Răspuns pentru d-na GHEORGHE - Milano, Italia, F. AS nr. 1334 - "Fiul meu suferă de boala Crohn și abces perianal"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă, boala Crohn este o tulburare cronică, inflamatorie, a întregului tract intestinal. Medicina clasică o consideră nevindecabilă, o boală fără leac. Boala debutează printr-o infla­mație a suprafeței pereților tubului in­testinal, după care apar mici ulcerații superficiale, care sunt urmate de ul­cerații profunde, ce se pot fi complica prin perforații intestinale, abcese (prin revărsarea microbilor și a altor materii din in­tes­tine), fistule (canale artificiale legând două țesuturi). Aceste procese pot afec­ta întregul tract intestinal.
Boala Crohn este mai des în­tâlnită în zonele urbane, indus­trializate. În Europa, apare mai des în țările nordice decât în cele sudice. După vârstă, boala Crohn are două vârfuri de manifestare, între 15-30 de ani și între 60-70 de ani. În general este mai frec­ventă la femei decât la bărbați, cu ex­cepția cazurilor la copii, care apar mai des la băieți. Este mai frec­vent întâlnită la albi și la anumite grupuri de evrei.
Nu se știu cauzele bolii Crohn, ci doar anumiți factori de risc:
* Vârsta - Majoritatea pa­cienților se îmbolnăvesc înainte de 30 ani.
* Etnie - Oamenii cu pielea albă și evreii Așkenazi prezintă cel mai mare risc.
* Familia - Riscul este crescut și la cei care au un membru în familie care suferă de boală.
* Fumatul - Riscul este crescut (poate chiar dublat!) la fumători, care fac boala în forme mai severe, și ajung, adesea, la operație.
* Medicamente - Persoanele care consumă medicamente din clasa antiinflamatoarelor neste­roi­diene (Ibuprofen, diclofenac etc.). Consumul contraceptivelor orale este asociat, de asemenea, cu un risc sporit de apariție a bolii.
* Mediu - Locuitorii țărilor industrializate și care trăiesc în medii urbane au risc sporit de apa­riție a bolii. Anumiți factori cum ar fi dieta (alimen­te foarte prelucrate sau foarte grase) ar putea con­tribui, și ei, la boală.
Simptomele bolii Crohn:
Simptome intestinale:
* Diaree - care este adesea, primul semn. Poate fi asociată cu mucozități și sânge.
* Durere - prezentă în aproximativ 70% dintre cazuri, apare în locul intestinal afectat. Cel mai des afectat fiind ileonul, durerea este mai mult în partea iliacă dreaptă, fiind adesea diagnosticată ca apen­dicită.
* Pierderea în greutate - în parte, este cauzată de modificările de absorbție intestinală.
* Ulcere - pot apărea oriunde de-a lungul trac­tului intestinal și pot sângera.
* Fisuri anale - se prezintă ca niște crăpături anale.
Simptome extraintestinale:
* Musculoscheletale - artroză, artralgie, fibro­mialgie, spondilită anchilopoietică, osteoporoză - pot însoți boala Crohn.
* Cutanate - psoriazis, eritem nodos, pioderma gangrenosum, afte, alopecie, localizare genitală (numită boala Crohn metastazică).
* Oculare - în special uveită (inflamația stra­tului mijlociu al ochiului).
* Urologic - în special litiază renală, hidro­ne­froză și fistule enterovezicale (fistule între intestine și vezica urinară).
* Hepatice - litiază biliară, hepatită, ciroză, cancer hepatic.
Din punct de vedere naturist, boala Crohn poate fi rezultatul unui exces de căldură la nivelul intes­tinal, consecință a alimentelor nepotrivite și a stresului psihic (în special anxietate, griji, supărare, suprimate).
Posibile abordări naturiste:
* Fumatul - trebuie oprit, pentru a reduce riscul bolii.
