Tot mai multă lume se interesează astăzi de Ayurveda. Se organizează periodic cursuri, iar pe internet pot fi urmărite tutoriale video, workshop-uri sau bloguri ce-i sunt dedicate. E adevărat că ele se ocupă în primul rând de principiile ayurvedice referitoare la alimentație, însă din ce în ce mai frecvent se întâlnesc și subiecte legate de frumusețe: strălucirea ochilor, luminozitatea pielii, suplețea și luciul părului - cu alte cuvinte, de ceea ce se înțelege în Ayurveda prin seducția feminității.
Unul dintre principiile de bază ale acestei străvechi învățături indiene îl constituie cele trei dosha, energiile fundamentale ce se regăsesc în fiecare dintre noi, în proporții variabile, influențându-ne, de pildă, statura, părul și pielea, dar și temperamentul. Una dintre cele trei dosha ocupă întotdeauna o poziție dominantă, însă ea se combină cu elemente preluate din celelalte două. O stare bună de sănătate nu se poate asigura decât prin evitarea exceselor, respectiv prin menținerea în echilibru a celor trei tipuri de energie. Tehnicile de detoxifiere și îngrijire recomandate mai jos nu riscă să perturbe această balanță, ci au o valabilitate generală, fiind indicate pentru orice dosha.
Cum recunoaștem cele trei dosha
* Vata-dosha (corespunzătoare elementului aer) dirijează energiile aflate în mișcare în corpul nostru, de exemplu circulația sângelui, activitatea plămânilor și transmiterea influxului nervos. Oamenii la care predomină acest tip constituțional au silueta înaltă și foarte zveltă, pielea sensibilă și uscată, firul de păr subțire și ondulat.
* Pitta-dosha (elementul foc) are în subordine procesele metabolice, digestia, temperatura corpului și asimilarea substanțelor nutritive. Aici întâlnim persoane cu statura robustă, atletică, părul suplu și mătăsos și o piele sensibilă, care se înroșește ușor, datorită irigației sangvine intense, și deseori prezintă pistrui.
* Kapha-dosha (elementul pământ) guvernează tot ce este solid în structura corpului, cum ar fi scheletul și dinții. Însușirile de bază sunt stabilitatea și rezistența. Cei ce aparțin acestei categorii sunt oameni cu constituție vânjoasă și o ușoară tendință de îngrășare, cu pielea netedă, mai puțin sensibilă, cu porii dilatați, părul viguros și strălucitor.
Proceduri de detoxifiere
Curățarea, un element important în Ayurveda, are rolul de a evacua reziduurile toxice rezultate din metabolism fie pe calea intestinului, fie pe cea a pielii, prin transpirație. La curățarea internă se întrebuințează anumite plante sau uleiuri, iar purificarea mentală este susținută cu programe de yoga și meditație.
Pentru frumusețea pielii
* Fața și părul se spală întotdeauna cu apă călduță sau chiar rece, deoarece folosirea apei fierbinți în zona capului irită dosha și, în același timp atacă pielea, eliminând o parte din grăsimile conținute în mantaua de protecție a epidermei. Consecințe: uscăciune, iritare, descuamări.
* Când vă spălați fața (cu apă curată), masați blând fruntea, tâmplele, sprâncenele, zona din jurul ochilor, de asemenea și urechile (pavilionul și conductul auditiv, atât cât poate pătrunde degetul). Peste tot se află puncte reflexogene.
* Dușurile și băile calde sunt indicate în special persoanelor de tip Vata, cunoscute pentru sensibilitatea lor deosebită la frig. Celor din categoria Pitta, dotate în mod natural cu suficientă căldură, ca și celor din grupul Kapha, caracterizate printr-un metabolism ceva mai lent, le este de folos ca, după spălarea cu apă caldă, să plimbe capul de duș cu apă rece peste față, brațe și picioare. Stimulul rece determină organismul să acționeze în sens contrar, producând o căldură moderată și sănătoasă, iar pielea bine irigată cu sânge conferă o înfățișare proaspătă. La sfârșit, se îndepărtează surplusul de apă cu mâna, după care se freacă tot corpul cu prosopul.
