RODICA CULCER despre... Absenteismul dăunează grav României

Redactia
- Secția Specială pentru anchetarea magistraților continuă șicanarea Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA, favorită pentru ocuparea postului de procuror-șef european, a fost pusă sub control ju­diciar: nu are voie să părăsească țara și, mai mult, nici să vorbească cu presa despre dosarul său. De ce nu o lasă procurorii care o anchetează pe Laura Ko­vesi să se apere public de acuzațiile care i se aduc? Cât de departe sunt în stare să meargă cei din Secția pentru anchetarea magistraților pentru a o bloca? Mai păstrează Laura Codruța Kovesi, în acest con­text, șanse de a conduce Parchetul European?

- Probabil că SIIJ se teme de ceea ce ar fi avut de spus doamna K?vesi despre practicile abuzive ale procu­rorilor. Constatăm, totodată, că inculpați celebri, in­clusiv Se­bastian Ghiță, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tări­cea­nu, au avut libertatea de a se exprima asupra dosarelor lor, iar personaje cu multiple condamnări, ca Radu Ma­zăre sau Elena Udrea, au putut călători în străinătate, ceea ce le-a permis să fugă din țară pentru a scăpa de rigorile legii. Aceștia fac parte însă din cer­cul actualei puteri, care a inventat SIIJ pentru a-i in­ti­mida pe magistrații incomozi, și care nu are nevoie de un Procu­ror european curajos și incoruptibil, ca doam­na K?vesi, care să cerceteze fraudele cu fonduri euro­pene, cum sunt cele din dosarul Tel Drum. Trist este că Ro­mânia a găsit aliați în Consiliul European, în rândul gu­ver­nelor interesate de continuarea acestor fraude, pen­tru a contracara candidatura fostei șefe a DNA, blo­când negocierile dintre Consiliu și Parlamentul Euro­pean. Miza acestui demers este reportarea numirii Procu­­ro­rului european în mandatul viitorului Parla­ment, în spe­ranța că raporturile politice se pot schimba după ale­gerile europene din 26 mai. În acest scop, monstruoasa coaliție dintre politicienii din PSD, ALDE și UDMR și magistrații subordonați, de tipul Adinei Florea, este probabil dispusă la orice măsură represivă menită a o bloca, inclusiv fizic, pe doamna K?vesi. Cum PE o sus­ține în continuare pe doamna K?vesi, pro­blema o re­prezintă șefii de guverne din Consiliul Eu­ro­pean. De­cizia lor finală va da măsura atașa­men­tu­lui Consiliului față de cauza anticorupției, prin refu­zul unui com­pro­mis dezonorant cu promotorii practicilor corupte.

- Miza luptei anticorupție a fost repusă zilele aces­tea în atenția opiniei publice și de către pre­șe­din­tele Klaus Iohannis, care a anunțat organizarea unui referendum în acest sens chiar în ziua alegerilor eu­ro­parlamentare. Unii s-au grăbit să îl acuze că folo­sește tema pentru propria-i campanie electorală, alții l-au avertizat că riscă mult prin asumarea acestui re­ferendum. Are dreptate președintele în demersul său? E un bun moment să deschidă tema aceasta a întăririi luptei împotriva justiției în acest moment?

- Răspunsul este afirmativ la ambele întrebări, deși nu putem nega un calcul electoral al președintelui, care a amânat până în anul alegerilor prezidențiale or­ga­nizarea efectivă a referendumului, promis deja în 2017. În acest moment însă miza demersului prezidențial este mai importantă decât acest calcul, poate cinic. Esențial este că președintele s-a decis să pună în dezbatere publică tema cea mai gravă pentru democrația și statul de drept din România, și anume, distrugerea indepen­den­ței justiției și anihilarea totală a anti-corupției. Având în vedere graba cu care guvernul Dăncilă emite pe bandă rulantă OUG-uri menite să anuleze sentințe ju­decătorești și să-i scape de condamnări pe politicienii penali, practicile abuzive, chiar represive, ale Secției pen­tru investigarea magistraților și, pe de altă parte, nemulțumirea forurilor europene față de guvernul de la București, putem spune că momentul pentru acest de­mers nu este doar potrivit, ci chiar întârziat. Deși con­sultativ, referendumul poate, prin dezbaterea pu­blică a temei, să mobilizeze categorii importante de ce­tățeni nemulțumiți de politica PSD. Aceștia ar asigura nu numai cvorumul pentru consultarea popu­lară ci și o participare sporită la alegerile europene, care s-ar putea finaliza cu un succes al opoziției. Din acest motiv își mobilizează deja PSD structurile din teritoriu și cohorta de primari și președinți de CJ, pe care a îndopat-o cu bani publici, într-o campanie agresivă menită să re­du­că prezența la urne pe 26 mai. Cu un asemenea adver­sar redutabil, singura șansă a României este ca Pre­șe­dintele și aliații săi să convingă electoratul care a stat aca­să, în mod inconștient, în 2016, că absenteismul dă­u­nează grav României.