Răspuns pentru CORINA S., F. AS nr. 1359 - "Am pulsul 120, dar cardiologii nu găsesc cauza"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Trebuie știut că unii oameni se nasc cu un scurtcircuit la nivelul inimii, scurtcircuit care poate deveni manifest după mai mulți ani, chiar dacă în afara acestui aspect inima este normală. Mulți factori pot afecta activitatea electrică a inimii, determinând astfel apariția proble­melor de ritm cardiac. Afectarea arte­relor coronare, hipertensiunea arterială și insuficiențele valvulare pot slăbi miocardul, afectându-i funcția de pompă. Cu vârsta, se produce slăbirea naturală a inimii, fapt care poate conduce, de asemenea, la apariția aritmiilor.
O aritmie se poate produce după un infarct, din cauza cicatricei care se formează și care tulbură propagarea impulsu­lui electric de-a lungul inimii. Mai mult, anumite medicamente utile în tratamentul afecțiunilor cardiace pot produce aritmii ca efect secun­dar.
Alte probleme de sănătate ne­spe­cifice legate de inimă pot cauza, de asemenea, aritmii. Acestea pot include o glandă tiroidă hiperactivă sau un dezechilibru sanguin.
Odată ce o aritmie a fost diag­nosticată, precum în cazul dvs., este obligatorie stabilirea cauzei determinante, precizarea tipului de aritmie și a zonei cardiace la care această tulburare de ritm cardiac se produce. Este știut că unele aritmii nu necesită tratament, dar dacă o aritmie (tahicardie, în cazul dvs.) produce simptome sau poate fi un factor de risc pentru apariția unor aritmii mai severe, trata­mentul este, de obicei, necesar.
Fără a intra în amănunte, trebuie precizat că există mai multe tipuri de tratament pentru aritmii. Acestea includ medicamentele, dispozitivele im­plantabile, defibrilatoarele externe, tehnicile de cateterism și chirurgia.
În situațiile în care nu se pot stabili cu certitu­dine cauzele care produc instalarea aritmiei și inima este practic sănătoasă, se poate lua în discuție sindromul de nod sinusal bolnav care, uneori, nu reușește să-și îndeplinească în mod adecvat rolul său de peacemaker. Așa cum este cunoscut, funcția nodului sinusal este să regleze bătăile inimii. Dacă nodul sinusal încetează să mai genereze bătăi cardiace, o altă parte a inimii trebuie să preia con­ducerea și să funcționeze ca peacemaker. De ase­menea, nodul sinusal bolnav poate avea din când în când tendința să bată prea repede sau să bată neregulat, cum se întâmplă în fibrilația atrială.
Astfel, simptomele acestui sindrom pot fi aso­ciate cu bătăi cardiace prea lente, care alternează cu simptome cauzate de bătăi cardiace prea rapide (tahicardie). Terapia pentru sindromul de nod sinusal bolnav poate fi complexă, deoarece afecțiu­nea poate avea atât componente lente, cât și com­ponente rapide. Astfel, pot fi administrate medi­camente pentru a încetini bătăile cardiace rapide. Totodată, poate fi necesar un peacemaker pentru a preveni bătăile cardiace prea rare. Administrarea medicației fără peacemaker poate încetini inima chiar mai mult decât este necesar, putând înrăutăți simptomele.
În concluzie, va trebui să continuați investi­gațiile până când se va putea preciza cu certitudine cauza care determină tahicardia importantă pe care o acuzați, luând în calcul și posibilitatea sindro­mului de nod sinusal bolnav amintit anterior. Până atunci, puteți gestiona crizele de tahicardie cu Mag­nerot, Gheara-diavolului și Talpa-gâștei.
Să auzim numai de bine!


Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

"Am noduli tiroidieni"
(Răspuns pentru ANCA - Râureni, F. AS nr. 1355)


Afecțiunile tiroidiene reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, în ultima peri­oadă. Cauzele pentru această situație sunt multiple. Peste 95% dintre afecțiunile tiroidiene, inclusiv nodulii, sunt de natură autoimună. Aceasta înseam­nă că sistemul imunitar este dereglat și atacă pro­priul organism, în principal tiroida. Pe fondul aces­tei inflamații cronice pot apărea mai multe tulburări ale glandei - hipotiroidie, hipertiroidie, chisturi sau noduli. De obicei, aceste dereglări ale sistemului imun se declanșează pe fond de stres, fie o traumă emoțională puternică, fie suprasoli­citările de zi cu zi, dar pe termen îndelungat. Sunt implicați și factori alimentari și de mediu. Dintre aceștia, pe primul loc, mai ales în cazul nodulilor, menționez excesul de iod. Iodul este prezent aproape în toate alimentele, la ora actuală, datorită sării iodate.
Simptomele cu care vă confruntați sunt foarte frecvent întâlnite la pacienții cu tiroidită cronică: oboseală, senzația de lipsă de aer - nod în gât, ame­țeală, dureri articulare. În plus, pot să apară erupții cutanate, cădere excesivă a păru­lui, tulburări de somn, tul­burări emoționale - chiar atacuri de pa­nică, noduli la sâni, chisturi ova­riene, fibroame uterine. Nu în ulti­mul rând, tiroidita autoimună este una dintre cele mai frecvente cau­ze imunologice de sterilitate la femeile tinere. La persoanele în vârstă, tiroidita poate agrava boli­le cu care acestea se con­fruntă - hipertensiunea arterială, osteo­po­roza, dislipidemia, artro­za, dia­be­tul zaharat. De aseme­nea, boala autoimună tiroidiană poate cauza sau întreține infecții cronice în sfera respiratorie și, mai ales, în sfera urinară - in­fecții urinare recurente. Trebuie su­bliniat, inclusiv în cazul dvs., că nu nodulul de la tiroidă vă cauzea­ză problemele cu care va confrun­tați, ci boala au­to­imună care, foarte probabil, este și cauza nodulului.
Cel mai frecvent sunt afectate de această boală femeile. Raportul femei/bărbați este, în funcție de diverși autori, între 7-10/l. Legat de vârstă, trebuie spus că, deși poate apărea la orice vârstă (din prac­tica mea, cea mai mică pacientă a avut 6 ani când a început tratamentul) frecvența cea mai mare se întâlnește la pubertate sau între 40-60 ani. De ase­menea, în mod frec­vent, afecțiunea se poate de­clan­șa în timpul sau după sarcină. În tiroi­dita cronică autoimună se întâl­nește foarte des afectarea mai mul­­tor membri ai aceleiași familii (de exemplu mama, fiica, nepoata). De aceea, este important ca atunci când un pacient este diagnosticat cu această afec­țiune, să se inves­tigeze și ceilalți membri ai fami­liei, în special cei de sex feminin.
Ca tratament, de obicei, dacă funcțiile tiroidei - hormonii tiroidieni - sunt în limite normale, nu este recomandat tratament alopat hormo­nal. În aceste cazuri, endocrino­lo­gii re­co­mandă supravegherea eco­­grafică a tiroidei la 3-6 luni, și dacă apar semne de agravare, se recomandă intervenția chirurgi­cală.
Tratamentul de bază este re­pre­zentat de tera­piile alternative cu rol atât în susținerea func­ției tiroidiene, cât și în regla­rea sistemului imu­nitar. Pentru susține­rea funcției tiroidiene se pot folosi suplimente cu ex­tract de sânziene, uleiul de pri­mulă, seleniul. Re­zultate foarte bune se obțtin prin tratamentul ho­meopat. Aici se pot administra re­medii în funcție de tipul constituțional al pacien­tului și/sau trata­men­te organotrope, care se adresea­ză în mod spe­cial tiroidei. Tratamentul imunomo­dulator este le­gat de corectarea dezechilibrelor de la acest nivel. Pentru aceasta, se administrează anti­oxidanți - seleniu, zinc, vitamina D. S-a constatat că acizii grași esențiali (tip Omega 3) au un foarte bun efect imunomodulator, de aceea ei sunt indicați în toate bolile autoimune, inclusiv în afecțiunile tiroidiene.
