Pădurea de foioase încă e desfrunzită. Printre arborii înalți, ici și colo, strălucesc în soarele timid, pâlcuri de ghiocei. Șoseaua mă aduce în Govora - o localitate curată și îngrijită care mă face să-l laud în gând pe primarul care o gospodărește. E extrasezon, iar fără turiști, străzile par aproape pustii. Opresc lângă doi lucrători care curăță parcul imens al localității de frunze și uscături. Aflu că cea mai modernă bază de tratament - și singura deschisă, de altfel - e la Hotelul "Palace". Urc, ghidându-mă după indicatoare. Hotelul, construit în stil interbelic, e frumos și impunător. Parcarea - plină de mașini. După numerele de înmatriculare - CT, BZ, GL, B, TM, BV, TL, IF etc. - îmi dau seama că la Băile Govora vin turiști din toată țara. Nu mi-am programat înainte interviul și medicul stabilimentului, d-na dr. Cristina Preda, se scuză; nu are timp, e ocupată cu pacienții, dar mă îndrumă către d-na Elena Rădescu, asistent medical principal, specializat în balneofizioterapie.
"Locul unu pe țară la microclimat"
- Stimată doamnă, aș vrea să vorbim mai întâi despre factorii terapeutici din stațiunea Govora, care are o vechime istorică. Ce o face, climatic, așa de deosebită, de vin atâția oameni aici?
- Govora a fost binecuvântată cu doi importanți factori naturali terapeutici: o climă cu totul aparte și ape minerale cu o compoziție specială, izvorâte din inima pământului. Govora este singura stațiune din țară care are trei tipuri de ape minerale distincte: ape minerale iodurate sărate, ape minerale sărate bromurate și ape minerale sărate sulfuroase, care au multiple proprietăți terapeutice. Iată de ce stațiunea noastră este profilată atât pe recuperarea afecțiunilor respiratorii, cât și pe tratarea afecțiunilor circulatorii, cardiace, digestive și locomotorii. Apele iodurate și sulfuroase pot fi utilizate atât sub formă inhalatorie, cât și sub formă de băi, pentru cura externă asupra aparatului locomotor. Aceleași ape minerale pot fi folosite și în cura internă, pentru unele afecțiuni digestive: diskinezii biliare, constipații atone, gastrite cronice etc. Un alt factor terapeutic important este aerul din stațiune. În Govora, raportul dintre ionii negativi și cei pozitivi este 1, ceea ce ne situează pe primul loc în țară în materie de microclimat benefic. E dovedită științific influența aerului atmosferic asupra organismului uman, iar climatul din Govora, în combinație cu tratamentul balnear, ajută foarte mult la recuperarea afecțiunilor respiratorii.
Vindecări miraculoase ale copiilor
- Ce afecțiuni respiratorii se tratează la Govora? Stațiunea e renumită în întreaga lume pentru vindecarea miraculoasă a acestor boli...
- Dintre afecțiunile aparatului respirator, în primul rând aș aminti astmul bronșic, pentru că este o afecțiune des întâlnită, mai ales la copii, apoi BPOC-ul (bronhopneumopatia cronică obstructivă - n. red.), bronșitele (cronică, tabagică, astmatiformă) și bronșiolitele. Factorii naturali de cură tratează și unele afecțiuni ORL, cu care se confruntă atât adulții, cât și copiii: rinite, rinite alergice, rinite vasomotorii, laringite, faringite, faringo-amigdalite, amigdalite cronice, sinuzite cronice, sinuzite maxilare, sinuzite frontale, procese inflamatorii sinuzale etc.
- Aminteați de copiii care vin în stațiune cu astm bronșic. Ați avut multe cazuri vindecate?
- Foarte multe! Chiar pot spune că stațiunea Govora a vindecat foarte mulți copii, și nu numai din România, ci din întreaga lume! Am avut mulți pacienți sosiți tocmai din Australia, Noua Zeelandă, SUA și țările nordice, de exemplu. Copiii reacționează extraordinar de bine la cura balneară. Terapia nu este invazivă, dureroasă sau stresantă pentru ei. Cei mici sunt feriți, astfel, de terapia injectabilă. Mai mult de atât, în timpul tratamentului, ei se pot juca; mișcarea e chiar încurajată! Am avut pacienți copii care purtau măști de oxigen, și după doi ani de cură inhalatorie, n-au mai avut nevoie de ele, nici de alte terapii medicamentoase. În general, la noi vin copii cu afecțiuni respiratorii cronice, copii care se confruntă cu o imunitate scăzută din punct de vedere respirator. Prin curele cu ape minerale sub formă inhalatorie, copiii nu doar că nu mai sunt atât de expuși virozelor respiratorii, ci își consolidează în același timp și imunitatea. Nu putem cădea în extreme, să spunem că nu vor mai avea niciodată vreo viroză respiratorie, însă formele vor fi mult mai rare și mai puțin agresive - este un adevăr dovedit. Am observat acest lucru în timp, mai ales la copiii care au venit cu consecvență și au fost perseverenți în realizarea terapiilor indicate de medic.
