Într-un studiu american întins pe o perioadă de 10 ani, în care au fost investigate circa 80.000 de asistente medicale cu vârste cuprinse între 40-60 de ani, a rezultat că femeile foarte active prezintă un risc de cancer mai redus cu 28% decât femeile inactive. Și alte studii, de data asta efectuate în Suedia, au dovedit că activitatea fizică regulată poate reduce cu 20-30% riscul cancerului intestinal. Aproape la fel stau lucrurile și în cazul cancerului de sân. Studiul suedez efectuat asupra a 25.000 de femei, pe o durată de timp de circa 14 ani, a indicat faptul că un antrenament fizic moderat poate reduce riscul de cancer mamar cu 25%, iar practicarea intensivă a unui sport, cu 45%.
Influența greutății corporale asupra apariției cancerului
Există și un al doilea mecanism al mișcării fizice, cu efect pozitiv asupra sănătății: scăderea greutății corporale. Celulele adipoase care produc factori inflamatori se micșorează prin slăbit și nu mai "deversează" factori inflamatori în circulația sanguină. Date științifice actuale arată că mecanisme-cheie ale funcționării celulelor somatice sunt modificate la persoanele supraponderale, sporind, astfel, nu doar pericolul de diabet, de arterioscleroză, de infarct și de atac cerebral, ci și riscul apariției cancerului mamar, mai ales.
Activitatea fizică, sistemul nostru imunitar și cancerul
Felul cum acționează antrenamentul fizic asupra dezvoltării celulelor canceroase este determinat de efectul mișcării asupra sistemului nostru imunitar. Efortul fizic înseamnă solicitarea musculaturii, printr-un consum sporit de energie. Până de curând, se credea că musculatura este doar un organ destinat mișcării articulațiilor, dar studiile recente arată că mușchii înșiși participă activ la metabolism și că transmit altor organe, prin hormoni specializați, informații despre antrenamentul fizic. Așa-numitele myokine, substanțele transmițătoare din musculatura scheletului, sunt "deversate" în sânge la fiecare solicitare a mușchiului (în concentrație diferită) și ajung, pe calea sângelui, la organe precum glanda mamară și peretele intestinului. Acolo își exercită influența asupra creșterii celulelor, deci, și asupra dezvoltării formațiunilor celulare bune sau canceroase.
Factorul SPARC
Cercetătorii japonezi au descoperit faptul că un anumit factor, denumit SPARC, se dezvoltă în sânge în timpul efortului fizic. În mod interesant, SPARC poate stopa formarea polipilor în intestin și, prin urmare, creșterea celulelor cancerului intestinal. Activitatea fizică regulată, moderată, sporește producția de SPARC și poate limita numărul fazelor preliminare ale cancerului intestinal.
Și cunoașterea mecanismelor care participă la apariția cancerului mamar este pe cale de a fi dezlegată. Datele obținute din studiile efectuate pe animale arată, de pildă, că în cazul șoarecilor "antrenați" (puși să facă mișcare) diviziunea celulelor de cancer mamar a fost împiedicată. Deci: un sistem imunitar întărit prin antrenament poate stopa, efectiv, formarea tumorilor.
Rezultatul final
Concluzia generală pornește de la faptul că activitatea fizică produce o reparație celulară care nu privește doar mușchii, ci și alte organe, ca glanda mamară sau mucoasa intestinală.
La ce tipuri de tumori ajută activitatea fizică?
* Cancer de colon * Cancer de sân * Cancer uterin * Cancer de prostată * Cancer pulmonar * Cancer de pancreas.
Importanța activității fizice, a alimentației și a greutății corporale pentru apariția tumorilor
* Greutatea excedentară și inactivitatea fizică favorizează procesele inflamatorii cronice și provoacă apariția cancerului de sân și de intestin.
* O imunitate limitată prin sedentarism favorizează dezvoltarea tumorilor.
* În ceea ce privește alimentația: antioxidanții și pigmenții din fructe și legume (așa-numitele flavonoide) sunt considerate o protecție împotriva apariției cancerului.
* Un tranzit intestinal prea lent (prelungit) pare să provoace apariția cancerului de intestin (la femeile și la bărbații activi tranzitul e mai rapid). În acest caz, importantă este alimentația cu legume și fructe.
* Efectul pozitiv al antrenamentului fizic este explicat prin influența lui asupra musculaturii și a hormonilor acesteia, așa-numitele myokine, care stopează stadiile incipiente ale tumorilor la nivelul sânilor și al intestinului.