Răspuns pentru MAGDALENA F. - Galați, F. AS nr. 1354 - "Caut un leac pentru fibromialgie"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși durerea asociată fibromialgiei poate afecta personalitatea și calitatea vieții bol­navului (depresie, tulburări de somn etc.), această afecțiune cronică nu are un caracter progresiv și muti­lant, nu duce la incapacitate și, în general, nu determină apariția altor afecțiuni mai grave. Cercetările efec­tuate până în prezent nu con­si­deră că există o singură cauză pen­tru fibromialgie, maladia putându-se datora unui număr mai mare de factori favorizanți, incluzând și modificările chimice din creier, care afectează re­glarea anumitor substanțe chimice cerebrale și, în mod particular, substanța P (o neu­ropeptidă a cărei principală funcție este de a transmite du­rerea în sistemul nervos cen­tral). Trata­mentul fibromialgiei implică, în general, o combi­nație terapeutică formată din medicamente, fizio­terapie și autoîngrijire.
Terapia medicamentoasă vi­zea­ză creșterea valorilor de sero­to­nină și îmbunătățirea som­nului, administrarea în do­ze mici de me­dicamente anti­de­presive ori anti­depresive tri­ciclice, precum Ami­trip­tilina și Nortriptilina. Toto­dată, se pot administra inhibitori selectivi de receptori ai seroto­ninei, cum ar fi Fluoxetinul (Pro­zac), Venlafaxin sau Sertralina (Zo­loft), în asociere cu Acetami­nofen ori antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt Ibuprofenul sau Aspirina, menite să ate­nueze anu­mite simptome ale fibromialgiei.
Fizioterapia, care presupune exerciții pentru postură și mișcare, aplicarea de gheață și căldură sau utilizarea ultrasunetelor, poate ajuta, la rândul ei, la îndepărtarea disconfortului.
Autoîngrijirea presupune o activitate fizică re­gu­lată, importantă pentru ameliorarea durerii mus­culare și păstrarea tonusului fizic. Întotdeauna, îno­tul, mersul pe jos, întinderile, exercițiile aerobice sau mersul pe bicicleta medicală sunt, toate, alegeri bune pentru controlul fibromialgiei. Totodată, sta­bilirea unui ritm regulat de somn și dormitul cores­punzător în fiecare noapte sunt foarte importante. În sfârșit, dacă sunteți o persoană supraponderală, atingerea unei greutăți corporale adecvate poate contribui la diminuarea intensității episoadelor dureroase.
Tratamentul naturist al fibromialgiei se reali­zea­ză prin administrarea unor remedii capabile să atenueze durerea musculară și să controleze mani­festările depresive, stresul și puseele de anxietate. Se utilizează remedii care au la bază Gheara-dia­volului, Curcumina, Boswellia, unguente cu venin de albine (Apireven), toate cu acțiune terapeutică favorabilă în algiile de natură nervoasă sau muscu­lară. Unguentele care conțin capsaicină (extract de ardei iute) acționează asupra durerii, prin inhibarea neuropeptidei P, a cărei concentrație la nivelul sis­temului nervos central o reduce.
Produsele naturiste care conțin precursori de serotonină (triptofan), cum ar fi lăptișorul de mat­că, 5-HTP, Censton, sunt indispensabile pentru ameliorarea simptomelor fibromialgiei. Aceste re­me­dii acționează atât prin inducerea confortului psi­hic, combaterea depresiei și a anxietății, cât și prin hrănirea fibrei nervoase, propagarea optimă a im­pulsurilor nervoase și calmarea durerii. Din trata­men­tul fibromialgiei nu pot lipsi, de asemenea, Mag­neziul și vitamina B6, factori terapeutici im­portanți în controlul simptomatologiei.
Să auzim numai de bine!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Am insuficiență renală cronică. Ajutați-mă!"
(Răspuns pentru OTILIA S., F. AS nr. 1355)