* Un ajutor neprețuit pentru ochii obosiți și iritați - inclusiv din cauza lentilelor de contact - este o baie de ochi cu apă distilată sau cu o soluție specială ce conține silur și aloe vera. Lichidul se pune într-un păhărel de sticlă de formă ovală, care se ține în dreptul ochiului deschis, apăsând ușor. Se dă capul pe spate, se închide și se deschide pleoapa de mai multe ori.
* Tehnica "jala neta" de curățare a nasului face parte din procedurile clasice Ayurveda, fiind utilă și pentru prevenirea răcelilor. Lavajul se execută cu un duș nazal (procurat de la farmacie) și apă distilată sau fiartă și apoi răcită. Când ați terminat, înmuiați un bețișor pentru urechi în puțin ulei de susan și ungeți-vă nările, pentru a împiedica uscarea mucoasei.
* Procedura de curățare a danturii. Veți avea nevoie de ceva timp ca să vă obișnuiți, însă este ideală pentru dinți și gingii, de asemenea împrospătează și respirația. Luați în gură o lingură de ulei de susan și mestecați-o printre dinți minimum trei minute. Moleculele de ulei captează substanțele toxice și atrag bacteriile care formează placa de pe suprafața dinților. În final, scuipați uleiul în toaletă și raclați limba, de la rădăcină până la vârf, cu muchia unei lingurițe sau cu o spatulă concepută special pentru această manevră. Astfel veți îndepărta bacteriile responsabile pentru mirosul neplăcut al gurii. Apoi spălați-vă pe dinți ca de obicei.
Tratamente cu ulei
Cei cărora le plac uleiurile au toate motivele să se bucure, deoarece ele joacă un rol important în Ayurveda. Dar se utilizează și numeroase alte esențe de plante, ca neem, ghimbir sau curcuma, pe care industria cosmeticelor le introduce în prezent în formula multor produse de îngrijire personală și wellness.
* Tenul uscat (tipic pentru Vata sau Pitta) își recâștigă suplețea cu ajutorul uleiului de migdale. Destul de fluid, el intră ușor în piele. În schimb, pielea Kapha, mai degrabă grasă, se împacă bine cu gelurile și serurile.
* Un masaj zilnic cu ulei de susan catifelează pielea și în același timp temperează energiile Vata și Pitta. Iată cum procedați. Înainte de duș, întindeți o linguriță de ulei pe umeri și brațe, cu mișcări lungi, mângâietoare, îndreptate de la trunchi către extremități. La nivelul articulațiilor, descrieți rotații în sensul acelor de ceasornic, care au rolul de a influența pozitiv câmpurile energetice aflate în aceste zone. Cu a doua linguriță de ulei, masați blând toracele și abdomenul (superior și inferior), frământați mai energic picioarele, iar în încheiere, masați-vă labele picioarelor și mâinile. După aceea faceți duș și ștergeți-vă doar tamponând cu prosopul.
* Ungeri cu ulei. Tratamentul cu ulei acționează deosebit de intens, hrănind și curățind pielea dacă, de două ori pe săptămână, vă ungeți uniform corpul (fără să masați) cu una sau două linguri de ulei. Rămâneți astfel timp de câteva minute, după care faceți duș și apoi vă ștergeți prin tamponare cu un prosop.
* Program special de îngrijire a părului: înainte de spălare, masați scalpul și ungeți șuvițele de păr cu ulei de ricin presat la rece - întărește bariera de protecție a pielii și dă luciu podoabei capilare. În cazul când vă doriți un efect mai puternic, înfășurați-vă capul într-un prosop și lăsați "împachetarea cu ulei" să acționeze peste noapte.