Drumul melcilor

Otilia Teposu
Era o zi de primăvară senină, atunci când am vorbit prima oară cu Rodica Pappa, o femeie mărunțică, iute în mișcări și aprigă la vorbă.

Dimineața, devreme, ieșeam în curte și culegeam melcii care pe timpul nopții dă­deau atacul la straturile de salată și ridichi. Până să cumpăr eu gospodăria de la marginea orașului, curtea fusese părăsită câțiva ani, așa că numărul viețuitoarelor sălbatice, care se simțeau la ele aca­să acolo, mai acasă decât mine, întrecea cu mult pu­terea mea de organizare și eforturile de a insta­u­ra o bună rânduială în perimetrul curții. Îmi do­ream să fie pace și liniște în jurul meu și mă fe­ream să tulbur echilibrul pe care pomi, plante, insecte și alte ființe mai mari sau mai mici și l-au statornicit în mod natural. Numai că atunci când m-am hotărât să-mi amenajez o grădină de le­gu­me, am înțeles că am intrat într-o aventură din care am să ies învinsă dacă nu voi fi perseverentă. Cohorte de melci, unii cu căsuța în spinare, alții fără, îmi sabotau efortu­rile și, foarte devreme, mi-am dat seama că dacă nu am să iau măsuri ferme, are să se aleagă praful de toată munca mea. Dar cum să procedez? De omo­rât nu puteam să-i omor, iar să folosesc tot fe­lul de substanțe chimice pen­tru a-i stârpi nici nu mă gândeam. Uram din start otră­vurile și substan­țele care ar fi ars și pustiit gră­dina. N-am ajuns la pace și înțelegere cu ei, așa că singura soluție, cât de cât pașnică, a fost să în­cep să-i adun, în fiecare dimineață, pe cei în­târ­ziați printre straturi, și să-i bag la "închisoare", adi­că să-i pun în pubela de gunoi, cu gândul că aco­lo unde vor fi duși, vor găsi cu siguranță mai multă mâncare.

Schimbare de domiciliu

În dimineața aceea, atentă fiind să descopăr toți "inamicii" ascunși pe sub frunze, n-am băgat de seamă că o femeie s-a oprit lângă gard și că mă urmărește cu interes. M-a întrebat direct ce fac cu melcii și când i-am spus că traseul lor viitor în­cepe de la pubelă, a sărit ca arsă și m-a rușinat, de țin minte cât oi trăi! "Dar cum e posibil așa ceva? Păi nu vă gândiți, săracii, cât le e de greu să-și care căsuța în spinare, cât sunt de delicați cu cor­nițele lor străvezii, în vârful cărora le stau ochii! Dar cum să faceți așa ceva? Nu vă este milă de ei? Nu vă gândiți că ei s-au obișnuit aici, cum să-i trimiteți cine știe unde? Că-i omorâți, călcându-i în pi­cioa­re sau că-i dați la gunoi e totuna! Să mi-i dați mie, că eu le dau drumul în grădina mea... Dați-i în­coace peste gard...". Așa a început că­lă­toria din fiecare primăvară a melcilor din grădina mea, care de atunci nu mai ajung la gunoi, ci sunt mutați cu domiciliul în alt teritoriu împădurit, unde nu sunt straturi, salate și răsaduri și unde zâna lor bună, doamna Rodica, le supraveghează liniștea.