În urmă cu 34 de ani, și eu m-am confruntat cu aceeași problemă. La 13 ani am avut o insuficiență renală gravă, tata m-a dus noaptea pe brațe la spital, iar la 18 ani, la vizita medicală pentru recrutarea în serviciul militar, eram puternic hiperactiv. Am în­țeles că n-am nicio speranță de vindecare. Și totuși, am avut șansa să citesc cartea "Argila, îngerul pământului", care mi-a schimbat viața. Pe lângă in­formația incredibilă, în Alba-Iulia am găsit cea mai bună argilă din lume, adusă de la capătul pămân­tul­ui, din apropierea graniței cu China, comercia­lizată acum sub sigla "ALGO". Vindecarea a fost rapidă și totală. De atunci nu trece nici o zi, pe care o consider cadou de la Dumnezeu, în care să nu consum acest miracol al naturii, care mai vindecă și bolile digestive, cirozele și hepatitele cronice, calculii renali, diabetul și tir­oida, multe în faze grave. În plus, argila este puternic antito­xică, antican­cerigenă, reglează fin întregul metabolism.
În condițiile în care am ajuns să avem o alimentație ex­cesiv de chimizată, argila este antidotul per­fect. Oriunde călă­toresc, argila nu lipsește din bagajul meu. În felul acesta am rezolvat toxiin­fec­ții alimen­tare, care altfel nece­sitau spita­lizare! La 62 de ani, tră­iesc o a doua tinerețe, am anali­zele mai bune decât în adoles­cență (va­loarea creatininei este de 0,80 mg/dl)!
Aproape toți cei care au în­cercat acest tratament naturist și-au vindecat insuficiența renală. În "Formula AS" găsiți mărturia unui român din SUA, Moisa Arde­lean, care făcea dializă (familia îl ducea pe brațe la ambulanță!) și care s-a vindecat cu argila ALGO, caz nemaiîntâlnit în SUA!
În cazul dvs., cura cu argilă durează minimum 4 luni, în doze zilnice de 150-200 g. Pentru detalii despre cură puteți să mă contactați telefonic. Argila ALGO poate fi comandată la tel. 0258.865.677.

"Se poate resorbi un macronodul de pe tiroidă?"
(Răspuns pentru IOANA T. - Focșani, F. AS nr. 1352)


Cataplasmele cu argilă aplicate pe macrono­du­lul tiroidian ajută la micșorarea lui, însă nu rezolvă cauza problemei dvs.! Era util să menționați mă­rimea exactă a acestui nodul. Pentru rezolvarea completă a problemei este necesară o cură internă prelungită (5-8 luni) cu argilă "ALGO" - circa 150 g pe zi. În fiecare lună, nodulul se va resorbi puțin câte puțin, până la dispariția totală. Nu vă grăbiți cu operația, cei care trăiesc fără glanda tiroidă nu sunt fericiți! Consumați doar sare grunjoasă, nera­finată, neiodată. Pentru detalii vă rog să mă contac­tați la tel. 0788/23.38.73.
Argila "ALGO" poate fi coman­dată la tel. 0258/86.56.77 sau pe e-mail, la office@argila-algo.ro.


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Nu-mi pot trata osteoporoza pentru că am și probleme renale"
(Răspuns pentru TUDORIȚA C. - Călărași, F. AS nr. 1356)


Osteoporoza este un proces ce se desfășoară în timp, este lent și liniștit, nu este "zgo­motos", cum este artroza, care se manifestă prin dureri puternice, articulații înțepenite etc. Mai mult de jumătate din persoanele care suferă de osteo­poroză nu se tra­tează, pentru că nu știu că suferă de această afec­țiune. În trei sferturi din cazuri, această afecțiune nu prezintă simptome, dar sunt și situații în care apar dureri osoase difuze sau profunde, slăbiciune musculară. Osul este o structură vie, ce se regene­rează continuu, dar înaintând în vârstă, se pierde echilibrul între procesul de regenerare și cel de distrugere, astfel că în timp, oasele devin mai fra­gile, pierd minerale, crește riscul de fractură. Tre­buie menționat faptul că femeile ajunse la peri­oada de menopauză sunt mult mai predispuse la dez­vol­tarea acestei boli dar, așa cum am amintit, procesul se desfășoară în timp, osul începând un proces de îmbătrânire și degradare încă de la vârsta de 30 de ani. Deci, măsurile preventive trebuie luate ceva mai devreme de instalarea perioadei de meno­pauză. Osteoporoza, atât la bărbați, cât și la femei, este periculoasă prin riscul de apariție a frac­turilor la nivelul coloanei vertebrale, fenomen întâl­nit cel mai des, dar și la nivelul șoldului, această formă de fractură fiind mai complexă și mai greu de recu­perat. Indiferent de gradul de afectare, aces­te frac­turi scad calitatea vieții oricărui pacient. Ca măsuri de prevenție se recomandă expunerea la soa­re 15 mi­nute, până la ora 9 dimineața, sportul, care poate crește rezistența osoasă cu până la 12%, evitarea alimentelor ce sărăcesc organismul de mi­ne­rale esențiale osului: cafea, alcool, carne în ex­ces. Aten­ție la administrarea unor medicamente diuretice, antiacide, corticoizi etc. Elementele esen­țiale struc­turii osoase le putem lua din alimente, dar este esen­țial ca deficitul să fie corectat prin admi­nis­trarea suplimentelor. În acest sens, puteți admi­nistra OSTEOeffect, o formulă unică în Europa, o matrice sinergică alcă­tuită din 9 in­grediente, cu rol în nor­malizarea densității mi­ne­rale osoase. Acțiunea și absorbția rapidă și co­rec­tă a sub­stanțelor din OSTEOeffect, la nivelul oaselor, au fost dovedite prin nume­roase studii. Este un supliment bine tolerat, fără efecte secundare, dar, în situații deo­sebite, este recomandat să consultați și medicul spe­cialist. Multă sănătate!