- Cum sunt folosiți factorii naturali de cură? Ce tratamente urmează pacienții?
- Pentru toate afecțiunile aparatului respirator, folosim cura cu ape minerale sub formă inhalatorie. În baza balneară se fac trei proceduri de inhaloterapie. Avem o cameră specială pentru pulverizații, unde apele minerale sulfuroase și iodurate sunt pulverizate în particule mari. Acolo, pacienții se așează pe băncuțe și respiră, pur și simplu, într-un mod relaxant. În cabinetul de ultrasonoaerosoli folosim o altă particulă a apelor minerale, mai mică, de profunzimea plămânului, în proceduri individuale: pacientul se așază în fața unui nebulizator și inhalează aburii realizați de aparat cu ajutorul ultrasunetelor. Mai facem și proceduri de inhalație cu anioni de iod și brom, care dau rezultate foarte bune în afecțiunile căilor respiratorii superioare (sinuzite, procese inflamatorii sinusale, rinite, rinite alergice etc.).
Victorii contra reumatismului
- Interesant este faptul că aceiași factori naturali de cură sunt potriviți și în alte afecțiuni...
- Exact! Pentru afecțiunile aparatului locomotor, apele minerale sunt folosite doar în curele externe. Dintre afecțiunile osteoarticulare tratate cu succes la Govora amintesc reumatismul degenerativ, artrozele articulațiilor mari, mijlocii și mici, dar și afecțiuni reumatismale inflamatorii cronice, de exemplu spondilita anchilozantă (aceasta numai în afara puseului acut!). De asemenea, băile cu ape iodurate sunt recomandate în cura externă pentru anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi unele pareze, paralizii flaște sau hemiplegii. Aceleași ape minerale iodurate sunt indicate și în unele afecțiuni ginecologice, de exemplu anexitele cronice.
- Cât durează o cură balneară și câte cure sunt necesare pentru consolidarea rezultatelor obținute?
- O cură completă durează 10-12 zile, în ședințe zilnice sau la două zile - în funcție de recomandările medicului. Pentru rezultate bune și de durată ar trebui să se realizeze minimum o cură completă pe an, trei ani consecutiv.
- Cei care vor să se trateze mai repede pot face două cure pe an - una de tratament și una de consolidare?
- Da, pentru rezultate optime este ideal să se facă anual două cure în regim complet, de 10-12 zile. Dar unii pacienți nu-și permit să plătească de două ori pe an costurile deplasării și ale șederii în stațiune, ori poate n-au atât timp liber de la serviciu. Totuși, este importantă consecvența și perseverența pacientului, pentru că vorbim de stimularea imunității organismului cu factori naturali, mai ales din punct de vedere respirator, ceea ce necesită o durată mai mare de timp. Desigur, rezultate vizibile pot apărea și după o singură cură de tratament, dar din experiență știm că o cură nu e suficientă, deoarece consolidarea rezultatelor se face întotdeauna în timp! Sunt și situații în care pacienții renunță la tratament. Vin în baza balneară, fac o cură balneară, li se pare că n-au obținut cine știe ce rezultate, iar după 6 luni sau anul următor nu mai revin. Pierd esența tratamentului, din păcate, pentru că efecte pozitive au, cu siguranță, dar e nevoie de timp pentru a le observa și fizic...
- În condiții de tratament complet, odată vindecată o afecțiune, ea nu mai recidivează?
- Factorii naturali de cură ai stațiunii Govora nu pot avea efecte asupra cauzelor unei afecțiuni, pentru că de multe ori în declanșarea unei boli concură un cumul de factori. Mulți dintre pacienții noștri maturi, care au afecțiuni respiratorii, sunt expuși la noxe profesionale - și mă refer aici la cei care lucrează în praf, scame, umiditate crescută, la cei care sunt expuși la diferiți alergeni sau la substanțe toxice (cum e cazul celor care lucrează în industria petro-chimică). Acești pacienți vin în Govora, au rezultate foarte bune după o cură sau două, dar indiferent de consecvența cu care fac terapia, nu-și pot consolida pe termen lung rezultatele obținute, dacă nu renunță la mediul care le provoacă boala!
- Apele minerale folosite în terapie ajung direct din izvoare în baza balneară a Hotelului Palace?
- Din izvoarele aflate în natură, prin împrejurimi, apele minerale sunt captate în bazine speciale, iar de acolo sunt pompate în baza noastră, unde alimentează atât bazinele pentru băi individuale, cât și sălile de terapii balneare inhalatorii. Există și izvoare cu ape minerale de băut amenajate în natură, de exemplu izvorul Ferdinand, care este activ, cu acces liber, debitul nu este raționalizat sau ținut sub control.
- Cu ce acte medicale ar trebui să se prezinte pacienții pentru a urma o cură balneară? E bine să vină cu analize medicale, cu un istoric al bolilor de care suferă?
- Dacă vin în stațiune pentru prima dată, pacienții sunt consultați de medicul nostru de specialitate din baza balneară, care are o experiență vastă în domeniu, iar în urma consultației, stabilește planul terapeutic al fiecărui pacient, în funcție de afecțiunile cu care se prezintă și de nevoile individuale. Dacă cei care vor să vină la Govora au un istoric medical al bolii de care suferă, este bine să-l prezinte la prima consultație. Nu e nevoie de trimitere de la medicul de familie ori de la medicul specialist, pentru că hotelul nostru nu lucrează cu "Casa de Asigurări de Sănătate" și nici cu "Casa de Pensii", dar avem diverse variante accesibile tuturor. Aș putea spune că orice pacient, indiferent de veniturile sale, poate să facă o cură balneară în baza noastră de tratament, nu este ceva de neatins. Important de menționat este faptul că copiii până la o anumită vârstă beneficiază de costuri la jumătate pentru tratament. Mai avem și pachete cu prețuri speciale, care diferă în funcție de sezon. Desigur, ofertele sunt mult mai atractive în extrasezon. De asemenea, pacienții pot urma cura balneară și în ambulator - se pot caza în stațiune unde doresc, și fac la noi doar tratamentul.
- În ce cazuri este contraindicată cura balneară la Govora?
- În cura balneară este de evitat manifestarea acută a oricărei afecțiuni respiratorii. Nu pot beneficia de cura externă cu ape minerale pacienții cu leziuni tegumentare și cei cu afecțiuni dermatologice. De asemenea, tratamentul balnear este contraindicat în caz de tumori maligne, TBC pulmonar sau alte boli grave ale aparatului respirator, de exemplu bronșiectaziile, în situații hemoptoice sau hemoptizice. Este bine să fim contactați telefonic înainte de programarea la cura balneară, pentru a putea cântări opțiunile disponibile pentru fiecare pacient în parte.
"Primul hotel din țară cu bază balneară și cabinet medical privat"
- Să vorbim puțin și despre superbul hotel care găzduiește stabilimentul dvs. de sănătate. Câte locuri de cazare sunt în Hotelul Palace?
- În total sunt 132 de camere, dintre care 90, de patru stele. Hotelul este un monument istoric, o adevărată bijuterie arhitecturală: a fost construit de arhitectul francez Ernest Doneaud, între anii 1911-1914, care a îmbinat elemente împrumutate din art nouveau cu elemente de inspirație neoromânească. S-a investit enorm în renovarea hotelului și transformarea lui în ceea ce vedeți astăzi. Din câte știu, este primul hotel din țară cu bază balneară și cabinet medical privat. Aici nu există deloc poluare; baza de tratament e situată la o altitudine de circa 350 de metri, înconjurată de dealuri împădurite cu brazi, molizi, fagi, stejari și salcâmi, departe de centrul orașului, chiar la marginea parcului din Govora (cel mai mare parc balnear din țară!). În centrul nostru de balneoterapie se pot face multe alte proceduri de recuperare: kinetoterapie respiratorie, hidroterapie (terapie Kneipp, băi cu ape minerale iodurate și sulfuroase, băi hidroelectrice, hidrokinetoterapie, dușuri subacvale), electroterapie, magnetoterapie, termoterapie (împachetări cu nămol sapropelic de Techirghiol, comprese cu parafină). În plus, oaspeții noștri care doar însoțesc copiii la tratament sau vin în stațiune pur și simplu pentru frumusețea locurilor se pot relaxa în centrul de wellness și spa, unde pot face diferite tipuri de masaj, tratamente corporale, hammam, saună umedă sau cu infraroșu, jacuzzi sau pot înota în piscina acoperită. Un argument în plus, dacă mai era nevoie, care ne recomandă atât turiștilor care caută oaze naturale și relaxare, cât și bolnavilor care vor să-și redobândească sănătatea!
- Pe mine m-ați convins! Abia aștept să vin câteva zile la Govora, să mă răsfăț!
D-na ELENA RĂDESCU poate fi contactată la Centrul de balneoterapii al Hotelului "Palace" din Băile Govora, Str. Parcului nr. 1, jud. Vâlcea, tel. 0250.770.070, 0250.770.550