Mițuca

Cititor Formula AS
A fost, pentru un timp, pisicuța fetei mele.

A zărit-o (pitulată sub o mașină), mică și neagră, atât de neagră, încât părea îmbibată în tuș. Ziceai că este (Doamne, iartă-mă!) un pui de drac vlăguit, cu ochii cenușii ca oțelul. Era în iarna grea a lui 1984. Dia­­na ieșise afară, mirată de dez­lăn­țui­rea gran­di­oasă a fulgilor ce se trans­formaseră într-o pră­pă­de­nie albă, de­șertată ca o osân­dă peste bă­trâ­nul To­mis. Rebegit de frig, pisicul pri­vea pros­­tit la covorul moale care-i înghe­ța­se la­bele. Nu-i plă­cea! Din când în când, și le scu­tura amă­rât. Când l-a stri­­gat și s-au privit, a fost dra­gos­te la prima ve­dere. A răspuns, fără să se lase rugat, mie­unând stins. Pă­rea li­niștit și împăcat în brațele ei, așa încât fetița l-a adus aca­să. A făcut mai întâi un tur de re­cu­noaș­te­re, a lipăit laptele cald, apoi și-a găsit un loc­șor lângă ra­diator. A ră­mas la noi...
Numele l-a căpătat printr-un joc al în­­tâmplării. Fiică-mea îi povestea su­rorii mele, Mo­­nica, o șotie de la școală, pomenind des numele eroinei (femeia de ser­viciu) - tanti Mița. Leneș și som­no­lent, la cu­­vân­tul "Mița", pisoiul a reac­ționat mijind ochii și scâncind slab. Chico­tind, ce­le două au tă­bă­rât pe el: "Aaa... Deci așa te chea­mă, ho­țule...". "Hoțul" s-a mai sforțat puțin ca să deschidă ochii. Ele au de­cre­tat: "Pentru că ești mic și ești fe­tiță, îți vom spune Mi­țuca!".
Toate pisicile adoră peștele. Ea însă se dădea în vânt după el. Aproape că-i curgeau băluțele când sim­țea mirosul. Înnebunea, pur și simplu... Odată, în timp ce în cuptor se rumenea o tavă mare cu plachie, s-a nimerit singură în încăpere. Când, după un timp am intrat și noi, prive­liștea era dezolantă. Negăsind peștele, a devenit colerică și a făcut vraiște pră­ji­tu­rile de cofetărie aflate pe masă, într-un pachet... Friș­ca era peste tot. Ca în filmele vechi, după clasica bătaie cu friș­că. În mijlocul dezastrului, Miț­uca stătea spă­șită... Mustățile și labele albe și dulci o trans­formaseră pe ea însăși într-o pră­ji­tură vie. Cu tot regretul, i s-a aplicat atunci o lecție. A fost băgată, cu toată opo­ziția sa, cu botul în mi­zeria de pe jos. Dem­nă, nu ne-a mai privit toată seara. În rest, relațiile erau OK! Cu coada ca un steag, pleca uneori în vizită, pășind aten­­tă pe marginea balconului, în apar­­ta­men­tul ve­ci­nilor. Țineam cu toții la ea, însă fetița mea Dia­na și so­ra mea, Monica, erau to­pite, pur și sim­­plu. Era Mițuca lor, su­fletul lor. O răs­fățau din zori până în noapte, iar ea, șme­chera, tor­cea și primea oma­giile. După vreo doi ani, când se fă­cea curățenie în apar­tament, ieșind pe ușa în­tre­des­chisă (cum ie­și­se de atâ­tea ori), nu s-a mai întors. Nu cred că a fost o evadare pre­me­ditată. Nu era un ani­măluț boem, ci unul care iubea tihna și viața idi­lică. I s-a întâmplat cu siguranță ceva. Optimistă, Diana mai speră to­tuși că în­tr-o zi Mițuca se va întoarce aca­să. Ar plăti cu toate pră­jiturile de pe lume.

ELENA C. - București