Mișcarea și cancerul

Rodica Demian
- Legătura dintre sedentarism și bolile de inimă a fost dovedită de mult. Recent, cercetătorii ameri­cani au dovedit că lipsa de mișcare favo­rizează și cancerul. Între acti­vitatea fizică și frecvența mai mare sau mai redusă a cazurilor de can­cer intestinal și mamar, există o legătură de necontestat -

Într-un studiu american întins pe o perioadă de 10 ani, în care au fost investigate circa 80.000 de asistente medicale cu vârste cu­prinse între 40-60 de ani, a rezultat că femeile foar­te active prezintă un risc de cancer mai redus cu 28% decât femeile inactive. Și alte studii, de data asta efectuate în Suedia, au dovedit că acti­vi­tatea fi­zică regulată poate reduce cu 20-30% riscul can­cerului intestinal. Aproape la fel stau lucrurile și în cazul cancerului de sân. Studiul suedez efec­tuat asupra a 25.000 de femei, pe o durată de timp de cir­ca 14 ani, a indicat faptul că un antrenament fi­zic moderat poate reduce riscul de cancer mamar cu 25%, iar practicarea intensivă a unui sport, cu 45%.

Influența greutății corporale asupra apariției cancerului

Există și un al doilea mecanism al mișcării fi­zice, cu efect pozitiv asu­pra sănătății: scăderea gre­utății corporale. Ce­lu­lele adipoa­se care pro­duc factori in­fla­matori se mic­șorează prin slăbit și nu mai "dever­sează" fac­tori inflamatori în cir­culația sanguină. Date științi­fice actuale arată că me­canis­me-cheie ale func­­ționării celulelor so­ma­tice sunt mo­dificate la persoa­nele supra­pon­de­rale, spo­rind, astfel, nu doar pericolul de diabet, de arte­rio­scleroză, de in­farct și de atac ce­rebral, ci și riscul apariției can­cerului mamar, mai ales.

Activitatea fizică, sistemul nostru imunitar și cancerul


Felul cum acționează antrenamentul fizic asu­pra dezvoltării celulelor canceroase este determinat de efectul mișcării asupra sistemului nostru imu­ni­tar. Efortul fizic înseamnă solicitarea musculaturii, printr-un consum sporit de energie. Până de curând, se credea că musculatura este doar un organ desti­nat mișcării articulațiilor, dar studiile recente arată că mușchii înșiși participă activ la metabolism și că transmit altor organe, prin hormoni specializați, informații despre antrenamentul fizic. Așa-numi­tele myokine, substanțele transmițătoare din mus­cu­latura scheletului, sunt "deversate" în sânge la fiecare solicitare a mușchiului (în concentrație di­ferită) și ajung, pe calea sângelui, la organe pre­cum glanda mamară și peretele intestinului. Acolo își exercită influența asupra creșterii celulelor, deci, și asupra dezvoltării formațiunilor celulare bune sau canceroase.

Factorul SPARC

Cercetătorii japonezi au descoperit faptul că un anumit factor, denumit SPARC, se dezvoltă în sân­ge în timpul efortului fizic. În mod interesant, SPARC poate stopa formarea polipilor în intestin și, prin urmare, creșterea celulelor cancerului intes­tinal. Activitatea fizică regulată, moderată, spo­rește producția de SPARC și poate limita nu­mărul fazelor preliminare ale cancerului intesti­nal.
Și cunoașterea mecanismelor care participă la apariția cancerului mamar este pe cale de a fi dezlegată. Datele obținute din studiile efectuate pe animale arată, de pildă, că în cazul șoarecilor "an­tre­nați" (puși să facă mișcare) diviziunea celulelor de cancer mamar a fost împiedicată. Deci: un sis­tem imunitar întărit prin antrenament poate stopa, efectiv, formarea tumorilor.

Rezultatul final

Concluzia generală por­neș­te de la faptul că activitatea fi­zică produce o re­parație celu­lară care nu privește doar muș­chii, ci și alte organe, ca glanda mamară sau mucoasa intes­ti­nală.

La ce tipuri de tumori ajută activitatea fizică?

* Cancer de colon * Cancer de sân * Cancer uterin * Can­cer de prostată * Can­cer pul­monar * Cancer de pancreas.

Importanța activității fizice, a alimentației și a greutății corporale pentru apariția tumorilor


* Greutatea excedentară și inactivitatea fizică favorizează procesele inflamatorii cronice și pro­voa­că apariția cancerului de sân și de intestin.
* O imunitate limitată prin sedentarism favori­zează dezvoltarea tumorilor.
* În ceea ce privește alimentația: antioxidanții și pigmenții din fructe și legume (așa-numitele flavonoide) sunt considerate o protecție împotriva apariției cancerului.
* Un tranzit intestinal prea lent (prelungit) pare să provoace apariția cancerului de intestin (la fe­meile și la bărbații activi tranzitul e mai rapid). În acest caz, importantă este alimentația cu legume și fructe.
* Efectul pozitiv al antrenamentului fizic este explicat prin influența lui asupra musculaturii și a hormonilor acesteia, așa-numitele myokine, care stopează stadiile incipiente ale tumorilor la nivelul sânilor și al intestinului.