Învățături de la bunica

La mahala, la margine de București, sem­nele pri­măverii se ițesc mai repede decât în centru, prin­tre mașini și blocuri. Vântul aduce dinspre câmpie mirosul reavăn al pământului arat, de dimi­neață până seara se aude zvonul păsărilor care parcă nu-și mai găsesc starea, fumul focurilor ce curăță și împrospătează locurile se amestecă în parfumul primelor flori de corcoduși, de zar­zări și de pruni. E mult mai vie primăvara aici. Până și ierburile cresc parcă mai iute, mânate de o forță dez­lănțuită sub razele tot mai puter­nice ale soa­relui. Frea­mătul naturii parcă îi prinde în plasa lui și pe oa­menii care de­vin mai prie­tenoși. Izvorul vorbelor și al po­veștilor curge dintr-odată mai vesel. Câteodată, pare de neoprit și apropie oa­menii într-o bucurie molipsitoare. Așa am aflat și povestea femeii care a salvat melcii mei de la "în­chisoare". Dar până să-mi spună cum o cheamă și ce vânt o poartă pe cea din urmă stradă a orașului, îmi arată mai întâi palmele, pe care pot să văd ca-ntr-un sigiliu străvechi, liniile vieții, ale dragostei și ale des­tinului, bătătorite și înnegrite de muncă. "Eu am muncit la pământ de când mă știu", și-a în­ceput vecina mea mărturisirile. "Ta­tăl meu a murit de tânăr și mama a trebuit să plece din București în satul în care s-a născut, Blăgești, la trei, patru ki­lo­metri de Pașcani. Aco­lo am copilărit, în casa bu­nicii Anica, și de la ea și de la mătușile mele am început să învăț apoi cum se lucrează pământul. Doam­­ne, mie îmi place primăvara de nu mai pot de dragul ei! Poate și pen­tru că sunt născută în luna aprilie, când încep să înflorească pomii și când poți simți de la o zi la alta cum se trezește pământul. Câte nu sunt de făcut pri­măvara, pe lângă casă!!! Să cureți pomii de uscături, să cureți locul de buruieni, puieți și frunze putrede, să ari, să semeni, să faci răsadnițe, of, că nu se mai termină muncile! Eu n-aș putea să văd pământul lăsat de izbeliște, în para­gină. Chiar dacă acuma locu­iesc în București, mă duc săptămânal la Blăgești și lucrez și în grădina de acolo. Uite, acum am luat niște pomi și câțiva trandafiri și abia aștept să-i plantez, să le găsesc locul cel mai potrivit în gră­dină. Mie nu-mi poate lua nimeni bucuria pe care o am seara, când mă gândesc la câte am făcut peste zi. Acuma, pri­mă­vara, sunt toată ziua pe-afară, de când ies dimi­neața în curte, ca să hrănesc ani­malele, până ce intru seara în casă. Uitați-vă la mâi­nile mele, sunt pline de bă­tături, nu pot lucra cu mă­nuși. Ce!? Atunci când crești un prunc, când îl în­grijești, îți iei mănuși pe mâini? Păi mie îmi place să simt pământul în pal­me, să fărâm bulgării întăriți, să pipăi coaja co­pacilor, să strâng ierburile de prisos. Și pentru asta trebuie să am mâinile goale".

Perii din război și cățelușa cu ochi albi

Rodica Pappa a făcut în tinerețe școală bună, la Cluj și la Pașcani, unde a lucrat la Fabrica de per­dele, apoi a venit la București și a ajuns ins­pector de resurse umane la regionala C.F. Bucu­rești. Dar ori­cât a umblat prin lume și ori­câte obligații pro­fesionale a avut, nu a uitat grădina părintească în care a crescut. Face naveta săptămânal, ca să ție vie gos­podăria pe care altă­dată o în­­floreau bunica și mama ei. O leagă de locul acela primele învăță­turi pe care le-a primit ca să poată cunoaște lumea înconjurătoare, plină de atâtea lucruri minunate. Dar o mai cheamă acolo stejarii de la poartă, cei mai mari din tot satul, și doi peri bătrâni, atâta de bă­trâni, de mai trăiesc hrănindu-se doar prin scoarță. "Sunt peri puși înainte de război, unul mai are încă urme de arsură de atunci. În timpul lup­telor s-a aprins casa și de la casă, părul, acela ca­re face poame târzii, de toamnă. E un miracol că mai rodește la anii lui, deși nu mai are miez în trunchi, i-a rămas numai scoarța. Astea sunt mi­nuni pe care, dacă le înțe­legem și le respectăm, ne arată puterea de neoprit a naturii, miracolul pe care bunul Dumnezeu l-a picurat în orice ființă. N-am să tai perii aceia, îi las să trăiască cât le-a fost scris.
Cum îmi petrec zilele? Nu mi-e greu să vă răs­pund. Eu am o viață obișnuită, modestă, dar con­sider că este deosebită, extraordinară, tocmai pen­­tru că mă pot bucura în fiecare zi de ceva ce Dum­­nezeu a lăsat pe pământ, ierburi, flori, co­paci sau animale, pietre sau lemne oarecare. În­tr-o zi am sal­vat un pui de găinușă pitică, era ga­ta, gata să se înece. De-atunci se ține de mine ca umbra. Am luat de pe stradă o cățelușă cu ochii albi, adică oarbă, i-am făcut adăpost la mine în curte și ea a învățat să se orienteze, trăiește în pace cu ce­lelalte animale, câini și pisici, pe care le adă­postesc și care îmi fac viața frumoasă. Am în­vățat să trăiesc după anotimpuri și sunt mulțu­mită când văd că iese ceva bun din munca mea, din mâinile astea muncite. Și-am mai învățat ceva: nimeni nu-ți poate fura bucuria lucrului bine făcut, și atunci când o împarți cu cei dragi, ea crește și sporește, în loc să scadă".