Răspuns pentru S.T. - Bacău, F. AS nr. 1358 - "Am pancreatită cronică și am slăbit 10 kg"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Dacă vă confruntați cu pancrea­tita cronică, pancreasul dvs. devine treptat tot mai incapabil să secrete enzimele necesare pentru o digestie adecvată și pentru absorbția grăsi­milor din dietă. Această stare (in­suficiență pancreatică exocrină) are drept cauză, la adulți, de cele mai multe ori, alcoolismul și con­sumul exagerat de grăsimi animale, în timp ce la copii, fi­broza chistică este cauza cea mai frecventă.
Spre deosebire de durerea persistentă din pancreatita acu­tă, cea din pancreatita cro­nică poate varia, poate fi con­stantă, ocazională, intermi­ten­tă sau absentă. Insuficiența pancreatică poate determina, de asemenea, scăderea pon­de­rală și emisia unor fecale abundente și palide, cu miros fetid și conținut de grăsimi neasimilate, datorită sindro­mului de malabsorbție.
Alte semne de pancreatită cronică sunt depozitele mici și dense care se for­­mează în ductul pan­creatic sau în paren­chi­mul pan­crea­tic. Această situație, denumită cal­ci­fiere pan­creatică, poa­te fi vizua­lizată cu ajuto­rul unei to­mografii com­pu­terizate.
Tratamentul pan­cre­a­­titei cronice este de obicei axat pe două mari pro­bleme: durerea și malab­sorb­ția, iar în cazul în care se depis­tează un diabet, datorat cicatricelor severe ale pan­creasului, conse­cu­tive pancreatitei cronice, trata­mentul antidiabetic este, de asemenea, ne­cesar. 
Se pot administra medicamente non-narcotice pentru reducerea durerii, malabsorbția fiind abor­dată de obicei cu preparate enzimatice pancreatice care sunt administrate pentru a înlocui enzimele care nu sunt secretate în duoden de către pancreas. Terapia enzimatică (Zymogen, Creon, Digenzym) poate ajuta, de asemenea, la atenuarea durerii și a distensiei abdominale. Fără îndoială, renunțarea la alcool și la alimentele bogate în grăsimi este o condiție obligatorie pentru gestionarea favorabilă a pancreatitei cronice.
Din punct de vedere al terapiilor naturiste, cele mai indicate și competente remedii par a fi decocturile din lichen de piatră, infuziile din anason, sânziene, maceratul la rece de obligeană, extractul de păpădie. Am lăsat la urmă, în mod special, rostopasca, care se dovedește a fi reme­diul perfect pentru tratarea pancreatitei cronice, dar și al indigestiilor sau al dispepsiei.
Se administrează sub formă de infuzie, la care se adăugă miere de salcâm sau polifloră. Se ia câte o linguriță din oră în oră, pe parcursul a două luni, timp în care simptomele bolii ar trebui să dispară. Concomitent cu aceste remedii se mai pot admi­nis­tra și Curcumina 95 sau Acid alfa-lipoic.
Să auzim numai de bine!


Farm. PAUL TISMAȘ - tel. 0752/39.80.40, 0230/37.11.41, e-mail: aroma_tis@yahoo.com

"Am bronșiectazie. Știe cineva un tratament eficient?"
(Răspuns pentru MARIANA - Aiud, F. AS nr. 1350)


D-na Mariana, bron­șiectazia dvs. este exacer­bată de virozele de sezon rece, drept pentru care să vă feriți de frig și să luați în fiecare an, de la 1 noiembrie până la 30 aprilie, în fiecare dimineață și seara, câte 30 de picături de Tinctură de pro­polis, adăugată în 1/2 lingu­riță de miere de albine (se ames­tecă Propolisul și mierea din lingu­riță, după care se suge ca pe o bomboană). Acest ames­tec de miere și propolis are menirea de a mări imu­nitatea organismului și de a vă feri de virozele de sezon rece. Dacă îmi trimiteți numele complet și adresa, eu vă pot trimite gratuit un Sirop Expec­torant, ce va fluidifica sputa bronșică și vă va ajuta s-o eliminați mai ușor. 
Pentru consiliere, sunați la tel. 0752/84.50.50 sau 0230/37.11.41
Cu stimă!

