, această combinație apicolă este, probabil, cel mai bun remediu pentru normalizarea activității scoarței cerebrale, responsabilă de relaxare și somn. Aceasta explică de ce lăptișorul de matcă în miere facilitează adormirea, continuitatea somnului în timpul nopții, succedarea normală a fazelor somnului. Totuși, efectele lăptișorului de matcă sunt puternice, dar nu instantanee. Tratamentul este de lungă durată, iar pacientul cu tulburări de somn trebuie să aibă răbdare să meargă cu el până la capăt, continuând administrarea chiar și după ce somnul se normalizează, pentru a stabiliza efectele. Se țin cure cu o durată de 3 luni, timp în care se iau zilnic, una-două lingurițe de lăptișor de matcă în miere. Între două cure se fac două-trei săptămâni de pauză, după care administrarea se reia, până la apariția și stabilizarea rezultatelor. Pentru a beneficia din plin de acest remediu, trebuie adoptat și un stil de viață sănătos, din care s-au eliminat alcoolul și excitantele de tipul cafelei, cu o activitate fizică zilnică și cu reducerea surselor de stres (calculator, televizor, telefon mobil etc.).
Anxietate și depresie
Cea mai bună ilustrare a efectului antidepresiv al lăptișorului de matcă în miere este cazul unei femei în vârstă de 92 de ani, care suferea de probleme articulare grave. Avea asemenea dificultăți în mișcare, încât treptat ajunsese să fie imobilizată la pat, iar familia încerca tot ce putea pentru a-i ușura suferința. Fără prea mari așteptări, i-au administrat și lăptișor de matcă în miere, iar după câteva zile, surpriza lor a fost mare: venind de la serviciu, au observat în grădină o siluetă familiară, care plivea zarzavaturile de zor: bunica "imobilizată" la pat! Pare o ficțiune, dar cazul este real, s-a petrecut acum doi ani în zona Bucovinei și îi cunosc personal pe protagoniști. Iar efectul a fost de durată, femeia în cauză transformându-se din "invalidă" într-un om activ. Și da, acest remediu apicol are efecte puternice contra reumatismului, dar pentru a ridica din pat un om "căzut" e nevoie de mai mult: de un antidepresiv puternic. Iar lăptișorul de matcă este uimitor din acest punct de vedere. Efectul său tonic psihic, de eliminare a fricilor și a angoaselor este atât de puternic, încât îi face și pe bolnavii grav, care tind să renunțe la luptă, să iasă din starea profund negativă. Și după traume emoționale produse de despărțiri, de eșecuri în plan personal sau profesional, pacienții depresivi sau depresiv-anxioși care iau lăptișor de matcă în miere se restabilesc. Se țin cure de 30 de zile, timp în care se iau câte 2 lingurițe de lăptișor de matcă în miere, zilnic, după care se face o pauză de 1-2 săptămâni, apoi tratamentul se poate relua.
Alcoolism și tabagism
Efectul unic al lăptișorului de matcă de a regenera selectiv sistemul nervos ajută alcoolicii, chiar și pe cei cronici, să se desprindă de viciu. Prin același efect sunt ajutați și fumătorii să depășească dependența de tutun. La alcoolici, drumul este însă mai greu și comportă, de regulă, două faze: în primă instanță, pacientul va opri total consumul de alcool și va începe o cură în care va lua câte 2-3 lingurițe de lăptișor de matcă în miere pe zi, vreme de trei luni. Cei care au văzut alcoolicii în primele săptămâni după ce au suspendat băutura știu infernul prin care trec: devin foarte irascibili, cu accese de furie sau neliniște paroxistică, au tremurături ale membrelor, sunt deprimați. Ei bine, sub acțiunea constantă a lăptișorului de matcă, această perioadă este considerabil mai scurtă, mai blândă ca simptome, iar dezobișnuirea de alcool este mai eficientă. Paradoxal, după ce au trecut primele trei luni de cură cu lăptișor de matcă, pericolul recidivei alcoolicului este mai mare. De ce? Pentru că pacientul se regenerează, se simte tonic și atunci el crede că a învins viciul și devine imprudent, lăsând cumva garda jos. Or, alcoolicul trebuie să fie vigilent toată viața, ținându-se departe de băutură și de anturajele care l-ar putea împinge spre ea. De aceea, după prima cură de trei luni, trebuie ținute cure de întreținere de o lună, urmate de o altă lună de pauză, după care cura se reia. În timpul curelor de întreținere, se ia câte o linguriță de lăptișor de matcă în miere în fiecare zi, dimineața. În paralel, este esențial ca fostul alcoolic să-și umple timpul sistematic. Îi trebuie un nou anturaj, unde nu se consumă alcool (asociația Alcoolicii Anonimi poate fi de un imens ajutor), activități sportive zilnice, timp de calitate petrecut cu cei dragi, scopuri care să dea sens vieții, în general.