În cazul dvs., vă recomand să urmați o cură cu următoarele extracte de plante: sânziene, luminița de seară, vâsc, crețișoară, talpa-gâștei, fie sub for­mă de capsule, fie sub formă de tinctură. Ca reme­dii ho­meopate vă re­comand Bromium c6 și Lyco­po­dium c30, de 2 ori pe zi. Nu în ulti­mul rând, vă re­co­mand să cereți sfa­tul unui psiholog specializat, pentru a putea rezolva eventualele conflicte de na­tu­­ră emoțională care au dus la apariția acestor noduli.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"La doar 16 ani, fiica mea are sindrom Crest"
(Răspuns pentru fam. POPESCU - Spania, F. AS nr. 1300)


Caracterizat prin afectarea țesutului conjunctiv din aproape toate organele corpului, cu afinitate specială pentru celule dermice, care își pierde elas­ticitatea și se întărește, formând un tip de colage­noze-sclerodermie. Sindromul Crest reprezintă o asociere de calcificări cutanate, depozite de calciu sub piele la nivelul extremităților degetelor (cu retracția acestora, luând ușor formă de gheare), sindrom Raynaud, telangiectezii, scleroză sistemică progresivă la nivelul feței și membrelor inferioare și superioare etc.
În general debutează la vârsta adultă prin feno­menul Raynaud, cu senzație de constricție, durere și paloare la nivelul degetelor de la mâini și pi­cioare, ce duce la circulație venoasă deficitară și răcirea acestora, mai ales pe timp de iarnă.
Boala evoluează cu probleme esofagiene și jenă la deglutiție, la respirație, reflux gastroesofagian, probleme cardio-vasculare, sclerodactilie (cu de­gete subțiate către extremități) etc.
Boala afectează mai mult femeile, cauza nefiind elucidată. În urma investigațiilor s-au evidențiat anticorpi fluorescenți antinucleari și citoplasmatici, îndreptați împotriva țesuturilor proprii, fiind nece­sar un tratament imunomodulator și imu­nosupresor. În stadii avansate, pie­lea este uscată și lucioasă inclusiv la gât, trunchi și membre, fața imo­bilă, buzele ridate de pliuri verticale, brațele și degetele semiflectate, extre­mități foarte reci etc.
În stadii terminale mâinile devin imobile, dege­tele inextensibile (nu se vor forța, că se rup), un­ghiile cad, apar dureri articulare, miozite și decal­cificări osoase, gura se deschide dificil etc.
Faceți următoarele investigații: teste funcționale pulmonare, VSH, radiografii la mâini, picioare și torace anteroposterior (pentru a depista semnele timpurii de fibroză pulmonară), hemoleucogramă completă, test anticorpi antinucleari cu fluorescență "Tip Ana-Centromer", tranzit baritat esofagian pen­tru tulburări de motilitate.
Boala este autoimună. Autoanticorpii care atacă țesutul conjunctiv alterează grav microvascula­ri­zația, ducând progresiv la fibroză cutanată visce­rală. Prognosticul cel mai nefavorabil apare din cauza tulburărilor respiratorii - as­fi­xie și cașexie (topire muscu­la­ră) - scădere a activității mor­fo­funcționale și în cazul afec­tării renale.
Vă recomand să contac­tați APPA (Asociația Pa­cienților cu Afecțiuni Autoimune), Centrul EUSTAR 100 din Spitalul Cli­nic dr. Ion Cantacuzino Bucu­rești, unde fetița poate fi in­clu­să în Programul na­țional de tratament al pa­cienților.
Tratamentul alopat, numai la indicația medicu­lui, poate cuprinde antibiotice, imunosupresive și imunomodulatoare - corticoterapie (Prednison, Cu­prenil, Cuprimin, Griseofulvină) etc. Regimul ali­mentar (cuprinde 2 pagini A4) și trebuie res­pectat toată viața. Evitați Echinacea sau alte pro­duse care cresc puternic imunitatea. Pentru contro­lul și trata­mentul acestei boli vă recomand urmă­toarele supli­mente adjuvante: Resveratrol, Synergy, Burdock, Astaxanthin, Famil-E, Hydraplenish Plus MSM, cremă Melkfett. Multă sănătate!