Prețioasa urzică

Iulia Vlad
Din bătrâni se știe că o cură de urzici, primăvara, curăță or­ga­nismul și "schimbă" sângele.

În plus, dacă pe timpul iernii ați adăugat ceva kilograme, urzicile au și darul de a topi rapid depozitele de grăsime.
Se recomandă ca o cură de urzici să dureze trei săptă­mâni, cu pauză de o săptă­mână, cât ele sunt ti­nere și fragede. Iată câteva pro­cedee ca să aveți ca re­zultat talia subțiată:

Ceai de urzici
Peste două linguri cu urzici proaspete sau uscate se toarnă o cană cu apă cloco­tită. Se lasă la infuzat 15-20 de mi­nute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni cu ceai pe zi, între mese.

Salată de urzici
Câteva urzici fragede (vârfuri) se freacă cu puțină sare (ca să nu piște) și se amestecă cu frunze de salată ver­de. Se adaugă suc proaspăt de lă­măie și puțin ulei de măsline. Se mă­nâncă câte o porție de salată, înaintea meselor principale.

Urzici fierte
Urzicile se fierb în apă cu sare, apoi se scurg și se toacă. Se adaugă puțin din zeama în care au fiert, sare, usturoi sau alte condimen­te, după preferință. Nu se adaugă ulei. Se consumă câte o porție de ur­zici înaintea meselor principale.

Tinctură de urzici
Se iau câte 30 de picături de tinctură de urzici, de 3 ori pe zi, di­luate în jumătate de pahar cu apă, între mese.