Sunetele și mișcările primăverii

Otilia Teposu
Primăvara pornește în grădina mea din vâr­ful părului bătrân.

Acela este primul loc luminat de razele soarelui, în fiecare zi, indiferent de anotimp. Acolo, pe o creangă care ie­se un pic în afara coroanei și se termină într-un unghi ascuțit, acolo vin și se așază fel de fel de păsări, iar între ele, apare una mai mare, cu pene cenușii albăstrii și cu aripi dungate în alb și negru. Ea vine când iarna pleacă și frigul zilei nu mai este așa de mare, dar când înghețul de noapte este încă stăpân. Am văzut-o și anul trecut, și acum doi ani, și a venit și acum.
I-am zis Pasărea Primăverii, pen­tru că după ce vremea se încăl­zește și ramurile părului se umplu de frunze și de flori, ea dispare, ca și cum și-ar fi încheiat misiunea. N-am auzit-o niciodată cântând, șe­derea ei pe creangă fiind însoțită doar de sunetele și mișcările pri­mă­verii. Pocnete moi, de crengi ce se dezmorțesc de ger, murmur firav de zăpezi ce se topesc, ape care curg din streșini prea pline. Dar dacă ai răbdare și aștepți o vreme fără să faci nimic, să stai doar cu ochii închiși și să asculți, atunci poți să auzi înfiripindu-se, undeva, aproape, un foșnet fin. Vine din aer? Vine de sub pământ, dintre pomi sau din spatele tufelor goale de frunze? Cine face așa? Al cui e freamătul acesta care se face simțit doar atunci când se apropie primăvara? Ca și cum ar fi uruitul dezmorțit al pământului care se trezește din somnul iernii.

Întâmplări din grădina mea

Luni
Am curățat de frunze și crengi peticul de iarbă de lângă vișin. La ultima furtună cu ploaie în­ghețată, vișinul bătrân s-a despicat în două. Partea rămasă în picioare e schilodită, nici nu știu cum ar fi mai bine, să tăiem vișinul de tot și să-l înlocuim cu un pom tânăr sau să-l lăsăm așa. Imaginea lui nu e armonioasă deloc. Poate că dacă va înfrunzi, se va șterge oarecum disperarea pe care o lasă ur­mele rupturii.

Marți
Azi am cercetat îndeaproape tufele de lalele, narcisele și zambilele. De-abia și-au ițit vârfurile din pământul încă rece. M-a mirat mereu repezi­ciunea și puterea de primenire cu care se schimbă natura primăvara, depășind întotdeauna ostilitatea frigului. De la o zi la alta, se petrece un miracol. Tot ce era amorțit se trezește. Unul câte unul, una câte una, pe rând, reînvie copaci, arbuști, ierburi, flori. E un mister din care încerc să mă hrănesc cât mai mult. Intru și eu în competiție cu în­ghețul și inerția, privesc tot mai des cerul și-abia aștept să vină căldura, să pot semăna florile din jurul casei. Mi-aduc aminte de mama, care în curtea casei noastre din Maramureș, semăna flori și în straturile de legume. Lângă ceapă avea mereu gălbenele și busuioc, lângă roșii punea condurași, cărora ea le zicea "capuțineri", din stratul de usturoi răsăreau mândre dalii și cârciumărese. Dar și în straturile de flori găseai câte o ceapă rătăcită sau câte un fir de usturoi ori vreo tufă stingheră de ardei. Această risipă aparentă, această dezordine prin­tre plante îmi este dragă acum, deși atunci, pe vremuri, n-o pu­team înțelege. "Toa­te-s amestecate în viață, im­portant e să știi ce vrei", spunea, uneori, Buna, că­reia-i zi­ceam "Căpitanu", pentru că era foarte ener­gică, dură și nemiloasă cu toate greșelile celor din preajma ei. Cât ținea primăvara, își lega sub năframa de pe cap frunze de pătla­gină și de brus­ture, ca să n-o doară capul. Capul o durea și mai tare când eram lăsați în grija ei, și oricât de largă ar fi fost grădina în care aveam voie să ne jucăm, ea devenea un țarc neîncăpător, când Buna în­ce­pea să poruncească.

Miercuri
Azi a plouat, dar parcă vremea s-a mai încălzit. M-am trezit în zgo­motul iute și grăbit pe care picu­rii de ploaie îi făceau pe acoperiș, în­tr-o darabană veselă. Ploaia asta va grăbi cu siguranță trezirea pomilor și a ierburilor. Am fost la cum­pără­turi: gazon, semințe de flori și de zarzavaturi, câteva ghivece noi. Am cum­părat și trei pomi, un măr iona­tan, un cireș și un vișin tânăr, cu care o să-l înlocuiesc pe cel rupt. Ploaia de azi mi-a adus în minte o întâm­plare din vremea copilăriei, când primăvara a înmugurit și în mine. Eram cu Buna în pădurea de lângă casă și a început ploaia. Buna m-a așezat sub crengile unui fag scor­bu­ros, ca să mă apere. Ghemuită lângă trunchiul gros al copacului, ascunsă de picăturile mari care brăz­dau aerul cu șuierat ascuțit, am auzit un fel de tropot care venea de un­deva de tare departe și se apropia pe sub iar­bă, însuflețind-o într-o legănare uriașă. Frunzele tre­murau mărunt și des, crengile săltau și parcă răs­pun­deau freamătului de sub pământ ce m-a cuprins și pe mine, încetul cu încetul. Atunci mi s-a părut că în loc de degete mi-au crescut frunze, în loc de mâini ridicam în aer niște ra­muri subți­rele, iar pi­cioare îmi erau doi lujeri firavi de mes­­teacăn tinerel. Eram în mijlocul pădurii și ploua. Creș­team și eu, în ploaia de primă­va­ră, și pădurea se bucura fremătând. Oare dacă ploaia aceea s-ar întoarce la mine acum, s-ar mai deschide mu­guri în trupul meu obosit? Aș mai pu­tea simți cum pri­mă­­vara biruie iarna timpului meu?

Joi
E cald, ies aburi din pământ, parcă unde­va acolo, în străfundurile lui, fierbe un ca­zan din care în curând ur­mea­ză să se reverse preaplinul. Trun­chiurile pomilor strălucesc proaspăt în lumina di­mineții. E o stare de bucurie și un aer de sărbătoare care se simte până și în cele mai ascunse cotloane ale grădinii. E prima zi în care, în sfârșit, aud mai multe păsări cân­tând. Ciripitul lor vesel e semn clar că ce-a fost mai greu a trecut. Nu ne mai putem întoarce la iarnă, nici mă­car zăpada mieilor nu ne mai poate îns­păi­mânta.

Vineri
Nevoia de curățenie și de ordine pe care o re­simt imediat ce se apropie,primăvara este, cu sigu­ranță, un îndemn care vine dinspre puterea de pri­me­nire a naturii. Ca să faci curățenie într-o grădină, presupune mai întâi să te străduiești s-o cunoști. Să pătrunzi în armonia ei ascunsă, să descifrezi sem­nele și legăturile dintre pomi și flori, să te întrebi de ce unele cresc într-un colț, altele în altul, iar altele împreună, îngăduindu-se sub lumina soarelui de care se bucură, toate, în mod egal. Ca să faci cu­ră­țenie într-o grădină, e bine să pornești de la aceas­tă armonie care s-a stabilit de la început între "locuitorii" ei. Să-i respecți firea și felul de-a fi. Să n-o pângărești cu intruși nepotriviți. Eu cred că există un înțeles în felul în care cresc plantele într-o grădină, un rost al lor care trebuie respectat.

Sâmbătă
E și mai cald decât ieri. La vremea amiezii îmi scot din magazie, pentru prima oară în anul acesta, uneltele de grădinărit, o greblă și o sapă mică. Nu mă apuc încă de munci mari, dar am văzut că în straturile de anul trecut au răsărit câteva cepe pe care nu le-am scos și vreau să îm­pros­pătez pămân­tul în jurul lor. Ar mai fi și tufele de pătrunjel și de țe­lină, înverzite deja. Atât. Când se va face și mai cald, voi săpa șirurile de usturoi pe care l-am plan­tat încă din toamnă, iar când va fi cald bine și ziua, și noaptea, voi pregăti straturile de legume și zar­za­vaturi. Ce bun ar fi un pic de gunoi de grajd, pe ca­re să-l presar pe pământ, îna­inte de a săpa... Mană cerească pentru tot ce-aș semăna acolo! Dar de unde așa ceva, aici, în ma­rele oraș? Îmi amin­tesc cum miroseau câmpurile în copilărie, în vre­mea săpatului și-a aratului. Crud, proaspăt, înviorător.

Duminică
E zi de sărbătoare, dar asta nu mă împiedică să fac o "inspecție" prin grădină. Trec pe lângă păr și el îmi agață cu o creangă pulovărul pe care-l port. Nu-l bag în seamă și trec mai departe, spre cireșii de lângă gard, care au deja muguri gata-gata să izbucnească în frunze și flori. Caisul are vârfurile crengilor acope­rite de broboane mici, rozalii, semn că florile sunt deja pe cale de-a se deschide. Fire de iarbă subțiri și firave joacă în lumină. Modestă și nebă­gată în seamă tot anul, iarba cea banală și obiș­nuită, aceea pe care o călcăm în picioare, toc­mai ea, este purtă­torul de stindard al primăverii. Cu o bucurie nestăvilită pune stăpânire pe tot pă­mân­tul. Mă întorc spre casă și părul mă trage iar de mânecă. Parc-ar vrea să mă certe că nu l-am bă­gat în seamă, fiindcă are să-mi spună un lucru important: a venit primăvara!