Diabetul nu este o condiție obligatorie pentru instalarea neuropatiei periferice, deși boala diabetică reprezintă una dintre cele mai obișnuite cauze ale ei, alături de alcoolism, malnutriție și carență de vitamine. Leziunile traumatice, presiunile constante asupra unor nervi, bolile autoimune (lupus, poliartrită reumatoidă), bolile hepatice, renale sau tiroidiene pot constitui tot atâtea cauze determinante pentru deteriorarea nervilor periferici și, implicit, întreruperea comunicării nervoase către aria deservită de acei nervi, și creier. Mai mult, și unele microorganisme pot ataca direct nervii (rezultând o deteriorare nervoasă periferică), la fel de bine cum unele substanțe toxice, metale grele, monoxidul de carbon, solvenții organici și chiar anumite medicamente (antineoplazice) pot sta la baza deteriorării structurilor nervoase periferice. Semnele și simptomele neuropatiei periferice evoluează, de obicei, pe parcursul mai multor luni, dar, în situații speciale, cum ar fi intoxicația cu arsenic, debutul poate fi brutal. Sigur că, așa cum ați constatat și dvs., tabloul clinic al neuropatiei periferice este complex, mergând de la senzații de parestezie (amorțire) la nivelul picioarelor, tălpilor, mâinilor, sensibilitate și durere la atingere, până la slăbiciune musculară, senzații de arsură, paralizie și hiperestezie pe fața laterală a coapsei. Cu toate acestea, trebuie știut că, spre deosebire de nervii sistemului nervos central, cei ai sistemului nervos periferic se pot regenera, bineînțeles numai în urma unor îngrijiri corecte. Și când spun îngrijiri corecte, mă refer la tratamentul adecvat al neuropatiei periferice, care trebuie să vizeze, obligatoriu, controlul mai bun al cauzelor subiacente (bolile determinante) enumerate anterior. Astfel, de la caz la caz, tratamentul poate include analgezice de tipul paracetamolului (Tylenol, Eferalgan), aspirinei și ibuprofenului (Motrin, Nurofen). Antidepresivele triciclice de tipul amitriptilinei, nortriptilinei, desipraminei și imipraminei pot ameliora durerile ușoare până la moderate, datorită efectului lor asupra proceselor chimice cerebrale, care vă fac pe dvs. să simțiți durerea. Medicamentele folosite pentru controlul crizelor epileptice (anticonvulsivante), de tipul gabapentinului, carbamazepinei și fenitoinei, se pot utiliza pentru tratarea durerilor acute, arzătoare. Totodată, Mexiletina, un medicament folosit în tratamentul aritmiilor cardiace, poate fi uneori de folos pentru atenuarea crizelor acute. Din păcate, toate aceste medicamente destinate tratamentului neuropatiilor periferice au și efecte secundare dintre cele mai neplăcute, care includ dureri și sângerări gastrice, probleme renale, astenie, amețeli, greață, vomă, tremor al membrelor, dificultăți de mers etc. De aceea, poate ar fi indicat să încercați și varianta naturistă de tratament, care utilizează următoarele remedii:
Acidul gama-aminobutiric (GABA) - printre numeroasele proprietăți ale acestui neurotransmițător (ex. anticonvulsivant în epilepsie) se numără și reducerea manifestărilor în neuropatia periferică și postherpetică. Se administrează 1 tabletă pe zi, la masa de prânz.
Omega 3 - stimulează eliberarea neurotransmițătorilor (serotonina, dopamina, acetilcolina) implicați în propagarea impulsurilor nervoase și contribuie la regenerarea structurilor nervoase periferice, prin menținerea concentrației de fosfolipide în membrana celulelor nervoase și a învelișului mielinic. Se administrează 2-3 capsule (1000 mg) pe zi, înainte de mese.
Resveratrolul - are efecte protectoare asupra sistemului nervos central și periferic, reduce tulburările circulatorii periferice, furnicăturile la nivelul membrelor inferioare, combate paresteziile și procesele de demielinizare a fibrelor nervoase. Se administrează 1-2 tablete pe zi, în funcție de severitatea manifestărilor.
Lăptișorul de matcă - este, fără îndoială, cel mai important remediu pentru regenerarea sistemului nervos (central și periferic). Recomand utilizarea produsului Fluxxtem (Herbagetica), în care acțiunea lăptișorului de matcă este susținută și de alte componente cu proprietăți regenerante (algele AFA și Chlorella).
Se mai pot utiliza și produse precum drojdia de bere (pentru aportul semnificativ de vitamine din complexul B), uleiul de luminița-nopții (reduce furnicăturile și senzațiile de amorțeală) și unguentele care au la bază extractul de ardei iute (capsaicin) pentru aplicații locale. Să auzim numai de bine!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Sfătuiți-mă ce să fac, sufăr cu prostata"
(Răspuns pentru DUMITRU S. - Drobeta Turnu Severin, F. AS nr. 1356)
Când vorbim despre afecțiuni ale aparatului genitourinar, vorbim mai cu seamă despre infecții urinare și, în cele mai multe cazuri, ne adresăm femeilor, acestea fiind mult mai predispuse la acest tip de afecțiuni. Nu trebuie să neglijăm însă nici afecțiunile de care suferă bărbații, iar în această sferă ne referim în principal la afecțiunile prostatei, întâlnite preponderent după vârsta de 50 de ani, dar nefiind excluse și la bărbații mai tineri. Sunt câteva simptome ce trebuie să atragă atenția unui bărbat și să îl îndrepte către cabinetul medicului specialist urolog: mersul des la toaletă (urinat) ziua sau noaptea, în condițiile în care nu consumați lichide în cantitate foarte mare; urină în cantitate mică, senzația de golire incompletă, miros neplăcut, prezența sângelui în urină, senzație de arsură, usturime, incontinență urinară etc. Toate aceste indicii, alături de analizele specifice, vor permite medicului stabilirea unui diagnostic corect și a tratamentului corespunzător, fie că vorbim de infecții urinare, prostatite, HBP etc. Cel mai bun tratament îl reprezintă prevenția prin aport adecvat de lichide, consum de vegetale, evitarea zaharurilor sau grăsimilor, igienă și, nu în ultimul rând, respectarea indicațiilor medicului specialist, acolo unde este cazul.
În ce mă privește, vă recomand asocierea a două suplimente naturale cu rezultate foarte bune în afecțiuni ale prostatei, suplimente cu numeroase studii clinice: CalmUrin Forte, o formulă dublu concentrată atât prin conținutul ridicat în principii active, cât și prin raportul superior de extracție a acestora din fructe de Merișor Canadian, recoltate din zone ecologic pure ale Canadei. Preparatul asigură protecție la nivelul aparatului genitourinar atât în infecții urinare, cât și în afecțiuni ale prostatei, normalizând volumul acesteia și reducând frecvența între micțiuni atât pe parcursul zilei, cât și al nopții, reducând totodată riscul de recidivă în cazul prezenței unei infecții urinare. Inocell este un supliment natural cu peste 20 de ani de studii clinice, un foarte bun antioxidant, protector celular, cu rezultate foarte bune în afecțiunile prostatei, în litiază (pietre, nisip renal), și în creșterea capacității de apărare a organismului. Administrarea acestor două suplimente are un efect mult mai puternic atunci când sunt luate împreună. În afecțiuni ale prostatei, se recomandă tratament între 3 și 6 luni.
Multă sănătate!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
"Caut leac pentru hepatită cronică"
(Răspuns pentru ION - Brașov, F. AS nr. 1352)
Argila ALGO poate să vindece chiar și cirozele în fază finală. Avem clienți care au fost externați din clinici universitare cu ambulanța, cu speranță de viață de doar câteva săptămâni, care s-au vindecat complet în 3-4 luni, folosind "doze de șoc" de 200 g argilă pe zi. (Cazul vindecării miraculoase a lui Mircea Rizo a fost publicat în revista Formula AS.) Hepatitele cronice se vindecă mult mai ușor. Vă recomand o cură cu argilă ALGO: 150 g pe zi, timp de 3-4 luni. Vindecarea ficatului este grăbită dacă apelați la o procedură tradițională românească: tăierea sub limbă. Aceasta permite eliminarea rapidă a toxinelor care sufocă ficatul. Vă recomand să luați legătura cu d-l Cornel Ciobanu - tel. 0722.715.441. Tot mai multe clinici occidentale au început să practice această procedură de drenare a venelor care ajung de la ficat până sub limbă. Pentru detalii puteți să mă contactați telefonic. Argila ALGO poate fi comandată la tel. 0258.865.677 sau prin e-mail, la office@argila-algo.ro