* Alcoolul - trebuie eliminat, pentru a nu agra­va boala.
* Dietă alimentară - în primul rând, trebuie eliminate condimentele și cofeina, precum și ali­mentele foarte procesate; trebuie reduse grăsimile animale și lactatele; mesele să fie puține cantitativ și dese.
* Expunerea solară - pare să ajute bolnavii cu boala Crohn. Totuși expunerea excesivă prezintă riscuri.
* Prebiotice și probiotice - ajută la creșterea bacteriilor sănătoase în intestin, iar probiotice sunt bacterii vii care ajută la producerea echilibrului bacteriilor intestinale.
* Ulei de pește - conține acizi grași, omega-3, care pot fi de folos.
* Plante medicinale - găl­be­nele (Calendula officinalis); ra­pița (Brassica napus); Aloe vera. Administrate sub formă de cea­iuri.
* Exerciții fizice - ajută la eli­­minarea stresului (imprimă tonus corpului).
* Relaxare - yoga, qi chong, exerciții de relaxare și de respi­rație, ajută la amelio­rarea stre­sului.
* Acupunctura - ajută prin eliminarea căldurii intestinale.
* Homeopatia - este un trata­ment excelent. Poate fi simpto­matic sau individualizat. Trata­mentele simptomatice in­clud Arsenicum album, Bryo­nia, Lyco­podium. Totuși, tra­ta­mentele in­dividualizate sunt cele ideale.
* Grupuri de sprijin - sunt importante, atât pentru bol­navi, cât și pentru aparținători. Prin ele, se pot obține in­for­mații utile și sprijin moral.
(Fiindcă boala Crohn poartă riscuri care pot fi foarte severe, este bine să vă consultați medicu­lui dacă vă bănuiți de ea.)
Vă urez succes!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72, e-mail: sanmedsb@gmail.com

"Pot scăpa de polipii nazali fără operație?"
(Răspuns pentru ANDREI - Bacău, F. AS nr. 1352)


Polipoza nazo-sinusală definește prezența de polipi, uni sau bilaterali, în fosele nazale și cavită­țile sinusale ale feței. Alergia este prezentă în apro­ximativ 30% dintre cazurile de: rinoree, obstrucție nazală (nas înfundat), strănuturi în salve matinale, hipo­somie (diminuarea mirosului), prurit, tuse, aso­ciere cu astmul bronșic. Ca simptome secundare, există tulburări de somn, sforăit, cefalee, cu exacer­bări la stimuli nespecifici: schimbări de tempera­tură, miro­suri intense, iritanți chimici, fum, praf etc. Polipoza nazală se asociază cu astmul bronșic, în 30% din cazuri, intoleranță la aspirină (sindromul Fernand Widal) și cu fibroza chistică. Tratamentul polipozei nazale este medical și chirurgical, având ca obiective: eliminarea polipilor și a rino-sinuzitei asociate, restabilirea respirației nazale și a olfacției (mirosului), prevenirea recidivelor. Chirurgia endo­scopică funcțională (FES) este tratamentul de elec­ție al îndepărtării polipilor, cu o rată scăzută de apariție a recurențelor.
Pe primul loc în planul terapeutic al polipozei nazale complicate cu astm bronșic alergic se află evitarea alergenilor din apropierea pacientului: po­lenul, praful de casă, mucegai, pene și fulgi, plante și animale de casă. Terapia tulburării olfactive (pier­derea mirosului) vizează dezobstrucția nazală și ventilația eficientă a epiteliului olfactiv (recep­torii mirosului).
Pentru evitarea recidivelor polipozei nazale ope­rate, vă recomand următoarea schiță de trata­ment complementar:
* Dimineața și seara, după mâncare, se efectu­ea­­ză lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau cu soluții sterile din apa de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Fito-gemoterapie - cu trei-frați-pătați ceai (2-3 căni pe zi) și extract de coacăz negru.
