"În situațiunea politică și în condițiunea civilă ce s-a croit prin noile legi, se simte de toți o stare de siluire și o anomalie, în toate raporturile sociale tradiționale, încât am ajuns să nu credem în nimic stabil. Putem zice că nu este un singur om serios între noi, care să nu se întrebe când o să se sfârșească această operă interminabilă de schimbări care divizează din ce în ce mai mult societatea noastră, în tabere ostile".
Cuvintele de mai sus par scrise ieri, dar le-am desprins dintr-un articol al lui Mihai Eminescu (redat în rezumat), publicat în Timpul, pe 16 ianuarie 1881. Articolul l-am citit pe telefonul meu mobil, de pe o aplicație pe care mi-am descărcat-o gratuit. Aplicația a fost creată de Academia Română, în colaborare cu Asociația Neamunit. Peste noi plouă cu vești proaste, mai ales din sfera politică. Știri care ne sufocă și ne fac, uneori, să trecem cu vederea veștile bune care vin din sfera inițiativelor private. Una dintre acestea este prezența lui Eminescu pe telefonul mobil. Pentru prima dată în istoria noastră, Mihai Eminescu a ajuns "la un click" distanță de noi. Toată opera sa editată de Academia Română este acum disponibilă, printr-o aplicație pe care oricine și-o poate instala pe telefonul mobil. Nu vă costă niciun ban, doar câteva secunde. În schimb, aveți la dispoziție operele complete ale geniului nostru național din scrisul căruia izvorăște limba română pe care o vorbim astăzi. Inițiativa i-a aparținut domnului prof. dr. Radu Baltasiu, Directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, și a fost implementată de Asociația Neamunit, care a asigurat infrastructura și fondurile necesare.
"Am văzut analfabetizarea spirituală a studenților și mi-am zis că trebuie să fac ceva"
- Domnule profesor Baltasiu, cum v-a venit ideea asta cu adevărat genială, a transpunerii operei lui Eminescu pe telefonul mobil?
- Eu iau contact zilnic cu studenții mei și m-am tot întrebat ce pot să fac pentru ei... Le spun la cursuri ce să facă, dar constat că nu aplică ceea ce le spun. Și degeaba îi pic la examene, că nu le pasă, au dreptul la multe restanțe. Am văzut deșertificarea lor sufletească și avansul, din ce în ce mai rapid, de la an la an, al analfabetizării lor spirituale și mi-am spus că trebuie să fac ceva. Prin analfabetizare spirituală înțeleg pierderea capacității oamenilor de a înțelege lumea și, ca o consecință, incapacitatea de a se înțelege pe ei înșiși. Mai ales tinerii de astăzi, chiar dacă sunt copii buni, își pierd această capacitate de a se înțelege pe ei înșiși. Problematizând astfel, mi-a venit ideea acestui proiect - să îi pun în contact pe tinerii României cu "omul deplin al culturii române", cum îl numea Noica pe Mihai Eminescu. Dacă Noica avea dreptate, atunci toate modelele pe care neamul acesta le are se raportează, de fapt, la Eminescu. Am vrut ca opera eminesciană să ajungă în primul rând la tineri, în speranța că le va scoate capul din Facebook, pe care eu îl văd ca pe un jug, și îi va pune în legătură cu realitatea lor scufundată. Eu sunt convins că Eminescu e în fiecare dintre noi. După ce mi-a venit această idee, am tot vorbit despre ea în stânga și în dreapta, până când l-am întâlnit pe domnul Aureliu Surulescu, de la Asociația Neamunit, care mi-a și propus o cale de a o pune în practică. Domnia sa a fost încântat de idee și s-a angajat să o sponsorizeze. A plătit atât salariile programatorilor, cât și taxele cerute de Google și Apple, pentru ca aplicația să poată fi descărcată gratuit pe orice telefon. Aceste taxe pentru găzduirea în magazinele virtuale se achită anual, iar Asociația Neamunit se va ocupa și în viitor de plata lor.
- Ce vor găsi în aplicație cei care și-o vor instala?
- Ea conține întreaga operă eminesciană care a putut fi transformată în text virtual. Mai avem, totuși, de lucru, la volumele II, III, V și XVI, care vor fi inițial disponibile pe internet într-o variantă scanată, iar apoi, după ce le vom tehnoredacta, vor fi disponibile și în aplicație. Deocamdată volumele care sunt doar scanate nu încap în memoria unui telefon. Fapt foarte important, aplicația oferă publicului larg opera eminesciană în varianta ei editată de Academia Română, iar rigoarea aceasta științifică ne garantează că îl vom citi pe acel Eminescu pe care l-au descoperit marii critici specializați în opera lui.
