Bianca noastră, Bianca lor

Ciprian Rus
La doar 18 ani, Bianca Andreescu a câș­tigat puternicul turneu de tenis de la Indian Wells, du­pă ce a trecut în finală de ger­manca Angelique Ker­ber, iar pe parcurs le-a eliminat pe Elina Svitolina și pe Garbine Muguruza.

Un parcurs fantastic, aplaudat pe tot ma­pamondul. Dar de unde a apărut fata asta și de ce, pe tabela de scor, în drep­tul numelui său, stă Canada și nu Ro­mânia?
Povestea tinerei campioane este po­ves­tea miilor de copii născuți sau cres­cuți în străinătate, unde părinții lor s-au mutat în căutarea unei vieți mai bune. Bianca s-a născut în Canada, după ce ta­tăl său, inginerul Nicu Andreescu, a pri­mit o ofertă de muncă imediat după ce a absolvit "Universitatea Transil­va­nia" din Brașov. Familia Andreescu a re­venit în țară pentru o vreme, așa că Bi­anca vorbește o română perfectă, și chiar și parcursul sportiv l-a început în țara noastră, la vârsta de 7 ani. Revenită în Canada, unde părinții ei sunt bine an­gre­nați profesional (mama ei este di­rec­tor financiar la "Global Maxfin In­vestments Inc." în Toronto) Bianca a in­trat, la vârsta de 11 ani, în atenția Federației de Tenis din țara de adopție, fiind inclusă într-un program intensiv de antrenamente. De aici până la in­cluderea Biancăi în echipa națională de tenis a Canadei nu a mai fost decât un pas, pe care evoluția spectaculoasă a fetei l-a impus imediat. Acum doi ani, Bianca era pe locul 619 mondial și urca pe 294, după un turneu cu premii totale de 25.000 de dolari. Acum, după câști­ga­rea Indian Wells, a devenit milionară în dolari (premiul cel mare a fost de 1,3 milioane de dolari!) și a ajuns pe lo­cul 24 în elita tenisului mondial!
Bianca are o dezinvoltură cuce­ri­toare, spune deschis că e româncă, că e fan Halep, și le mulțumește (în limba română) suporterilor români, prezenți la turneele pe care le joacă. Tocmai de aceea, succesul Biancăi, de care nu avem cum să nu ne bucurăm, ne lasă, totuși, și un gust amar. Căci în spatele po­veștii de succes a Biancăi stau des­ti­nele altor tineri care performează în stră­inătate, și pe care România i-a pier­dut în ultimii ani, pe unii definitiv, pe alții, poate, doar temporar. În vreme ce guvernul de la București se dă de ceasul morții să aducă în țară tezaurul de la Londra - în nici un caz pe cel furat, de la Moscova - nu face nimic să rea­pro­pie, dacă nu să readucă în țară "ade­vă­ratul aur al României", pe acești tineri frumoși și talentați, abandonați prea ușor peste mări și țări. Pe lângă mân­drie și bucurie, suc­ce­sul Biancăi An­dreescu ar trebui să ne pu­nă pe gânduri: trebuie neapărat să in­vestim masiv în viitor. Suntem prea să­raci ca să ne per­mitem să-i pierdem pe cei mai valoroși dintre copiii noștri.