- Se instilează în fosele nazale câte 2-3 picături (pufuri) dintr-o solu­ție preparată (rețetă magistrală pro­prie). Autoad­mi­nistrarea instila­țiilor nazale se va face în "poziția Moffat": șezând pe ge­nunchi, cu trunchiul arcuit, capul la nivelul solului sau în po­ziția cul­cat, cu capul în hiper­extensie, la mar­ginea patului.
* 10-15 zile de ședințe de aero­soli cu "flixotide nebules"/dexa­me­tazona diluată în ser fiziologic.
De menționat că tratamentul de lungă durată cu glucocorticoizi inhalatori are efecte adverse mini­me (posibilă ușoară sângerare/iritație și nazală) și nu produce supresia axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian sau atrofia mucoasei nazale. Pulve­rizați 20-30 pufuri de "Ocnasept" (aerosol salin 100% natural), în aerul din încăperi, în special dea­supra patului unde dormiți, în vederea optimizării microclimatului ambiental. "Ocnasept" spray (sau "salina la domiciliu") ameliorează respirația, flui­di­fică secrețiile, reduc vâscozitatea sputei și bron­hospasmul. "Ocnasept" spray poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, e-mail: sanmedsb@gmail.com


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Soțul meu are hepatită B"
(Răspuns pentru MARIA - jud. Arad, F. AS nr. 1353)


Există situații în care pacienții pot interpreta sau pot confunda simptomele atribuindu-le în mod gre­șit unei alte afecțiuni. Cel mai des este confun­dată tusea uscată (seacă) cu tusea productivă, artroza - care înseamnă distrugerea cartilajului - cu osteo­poroza, care presupune demineralizarea și fragili­zarea osului, diabetul (glicemie crescută) cu diareea (tranzit intestinal accelerat, scaune moi, apoase) sau hepatita cu steatoza. Hepatita reprezintă un proces inflamator la nivelul ficatului, ce poate apărea în urma unei intoxicații, exces de medicamente, pre­zența unui virus hepatitic etc. Steatoza hepatică sau popular "ficatul gras", apare în urma încărcării ex­cesive a ficatului cu grăsime, de asemenea, având și alte cauze: oboseală, afecțiuni asociate, cure dras­tice de slăbire, alcool, țigări, polimedicație etc. Ambele procese sunt asociate cu afec­tarea funcției hepatice, a hepato­citelor, adică a celulelor ficatului și, ulterior, în cazul în care trata­men­tul nu este respectat, cronici­za­rea afec­țiunii, prin apariția unor forme mai grave (ciroză, cancer hepatic) sau chiar cronicizarea altor afecțiuni deja existente. Hepatita B, în cazul de față, presupune prezența unui virus hepatitic (B) și poate fi transmisă prin sânge, contact sexual, ace de seringă nesterile etc. Se recomandă vizita me­dicală și efectuarea unor teste specifice, în cazul în care există suspiciunea contactării unui virus hepa­titic. Protejarea funcției hepatice este esen­țială pen­tru buna funcționare a întregului organism, ficatul fiind "uzina corpului". Putem face acest lu­cru cu ajuto­rul unui supliment natural, o formulă brevetată în SUA, cu peste 20 ani de studii clinice, benefic pentru funcționarea sănătoasă a ficatului. InoCell(TM), extras 100% din tărâțe de cereale, îmbo­gățit cu vitamina C și seleniu organic, protejează ficatul în infecții virale, detoxifică organismul, nor­malizează nivelul de colesterol și trigliceride, nor­malizează glicemia. Alături de o dietă echili­brată, o igienă alimentară, evitarea exceselor, a oboselii, admi­nis­trarea formulei brevetate InoCell(TM) susține proce­sul de recuperare a funcției hepatice, rezulta­tele putând fi observate încă din primele luni de ad­mi­nistrare, mai cu seamă în steatoza hepatică (ficat gras). Multă sănătate!