"Din distracție în distracție, am pierdut contactul cu marile valori"
- Ce vă așteptați să se întâmple, odată ce opera lui Eminescu e disponibilă tuturor? Ce credeți că ar putea să schimbe în mințile și inimile noastre?
- Mă aștept ca românii să se deștepte. Aș vrea să părăsească nivelul acesta ombilical, al descurcărelii, al învârtelii, și să descopere adâncimile și frumusețile lumii noastre. Eminescu este uriaș, pentru că a recreat limba română, indicându-ne un fel de a privi realitatea și, mai ales, ceea ce este dincolo de ea. De la ideea de frumos, de bine, de om, de femeie, de bărbat, de țară și până la ideea de economie, Eminescu a fost preocupat și a scris despre tot ce însemna literatură, știință și filosofie în vremea sa. Cititorii operei sale vor vedea că era interesat până și de gramatica sanscrită. Eminescu îți reconfigurează mintea. Eu nu sunt medic, dar aș face o prinsoare că neuronii celor care îl citesc pe Eminescu ajung să comunice cu viteza luminii (să închege astfel lumea). Și mai cred că toată contestarea reperelor fundamentale de după 1989, căreia i-a căzut pradă și Eminescu, pentru că și el a fost contestat, a făcut parte dintr-un plan de pervertire a atenției noastre. Se numește manipulare. Ca să cucerești un neam ai nevoie ca el să nu fie atent la ceea ce faci. Și cum îl faci neatent? Îi oferi false repere, diminuându-le pe cele reale. Faci ceea ce fac hoții de buzunare. Dacă vor să îți ia portofelul din buzunar, îți vor distrage atenția în altă parte. Că noi azi, din distracție în distracție, am pierdut contactul cu marile valori. Eu cred că dacă lumea românească ar fi fost așezată în rosturile ei, capitalismul acesta de pradă al tranziției nu ar mai fi putut să explodeze.
- Ce a însemnat pentru dumneavoastră, personal, opera lui Mihai Eminescu?
- O întemeiere a mea ca om. M-a ajutat să mă cunosc, să îmi înțeleg meseria, rosturile ei și felul meu de a mă raporta la alții. Am avut șansa de a avea un profesor în facultate care m-a îndrumat către Eminescu, un profesor care a avut mult de suferit de la gatekeeper-ii a ceea ce e voie sau nu în cultura română. Atunci l-am descoperit pe Eminescu drept un om universal și m-a impresionat mult publicistul și sociologul. Prin el am descoperit sentimentul de "noi", care este la baza ordinii sociale. Eminescu este un bun prilej de a reinventa apropierea dintre noi și de a fi altfel decât ni se propune să fim astăzi, dezbinați.
AURELIU SURULESCU
președintele Asociației Neamunit
- Prin asociația pe care o conduceți, ați susținut financiar și logistic crearea "aplicației Eminescu" pe telefonul mobil. De ce v-ați angajat într-un asemenea efort?
- În urma unor întâlniri cu elevii prin licee și a unor discuții libere cu membrii Asociației Neamunit, tineri și ei, în marea lor majoritate, am realizat că Eminescu, stâlp al identității naționale pentru mulți români, este cunoscut foarte puțin sau chiar superficial de către ei. Am înțeles atunci că "Universul Eminescian" trebuie adus între tineri, într-o formă pe care o pot accesa mult mai ușor în epoca aceasta a vitezei și tehnologiei. Rostind aceste gânduri într-o discuție liberă cu domnul profesor Radu Baltasiu, acesta a pus punctul pe "i": "De ce nu facem o aplicație mobilă, pentru telefoanele inteligente iOS și android?!" De la cuvânt la faptă a fost doar un pas, pentru că toate eforturile membrilor Asociației Neamunit s-au îndreptat către realizarea acestui gând. Și, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să-i dăm formă.
- Ce v-ați dori de la cei care îl vor citi pe Eminescu prin aplicația creată de dumneavoastră?
- Mi-aș dori să vadă ethosul sufletului românesc. Eminescu este pentru mine oglindirea a tot ce ne caracterizează ca neam, cu bune și rele. Cred cu tărie că opera lui este moștenirea pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare.