Stațiunea cu aer și izvoare vindecătoare: BĂILE GOVORA

Florentin Popa
"Govora este cel mai mare parc balnear din țară. Aici nu există poluare"

Pădurea de foioase încă e desfrunzită. Prin­tre arborii înalți, ici și colo, strălucesc în soarele timid, pâlcuri de ghiocei. Șo­seaua mă aduce în Govora - o localitate curată și îngrijită care mă face să-l laud în gând pe primarul care o gospodărește. E extrasezon, iar fără turiști, stră­zile par aproape pustii. Opresc lângă doi lu­crători care curăță parcul imens al localității de frunze și uscă­turi. Aflu că cea mai mo­dernă bază de tratament - și singura deschisă, de altfel - e la Hotelul "Pa­lace". Urc, ghi­dân­du-mă după indicatoa­re. Hotelul, construit în stil in­ter­belic, e frumos și impunător. Parcarea - plină de mașini. După numerele de înmatricu­lare - CT, BZ, GL, B, TM, BV, TL, IF etc. - îmi dau seama că la Băile Govora vin turiști din toată țara. Nu mi-am progra­mat înainte in­ter­viul și medicul sta­bili­mentului, d-na dr. Cris­tina Preda, se scuză; nu are timp, e ocu­pată cu pacienții, dar mă îndrumă către d-na Elena Rădescu, asistent medical principal, specializat în balneofizioterapie.

"Locul unu pe țară la microclimat"

- Stimată doamnă, aș vrea să vorbim mai întâi despre factorii terapeutici din stațiunea Govora, care are o vechime isto­rică. Ce o face, climatic, așa de deosebită, de vin atâția oameni aici?

- Govora a fost binecuvântată cu doi importanți factori naturali terapeutici: o climă cu totul aparte și ape minerale cu o com­poziție specială, izvorâte din inima pământului. Govora este singura stațiune din țară care are trei tipuri de ape minerale dis­tincte: ape minerale iodurate sărate, ape minerale sărate bromurate și ape minerale sărate sulfuroa­se, care au multiple proprietăți terapeutice. Iată de ce stațiunea noastră este profilată atât pe recupe­rarea afecțiunilor respiratorii, cât și pe tra­tarea afec­țiunilor circulatorii, cardiace, digestive și loco­motorii. Apele iodurate și sulfuroase pot fi utilizate atât sub formă inhalatorie, cât și sub formă de băi, pentru cura externă asupra aparatului locomotor. Aceleași ape minerale pot fi folosite și în cura internă, pentru unele afecțiuni digestive: diskinezii biliare, constipații atone, gastrite cronice etc. Un alt factor terapeutic important este aerul din sta­țiune. În Govora, raportul dintre ionii negativi și cei pozitivi este 1, ceea ce ne situează pe primul loc în țară în materie de microclimat benefic. E do­ve­dită științific influența aerului atmosferic asupra organismului uman, iar climatul din Govora, în combinație cu tratamentul balnear, ajută foarte mult la recuperarea afecțiunilor respiratorii.

Vindecări miraculoase ale copiilor

- Ce afecțiuni respiratorii se tratează la Go­vora? Stațiunea e renumită în întreaga lume pen­tru vindecarea miraculoasă a acestor boli...

- Dintre afecțiunile aparatului respirator, în primul rând aș aminti astmul bronșic, pentru că este o afecțiune des întâlnită, mai ales la copii, apoi BPOC-ul (bronhopneu­mo­patia cronică obstructivă - n. red.), bronșitele (cro­nică, taba­gică, astma­ti­formă) și bronșio­li­tele. Factorii naturali de cură tratează și une­le afecțiuni ORL, cu care se confruntă atât adulții, cât și copiii: rinite, rinite alergice, rinite vasomotorii, laringite, fa­ringite, faringo-amigdalite, amig­dalite cronice, sinuzite cronice, sinuzite maxilare, sinuzite fron­tale, procese inflamatorii sinuzale etc.

- Aminteați de copiii care vin în stațiune cu astm bronșic. Ați avut multe cazuri vindecate?

- Foarte multe! Chiar pot spune că stațiunea Govora a vindecat foarte mulți copii, și nu numai din România, ci din în­treaga lume! Am avut mulți pacienți sosiți tocmai din Australia, Noua Zeelandă, SUA și țările nordice, de exemplu. Copiii reac­țio­nează extraordinar de bine la cura bal­neară. Terapia nu este invazivă, dureroasă sau stresantă pentru ei. Cei mici sunt feriți, astfel, de terapia in­jectabilă. Mai mult de atât, în timpul tratamen­tului, ei se pot juca; miș­carea e chiar încurajată! Am avut pacienți copii care purtau măști de oxigen, și după doi ani de cură inhalatorie, n-au mai avut nevoie de ele, nici de alte terapii medicamentoase. În general, la noi vin copii cu afecțiuni respiratorii cronice, copii care se con­fruntă cu o imunitate scăzută din punct de vedere respirator. Prin curele cu ape minerale sub formă inhalatorie, copiii nu doar că nu mai sunt atât de expuși virozelor respiratorii, ci își consolidează în același timp și imunitatea. Nu putem cădea în ex­treme, să spunem că nu vor mai avea niciodată vreo viroză respira­torie, însă formele vor fi mult mai rare și mai puțin agresive - este un adevăr dovedit. Am observat acest lucru în timp, mai ales la copiii care au venit cu consecvență și au fost perseverenți în realizarea terapiilor indicate de medic.

- Cum sunt folosiți factorii naturali de cură? Ce tratamente urmează pacienții?

- Pentru toate afecțiunile aparatului respirator, folosim cura cu ape minerale sub formă inhalatorie. În baza balneară se fac trei proceduri de inhalo­terapie. Avem o cameră specială pentru pulverizații, unde apele minerale sulfu­roase și iodurate sunt pulverizate în par­ticule mari. Acolo, pacienții se așează pe băncuțe și respiră, pur și simplu, într-un mod relaxant. În cabinetul de ultra­sono­aerosoli folosim o altă particulă a apelor minerale, mai mică, de profunzimea plă­mânului, în proceduri individua­le: pacien­tul se așază în fața unui nebulizator și in­ha­lează aburii realizați de aparat cu aju­torul ultrasunetelor. Mai facem și proce­duri de inhalație cu anioni de iod și brom, care dau rezultate foarte bune în afecțiu­nile căilor respiratorii superioare (sinu­zite, procese inflamatorii sinusale, rinite, rinite alergice etc.).

Victorii contra reumatismului

- Interesant este faptul că aceiași factori naturali de cură sunt potriviți și în alte afec­țiuni...

- Exact! Pentru afecțiunile aparatului loco­motor, apele minerale sunt folosite doar în curele externe. Dintre afecțiunile osteoarticulare tratate cu succes la Govora amintesc reumatismul dege­ne­rativ, artrozele articulațiilor mari, mijlocii și mici, dar și afecțiuni reumatismale inflamatorii cronice, de exemplu spondilita anchilozantă (aceasta nu­mai în afara puseului acut!). De ase­menea, băile cu ape iodurate sunt recomandate în cura externă pentru anumite afecțiuni neuro­logice, cum ar fi unele pareze, paralizii flaște sau hemiplegii. Ace­leași ape minerale iodurate sunt indicate și în unele afecțiuni ginecologice, de exem­plu anexitele cro­nice.

- Cât durează o cură balneară și câte cure sunt necesare pentru consolidarea rezultatelor obți­nute?

- O cură completă durează 10-12 zile, în ședințe zilnice sau la două zile - în funcție de recoman­dările medicului. Pentru rezultate bune și de durată ar trebui să se realizeze minimum o cură completă pe an, trei ani consecutiv.

- Cei care vor să se trateze mai repede pot face două cure pe an - una de tratament și una de consolidare?

- Da, pentru rezultate optime este ideal să se facă anual două cure în regim complet, de 10-12 zile. Dar unii pacienți nu-și permit să plătească de două ori pe an costurile deplasării și ale șederii în stațiune, ori poate n-au atât timp liber de la servi­ciu. Totuși, este importantă consecvența și perse­verența pacientului, pentru că vorbim de stimu­larea imuni­tății organismului cu factori naturali, mai ales din punct de vedere respirator, ceea ce necesită o durată mai mare de timp. Desigur, rezul­tate vizibile pot apărea și după o singură cură de tratament, dar din experiență știm că o cură nu e suficientă, de­oarece consolidarea rezultatelor se face întotdeauna în timp! Sunt și situații în care pacienții renunță la tra­tament. Vin în baza bal­neară, fac o cură balneară, li se pare că n-au obținut cine știe ce rezultate, iar după 6 luni sau anul următor nu mai revin. Pierd esența tratamentului, din păcate, pentru că efecte pozitive au, cu sigu­ranță, dar e nevoie de timp pen­tru a le observa și fizic...

- În condiții de tratament complet, odată vin­decată o afecțiune, ea nu mai recidivează?

- Factorii naturali de cură ai stațiunii Govora nu pot avea efecte asupra cauzelor unei afecțiuni, pen­tru că de multe ori în declanșarea unei boli concură un cumul de factori. Mulți dintre pacienții noștri maturi, care au afecțiuni respiratorii, sunt expuși la noxe profesionale - și mă refer aici la cei care lu­crează în praf, scame, umiditate cres­cută, la cei care sunt ex­puși la diferiți alergeni sau la sub­stanțe toxice (cum e cazul celor care lucrează în in­dustria petro-chimică). Acești pacienți vin în Govo­ra, au rezultate foarte bune după o cură sau două, dar indiferent de con­sec­vența cu care fac te­rapia, nu-și pot conso­lida pe termen lung rezultatele obți­nute, dacă nu re­nunță la mediul care le provoacă boala!

- Apele minerale folosite în terapie ajung di­rect din izvoare în baza balneară a Hotelului Pa­lace?