Premenopauză și menopauză
Contra bufeurilor, aritmiilor cardiace, variațiilor tensiunii arteriale sau a labilității emoționale care preced menopauza, se recomandă curele de trei luni cu lăptișor de matcă. Pe timpul tratamentului, se va lua lăptișor de matcă în miere în doze progresive: în prima lună, se va lua 1 linguriță pe zi, în a doua lună 2 lingurițe pe zi și în a treia lună 3 lingurițe pe zi. Curele de trei luni se repetă, cu o pauză de 30 de zile între ele, până la depășirea perioadei dificile, după care se trece la așa-numitul tratament de întreținere, specific menopauzei, despre care vom vorbi în cele ce urmează: pentru perioada menopauzei se recomandă curele de 45 de zile, timp în care se consumă câte o linguriță pe zi din acest remediu. Se țin patru asemenea cure pe an, câte una în fiecare anotimp. Un studiu elvețian relevă că acest produs al stupului stimulează și susține activitatea hormonală în timpul menopauzei. Astfel, el previne sau ameliorează probleme de sănătate cum ar fi: osteoporoza, hirsutismul, tulburările cardiace, tulburările circulatorii, vaginitele atrofice. Mai mult, starea psihică a majorității femeilor care iau acest produs apicol se îmbunătățește considerabil, fiind ameliorate depresia și astenia, în special.
Hepatită și steatoză hepatică
Administrarea zilnică a lăptișorului de matcă în miere dă rezultate foarte bune în tratarea hepatitelor, fie ele acute, cronice sau cronice-evolutive. În hepatitele produse de factori diverși s-a observat creșterea raportului albumină/globulină, scăderea transaminazelor, îmbunătățirea stării generale a pacientului. În steatoza hepatică, administrarea lăptișorului de matcă în miere contribuie la reducerea proporției de țesut gras din ficat și susține funcțiile acestuia. Se fac tratamente cu o durată de 90 de zile, timp în care se iau câte două lingurițe de lăptișor de matcă în miere, zilnic, dimineața, înainte de a mânca. După o cură, se face o pauză de 30-45 de zile, după care administrarea se reia.
Precauții și contraindicații
Principala precauție și, totodată, contraindicație a lăptișorului de matcă este alergia la produsele apicole. Se iau în primele 3 zile de tratament cantități foarte mici din acest produs, adică un vârf de linguriță zilnic, oprindu-se administrarea lăptișorului de matcă în miere dacă observăm simptome cum ar fi mâncărimi în zona buco-faringiană, tulburări digestive, dificultate în respirație și hipersecreție pe căile respiratorii, erupții cutanate.
Lăptișorul de matcă în miere cu concentrații mari (20-30%) poate fi comandat la producătorul Apicol Science, telefon 0735/ 21.78.08 sau de pe site-ul: apicolscience.ro
(Despre alte boli tratate cu lăptișor de matcă, în numărul viitor.)