"Ajutați-mă cu leacuri pentru lipsa de oxigenare a creierului și amețeli"
(Răspuns pentru IONEL DUMITRAȘCU - Buzău, F. AS nr. 1350)


O bună oxigenare a creierului, cel puțin cât timp stați culcat, se rea­lizează punând două cără­mizi, una în stânga și alta în dreapta, sub tăblia patului din zona pi­cioarelor, astfel ca în po­ziția cul­cată, picioarele să fie pu­țin mai sus decât cor­pul. Pozi­ția aceasta oferă trei avantaje:
1) Slăbirea presiunii sângelui asupra venelor umflate (vari­coa­se).
2) Se ușurează munca inimii, care nu mai trebuie să trudească pentru a trage sângele din mem­brele inferioare, acesta venind ușor și fără efort în cavitățile inimii, pentru a fi apoi repompat în circuitul sangvin.
3) Din cauza pantei ușoare de la picioare spre cap, celulele cre­ierului vor fi mult mai bine irigate cu sânge. Pentru amețelile pe care le acuzați în timpul zilei, vă pot trimite gratis, prin poștă (bine­înțeles dacă-mi veți da numele și adresa), câteva capsule "Anti­ver­tij", în care se găsește un ames­tec de substanțe menite a di­minua acest simptom de amețeală.
Pentru consiliere, contactați-mă telefonic.


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Nu-mi pot trata osteoporoza pentru că am și probleme renale"
(Răspuns pentru TUDORIȚA C. - Călărași, F. AS 1356)


Osteoporoza este o afecțiune tot mai des întâl­nită, din cauza înțelegerii greșite a cauzei care o generează. În esență, este vorba de un nivel scăzut de calciu în oase. Consumul excesiv de calciu (mai ales cel sintetic!) este o mare greșeală. Asimilația corectă a calciului se face doar dacă în organism avem cantitatea necesară de Vitamina D3, iar orga­nismul uman produce această vitamină doar dacă ne expunem la razele solare. Acest lucru se în­tâmplă tot mai rar, din cauza muncii în spații în­chise, de birou, dar și a nocivității razelor solare, odată cu distrugerea stratului protector de ozon.
Pentru asimilarea corectă a calciului, pe care-l găsim în dozele necesare, într-o alimentație echi­librată (nu avem nevoie de suplimente de Ca, mai ales cel sintetic se poate depune în exces în locuri nedorite), sunt necesare 1.000-2.000 i.u. pe zi de Vitamina D3 naturală! (În zilele în care ne expu­nem la soare, nu e necesară vitamina D3.) Vitamina D3 este liposolubilă, la fel ca Vitaminele A și E. Dacă excesul de vitamine hidrosolubile (Vitamina C, complexul B) se elimină prin urină și nu prezintă nici un risc, excesul vita­minelor liposolubile este dăunător, pentru că se acumulează în țesutul adipos. De aceea este necesară o dozare corectă!
Argila "ALGO" conține cantități mari de calciu natural. Pentru dvs., cura cu argilă este soluția ideală, mai ales că vă rezolvă atât problema renală, cât și pe cea a tiroidei. Astfel împușcați trei iepuri dintr-un foc, iar în maximum 6 luni veți putea renunța la Euthirox! Pentru detalii despre cură, puteți să mă contactați la tel. 0788.23.38.73. Argila "ALGO" se poate comanda la tel. 0258.86.56.77.


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"De aproape un an, am senzația de nod în gât"
(Răspuns pentru LAVINIA - Oradea, F. AS nr. 1343)


Stimată doamnă, vă recomand unguentul naturist POCO, care este foarte bun în bo­lile gâtu­lui și tractului respirator. În fiecare seară, vă veți unge cu POCO, cu un ușor masaj, pe zona de piele a gâtului sub care se află glanda tiroidă. Dacă după 20 de zile observați o ame­liorare a stării de sănă­tate, conti­nuați trata­men­tul încă 20 de zile sau chiar mai mult, până la vindecare.
Multă sănătate!