- Din izvoarele aflate în natură, prin împreju­rimi, apele minerale sunt captate în bazine speciale, iar de acolo sunt pom­pate în baza noastră, unde ali­mentează atât bazinele pentru băi individuale, cât și sălile de terapii balneare inhalatorii. Există și iz­voare cu ape minerale de băut amenajate în natură, de exemplu izvorul Ferdinand, care este activ, cu acces liber, debitul nu este ra­țio­nalizat sau ținut sub control.

- Cu ce acte medicale ar tre­bui să se prezinte pacienții pen­tru a urma o cură bal­nea­ră? E bine să vină cu analize medicale, cu un istoric al boli­lor de care suferă?

- Dacă vin în stațiune pentru prima dată, pacienții sunt con­sultați de medicul nostru de spe­cialitate din baza balneară, care are o experiență vastă în dome­niu, iar în urma consultației, sta­bilește planul tera­peu­­tic al fiecă­rui pa­cient, în funcție de afec­țiunile cu care se pre­zintă și de nevoile indi­viduale. Dacă cei care vor să vină la Go­vora au un isto­ric medical al bolii de care suferă, este bine să-l prezinte la prima consultație. Nu e nevoie de tri­mitere de la medicul de familie ori de la medicul specialist, pentru că hotelul nostru nu lucrează cu "Casa de Asigurări de Sănătate" și nici cu "Casa de Pensii", dar avem diverse va­riante accesibile tuturor. Aș pu­tea spune că orice pacient, indi­ferent de venitu­rile sale, poate să facă o cură bal­neară în baza noastră de tratament, nu este ceva de neatins. Important de menționat este faptul că copiii până la o anumită vârstă bene­ficiază de costuri la jumă­tate pentru trata­ment. Mai avem și pachete cu pre­țuri speciale, care diferă în funcție de sezon. De­sigur, ofertele sunt mult mai atractive în extra­sezon. De ase­me­nea, pacienții pot urma cura balneară și în ambulator - se pot caza în stațiune unde doresc, și fac la noi doar tratamen­tul.

- În ce cazuri este contra­indicată cura balneară la Go­vora?

- În cura bal­nea­ră este de evitat manifestarea acută a ori­cărei afec­țiuni res­pira­torii. Nu pot beneficia de cura externă cu ape mi­nerale pacienții cu leziuni tegu­men­tare și cei cu afec­țiuni dermatologice. De ase­me­nea, tratamentul balnear este con­traindicat în caz de tu­mori ma­ligne, TBC pul­mo­nar sau alte boli grave ale aparatului respi­rator, de exem­plu bronșiecta­ziile, în situații hemoptoice sau he­moptizice. Este bine să fim contactați telefonic îna­inte de programarea la cura bal­neară, pentru a putea cântări opțiunile disponibile pentru fiecare pacient în parte.

"Primul hotel din țară cu bază balneară și cabinet medical privat"

- Să vorbim puțin și despre superbul hotel care găzduiește stabilimentul dvs. de sănătate. Câte lo­curi de cazare sunt în Hotelul Palace?

- În total sunt 132 de camere, dintre care 90, de patru stele. Hotelul este un monument istoric, o ade­vărată bijuterie arhitecturală: a fost construit de arhitectul francez Ernest Doneaud, între anii 1911-1914, care a îmbinat elemente împrumutate din art nouveau cu elemente de inspirație neoromâ­nească. S-a investit enorm în reno­varea hotelului și trans­for­marea lui în ceea ce vedeți astăzi. Din câte știu, este primul hotel din țară cu bază balnea­ră și cabi­net medical privat. Aici nu există deloc poluare; baza de tratament e situată la o altitudine de circa 350 de metri, înconjurată de dealuri împă­durite cu brazi, molizi, fagi, stejari și salcâmi, de­parte de cen­trul orașului, chiar la marginea parcu­lui din Go­vora (cel mai mare parc balnear din țară!). În centrul nostru de balneo­terapie se pot face multe alte proceduri de recuperare: ki­ne­toterapie respira­torie, hidroterapie (terapie Kneipp, băi cu ape mi­nerale io­durate și sulfuroa­se, băi hidroelectrice, hidroki­ne­toterapie, dușuri subacvale), electrote­rapie, mag­­netoterapie, termo­terapie (împachetări cu nă­mol sapropelic de Techirghiol, comprese cu para­fină). În plus, oaspeții noștri care doar însoțesc co­piii la tratament sau vin în stațiune pur și simplu pentru frumusețea locurilor se pot relaxa în centrul de wellness și spa, unde pot face diferite tipuri de masaj, tratamente corporale, hammam, saună ume­dă sau cu infraroșu, jacuzzi sau pot înota în piscina acoperită. Un argument în plus, dacă mai era ne­voie, care ne recomandă atât turiștilor care caută oaze naturale și relaxare, cât și bol­na­vi­lor care vor să-și redobândească să­năta­tea!

- Pe mine m-ați convins! Abia aș­tept să vin câteva zile la Govora, să mă răsfăț!


D-na ELENA RĂDESCU poate fi contactată la Centrul de balneoterapii al Hotelului "Palace" din Băile Govora, Str. Parcului nr. 1, jud. Vâlcea, tel. 0250.770.070, 0250.770.550